Για το μάθημά μας στην Πληροφορική

του Γυμνασίου και γενικά Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Κοινωνική δικτύωση μαθητών με το ΠΣΔ και εκπαιδευτική διαδικασία

| 0 σχόλια

Εδώ και κάποια χρόνια χρησιμοποιούμε με τους μαθητές μου ιστολόγια σαν βοηθητικά εργαλεία για το μάθημά μας στην πληροφορική. Το επόμενο βήμα ήταν να χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτρονική τάξη, που αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη στην οργάνωση της ύλης και του υλικού! Θέλαμε να επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης και το κατάλληλο περιβάλλον γι’ αυτό είναι το ΠΣΔ. Έτσι προχωρήσαμε με τους μαθητές μου στην δημιουργία ομάδας μαθητών του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας. https://blogs.sch.gr/groups/2gymnasio/


Πολύ γρήγορα όλοι σχεδόν οι μαθητές έγιναν μέλη της ομάδας, έφτιαξαν τον δικό τους κύκλο φίλων και κατάλαβαν πως είναι μια κλειστή ( δημόσια ή κρυφή)  ομάδα και πως μπορεί να λειτουργήσει. Οι συζητήσεις της ομάδας είναι ένα εργαλείο χρήσιμο για την επικοινωνία της ομάδας! Οι πρώτες συζητήσεις αφορούν στην οργάνωση της ομάδας και φυσικά του ιστολογίου της! https://blogs.sch.gr/2gymnasio/ Μέσα από διαδικασίες που οι ίδιοι οι μαθητές αποφασίζουν και οργανώνουν παίρνονται αποφάσεις για το πως θα διαχειριστούν το ιστολόγιό τους.  Η πρώτη τους απόφαση ήταν η ονομασία του ιστολογίου και συμφώνησαν με την ιδέα: “ΜΜΕ – Μέσα Μαθητικής Ενημέρωσης”!

Η δική μου η παρουσία είναι μόνο συμβουλευτική και οργανωτική όταν το χρειάζονται. Είναι καλή ευκαιρία να αναπτύξουν οι μαθητές τις ικανότητες και δεξιότητές τους για συνεργασία, οργάνωση αλλά και αυτενέργεια και έκφραση.


‘Ενα κομμάτι που θα χρησιμοποιήσουμε στο μάθημα θα είναι συζήτηση/σεις σε σχέση με τις διάφορες εργασίες του μαθήματός μας. Οι εργασίες αυτές είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν στη  μία διαθέσιμη ώρα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ακόμη και να δουλεύουν τα παιδιά στο σπίτι, υπάρχει ανάγκη γρήγορης και άμεσης επικοινωνίας. Έτσι η ομάδα και οι σχετικες συζητήσεις μας δίνουν (ήδη) την πολύ γρήγορη επικοινωνία και είναι μεγάλη βοήθεια στους μαθητές. Οι μαθητές που είναι υπεύθυνοι για τν κάθε εργασία μπορούν να κάνουν την οργάνωση της δουλειά τους με σημαντική βοήθεια από τις συζητήσεις της ομάδας.

Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση και σίγουρα πολύ περισσότερα στην επόμενη σχολική χρονιά! Εμείς το καλοκαίρι θα είμαστε στην ομάδα (τότε και τόσο που επιτρέπουν οι γονείς! να μην το παρακάνουμε!) και θα είμαστε πανέτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά.

Ομάδα: https://blogs.sch.gr/groups/2gymnasio/

Ιστολόγιο: https://blogs.sch.gr/2gymnasio/

Συντάκτης: tsomokou

2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων