22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.

 Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους. Στόχοςο δραστικός περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κυρίως στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, τα σκήπτρα σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Σχεδιασμός αφίσας

Οι μαθητές μπορούν να σχεδιάσουν μία αφίσα για την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και ανάλογα με την ηλικία τους μπορούν να τη σχεδιάσουν και με μηνύματα στα αγγλικά ή γαλλικά, σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων μαθημάτων.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο είναι πολύ καλή ευκαιρία για να μιλήσετε με τους/τις μαθητές/ριες για τα ΜΜΜ. Οι παρακάτω καρτέλες μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για τη συζήτηση. (Κάντε κλικ στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος)

 

Οι μαθητές/ριες μπορούν να μάθουν το ποιηματάκι της  Έυης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου .

Αν μόνο τρένο , τραμ , τρόλεϊ , λεωφορείο και μετρό ,

για να κινείσαι μες στην πόλη προτιμάς από μικρό ,

τη ρύπανση του αέρα μειώνεις

 και την ηχορύπανση ελαττώνεις .

Στο χέρι σου είναι να αποφασίσεις

 πως επιθυμείς να ζήσεις .

Πώς φαντάζομαι την πόλη μου μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο

Για τους/τις μαθητές/ριες των μεγαλύτερων τάξεων μπορεί να γίνει και ένας διαγωνισμός συγγραφής κειμένου με τον παραπάνω τίτλο. Το κείμενο που θα επιλεγεί στο τέλος μπορεί να αναρτηθεί και στην σελίδα του σχολείου (εφόσον υπάρχει)

 Τραγούδια με θέμα τα ΜΜΜ

Κι αν απλά θέλετε να χαλαρώσετε μπορείτε να ακούσετε μερικά τραγούδια με θέμα τα ΜΜΜ. Παρακάτω προτείνονται μερικά …