RSS Feed for This PostCurrent Article

Φωτοβολταϊκά: ο κινέζικος δράκος «τρώει» τους Αμερικανούς


Η τρίτη αμερικανική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το τελευταίο διάστημα έγινε η Solyndra, μετά τις Evergreen Solar and SpectraWatt.

Η περίπτωση της Solyndra -που είχε μάλιστα λάβει εγγυητικό δάνειο ύψους 535 εκατομμυρίων δολαρίωνξ από την αμερικανική κυβέρνηση- είναι ένα ακόμα δείγμα των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ από τους Κινέζους ανταγωνιστές τους.

Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός από τις κινεζικές εταιρείες έχει οδηγήσει σε πτώση της τάξης του 25% τις τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ μες το έτος, ενώ καταγράφεται υπερπροσφορά στον κλάδο.

Αυτά τη στιγμή που η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει «ψαλιδίσει» περαιτέρω τις επιδοτήσεις και τη ζήτηση για φωτοβολταϊκά.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν ακόμα και οι «γίγαντες» της αγοράς, όπως η κινεζική Suntech Power και η αμερικανική First Solar που είδαν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται, ενώ μικροί και μεσαίοι κατασκευαστές πασχίζουν να επιβιώσουν.

Ενδεικτική της κρίσης που διέρχεται ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ είναι η απόφαση της γερμανικής SolarWorld να διακόψει τη λειτουργία ενός εκ των εργοστασίων της στις ΗΠΑ για να ανταπεξέλθει στον εξ ανατολής ανταγωνισμό.

econews

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση