4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

 

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

 

zva

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, καθώς συμπίπτει και με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που για την Καθολική Εκκλησία είναι ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

P1080493

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ…

ZOA

ΑΠΟ ΤΟ Δ1 ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΑΥΤΗ…

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων καθιερώθηκε το 1931 σε συνέδριο περιβαλλοντολόγων στη Φλωρεντία. Με αυτόν τον τρόπο οι συμ

 

μετέχοντες θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό αλλά και τους ειδικούς για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Βέβαια, από τότε, η γιορτή πλέον περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Πάντως, οι αριθμοί για την κακοποίηση κι εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο είναι αποκαρδιωτικά: Το 80% των σκύλων και γάτων του πλανήτη είναι αδέσποτα ή παραμελημένα.

Εκατομμύρια άγρια ζώα σκοτώνονται ή πωλούνται παράνομα στη μαύρη αγορά κάθε χρόνο ενώ το συνολικό ποσό των παράνομων αγοραπωλησιών ξεπερνά τα 10 δις δολάρια.

Στη χώρα μας, παρόλο που ο νόμος για την κακοποίηση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων έχει γίνει αυστηρότερος – με επιβολή προστίμων -, σχεδόν καθημερινά είναι τα κρούσματα θανάτωσης, κακοποίησης αλλά και παραμέλησης ζώων.

Με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, φορείς και φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα κατά της κακοποίησης.