Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση

Ενημερωτικό και Υποστηρικτικό υλικό

Μαθητική θεατρική δημιουργία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2017

Μαρ 201722

afisa theatro2017

 

Κλικ εδώ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Ηριδανός, το ποτάμι της αρχαίας πόλης

Μαρ 201722

ηριδανοςΕκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο του Κεραμεικού. Θέμα του προγράμματος είναι το ύδωρ ως σημαντική παράμετρος της πολεοδομικής οργάνωσης του άστεως και η σχέση των αρχαίων Αθηναίων με τον Ηριδανό όπως διαφαίνεται μέσα από τη μυθολογία και τη λατρεία. Περιλαμβάνει μια σύντομη περιήγηση στον χώρο του Κεραμεικού, στο Πομπείο, το Δίπυλο και στις όχθες του Ηριδανού. Συμπληρώνεται από εκπαιδευτικό παιχνίδι που παίζεται με πιόνια και κάρτες εντολών και ερωτήσεων.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τοπογραφία του άστεως των Αθηνών και τη σημασία της περιοχής του Κεραμεικού στην αρχαιότητα.

Απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας (από Δ΄ Δημοτικού) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Λειτουργία: 2 Μαρτίου- 27 Απριλίου 2017   Μέρες λειτουργίας: Πέμπτη   Ώρες λειτουργίας: 9:00-11:00

Χώρος λειτουργίας: Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Κεραμεικού

– Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος είναι δωρεάν.

– Ανώτατο όριο συμμετεχόντων μαθητών ανά πρόγραμμα: 25

– Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση

– Δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα γίνονται τηλεφωνικώς από Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 και κάθε Τρίτη-Τετάρτη- Πέμπτη 9:00π.μ-12μ.μ. στα τηλέφωνα: 210 3321764 (κα Γιώτα Κόλλια). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και τις αρμοδιότητες του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.yppo.gr/1/g1540.jsp?obj_id=2588.

Υλικό:Ηριδανός. Το ποτάμι κάτω από τη σύγχρονη Αθήνα

Υπεύθυνος προγράμματος: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας
Τηλέφωνο: +30 210 3310474  Φαξ: +30 210 3801840  Email: tepe.dmeep@culture.gr

Υλικό και δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής

Μαρ 201722

grafiκλικ στην εικόνα

Διαδικασία συμμετοχής στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων για την τρέχουσα ΚΒ’ Σύνοδο (2016-2017).

Μαρ 201722

βουλη εφηβωνΗ διαδικασία συμμετοχής των μαθητών της Α´ και Β´ Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού, καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στις δραστηριότητες για την ανάδειξη των «εφήβων βουλευτών» της ΚΒ´ Συνόδου του προγράμματος ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017.

Κλικ εδώ  για περισσότερες πληροφορίες Deltio Typou (Vouli Efivon 2017)

 

13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η Θεατρική Αγωγή από τα σχολεία ΕΑΕΠ, στα Δημοτικά Σχολεία Ενιαίου Τύπου: Θεωρία και Εφαρμογές στα Πολιτιστικά Προγράμματα»

Μαρ 201722

13 ΔΣ ΠΕΙΡΑΙΑΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου, (18:30 μ.μ.-21:00 μ.μ.). Διεύθυνση: Κωπαΐδος 32, Πειραιάς

Πρόγραμμα Ημερίδας 24 Μαρτίου 2017

ΑΦΙΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ Θ. ΑΓΩΓΗ

 

Οι πίνακες ηχούν: Ιμπρεσιονισμός

Μαρ 201722

Famous-Impressionist-Paintings-Featured-932x349-690x349κλικ στην εικόνα

Κινούμενη εικόνα και τεχνικές

Μαρ 201722

movingimage1-690x420κλικ στην εικόνα

Eικονογραφημένο και μελοποιημένο ποίημα «Το κορίτσι» του Οδυσσέα Ελύτη

Μαρ 201722

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017

Μαρ 201721

happy-world-poetry-dayΚλικ στην εικόνα

Δημόσια ανάγνωση της Οδύσσειας σε 40 γλώσσες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μαρ 201721

ODYSSEY24+POSTERΤη δράση «Οδύσσεια 24» που περιλαμβάνει συμμετοχική δημόσια ανάγνωση της Οδύσσειας σε 40 διαφορετικές γλώσσες παρουσιάζει την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 11.00 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνεργασία με την ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά. 30 μαθητές του ελληνικού και γαλλικού τμήματος της ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά θα διαβάσουν στα αρχαία και τα νέα ελληνικά τη ραψωδία α της Οδύσσειας, ανοίγοντας τη δημόσια ανάγνωση σε όλο τον κόσμο υπό τη συνοδεία ήχων αρχαίας ανακατασκευασμένης λύρας, από τον μουσικό, ειδικό στην αρχαία ελληνική μουσική, Δρ. Νίκο Ξανθούλη. Η «Οδύσσεια 24» αφορά στη δημόσια ανάγνωση των ραψωδιών, στην οποία λαμβάνουν μέρος 157 ομάδες που συντονίζουν εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί από 24 χώρες και πάνω από 150 πόλεις και η οποία διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, με έδρα τη Λυών της Γαλλίας. Η εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι ανοιχτή στους επισκέπτες, ωστόσο το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά την ανάγνωση των ραψωδιών σε όλο τον κόσμο από τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί

Μαρ 201721

αυτοσχεδιασμοικλικ στην εικόνα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Μαρ 201721

ημερα ποιησης

Ηχοϊστορία

Μαρ 201721

ηχοιστοριαΚλικ στην εικόνα

2ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Έκφρασης και Δημιουργίας Εκπαιδευτικών «Με το βλέμμα του δασκάλου…»

Μαρ 201715

Δημιουργία παρουσίασης: Λώρα Πετροπούλου,Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων  Δ/νσης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας.

Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί με έργα τους από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας , Δ΄ Αθήνας , Πειραιά.

«Προσεγγίζοντας με εναλλακτικούς τρόπους την έννοια του πολέμου»

Μαρ 201715

Το παρακάτω υλικό προήλθε από το σεμινάριο που διοργάνωσε η  υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης ΠΕ Πειραιά, Β. Αρβανιταντώνη,  με θέμα «Προσεγγίζοντας με εναλλακτικούς τρόπους την έννοια του πολέμου». Υλοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, με αφορμή την Έκθεση στο χώρο του μουσείου «Ανοχύρωτες Πόλεις». Το σεμινάριο περιελάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια (Δρ. Παναγιώτης Πυρπυρής, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Γ΄Αθήνας-Ιωάννα Δεκατρή,  Μsc, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Ε. Γ΄Αθήνας-Ηλίας Στουραΐτης, ιστορικός- ερευνητής, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και ξενάγηση στην έκθεση(Εύη Πίνη, αρχαιολόγο, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΕΦΑΔΥΑΤ)  με σκοπό τη διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης του πολέμου της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας  από εκπαιδευτικούς και μαθητές της Α/θμιας Εκπαίδευσης.

1.«Σχολείο και οπτικός γραµµατισµός: η περίπτωση της εικονογραφίας της Ελληνικής Επανάστασης». Δρ. Παναγιώτης Πυρπυρής, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Γ΄Αθήνας. Κλικ στην εικόνα

Φώτης Κόντογλου: «Αρματολοί και Κλέφτες»

Φώτης Κόντογλου: «Αρματολοί και Κλέφτες»

 

2.Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση: Εναλλακτικές προσεγγίσεις μιας δύσκολης εποχής. Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού: www.freeathensorg. Ιωάννα Δεκατρή,  Μsc, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Ε. Γ΄Αθήνας

3. «Προσεγγίζοντας την έννοια του πολέμου και των συγκρούσεων μέσω της παιγνιοποίησης: Παραδείγματα ψηφιακών παιχνιδιών και διδακτικών εφαρμογών». Ηλίας Στουραΐτης, ιστορικός- ερευνητής,  υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η ελληνική επανάσταση του 1821 στη ζωγραφική: οι πίνακες του Ευγένιου Ντελακρουά

Μαρ 201713

μεσολογγιΚλικ στην εικόνα

Πηγή: http://annagelopoulou.blogspot.gr

Αφιέρωμα στις Μάσκες

Μαρ 201713

ΜΑΣΚΕΣΚλικ στην εικόνα

Μ Α Σ Κ Ε Σ. Σύνθεση υλικού: Κ. Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας

BXM-Kυριακάτικες δράσεις για παιδιά | 19 Μαρτίου και 2 Απριλίου 2017

Μαρ 201711

BXM EDUkiriakatika2017

Προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των ιστορικών κάστρων

Μαρ 201711

NETCASTLEΟλοκληρώθηκε το διακρατικό έργο με τίτλο «NetCastle- Network creation and promotion of castles», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου/Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013 και το οποίο έχει θέσει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση ενός κοινού πολιτιστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή.Το έργο παρέχει στο χρήστη μια πολύ-πολιτισμική και εκπαιδευτική εμπειρία με τη χρήση κατάλληλα προσαρμοσμένων καινοτόμων διαδραστικών βιωματικών υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα περιηγήσεων μέσα στο χωροχρόνο με τη χρήση 3D αναπαραστάσεων των επιλεγμένων ιστορικών μνημείων. ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα

Μαρ 20178

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

γυnaika  imera_gynaikas

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ

Μαρ 20176

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη και το έργο της Έλλης Λαμπρίδη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου),  στην αίθουσα της Γερουσίας του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:30. Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης programma_

lampridi

6 ΜΑΡΤΙΟΥ- Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Μαρ 20176

bulling

2ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Έκφρασης και Δημιουργίας Εκπαιδευτικών

Μαρ 20172

Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, στον Πολυχώρο του Δήμου Π. Φαλήρου (Τερψιχόρης 51 και Αρτέμιδος, Π. Φάληρο).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Σαββάτου και Κυριακής                  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ                                       ΧΑΡΤΗΣ

Το Φεστιβάλ γίνεται σε συνεργασία με τις Δ/νσεις ΠΕ Δ΄Αθήνας, Α΄Αθήνας, Πειραιά, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, με το Δήμο Π. Φαλήρου, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και  περιλαμβάνει Έκθεση Συγγραφικών έργων, Γλυπτών, Ζωγραφικής, Εικαστικών δημιουργιών, Αγιογραφίας, Φωτογραφίας,  Εικονογράφησης και  παρουσιάσεις των έργων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.

Πρόσκληση_Με το βλέμμα του δασκάλου

Η γειτονιά μου – η πόλη μου: χρήσιμες συνδέσεις για πατρόν ομαδικών και ατομικών κατασκευών-μακετών

Μαρ 20171
γειτονιαΓια τη θεματική ενότητα «Γνωρίζω τη γειτονιά μου – Γνωρίζω την πόλη μου» προτείνονται 25 χρήσιμες συνδέσεις για την οργάνωση ομαδικών και ατομικών κατασκευών (μακετών), εννοιολογικών χαρτών και καταγραφών για τα βασικά μέρη και αξιοθέατα της κάθε πόλης. Κλικ στην εικόνα
Πηγή: http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr

Αθήνα 1961/Athens 1961

Μαρ 20171

Το 1961 η Αθήνα ήταν μια… άλλη πόλη. Δείτε το βίντεο από ξένη παραγωγή που είχε έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα πριν 56 χρόνια.

Το ασχημόπαπο του Άντερσεν (δραστηριότητες)

Μαρ 20171

ασχημοπαποΑθανασία Ράπτη και Αριστοτέλης Ράπτης

Παραμύθι του Άντερσεν. Μια δραστηριότητα ανάπτυξης της αυτοαντίληψης των διαπροσωπικών και ψυχοκοινωνικών σχέσεων.

Θεωρητικό πλαίσιο

Κλικ στην εικόνα για την εφαρμογή

Πηγή: http://www.raptis-telis.com/soft/portfolio

Υπερμεσική εφαρμογή για την Άλωση της Πόλης

Μαρ 20171

πολιςΓιώργος Αλεξανδράτος, Τζούλια Φουρτούνη, Νίκος Κοματάς

Μια υπερμεσική εφαρμογή του μαθήματος «Εάλω η Πόλις», με παιδαγωγικά χαρακτηριστικά και με προοπτικές αξιοποίησής της στο μάθημα της Ιστορίας της Ε΄ δημοτικού. Γενικός σκοπός της εφαρμογής είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν ιστορική σκέψη και συνείδηση και να κατασκευάσουν ιστορικό λόγο σε μια προσπάθεια κατανόησης ιστορικών γεγονότων, οικοδόμησης γενικότερων εννοιών διϊστορικής σημασίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων μεταφοράς της γνώσης τους για μια κριτική ανάγνωση ανάλογων ιστορικών φαινομένων.

Θεωρητικό πλαίσιο

Κλικ στην εικόνα για την εφαρμογή

Πηγή: http://www.raptis-telis.com/soft/portfolio

Περίπατος στην Αρχαία Αγορά

Φεβ 201723

agoraΚλικ στην εικόνα

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ: «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ» 22/2 – 5/3/17

Φεβ 201722

προσφυγοπουλα

Η Κατοχή στον Πειραιά: Δωσιλογισμός-Διώξεις-Μπλόκα. Εκδήλωση για την 73η επέτειο από τη Μάχη της Κοκκινιάς

Φεβ 201722

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

« Παλιότερα άρθρα
Website Translation WidgetΑυτό το ιστολόγιο έχει δημιουργηθεί για να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα πολιτισμού και τεχνών. Περιλαμβάνει κυρίως ενημερωτικό και  υποστηρικτικό υλικό για την υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων και όχι μόνο.
Β. Αρβανιταντώνη
Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Πειραιά

Σύνολο επισκέψεων

μετρητής επισκεψιμότητας

Επισκέπτες από

free counters

Real Time VisitorsTop
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων