«

»

Ιούλ 17 2017

ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΦΕ = ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ;

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΦΕ (1 έως 3 φλιτζάνια ημερησίως) ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ (συμπεριλαμβάνονταν και ΄Ελληνες στην έρευνα), ΛΕΥΚΟΥΣ, ΛΑΤΙΝΟΥΣ, ΙΑΠΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ των ΗΠΑ. Με απλά λόγια, η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Να ένας πρόσθετος λόγος για να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα φλιτζάνι καφέ.

19904972_456377118075303_8582292466073418253_n

Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακής νόσου, καρκίνου, εγκεφαλικού επεισοδίου, σακχαροδιαβήτη και νεφροπάθειας. Δύο έρευνες (Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study. Annals of Internal Medicine, 2017 και Association of Coffee Consumption with Total and Cause-Specific Mortality among Nonwhite Populations. Annals of Internal Medicine, 2017) σε 10 χώρες της Ευρώπης (από την Ελλάδα συμμετείχε ο αείμνηστος διαπρεπής Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος με την επιστημονική ομάδα του) και στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν 12% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Αυτή η σχέση ήταν ακόμα ισχυρότερη για εκείνους που έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα – 18% λιγότερες πιθανότητες θανάτου. Η χαμηλότερη θνησιμότητα διαπιστώθηκε ανεξάρτητα εάν οι άνθρωποι έπιναν κανονικό καφέ ή καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), υποδεικνύοντας ότι η μειωμένη θνησιμότητα δεν συνδέεται με την καφεΐνη αυτή καθ’ εαυτή. Ο καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Αν και αυτή η μελέτη δεν δείχνει αιτιώδη συνάφεια ή, με άλλα λόγια, δεν υποδεικνύει από ποια χημικά προϊόντα του καφέ μπορεί να προέρχονται τα ευεργετικά αποτελέσματα, είναι σαφές ότι η λελογισμένη κατανάλωση καφέ μπορεί να ενσωματωθεί σε μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής.
Βιολογικό υλικό: Οι ερευνητές εξέτασαν τουλάχιστον 200.000 άτομα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δηλ. περιελάμβαναν χιλιάδες άτομα και μάλιστα άτομα που είχαν πολύ διαφορετικές γενετικές καταγωγές.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ (Π.Ο.Υ.) ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ. Πριν από 25 χρόνια ο Π.Ο.Υ. θεωρούσε απαραίτητο να σημειώνεται στις συσκευασίες καφέ η ένδειξη: ο καφές έχει συσχετιστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Τον προηγούμενο όμως χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και της μήτρας. Επιπρόσθετα, η πολυετής διερεύνηση της πιθανής μεταλλαξιγένεσης του καφέ έδωσε αρνητικά αποτελέσματα.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ. Αξίζει να ειπωθεί, για την αξιοπιστία των ευρημάτων, ότι η μελέτη στις ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

του Κωνταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων