Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε-Ποια είναι τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα Πηγή: iefimerida.gr

Φεβ 201819
καθ Δ

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής (και της νηστείας) και (δυστυχώς για τα παιδιά) το τέλος της Αποκριάς.

Η ονομασία της προέρχεται από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Οπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομά της (Σαρακοστή) η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Υπενθυμίζεται πως η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας στην Ελλάδα

Από παλιά, η Καθαρά Δευτέρα πέρασε στη συνείδηση του λαού σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες, βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά και το ρίχνουν στη διασκέδαση και το χορό.

Σε όλη η Ελλάδα οι κάτοικοι υποδέχονται τη Σαρακοστή με τα δικά της ξεχωριστά έθιμα. Μερικά από αυτά τα παρουσιάζει το Visit Greece. Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα –και σε διάφορες παραλλαγές– το χορευτικό δρώμενο, το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους.

Ο βλάχικος γάμος της Θήβας, πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.

Το έθιμο του Αγά –με ρίζες στην Τουρκοκρατία– αναβιώνει στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου. Ο Αγάς, αυστηρός δικαστής, δικάζει και καταδικάζει με χιούμορ και πειράγματα τους θεατές του εθίμου.

Στην Αλεξανδρούπολη, ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη και περιδιαβαίνει την πόλη μοιράζοντας ευχές για το καλό.

Στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων στην Κάρπαθο ανταλλάσσονται απρεπείς χειρονομίες μεταξύ των θεατών, και γι’ αυτό οδηγούνται στο «δικαστήριο» από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες), προς απονομή δικαιοσύνης από τους σεβάσμιους του νησιού.

Το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος συναντάμε στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι!

Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη –η αναβίωση ενός πραγματικού γάμου που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα– συντελείται κάθε Καθαροδευτέρα με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη.

Ας παίξουμε με τη διατροφική πυραμίδα…!

Ιαν 201831


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Διαδίκτυο και παιδιά

Ιαν 201831

)

 

Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα!

Ιαν 201831

Αν θες να βρεις πληροφορίες για τους τρόπους προστασίας των προσωπικών σου δεδομένων (πηγή: Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων) κάνε κλικ εδώ

Φεστιβάλ CineDoc Kids

Ιαν 201831

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/2, 15:30
Χάιντι (Heidi)
ηλικίες: 7+
Σκηνοθεσία: Alain Gsponer | 2015 | 111’ | Ελβετία | Μυθοπλασία
Στα αγγλικά με ελληνικούς υπoτίτλους

Μια ταινία μυθοπλασίας που αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που μεγαλώνει στις ελβετικές Άλπεις με τον παππού της. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα που μάγεψε γεννιές και γεννιές, η Χάιντι μας συναρπάζει με τον αυθορμητισμό και την αισιοδοξία της.

Ένα ορφανό κορίτσι που ψάχνει την οικογένεια της και χαρίζει χαμόγελα σε όποιον βρίσκεται γύρω της. Η σύντομη παραμονή της στην πόλη θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο την αγάπη της για τη φύση και ταυτόχρονα θα χτίσει μια μεγάλη φιλία. Ένας αυθεντικός ύμνος στη φιλία και στην αγάπη προς τη φύση και τους ανθρώπους.

Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι με τη θεατροπαιδαγωγό Ζωή Γυφτάκη. Η προβολή γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/2, 15:30
Το Ταξίδι της Φανί (Fanny’s Journey)
ηλικίες: 8+
Σκηνοθεσία: Lola Doillon| 2017 | 94’ | Γαλλία, Βέλγιο | Μυθοπλασία
Στα γαλλικά με ελληνικούς υποτίτλους

Το 1943, η 13χρονη Φανί και οι νεότερες αδελφές της φεύγουν από το σπίτι τους στη Γαλλία με προορισμό ένα ιταλικό καταφύγιο για παιδιά Εβραίων. Όταν φτάνουν οι Ναζί, τα 11 παιδιά πρέπει να καταφέρουν το ακατόρθωτο… να φτάσουν στα ελβετικά σύνορα. Η περιπέτεια τους είναι γεμάτη εικόνες και συναισθήματα. Η Φανί, μόλις 13 ετών, ξεχνά το φόβο της και παίρνει την ευθύνη να οδήγησει τα παιδιά στον προορισμό τους και δεν τη σταματάει τίποτα. Μια ταινία γενναιότητας, δύναμης και επιβίωσης, βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

Θα ακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η προβολή γίνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Πρεσβείας του Ισραήλ.

 

Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου

Ιαν 201828

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day)

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου(Safer Internet Day – SID) διοργανώνεται από την INSAFE και γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα, της δεύτερης εβδομάδας, του δεύτερου μήνα, κάθε χρόνο. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην προώθηση της ασφαλέστερης, πιο υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι η ανάληψη της ευθύνης από όλους για τη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου για όλους.

Κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Στην Κύπρο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάζεται με διάφορες δράσεις και δραστηριότητες για όλο το μήνα Φεβρουάριο τόσο εντός όσο και εκτός της σχολικής κοινότητας, για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και το ευρύτερο κοινό. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν πανηγύρια ενημέρωσης, διαγωνισμό παραγωγής σύντομου βίντεο από μαθητές και εκδηλώσεις. Η κορύφωση των εορτασμών πραγματοποιείται με ημερίδα την διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Πολλές από τις εκδηλώσεις μεταδίδονται ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο ή ραδιοτηλεοπτικά κανάλια.

Ιστορική αναδρομή

Ξεκινώντας από το 2004, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως και χρησιμοποιείται ως αφορμή για δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης για καλύτερη χρήση των διαδικτυακών τεχνολογιών.

Το 2009, εισήχθη η ιδέα για δημιουργία επιτροπών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δεσμών με χώρες εκτός του δικτύου και την επένδυση σε μια εναρμονισμένη προώθηση της εκστρατείας σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 70 επιτροπές σε στενή συνεργασία με την ομάδα συντονισμού της Insafe, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Η ιστοσελίδα Saferinternetday.org παρέχει μια παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να παρουσιάσουν τα γεγονότα και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Από το 2008, κάθε χρόνο η αρμόδια επιτροπή της Insafe δίνει το σύνθημα της χρονιάς. Στον πιο κάτω πίνακα φαίνονται τα συνθήματα, όπως αυτά  καθορίστηκαν μέχρι και το 2018:

Ταμπλό κυκλοφοριακής αγωγής με bee-bot”

Ιαν 201828
Beebot

Χάρτινα κουτιά από γάλα, καπάκια, πλαστικά μπουκάλια και πολλη φαντασία!

http://anakyklosymmaxies.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4454.html

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β1 ΕΠΙΠΕΔΟΥ 2018

Ιαν 201824

Σήμερα θα μάθουμε να δημιουργούμε blog!

 

 

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό

Kατηγορίες

Σαν σήμερα

8/5/1821: Η μάχη της Γραβιάς.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη.
   - Σχετικές αναρτήσεις

8/5/: Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν
   - Σχετικές αναρτήσεις



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων