«

»

Αυγ 01 2017

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.

Συμπέρασμα: H ποιότητα του σπέρματος έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Μήπως η αναπαραγωγή θα γίνεται, μελλοντικά, μόνο ιατρικώς υποβοηθούμενη;

20525895_465416630504685_6269011228159998739_n

Ερευνητική ομάδα από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανέλυσε (Hagai Levine, et al. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis. Human Reproduction Update, 26 Ιουλίου 20172017) τα στοιχεία γονιμότητας που υπάρχουν σε δεκάδες δημοσιεύματα και αφορούσαν τα τελευταία 40 χρόνια άνδρες του ανεπτυγμένου κόσμου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση της συγκέντρωσης σπέρματος κατά 52,4% και μείωση κατά 59,3% του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων, μεταξύ ανδρών από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στους άνδρες από τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική, όπου βέβαια έχουν διεξαχθεί πολύ λιγότερες μελέτες.
Δεδομένης της σπουδαιότητας του αριθμού των σπερματοζωαρίων για την ανδρική γονιμότητα και την ανθρώπινη υγεία, η μελέτη αυτή αποτελεί επείγουσα έκκληση προς τους ερευνητές και τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο να διερευνήσουν τα αίτια της αιφνίδιας συνεχιζόμενης πτώσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων με στόχο την πρόληψη.
Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Πρώτον, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η αναλογία των ανδρών με αριθμό σπερματοζωαρίων κάτω από το όριο για υπογονιμότητα ή στειρότητα αυξάνεται. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα πρόσφατων μελετών ότι η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, η συνεχιζόμενη πτώση υποδηλώνει σοβαρούς κινδύνους για τη γονιμότητα και την υγεία των ανδρών.

20597245_465416753838006_1516687221331238780_n
Το γεγονός ότι η πτώση παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες υποδηλώνει ότι: Οι χημικές ουσίες στα τρόφιμα και στο περιβάλλον ενδέχεται να παίζουν έναν αιτιώδη ρόλο σε αυτή την τάση. Ειδικότερα, προηγούμενες μελέτες είχαν αποδείξει ότι η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σχετιζόταν με περιβαλλοντικές επιδράσεις και τις επιδράσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της προγεννητικής χημικής έκθεσης, της έκθεσης σε φυτοφάρμακα ενηλίκων, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (η φωτογραφία της Θεσσαλονίκης είναι από Zougla.gr), της έκθεσης σε ακτινοβολίες, του υπερβολικού καπνίσματος, του στρες και της παχυσαρκίας. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να αντικατοπτρίζει με ευαισθησία τον αντίκτυπο του σύγχρονου περιβάλλοντος στην ανδρική υγεία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του και να χρησιμεύσει ως «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» που σηματοδοτεί ευρύτερους κινδύνους για την υγεία των ανδρών.
Μερικοί υποστηρίζουν: Χάρη στη δυνατότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και άλλων θεραπειών της υπογονιμότητας, η εξασθένιση του σπέρματος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, θεωρείται απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τα γενικά ποσοστά γεννήσεων, παρότι ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμα και για κίνδυνο εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους.
Ελπίζω μελλοντικά δεν θα επιβεβαιωθούν τα όσα γράφω στο βιβλίο μου με τίτλο: ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ, Εφαρμογές στον άνθρωπο, 2016, Εκδόσεις Δες. Κυριακίδη:
«Ταυτόχρονα, άλλοι επιστήμονες εργάζονται στην παραγωγή σπερματοζωαρίων. Αφού συλλέχθηκαν αρχέγονα κύτταρα σπερματοζωαρίων από νεαρούς ταύρους, καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν σπερματοζωάρια. Άλλοι, από καλλιέργεια πρωταρχικών κυττάρων ποντικών πήραν γόνιμα σπερματοζωάρια, γονιμοποίησαν με αυτά ωάρια και προέκυψαν απόγονοι. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ωάρια και σπερματοζωάρια δημιουργήθηκαν, στο εργαστήριο, από βλαστοκύτταρα με μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται στην κλωνοποίηση.
Η δυνατότητα δημιουργίας ωαρίων και σπερματοζωαρίων στον δοκιμαστικό σωλήνα προσφέρει μία νέα καινοτόμο προσέγγιση για την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους και της διαιώνισής του στη γη. Πέρα από αυτό, οι προσωπικές, κοινωνικές, βιοηθικές επιπτώσεις και τα εγειρόμενα ηθικά διλήμματα είναι τεράστια. Μερικοί μελλοντολόγοι προβλέπουν πως σε 20 χρόνια, με κατάλληλη διαφήμιση, ο κλασικός τρόπος αναπαραγωγής θα θεωρείται παλιομοδίτικος. Σε μια τέτοια περίπτωση ο σεξουαλικός τρόπος αναπαραγωγής θα θεωρείται διασκέδαση και η γονιμοποίηση ως μια διαδικασία που γίνεται καλύτερα στο εργαστήριο!!

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων