Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΟΠΙΘΗΚΟΥ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ. ΙΣΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΔΩΝ.

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΕΣ ΠΑΤΗΜΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΕΞΕΤΑΣΗ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΔΩΝ. Ανθρώπινα ίχνη από τη Δυτική Κρήτη (Τράχηλο, επαρχίας Κίσσαμου Νομού Χανίων) θέτουν σε αμφιβολία την καθιερωμένη αφήγηση της πρώιμης εξέλιξης των ανθρωποειδών στην Αφρική.

21151415_477437005969314_3279317856748889722_n

Σύμφωνα με δημοσίευμα Ερευνητικής ομάδας (Gerard D. Gierlińskia et al. Possible hominin footprints from the late Miocene (c. 5.7 Ma) of Crete? Proceedings of the Geologists’ Association, 31 Αυγούστου 2017. Η Ελληνική συμμετοχή είναι από το Υπουργείο Πολιτισμού με τον Αθανάσιο Αθανασίου, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τον Χαράλαμπο Φασούλα) τα απολιθωμένα αποτυπώματα ανακαλύφθηκαν τυχαία από τον Gerard Gierlinski (τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης) κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Κρήτη το 2002. Ο Gierlinski, παλαιοντολόγος στο Πολωνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο που ειδικεύτηκε στα αποτυπώματα, αναγνώρισε τα αποτυπώματα ότι προέρχονταν από θηλαστικά. Το 2010 επέστρεψε στην περιοχή μαζί με τον Grzegorz Niedzwiedzki (2ος συγγραφέας), Πολωνό παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, για να μελετήσει λεπτομερώς τα αποτυπώματα. Μαζί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ίχνη έγιναν από ανθρωποειδή.
Η εμφάνιση των ανθρωπιδών τοποθετείται πριν τουλάχιστον 2,8 εκατ. χρόνια, την Παλαιολιθική εποχή, με τα παλαιότερα ίχνη τους να εντοπίζονται στην Ανατολική Αφρική. Οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις απολιθωμάτων στην ίδια περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αποτυπώσεων της Τανζανίας, ηλικίας 3,7 εκατομμυρίων ετών, τα οποία παρουσιάζουν ανθρώπινα πόδια και όρθια μετακίνηση, έχουν εδραιώσει την ιδέα ότι οι ανθρωπίδες (πρώιμα μέλη της ανθρώπινης γενεαλογίας) προέρχονται μόνο από την Αφρική. Παρέμειναν απομονωμένα εκεί για αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν διασκορπιστούν στην Ασία και την Ευρώπη. Η ανακάλυψη περίπου 5,7 εκατομμυρίων ετών αποτυπωμάτων ανθρωποειδών από την Κρήτη, μάλλον ανατρέπει αυτήν την άποψη και προτείνει μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα για την προέλευση των ανθρωπίδων.

21232077_477437112635970_5758259014153668970_n
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα νέα αποτυπώματα, από τον Τράχηλο Χανίων της Δυτικής Κρήτης, προέρχονται από ανθρωποειδή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα δάχτυλα των ποδιών. Επιπρόσθετα, εντυπωσιακή είναι η ηλικία και η θέση των εκτυπώσεων. Με ηλικία περίπου 5,7 εκατομμύρια χρόνια, είναι νεότερη από την παλαιότερο Σαχελάνθρωπος από το Τσαντ και είναι σύγχρονη με τον Orrorin από την Κένυα, αλλά περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια παλαιότερη από το είδος Ardipithecus ramidus, που τα πόδια που μοιάζουν με πιθήκου.

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση