ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΣΤΑ ΓΑΚ ΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ

Την Τρίτη 27 Μαρτίου, η ΣΤ΄τάξη επισκέφτηκε στο Μεταξοχώρι,στην Αγιά Λάρισας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους(ΓΑΚ).

Tο Τοπικό Αρχείο Αγιάς ανήκει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και ήταν το πρώτο Κρατικό Αρχείο που ιδρύθηκε και λειτούργησε στο Νομό Λάρισας το 1978, με πρωτοβουλία και συστηματική εργασία του ιστοριοδίφη Δημήτρη Κ. Αγραφιώτη (1948-1999), καθώς και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κατοίκων για τη διάσωση των τεκμηρίων της ιστορίας του τόπου.

Στο Αρχείο Αγιάς φυλάσσονται ποικίλα ιστορικά έγγραφα, σημαντικά ιδιωτικά και δημόσια αρχεία, συλλογές, φωτογραφίες και παλαίτυπα, με πολύτιμα στοιχεία για την Αγιά και την επαρχία της, που χρονολογούνται από το 18ο αι. μέχρι σήμερα.
Στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Μεταξοχωρίου, το οποίο το 2001 παραχώρησε ο Δήμος Αγιάς για τη μόνιμη στέγαση του και διαθέτει αναγνωστήριο και πλούσια βιβλιοθήκη. Μέρος των συλλογών του εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και έχουν ψηφιοποιηθεί.

Βρίσκεται στο Μεταξοχώρι, απέχει 2 χλμ. από την Αγιά και 44 χλμ. από τη Λάρισα. Είναι επισκέψιμο και προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.

Τo Τοπικό Αρχείο Αγιάς είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Βασικός σκοπός των Γ.Α.Κ. Αγιάς είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού της επαρχίας Αγιάς, καθώς και η διάθεση και η με ποικίλους τρόπους αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου.