ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ Α ΒΑΘΜΟΥ

Παρακολουθούμε το βιντεομάθημα :

και λύνουμε τις σχετικές ασκήσεις απο την παρουσίαση:

Συνέχεια του άρθρου ‘ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ Α ΒΑΘΜΟΥ’ »

Ένα πρόβλημα με ….ιστορία

Όταν πέθανε ο μαθηματικός Διόφαντος, οι μαθητές του, κατόπιν δικής του επιθυμίας, αντί άλλου επιγράμματος για τον τάφο του, έγραψαν ένα γρίφο :

 ΔΙΑΒΑΤΗ, Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ Ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΟΦΟΣ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ. ΑΚΟΥΣΕ. ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ. ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΦΥΤΡΩΣΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΓΕΝΙ ΤΟΥ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΒΔΟΜΟ ΑΚΟΜΑ, ΗΡΘΕ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ Η ΜΕΡΑ. ΤΟΝ ΠΕΜΠΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ. ΤΙ ΚΡΙΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΤΟΥ ΓΙΟ. ΑΦΟΥ ΕΖΗΣΕ ΜΟΝΑΧΑ ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ, ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, Ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ΒΡΗΚΕ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ, ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ “

Για την λύση του γρίφου 

 

 

 

Λίγη Ιστορία….

Ο «νονός» της Άλγεβρας….

Ο Αμπού Αμπντουλάχ Μοχάμεντ ιμπν Μουσά αλ-Χουαρίζμι (Αλ-Khwarizmi) ήταν Πέρσης μαθηματικός, αστρονόμος και γεωγράφος, ένας λόγιος στον Οίκο της Σοφίας στην Βαγδάτη.  Eνα από τα κείμενα του  μαθηματικού αυτού –που έζησε γύρω στο 800μ.χ. -, με το όνομα «Κιταμπ αλ-τζαμπρ» , θεωρείται  από τους θεμέλιους λίθους της σύγχρονης άλγεβρας. Από αυτό το κείμενο   έχει πάρει και το όνομα της η Άλγεβρα, και  περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων και τις γνωστές μας  τεχνικές  όπως η αφαίρεση  και η μεταφορά όρων στο άλλο μέρος της εξίσωσης.

και ο …«πατέρας»

Ο άνθρωπος που έκανε το μεγάλο βήμα για την εξέλιξη της αλγεβρικής σκέψης ήταν ο Διόφαντος, τον 3ο αιώνα π.Χ. Στο βιβλίο του με όνομα «Αριθμητικά», ένα από τα γνωστότερα επιστημονικά συγγράμματα, ο Διόφαντος παρουσιάζει μια σειρά προβλημάτων τα οποία και λύνει, με έναν τρόπο που παραπέμπει σε Άλγεβρα. Αυτός πρώτος έδωσε  όνομα στην ποσότητα που ψάχνει να βρει, δημιούργησε για πρώτη φορά τον γνωστό μας «άγνωστο Χ» και έφτιαξε τις μαθηματικές εξισώσεις.(η χρήση βέβαια του συγκεκριμένου γράμματος για τον άγνωστο, έγινε πολύ πολύ αργότερα στην σύγχρονη άλγεβρα από τον  Ρενέ Ντεκάρτ (τον γνωστό μας Καρτέσιο)

Συνέχεια του άρθρου ‘Λίγη Ιστορία….’ »