6 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Μία μάχη ενάντια στην αδικία

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Μία ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση ενός φαινομένου που αφήνει τραυματικά σημάδια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς bullying, ορίζεται ως η επαναλαμβανόμενη και εσκεμμένη συμπεριφορά που έχει σκοπό να βλάψει ή να πληγώσει ένα άλλο παιδί. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Φυσική βία: χτυπήματα, κλοτσιές, σπρωξίματα
  • Λεκτική βία: προσβολές, κοροϊδίες, απειλές
  • Ψυχολογική βία: εκφοβισμός, απομόνωση, διάδοση ψευδών φημών
  • Κυβερνοεκφοβισμός: χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων για την παρενόχληση και τον εκφοβισμό

Ποιες είναι οι συνέπειες του;

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για το θύμα όσο και για τον θύτη. Τα θύματα βίας μπορεί να εμφανίσουν:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Σχολική άρνηση
  • Σωματικά προβλήματα

Η Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού αποτελεί μία υπενθύμιση για την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας. Μόνο με την ενεργή συμμετοχή όλων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σχολικό περιβάλλον απαλλαγμένο από βία και εκφοβισμό, όπου όλα τα παιδιά θα νιώθουν ασφαλή και ευπρόσδεκτα.

Στο πλαίσιο της Ημέρας, ας ενώσουμε τις φωνές μας και ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα:

Στον σχολικό εκφοβισμό λέμε ΟΧΙ!

ΕΔΩ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ  ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ(ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟ ΥΛΙΚΟ)

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι καινούργιο φαινόμενο: υπάρχει εδώ και γενιές, σε διάφορες μορφές. Το 1999 ο Τιμ Φιλντς, γνωστός Βρετανός ακτιβιστής κατά του εκφοβισμού, περιέγραψε το φαινόμενο σαν «…μία παθολογική ανάγκη να επιδεικνύεις επιθετικότητα και η οποία επιτυγχάνεται μέσω μίας επίδειξης ανεπάρκειας (κοινωνική, προσωπική, διαπροσωπική, συμπεριφορική, επαγγελματική), μια ανεπάρκεια που προβάλλεται πάνω στους άλλους μέσω ελέγχου και υποταγής (κριτική, αποκλεισμός, απομόνωση κ.α.).
Σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος “bullying”.Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη:

  • Το παιδί που δέχεται βία
  • Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
  • Τα παιδιά θεατές
  • Οι εκπαιδευτικοί
  • Οι γονείς

Μια σημαντική παράμετρος που τίθεται είναι η έννοια της επανάληψης. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή. Επίσης περιλαμβάνει ανισορροπία δύναμης ή εξουσίαςμεταξύ του παιδιού που εκφοβίζει και του παιδιού που εκφοβίζεται.
Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει

  • Άσκηση φυσικής βίας, χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα,
  • Εσκεμμένο ή συχνό αποκλεισμό μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμό
  • Σεξουαλική παρενόχληση
  • Χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία
  • Απειλές και εκβιασμό
  • Υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος
  • Κλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος
  • Επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων
  • Διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών
  • Ηλεκτρονικό bullying cyber bullying (Το cyberbullying περιγράφεται ως «η επαναλαμβανόμενη και εκ προθέσεων βλάβη που προκαλείται διαμέσου της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών»

Διαβάστε το παρακάτω παραμυθάκι…

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα παιδί που θύµωνε µε το παραµικρό και είχε πολύ κακούς τρόπους. Ο πατέρας του, του έδωσε ένα σακούλι µε καρφιά και του είπε ότι κάθε φορά που θα φέρεται άσχηµα θα πρέπει να καρφώνει ένα καρφί στο φράχτη. Την πρώτη µέρα το παιδί κάρφωσε δεκαέξι καρφιά. Όµως, καθώς περνούσαν οι εβδοµάδες, όλο και κατάφερνε να χαλιναγωγεί τη συµπεριφορά του και τα καρφιά ολοένα λιγόστευαν.

     Είχε καταλάβει ότι του ήταν προτιµότερο να ελέγχει τις τάσεις του παρά να τρέχει να καρφώνει καρφιά στο φράχτη. Και τελικά έφτασε η µέρα που το παιδί δεν έχασε καθόλου την ψυχραιµία του. Το είπε λοιπόν στον πατέρα του και τότε εκείνος του είπε ότι τώρα θα έπρεπε να ξεκαρφώνει ένα καρφί για κάθε µέρα που δεν θα ξεσπούσε σε οργή. Οι µέρες πέρασαν και ο νεαρός τελικά είπε στον πατέρα του ότι είχε βγάλει όλες τις πρόκες. Τότε ο πατέρας πήρε το γιο του απ’ το χέρι και τον πήγε κοντά στο φράχτη, κι εκεί του είπε:

 “Πολύ καλά τα κατάφερες γιε µου, για δες όµως τις τρύπες στο φράχτη. Ποτέ πια ο φράχτης µας δεν θα είναι όπως πριν Όταν είσαι θυµωµένος και λες άσχημα λόγια, αυτά αφήνουν πληγές. Μπορείς να µαχαιρώσεις κάποιον, και µετά να τραβήξεις το µαχαίρι, αλλά, όσες φορές κι αν θα ζητήσεις συγγνώµη, η πληγή θα µείνει εκεί. Κι ένα τραύµα µε λόγια είναι τόσο κακό όσο κι ένα τραύµα στο σώµα.”

 Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Μπορείς να μαντέψεις το μέγεθος ενός ανθρώπου από το μέγεθος των πραγμάτων που τον κάνουν να θυμώνει.

Τί είναι ο εκφοβισμός;

Ο σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποια παιδιά χτυπούν ή φοβερίζουν επίτηδες άλλα παιδιά. Όταν χρησιμοποιούν τη δύναμη τους και το κάνουν ξανά και ξανά προς το ίδιο παιδί.

Μιλάμε για σχολικό εκφοβισμό, όταν ένα παιδί στο σχολείο..
– χτυπάει και σπρώχνει ξανά και ξανά…

– μιλάει άσχημα ή διώχνει από την παρέα και το παιχνίδι…

– κοροϊδεύει ή απειλεί…

– παίρνει ή χαλάει πράγματα που ανήκουν σε…

– δεν κάνει παρέα επειδή είναι «διαφορετικό»…

…κάποιο άλλο παιδί.

Όλα αυτά είναι μορφές εκφοβισμού και βίας που συμβαίνουν ανάμεσα στα παιδιά της ίδιας τάξης ή διαφορετικών τάξεων , μέσα και έξω από το σχολείο.

Σωματική βία: Οι μαθητές μέσα στο σχολικό περιβάλλον αποφεύγουν συνήθως την άσκηση της σωματικής βίας εκτός κι αν συμβεί όταν δεν πέσει στην αντίληψη κάποιου καθηγητή. Ένα σπρώξιμο ή μια χειρονομία είναι αρκετή για να αρχίσει ένας ξυλοδαρμός που κάποιες φορές καταλήγει σε δυσάρεστα αποτελέσματα όπως ένας σοβαρός τραυματισμός. Τα άτομα που την ασκούν θεωρούν τον εαυτό τους «νταή» και «μάγκα».

Ρατσιστική βία: Μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με την λεκτική βία και παρουσιάζεται όταν αρχίζουν να γίνονται διάφορες διακρίσεις και σχόλια σχετικά με την καταγωγή, τη γλώσσα και το χρώμα του δέρματος. Πολλές φορές τα σχόλια απευθύνονται σε μαθητές με πνευματική ή σωματική αναπηρία. Σ’ αυτήν την περίπτωση, μπορεί να προκληθεί η απομόνωση αυτού του παιδιού από τους γύρω του και να νιώσει την αποξένωση και την απόρριψη.

Λεκτική βία: Η λεκτική βία μπορεί να ξεκινήσει από μία βρισιά και να επεκταθεί με έναν καυγά. Λεκτική βία έχουμε όταν κάποιος ειρωνευτεί, κακολογήσει, προσβάλλει ή κατηγορήσει κάποιον χωρίς λόγο. Συνήθως ασκείται σε φαινομενικά αδύναμους μαθητές που μερικές φορές απειλούνται με ξυλοδαρμό αν δεν δώσουν χρήματα που τους ζητούν ή αν δεν κάνουν αυτό που προσπαθούν να τους επιβάλλουν.

Ηλεκτρονική βία: Συνήθως πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα απειλητικά μηνύματα στο κινητό ή στο διαδίκτυο. Οι διάδοση φωτογραφικού υλικού ή βίντεο χωρίς τη θέληση αυτού που εικονίζεται παραβιάζει τα ατομικά του δικαιώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το διαδίκτυο να μετατρέπεται σε έναν εφιάλτη γι’ αυτό το παιδί και να νιώθει την προσωπική του ζωή να κινδυνεύει.

ΑΦΙΣΕΣ

Σεξουαλική βία: Ασκείται κυρίως στα κορίτσια που θεωρούνται πιο αδύναμα σε σύγκριση με τα αγόρια. Και αυτή με τη σειρά της μπορεί είτε να περιοριστεί από μια μικρή παρενόχληση, είτε να φτάσει σε μια κατάσταση πολύ δυσάρεστη η οποία μπορεί να φέρει επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχολογική ακεραιότητα του κοριτσιού.
Ψυχολογική βία: Τέλος η ψυχολογική βία είναι ένας συνδυασμός όλων των ειδών εκφοβισμού, γιατί μπορεί να προκαλέσει την εσωστρέφεια και την απομάκρυνση του παιδιού από όλους όσους βρίσκονται γύρω του και θέλουν να το βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη και να μην μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του σε κανέναν

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

 

 

drasthriothtes ΟΔΗΓΟΣ

flipbook_ekfovismos_paidia

proseggiseis_diaheirisis_sholikou_ekfovismou

 

 

 

 

 

Δημιουργήθηκε με το Padlet