ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Φ.Ε. 5 : ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Δοκίμασε να ασχοληθείς με το αγαπημένο σου άθλημα έχοντας μείνει χωρίς τροφή για πολλές ώρες. Είναι σίγουρο ότι θα εγκαταλείψεις σύντομα την προσπάθεια, νιώθοντας να σου λείπει ενέργεια! Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας ακούραστος μετατροπέας ενέργειας. Την ενέργεια που είναι απαραίτητη για τις δραστηριότητές μας την παίρνουμε από τις τροφές.

Αυτές περιέχουν χημική ενέργεια που ο άνθρωπος την αποθηκεύει και τη μετατρέπει σε κινητική (κίνηση σώματος), δυναμική (σύσπαση μυών), θερμική (διατήρηση θερμοκρασίας σώματος) και ηλεκτρική (επικοινωνία εγκεφάλου με μέρη σώματος).

Όλες οι τροφές δεν προσφέρουν την ίδια ποσότητα ενέργειας ούτε ο άνθρωπος καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας σε όλες τις ηλικίες ή τις δραστηριότητές του.

Την ποσότητα ενέργειας που λαμβάνει ένας άνθρωπος τη μετράμε σε Κιλοτζάουλ ή αλλιώς KJKάθε KJ είναι ίσο με 1.000 Τζάουλ. 1 KJ=1.000Joule.
Παλιότερα χρησιμοποιούσαν τη χιλιοθερμίδα (kcal). Μάλιστα σε μερικές συσκευασίες τροφίμων αναγράφονται και οι δυο μονάδες μέτρησης: 4,2 KJ αντιστοιχούν σε 1 kcal.
Για να λειτουργεί κανονικά ο οργανισμός του ανθρώπου θα πρέπει να παίρνει από τις τροφές την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται. Θα πρέπει ανάλογα με την ηλικία και την εργασία του να ακολουθεί μια σωστή διατροφή.
Αν η ενέργεια των τροφών που καταναλώνει ο άνθρωπος είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που χρειάζεται για την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών, τότε το περίσσευμα μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται στο σώμα μας για να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους έλλειψης τροφής.
Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι αν κάποιος κινείται λίγο και καταναλώνει τροφές που περιέχουν πολύ ενέργεια, τότε η ενέργεια που δεν καταναλώνεται αποθηκεύεται στο σώμα του με τη μορφή λίπους και παχαίνει. 
Όμως πρόσεχε!!! Οι εξαντλητικές δίαιτες είναι επικίνδυνες για την υγεία μας και γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται οι δίαιτες σε μικρή ηλικία και θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια στην καθημερινότητά μας μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη τροφής.

(κλικ στην εικόνα)

(κλικ στην εικόνα)

Ώρα για επανάληψη και εξάσκηση…

(κλικ στην εικόνα)

(κλικ στην εικόνα)

16 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.