Κύπρος: Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τους εκπαιδευτικούς της μεγαλονήσου προτείνει αμοιβές εκπαιδευτικών ανάλογα με τα αποτελέσματα αξιολόγησης τους

Από το ρεπορταζ του esos.gr:

Το ΑΚΕΛ , πολιτικό κόμμα της Κύπρου αποκάλυψε ότι η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τους εκπαιδευτικούς της μεγαλονήσου,  περιλαμβάνει θέσεις- προτάσεις που θα ταρακουνήσουν ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα:
1.    Προτείνεται η πολύ επικίνδυνη θέση, όπως οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται πλέον ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των μαθητών και ένα άλλο ασαφή τρόπο αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει  κατά την άποψη μας την πόρτα στο ρουσφέτι και τον υποκειμενισμό ακόμα και για το μισθό των εκπαιδευτικών. Κάτι τέτοιο θα διευρύνει τις ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτή η νέα διαδικασία θα ισχύει και για τις προαγωγές.
2.    Υιοθετείται πλήρως η πρόταση Κενεβέζου για το νέο σύστημα προσλήψεων, μια πρόταση που έγινε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων και μέχρι πρόσφατα κανένας δεν την υιοθετούσε εκτός από τη κυβέρνηση, περιλαμβανομένων και των κυβερνώντων κομμάτων.
3.    Η έκθεση προτείνει το συνολικό επανακαθορισμό του εργάσιμου, του διδακτικού και του μη διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, ανοίγοντας την πόρτα σε περαιτέρω απολύσεις και μειώσεις εκπαιδευτικών, με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας.
4.    Προτείνεται η σύνδεση του μισθού των διευθυντών με «τις επιδόσεις τους» και ότι αυτό σημαίνει, ανοίγοντας πόρτα στο ρουσφέτι και την αναξιοκρατία.
5.    Προτείνεται αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών οι οποίοι σήμερα έχουν κάποια μείωση ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, θέση που αν υιοθετηθεί θα οδηγήσει σε πλεονασμό εκπαιδευτικών και στην απόλυσή τους.
6.    Η έκθεση επαναφέρει τα «Εθνικά Επίπεδα» που ετοιμάστηκαν το 2004 και δεν εφαρμόστηκαν αφού απορρίφθηκαν από τους πλείστους εμπλεκόμενους.
Η έκθεση για τη δομή του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1.    Το κόστος της Εκπαίδευσης θεωρείται πολύ υψηλό φωτογραφίζοντας το περαιτέρω «κούρεμα» κονδυλίων για την Παιδεία
2.    Ο αριθμός των εκπαιδευτικών θεωρείται πολύ μεγάλος, σύμφωνα κατά την κρίση τους και με τις δημογραφικές αλλαγές, ανοίγοντας το δρόμο για «κούρεμα» θέσεων στην εκπαίδευση που όλοι φανταζόμαστε πως θα γίνει.
3.    Προτείνεται η κατάργηση των Διευθύνσεων Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και την υπαγωγή τους ως μονάδων σε μια νέα Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Γενικής Εκπαίδευσης. Μέρος των αρμοδιοτήτων αυτών των Διευθύνσεων θα μεταφερθούν στη νέα Διεύθυνση Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
. Το ΑΚΕΛ επίσημα έχει ζητήσει την έκθεση εδώ και μέρες χωρίς ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου απαντάντας στο ΑΚΕΛ τονίζει τα εξής:
Από την πρώτη στιγμή που έλαβε τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι, το περιεχόμενο των εκθέσεων, αφού τύχει ενδελεχούς μελέτης, θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέσα σε διαφανή πλαίσια. Το περιεχόμενο των εκθέσεων δε θα πρέπει να δαιμονοποιείται. Πολλές από τις εισηγήσεις βασίζονται σε διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές και αναφέρονται σε θέματα στα οποία επιζητείται η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός, κατά γενική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας. Τα περισσότερα από τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, χωρίς οποιαδήποτε θετική κατάληξη.
Στην προσπάθειά του να εφαρμόσει διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και για τη διεξαγωγή
εποικοδομητικού διαλόγου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ζητήσει και έγινε
αποδεκτό, οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας να ενημερώσουν απευθείας τις
εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στα ζητήματα του
εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα, τόσο για την έκθεση όσο και για το σκεπτικό των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων. Η παρουσίαση θα γίνει στις 6 Μαΐου 2014 και έχουν αποσταλεί ήδη σχετικές προσκλήσεις.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεσμεύεται να προωθήσει τις απαιτούμενες
μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και των θεσμοθετημένων διαδικασιών κατά τρόπο εφικτό, με πλήρη σεβασμό σε κοινωνικές ευαισθησίες και λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα και τις επιπτώσεις των μελλοντικών αποφάσεων, έχοντας στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, πρώτιστα, το συμφέρον των παιδιών μας. Αυτό θα πρέπει είναι το πρωταρχικό μέλημα και η ευθύνη όλων έναντι των πολιτών και του τόπου μας.

ΠΗΓΗ: www.esos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *