Βασικές οδηγίες για τη δημιουργία ψηφιακών κόμικς μέσω του προγράμματος toondoo

Για τις ομάδες ψηφιακής επεξεργασίας υλικού του προγράμματός μας

Για την είσοδο στο πρόγραμμα toondoo  σας έχουν δοθεί οι κωδικοί.

Υπάρχει το βασικό μενού επιλογών (Toons, Books, Dooers, Tools κλπ).

Δείτε επίσης το μενού γρήγορων επιλογών ακριβώς από κάτω που σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε κατευθείαν ένα κόμικ (ToonDoo Maker), ένα βιβλίο (Book Maker), να φτιάξετε ένα χαρακτήρα (TraitR), να ανεβάσετε μια εικόνα (ImagineR), ή να χρησιμοποιήσετε εργαλεία ζωγραφικής στο σκίτσο σας (DoodleR).

Στις διακοπές θα ήταν καλό να φτιάξετε μερικά κόμικς για να εξοικειωθείτε με το πρόγραμμα. Ξεκινάμε με το Create Toon από το μενού Toons. Μας δίνεται η επιλογή διάταξης (layout) όπου θα βάλουμε τα σκίτσα μας. Επιλέγουμε τη διάταξη που επιθυμούμε. Στη συνέχεια μας δίνεται η οθόνη με τα εργαλεία. Στο πάνω μέρος της οθόνης υπάρχει η δυνατότητα να εισάγουμε χαρακτήρες (κινούμενα σχέδια, άντρες, γυναίκες, παιδιά, πουλιά και ζώα, αθλητές, διάσημα πρόσωπα, ασυνήθιστα όντα, ασπρόμαυρες φιγούρες κλπ). Μπορούμε να εισάγουμε ένα φόντο (εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου, από το διάστημα, από τη φύση, αφηρημένα σχέδια, αθλητικά σχέδια κλπ). Μπορούμε να εισάγουμε αντικείμενα (props), να βάλουμε κείμενο (συννεφάκια για λόγια ή σκέψεις), να εισάγουμε σκίτσα γνωστών δημιουργών του ToonDoo, ή εικονίδια clipart.

Θα επιλέξουμε ένα φόντο. Πρέπει να σύρουμε το φόντο (αλλά και κάθετι άλλο) που θέλουμε να εισάγουμε στο σκίτσο μας. Θα πάρει αυτόματα τις σωστές διαστάσεις.

Μετά εισάγουμε χαρακτήρες. Μπορούμε να τον αναζητήσουμε από τους έτοιμους χαρακτήρες ή απλά να πληκτρολογήσουμε αυτό που θέλουμε στο πεδίο search for, που βρίσκεται πάνω δεξιά.  Θα σύρουμε πάλι το χαρακτήρα που επιλέξαμε και με το που αφήνουμε το σκίτσο μας πάνω στο σχέδιό μας, αυτό περιβάλλεται από διακεκομμένη γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επέμβουμε πάνω σε αυτό, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που βρίσκονται ακριβώς από κάτω.

Τα εργαλεία αυτά με τη σειρά σημαίνουν:
LOCK: κλειδώνει ή ξεκλειδώνει το σχέδιό μας, ανάλογα με το αν θέλουμε ή όχι να το τροποποιήσουμε.
SHRINK και ENLARGE: Μικραίνει και μεγαλώνει αντίστοιχα το επιλεγμένο αντικείμενο.
CLONE: Δημιουργεί ένα ακριβές αντίγραφο, τοποθετώντας το ακριβώς δίπλα στο αρχικό. Εννοείται ότι μετά, μπορούμε να το τραβήξουμε και να το τοποθετήσουμε όπου θέλουμε.
FLIP: Περιστρέφει το αντικείμενό μας κάνοντάς το να κοιτά από δεξιά προς τα αριστερά και ανάποδα. Εννοείται ότι αυτή η λειτουργία υπάρχει μόνο όταν το αντικείμενό μας μπορεί να στραφεί δεξιά ή αριστερά.
ROTATE: Τα δύο κουμπιά περιστρέφουν το σχέδιό μας αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα.
TO FRONT και TO BACK: Φέρνουν το επιλεγμένο αντικείμενο ένα επίπεδο μπροστά ή πίσω από κάποιο άλλο αντικείμενο. Αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη σε περίπτωση που υπάρχουν αλληλοεπικαλυπτόμενα αντικείμενα και θέλουμε να δώσουμε βάθος και προοπτική στο σκίτσο μας. Εννοείται ότι το φόντο είναι πάντα στο πίσω μέρος και ένα αντικείμενο που έχουμε εισάγει ποτέ δεν μπορεί να είναι πίσω από το φόντο μας.
DELETE: Διαγράφει το επιλεγμένο αντικείμενο.
Ακριβώς δίπλα στα παραπάνω κουμπιά, υπάρχει μια ακόμα ομάδα εργαλείων.
PROP: Αν έχουμε διαλέξει ένα αντικείμενο (πχ μια γλάστρα) πατώντας διαδοχικά το κουμπί PROP μπορούμε να δούμε διαφορετικές όψεις γλαστρών και να κρατήσουμε όποια μας αρέσει περισσότερο.
EMOTION: Εδώ πειραματιστείτε. Αν έχετε διαλέξει κάποιο σκίτσο που φαίνεται η έκφραση του προσώπου του, πατώντας διαδοχικά το EMOTION μπορείτε να δείτε το πρόσωπό του να αλλάζει, εκφράζοντας κάθε φορά διαδοχικά συναισθήματα.
POSTURE: Πατώντας το διαδοχικά, έχουμε τη δυνατότητα το σκίτσο μας να πάρει διαφορετικές θέσεις με το σώμα και τα χέρια του, κάνοντας ότι περπατάει, δείχνοντας κάτι κλπ.
COLOR: Αλλάζει το χρώμα στο αντικείμενο που έχουμε επιλέξει.
Αυτή ήταν η καρτέλα Tools.
Αντίστοιχα υπάρχουν οι καρτέλες DoodleR (σας δίνει τη δυνατότητα να ζωγραφίσετε κινώντας το ποντίκι πάνω στο σχέδιο που έχετε δημιουργήσει), TraitR (σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε ένα δικό σας χαρακτήρα από την αρχή σχεδιάζοντας το πρόσωπο και το σώμα του) και ImagineR (μπορείτε να εισάγετε εικόνα από το διαδίκτυο ή τον υπολογιστή σας).

Θα προσθέσουμε λόγια για να ολοκληρωθεί το σκίτσο μας. Πηγαίνουμε στις πάνω καρτέλες, διαλέγουμε Texts και επιλέγουμε Foreign Text. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να γράψουμε στα ελληνικά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επιλογές ENLARGE και SHRINK για να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε τα γράμματα και τέλος μπορούμε να κινήσουμε την άκρη από το βελάκι για να δείξουμε ποιος είναι αυτός που μιλάει.
Αφού τελειώσαμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο σχέδιο ή να αποθηκεύσουμε αυτό που υπάρχει. Πηγαίνουμε πάνω αριστερά στο toondoo main menu και πατάμε save (αποθήκευση): Θα προκύψει  ένας πίνακας όπου μπορούμε να συμπληρώσουμε τα στοιχεία του σκίτσου μας, τίτλο και περιγραφή, ετικέτες (εάν θέλουμε). Επίσης μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε άλλους να επέμβουν στο σκίτσο μας, να δημοσιευτεί ελεύθερα, να είναι μόνο για μας, ή για τους φίλους μας (δίνοντας το mail τους). Επιλέγουμε τη δυνατότητα ελεύθερης (δημόσιας) δημοσίευσης. Επιλέγουμε publish to the world και πατάμε publish.

Το σκίτσο μας είναι έτοιμο. Μπορούμε πια να πάμε και να το δούμε στην αρχική σελίδα www.toondoo.com πατώντας My ToonDoos από το μενού Toons.
Θα δείτε ότι υπάρχουν οι εξής επιλογές: Preview για να δείτε απλώς το κόμικ. Edit για να το τροποποιήσετε. Go to page για να το ανοίξετε σε νέα σελίδα. Επιλέξτε Save this ToonDoo to your computer αν θέλετε να σώσετε το κόμικ στον ΗΥ σας.

Οι παραπάνω οδηγίες βασίστηκαν στο χρήσιμο υλικό του ιστολογίου:

http://chatzifokos.blogspot.gr/2012/09/toondoo.html

Οδηγίες μπορείτε να βρείτε και στο ιστολόγιο

http://pappanna.wordpress.com/2012/01/20/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-comic-%CE%BC%CE%B5-toodoo/

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

Κατηγορίες: ΤΠΕ, Αρχαία Γραμματεία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 Responses to Βασικές οδηγίες για τη δημιουργία ψηφιακών κόμικς μέσω του προγράμματος toondoo

  1. Ο/Η GS λέει:

    Ευχαριστούμε! 🙂

  2. Ευχαριστώ κι εγώ! Καλή μελέτη! Καλές γιορτές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *