Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ κατά τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

19731889_454425401603808_8619464283655690513_nΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ κατά τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ να έχει ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ στους ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ, π.χ. το κυοφορούμενο έμβρυο, ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ του DNA να ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ και οι ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ, δηλ. ακόμα και τα δισέγγονα των οποίων η μητέρα δεν έπινε αλκοολούχα ποτά, αλλά έπινε η γιαγιά!

19905075_454425504937131_6212793707241810319_n

Όταν μια έγκυος γυναίκα καταναλώνει αλκοολούχα ποτά, η αλκοόλη ταξιδεύει μέσω του αίματος, διαπερνά τον πλακούντα και φθάνει το έμβρυο, το οποίο διασπά το αλκοόλ πιο αργά από ότι η μητέρα και έτσι καταλήγει να έχει υψηλότερα επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα από ότι η μητέρα. Οι ειδικοί έχουν εκδώσει πολυάριθμες προειδοποιητικές δηλώσεις σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα νεογνά, ειδικότερα ομιλούν για το Εμβρυικό Αλκοολικό Σύνδρομο. Μερικές από τις γνωστές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από την έγκυο είναι οι ακόλουθες. Αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής ακόμη και θνησιγένειας. Ένα μόλις ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να γεννηθεί μωρό με χαμηλό βάρος, να έχει αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα με τη μάθηση και ανώμαλα χαρακτηριστικά προσώπου. Τα βρέφη με ΕΑΣ μπορούν επίσης να έχουν ασυνήθιστα μικρά κεφάλια και εγκεφάλους, καρδιά αλλά και ανατομικές ανωμαλίες. Η βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνει νοητική υστέρηση, καθυστερήσεις στην σωματική ανάπτυξη, την όραση, προβλήματα ακοής, καθώς και μία ποικιλία από προβλήματα συμπεριφοράς.
Μια πρόσφατη νέα μελέτη (Prenatal Ethanol Exposure and Neocortical Development: A Transgenerational Model of FASD. Cerebral Cortex, 2017) διαπιστώνει ότι η προγεννητική έκθεση σε αιθανόλη πέρα από τις ήδη γνωστές επιβλαβείς επιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στο γενετικό υλικό και διαφορετική γονιδιακή έκφραση που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά που μπορεί να μεταδοθούν για πολλές γενιές. Αυτός είναι ένας καινούργιος λόγος για τον οποίο μια μέλλουσα μητέρα πρέπει να μην καταναλώνει καθόλου αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί η κατανάλωση δεν θα επηρεάσει μόνο το αγέννητο παιδί της, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα μελλοντικά ακόμα και στα δισέγγονά της. Πρόκειται δηλ. για κληρονομούμενες επιγενετικές τροποποιήσεις του γενετικού υλικού.
Βέβαια, οι λάτρεις του ποτού ισχυρίζονται ότι τα πειράματα αυτά έγιναν σε ποντίκια, και ως εκ τούτου δεν θα αφορούν τα δικά τους δισέγγονα, όπως τα ποντίκια, που ακόμη και τις επόμενες γενιές γεννήθηκαν με μικρότερο σωματικό βάρος και μέγεθος εγκεφάλου παρόλο που οι γονείς τους δεν έπιναν, αλλά έπινε η γιαγιά τους!

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση