Πρόσθετα τροφίμων: Κατάλογος με τα Ε στα τρόφιμα

Σεπ 201730

Το θέμα της διατροφής αποτελεί βασικό άξονα ευαισθητοποίησης και ανάλογων δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (ΕΕ, European Commission). Οι πληροφορίες που παρατίθενται παρακάτω προέρχονται από σχετική οδηγία που έχει εκδόσει η ΕΕ καθώς και από Οδηγό που επιμελήθηκε και δημοσιοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθετο τροφίμων είναι «κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στο τρόφιμο για ένα τεχνολογικό σκοπό κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει ως αποτέλεσμα, ή αναμένεται εύλογα να έχει ως αποτέλεσμα, ότι η ουσία ή παράγωγα αυτής καθίστανται άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτών των τροφίμων». Τα πρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιούνται  μεταξύ άλλων ως χρωστικές ύλες, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, βελτιωτικά αλεύρων, γλυκαντικά κ.ά.

Σχετικά με την ασφάλειά τους, επειδή οι περισσότερες από τις αξιολογήσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’80 και του ’90, ορισμένες μάλιστα ακόμη και από τη δεκαετία του ’70, έχει κριθεί σκόπιμο να επαναξιολογηθούν όλα τα εγκεκριμένα πρόσθετα από την EFSA. Η επαναξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το 2020.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρασκευή τροφίμων χωρίς τη χρήση προσθέτων είναι δυνατή. Στο φαγητό που ετοιμάζουμε στα σπίτια μας κανονικά δεν βάζουμε πρόσθετα. Ωστόσο, στο σπίτι το φαγητό καταναλώνεται συνήθως αμέσως. Επιπλέον, η οικιακή παρασκευή τροφίμων, συγκριτικά με τη βιομηχανική παρασκευή, δεν επηρεάζει τόσο πολύ την εμφάνιση. Η ανάγκη χρήσης προσθέτων εξαρτάται από τη διαδικασία παραγωγής, τα συστατικά, την τελική εμφάνιση, την απαιτούμενη συντήρηση, την ανάγκη προστασίας από πιθανή ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων, το είδος της συσκευασίας και άλλους παράγοντες. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν ουσίες που απαντούν στη φύση, οι οποίες έχουν εγκριθεί και ως πρόσθετα τροφίμων.  Π.χ. στα μήλα υπάρχουν ριβοφλαβίνες (Ε 101), καροτένια (Ε 160a), ανθοκυανίνες (E 163), οξικό οξύ (E 260), ασκορβικό οξύ (E 300), κιτρικό οξύ (E 330), τρυγικό οξύ (E 334), ηλεκτρικό οξύ (E 363), γλουταμινικό οξύ (E 620) και L-κυστεΐνη (E 920).

Διαβάστε τον Oδηγό για Πρόσθετα Τροφίμων (Αριθμοί Ε) 2008 του Γενικού Χημείου του Κράτους

και Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίμων 2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο κόσμος είναι ομορφιά γεμάτος

Χρόνος άχρονος

Translate

Πρόσφατα σχόλια

 

Προσωπικά στοιχείαcat 2684445 1280

Ονομάζομαι Θωμάς-Αμύντας Ιωαννίδης και είμαι Βιολόγος (ΠΕ04.04) απόφοιτος του ΕΚΠΑ. Υπηρετώ 22 χρόνια στην εκπαίδευση και από το σχολικό έτος 2008-2009 διδάσκω Βιολογία στo 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης.

Διεύθυνση: Παπαπέτρου Γαβαλά 64, ΤΚ 71409, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνα: Δ/νση 2810 237215, Γραμματεία 2810 234876
Fax: 2810 326299, Ε-mail: mail@11lyk-irakl.ira.sch.gr

Περιεχόμενο

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διανθίζεται με υλικό για μελέτη στη Βιολογία αλλά και ενδιαφέροντα ή/και ψυχαγωγικά άρθρα, βίντεο και οτιδήποτε άλλο αφορά στο αντικείμενο της Βιολογίας.

Οδηγίες περιήγησης

Από την Αρχική Σελίδα μπορείτε να επιλέξετε από τις Κατηγορίες (κεντρικά στην αρχική σελίδα) αυτή που σας ενδιαφέρει ή να επισκεφθείτε Χρήσιμους Εξωτερικούς Συνδέσμους-links (κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα). Σε κάθε κατηγορία που ανοίγετε μπορείτε να δείτε τα τελευταία αναρτηθέντα άρθρα ή να δείτε παλιότερα άρθρα πατώντας την επιλογή “παλιά” στο κάτω μέρος της σελίδας.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων