Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει περίπου 5% πιθανότητες στη ζωή του να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου. Η αξιολόγηση 99 μελετών έδειξε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετίζεται με συγκεκριμένες διαιτητικές συνήθειες. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται, επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Μπορούμε συνεπώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου γνωρίζοντας όλα τα προηγούμενα.Είναι στο χέρι μας.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (Εικ. 1), με τη δημιουργία χιλιάδων αδενωμάτων στο παχύ έντερο, αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο στους ΄Ελληνες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στον Δυτικό κόσμο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολυπαραγοντική νόσος. Υπολογίζεται ότι το 1/3 των περιπτώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κληρονομικής μορφής, ενώ τα 2/3 είναι περιβαλλοντικής/τρόπου ζωής.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο καθώς και το Παγκόσμιο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο αξιολόγησαν 99 μελέτες σχετικά με το πώς η διατροφή, το βάρος και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι δύο Οργανισμοί συνιστούν, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ο καθένας μας να διατηρεί κανονικό σωματικό βάρος (ειδικά το περιττό λίπος στον χώρο της κοιλιάς και γενικότερα της μέσης), να φροντίσουμε να ασκούμαστε (Εικ. 5) , να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (Εικ. 2), να τρώμε περισσότερο τροφές με φυτικές ίνες (Εικ. 3, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια (Εικ. 4), να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μέχρι δύο ποτήρια την ημέρα και να σταματήσουμε το κάπνισμα.
Σύμφωνα συνεπώς με την έκθεση (7/9/2017) του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα για τον Καρκίνο και του Παγκόσμιου Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο ως πιθανοί παράγοντες κινδύνου αναφέρονται: Οι διατροφικές συνήθειες (τροφές πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες και λίπος και φτωχές σε φυτικές ίνες, καθώς επίσης τροφές με υψηλά ποσοστά (πέρα των νόμιμων) συντηρητικών. Ειδικότερα, από την αξιολόγηση των 99 μελετών προκύπτει ότι η καθημερινή διατροφή επεξεργασμένων κρεάτων (λουκάνικα, bacon), ή η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση περισσότερων των δύο αλκοολούχων ποτών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Αντίθετα, από την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης που είναι πλούσιες φυτικές ίνες μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου κατά 17%. Επιπρόσθετα, η φυσική δραστηριότητα ενός ατόμου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ