Για το μάθημά μας στην Πληροφορική

του Γυμνασίου και γενικά Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Υπάρχουν κίνδυνοι για τα Προσωπικά μας δεδομένα από το λογισμικό Αναγνώρισης Προσώπων;

| 1 σχόλιο

Η αναζήτηση πληροφοριών μέσω φωτογραφίας με έχει απασχολήσει και σε άλλες αναρτήσεις τον τελευταίο καιρό. Η Google μας έδωσε αυτή την δυνατότητα είτε με το google search είτε με το google gogles. Χρήσιμη πολύ η δυνατότητα αυτή, αν σκεφτούμε ότι φωτογραφίζοντας ένα “αντικείμενο” και γκουγκλίζοντάς το στη συνέχεια, μπορούμε να βρούμε κάθε διαθέσιμη πληροφορία για αυτό. Για παράδειγμα η υπηρεσία είναι  πολύ χρήσιμη για αναγνώριση αξιοθέατων κτλ. Δείτε εδώ σχετική είδηση για συνεργασία της Google με  το μουσείο Getty.

Μια άλλη πλευρά είναι η χρήση αυτής της υπηρεσίας για αναγνωριση προσώπων για την οποία είχα γράψει εδώ. Τις ενστάσεις μου τις είχα καταγράψει στην πρώτη ανάρτησή μου εδώ και είχα κάνει σχετικές αναζητήσεις γενικά στο διαδίκτυο και όχι μέσα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο (πχ Facebook) όπου οι φωτογραφίες είναι πολύ περισσότερες καθώς έχουν ανέβει από τους ίδιους τους χρήστες εδώ και χρόνια.

Βρήκα λοιπόν αυτό το βίντεο όπου εκφράζονται ανάλογες ανησυχίες. Μάλιστα η ειδικός Ginger McCall  από το πανεπιστήμιο Carnegie έκανε αναζητήσεις μέσω φωτογραφιών στο facebook και βρήκε πως μπορούν να αποκαλυφθούν πλήθος δεδομένων τα οποία ο χρήστης θα ήθελε να είναι “προσωπικά”. Η αναγνώριση προσώπων και οι κίνδυνοι για τα προσωπικά μας δεδομένα (όχι μόνο σε σχέση με το Facebook ή άλλο κοινωνικό δίκτυο) είναι ένα θέμα που μόλις άρχισε.

Update: Και το άρθρο με τίτλο “Welcome to the Panopticon


Συντάκτης: tsomokou

2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας


Περισσότερες πληροφορίες

Ένα σχόλιο

  1. Pingback: Τεχνο-ΛΟΓΙΕΣ στην εκπαίδευση » Υπάρχουν κίν&delt

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων