ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ή Προγραμματίζοντας νέα/εναλλακτική ζωή στον Η/Υ/Εργαστήριο!!!

Επιστήμονες συνέθεσαν στο εργαστήριο το DNA του σακχαρομύκητα (κοινή μαγιά) και ένα επιπρόσθετο χρωμόσωμα (μόριο DNA). Η Συνθετική Βιολογία πιστεύεται ότι θα φέρει μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Οι συνθετικοί οργανισμοί μπορεί να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή εμβολίων, ενέργειας, στις βιομηχανίες φαρμάκων, καυσίμων, καλλυντικών κ.α. Το εύλογο ερώτημα είναι: Μόνο για τους παραπάνω στόχους θα χρησιμοποιηθεί η Συνθετική Βιολογία;

Διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε έναν συνθετικό πολύπλοκο οργανισμό, τον σακχαρομύκητα (κοινή μαγιά που χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, στην παραγωγή αλκοόλ, κ.α.). Ο σακχαρομύκητας έχει πλήρως σχεδιασθεί εκ του μηδενός με τη βοήθεια υπολογιστή και στη συνέχεια δημιουργηθεί στο εργαστήριο (Science, 10 Μαρτίου 2017, ειδικό τεύχος με πολλά άρθρα που είναι ελεύθερα προσβάσιμα). Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι συνέθεσαν τα 16 χρωμοσώματα του μύκητα και πρόσθεσαν ένα ακόμη πλήρως συνθετικό. Με απλά λόγια, ο τελικός συνθετικός μύκητας θα περιέχει και ένα 17ο συνθετικό χρωμόσωμα που δεν υπάρχει στη φύση. Τελικά, ο νέος οργανισμός θα έχει 8% λιγότερο γενετικό υλικό γιατί οι επιστήμονες αφαίρεσαν αλληλουχίες που θεώρησαν μη απαραίτητες!!! Ο σακχαρομύκητας στον οποίο εισήχθησαν τα συνθετικά χρωμοσώματα αναπαράγεται όπως οι φυσικοί σακχαρομύκητες.
Οι εργασίες για την μαγιά σηματοδοτούν μια σημαντική πρόοδο στην ικανότητα των ερευνητών να ανακατασκευάσουν/σχεδιάσουν τον κώδικα της ζωής. Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για τη δημιουργία μιας σειράς νέων οργανισμών (μικροβίων αρχικά και αργότερα φυτών και ζώων), που δεν θα υπάρχουν στη φύση, αλλά θα έχουν προκύψει από τις ενέργειες/σχεδιασμό του ανθρώπου.
Σήμερα, σχεδιάζεται να γίνει σύνθεση του γενετικού υλικού γουρουνιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν σχεδιασμένο συνθετικό DNA για να είναι τα όργανά τους κατάλληλα για μεταμοσχεύσεις στους ανθρώπους ή ακόμη και χρωμοσώματα σε ανθρώπινα κύτταρα για ιατρικούς σκοπούς.
Αν και το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι τουλάχιστον 3.000 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του ζαχαρομύκητα, στο βάθος του τούνελ φαίνεται πλέον η προοπτική σύνθεσης του ανθρωπίνου γονιδιώματος!!

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
Στην μία εικόνα φαίνεται ο σακχαρομύκητας και στην άλλη το εξώφυλλο του έγκυρου περιοδικού Science (10/3/2017).

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του ανθρώπου, ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση