vapsycho's blog

Γυμνάσιο Τυρού

Σχολιάζοντας το έργο του Παπαδιαμάντη

Ιαν 201727

«Οι Δυο Κύριες Περίοδοι της Δημιουργίας του»

           Η θητεία του Παπαδιαμάντη στο ιστορικό μυθιστόρημα ήταν σύντομη. Αφού έδωσε τα μυθιστορήματα Η μετανάστις (1879-80), Οι έμποροι των Εθνών (1882-83) και η Γυφτοπούλα (1884), στα οποία είναι φανερές οι υπερβολές και οι αδυναμίες του ρομαντισμού, στρέφεται σε σύγχρονα ελληνικά θέματα. Μεταβατικό έργο από το ιστορικό μυθιστόρημα στο ηθογραφικό διήγημα είναι η νουβέλα του Χρήστος Μηλιόνης, που δημοσιεύτηκε στην Εστία το 1885. Εδώ προσπάθησε να δώσει το κλίμα του ηρωισμού της κλέφτικης ζωής και να περιγράψει τα ήθη και τις συνήθειες των κλεφτών εμπνευσμένος από το δημοτικό τραγούδι. Επιχείρησε να συνδυάσει την ιστορία με την ηθογραφία σύμφωνα με τις τάσεις που επικράτησαν.
Κατόπιν θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στο ηθογραφικό διήγημα που του έδωσε την πρώτη και μοναδική θέση στα γράμματά μας. Το διηγηματογραφικό έργο του Παπαδιαμάντη είναι μεγάλο. Εκτός από τα τρία μυθιστορήματα, έγραψε πέντε νουβέλες και 170 διηγήματα. Σε λίγα χρόνια πλημμύρισε την Αθήνα με τους ταπεινούς ήρωες των σκιαθίτικων διηγημάτων του και τα γνήσια λαϊκά ήθη της πατρίδας του. Τα διηγήματά του δημοσιεύονται στον αθηναϊκό τύπο. Η πρωτεύουσα, που ζει έντονα την περίοδο της αστικοποίησης και είναι εκτεθειμένη σε ποικίλες ιδεολογικές και πολιτισμικές επιδράσεις και ρεύματα από την Ευρώπη, δέχεται την επίθεση της ελληνικότητας από την ηθογραφία του σκιαθίτη διηγηματογράφου.
Γιώργος Παγανός. «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»: ΙΔ., Η Νεοελληνική Πεζογραφία: Θεωρία και
Πράξη [τ. 1], Θεσσαλονίκη: Κώδικας, 1983, σσ. 80-86: 80.

«Ρεαλισμός»

Ιαν 201727

Η Μαρίνα των βράχων

Ιαν 201726

                    Η Μαρίνα των βράχων

Έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη – Μα που γύριζες

Ολημερίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας

Αετοφόρος άνεμος γύμνωσε τους λόφους

Γύμνωσε την επιθυμία σου ως το κόκαλο

Κι οι κόρες των  ματιών σου πήρανε τη σκυτάλη της Χίμαιρας

Ριγώνοντας μ’ αφρό τη θύμηση!

Που είναι η γνώριμη  ανηφοριά  του  μικρού  Σεπτεμβρίου

Στο κοκκινόχωμα όπου  έπαιζες θωρώντας προς τα κάτω

Τους βαθιούς κυαμώνες των άλλων κοριτσιών

Τις γωνιές  όπου  οι φίλες σου άφηναν αγκαλιές τα δυοσμαρίνια Διαβάστε όλο το άρθρο »

Τειχοσκοπία – Ελένη

Ιαν 20174

Χριστουγεννιάτικες Ευχές

Δεκ 201630

Εύχομαι η Γέννηση του Χριστού να εδραιώσει στις καρδιές σας το πραγματικό νόημα της Αγάπης και η Καινούργια Χρονιά να μοιράζει απλόχερα τα δώρα της Υγείας, της Ταπεινοφροσύνης, της Δημιουργικότητας και Της Χαράς σε σας και στις οικογένειές σας!

!!tumblr_mv53lfKUNT1qba41po1_500

Νανούρισμα

Φεβ 201614

΄Νανούρισμα

Φεβ 201612

Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού

Δεκ 20153

Το Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού ιδρύθηκε κατά τη σχολική χρονιά 1981-82. Στην αρχή το σχολείο φιλοξενούνταν σε κτίρια που ήταν προορισμένα για άλλες χρήσεις. Το τωρινό σχολικό κτίριο κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μαθητών πριν 20 χρόνια, το 1995, και ξεχωρίζει για τις μεγάλες ηλιόλουστες αίθουσες και τη καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα του αργολικού κόλπου. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Hello world!

Οκτ 201117

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το «Ιστολογείν»!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.


Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων