Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Ενημέρωση των γονέων ακόμα και για παρατήρηση

ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64241112

Το σχολείο οφείλει να ενημερώνει πάντα τους γονείς του μαθητή για κάθε θέμα που αφορά τη σχολική του κατάσταση και για κάθε τιμωρία ακόμα και αν πρόκειται για προφορική παρατήρηση, επειδή ενεπλάκη σε επεισόδιο με άλλα παιδιά.

Απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις του σχολείου και των υπεύθυνων διευθυντών και καθηγητών απέναντι στους γονείς, τονίζοντας ότι αποτελεί παράβαση από την πλευρά του διευθυντή το να καταχωρίσει μια ποινή παρατήρησης στο σχολικό ποινολόγιο, αν δεν ενημέρωσε προηγουμένως τους γονείς του μαθητή.
Η προηγούμενη αυτή ενημέρωση είναι -κατά την ΑΠΠΔ- θεμελιώδης και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του μαθητή (και των γονέων του όταν είναι ανήλικος), καθώς από την εκπλήρωσή της εξαρτάται η δυνατότητά τους να πληροφορηθούν την κύρωση και να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους προς το σχολείο ή να πετύχουν τη διαγραφή της, εφόσον η τιμωρία «πάσχει», δεν επιβλήθηκε νόμιμα κ.λπ.
Η υπόθεση
Η Αρχή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε εκπαιδευτήριο, επειδή ο γυμνασιάρχης του όχι μόνο ενημέρωσε κατόπιν εορτής τον πατέρα μαθητή για την πειθαρχική κύρωση που του επέβαλε, αλλά και επειδή χωρίς να έχει την προηγούμενη συγκατάθεσή του γνωστοποίησε την ποινή σε γονέα άλλου παιδιού, που ενεπλάκη στο επεισόδιο.
Σε βάρος του γυμνασιάρχη υπήρξε δυσμενές πόρισμα ΕΔΕ για πλημμελή εκπλήρωση καθηκόντων, επειδή καταχώρισε την προφορική παρατήρηση στο βιβλίο κυρώσεων, χωρίς να καλέσει τους γονείς του μαθητή, αλλά ενημερώνοντας άλλους. Ωστόσο, λόγω της συνταξιοδότησής του, ο γυμνασιάρχης δεν είχε περαιτέρω συνέπειες από την απόφαση της Α.Π.Π.Δ.
Αλ. Αυλωνιτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *