Η Βιολογία στα Γυμνάσια του εξωτερικού

Στον παρακάτω Πίνακα φαίνεται πόσο διδάσκεται η Βιολογία στα Γυμνάσια των χωρών όπου η Βιολογία είναι ξεχωριστό μάθημα ή ομαδοποιημένο με την Γεωλογία, ανα βδομάδα και ανά τάξη στην βαθμίδα της κατώτερης δευτεροβάθμιας των χωρών αυτών. Σε ορισμένες χώρες η κατώτερη δευτεροβάθμια πηγαίνει μέχρι την δική μας πρώτη λυκείου (ηλικιακά 14-15 χρονών) και για αυτό αναγράφονται και οι αντίστοιχες ώρες.

Στις υπόλοιπες χώρες η Βιολογία του Γυμνασίου διδάσκεται σε ενοποιημένο μάθημα Φυσικών Επιστημών και οι περισσότερες είναι χώρες της κοινοπολιτείας δηλαδή πρωην αγγλικές αποικίες, που σημαίνει ότι κληρονόμησαν το μάθημα των Φυσικών Επιστημών, είτε χώρες υπό την επιρροή της Αμερικής μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχουν όμως και χώρες όπως η Κίνα ή η Φλαμανδική περιοχή του Βελγίου και η Σουηδία που επέλεξαν να ενοποιήσουν τις Φυσικές επιστήμες σε ενα μάθημα, όχι όμως καθολικά αλλά με ελεύθερη επιλογή των σχολείων.

Οι χώρες που έχουν Βιολογία-Γεωλογία ή Επιστήμες της Φύσης και της Ζωής συνήθως έχουν άλλο ένα μάθημα Φυσικο-χημεία. Η μοναδική χώρα (περιοχή) που έχει στο Γυμνάσιο Βιολογία-Χημεία είναι τα δύο καντόνια της Βασιλείας στην Ελβετία. Πράγματι η ύλη στις 2 τάξεις (8 και 9) είναι τα βιομόρια και το κύτταρο και έτσι εξηγείται αυτό το ταίριασμα που καλύπτει περισσότερη Βιολογία παρά Χημεία. Στον υπόλοιπο κόσμο η Βιολογία στο επίπεδο της κατώτερης δευτεροβάθμιας “ζευγαρώνει” με την Γεωλογία και την Φυσική Γεωγραφία καθώς είναι προσανατολισμένη περισσότερο προς το περιβάλλον, την Οικολογία, την Εξέλιξη, τα Ζωα και  τα Φυτά, την Βιοηθική. Αργότερα θα τα δούμε αυτά αναλυτικά.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από προηγούμενη δουλειά των αναπληρωτών Βιολόγων όπου υπάρχουν και οι ανάλογες πηγές:

Ωρολόγια προγράμματα Φυσικών Επιστημών και Γεωγραφίας κατώτερης Δευτεροβάθμιας.

Προκύπτει εύκολα ότι ύστερα από την μείωση των ωρών Βιολογίας το 2016, η Βιολογία διδάσκεται λιγότερο στο ελληνικό Γυμνάσιο σε σχέση με όλο το κόσμο. Για παράδειγμα, στις χώρες όπου υπάρχει Βιολογία-Γεωλογία 2 ώρες, το μάθημα καλύπτει κατά 70% Βιολογία και 30% Γεωλογία. Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, όταν λέει 1.5 ώρες εννοεί μιάμιση ωρολογιακές ώρες (60 λεπτών) και όχι 45λεπτες περιόδους, π.χ. στη Σουηδία  η Βιολογία συχνά είναι 1 ώρα των 60 λεπτών την εβδομάδα, όπως η Φυσική και η Χημεία.

Βιολογία στα γυμνάσια

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση