ttsantsara's blog

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Φασκόμηλο

Νοέ 201416
φασκόμηλο

Το βοτανολογικό του όνομα Salvia officinalis προέρχεται από τη λατινική λέξη salvare που σημαίνει «θεραπεύω» και εξαιτίας των θεραπευτικών του δυνάμεων το ονόμαζαν και salvia sazuatinx, δηλαδή «σάλβια ο σωτήρ».

Στον αρχαίο κόσμο το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να αυξήσουν τη γονιμότητα των γυναικών και για να διώχνουν τα κακά.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι χάριζε στον άνθρωπο την αθανασία…

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ήταν ιερό γιατί μπορούσε να σώσει τη ζωή του ανθρώπου ή να του τη χαρίσει…

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι του είχαν μεγάλο σεβασμό και γι αυτό συνόδευαν τη συγκομιδή του με ειδικές τελετουργίες…

Μια μεσαιωνική παροιμία ή παλιά αραβική έλεγε: «γιατί να πεθάνει ένας άνθρωπος όταν στον κήπο του φυτρώνει φασκόμηλο;»

Οι αγγλόφωνοι λαοί πίστευαν ότι φύτρωνε και ευδοκιμούσε μόνο σε κήπους σοφών.

Οι Γάλλοι το ονομάζουν «το ελληνικό τσάι» και όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούν σε πολλές εφαρμογές, φαρμακευτικές και μαγειρικές.

Οι Κινέζοι, το ιερό αυτό βοτάνι των αρχαίων Ελλήνων το ονόμαζαν «ελληνικό βλαστάρι» και το θεωρούσαν πολύ καλύτερο από το δικό τους τσάι.

Στην Κρήτη, που το φασκόμηλο «φύεται εν αφθονία» υπήρχε  παράδοση να γίνεται η συγκομιδή  στην πρώτη και δεύτερη μέρα του Μάη πριν από την ανατολή του ήλιου.

Οι δράσεις του είναι:

Τονωτικό όλου του οργανισμού. Τονωτικό της μνήμης.  Μειώνει την εφίδρωση.  Από τα αποτελεσματικότερα γιατρικά για την εμμηνόπαυση, αντιπυρετικό, κατά του κρυολογήματος, κατά των ρευματισμών, κατά της νευροπάθειας, κατά των ερεθισμών του λαιμού, αλλά και για τη θεραπευτική του στόματος  σε περίπτωση τραυματισμού, άφτρων, ουλίτιδας. Τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές ,σπασμολυτικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες.  Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου, είναι διουρητικό αλλά και αιμοστατικό. Είναι τοπικό αναισθητικό του δέρματος. Επίσης έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. Προλαμβάνει το άσπρισμα των μαλλιών και πολλές φορές επαναφέρει το χρώμα τους. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η χρήση του έχει θετική επίδραση στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ και στην υπερλιπιδαιμία.

Δοσολογία: 2 κούπες τσάι την ημέρα με λίγο μέλι.

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διάφορων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού, ενώ θεωρείται και μελισσοτροφικό φυτό, παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φασκόμηλο    

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων