Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γαλλία

304119421 orig

Διατηρώντας μια παράδοση αιώνων, οι αγορές των Χριστουγέννων γίνονται όλο και πιο πολυάριθμες κάθε χρόνο στις κύριες πόλεις της Γαλλίας. Στο Στρασβούργο διοργανώθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά το 1570, έθιμο που εισήγαγαν οι Γάλλοι από τη Γερμανία, και από τότε ήταν θεσμός για την πόλη. Η παράδοση εξαπλώθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και σε άλλες πόλεις. Κρασί και καυτά κάστανα, μελόψωμα και μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς και οι όμορφοι ξύλινοι πάγκοι, όλα συμβάλλουν στη δημιουργία της μαγικής ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων.

Στο Παρίσι διοργανώνονται πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές, μια από τις πιο κεντρικές βρίσκεται δύο λεπτά με τα πόδια από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο 5ο διαμέρισμα, στην πλατεία Viviani, που έχει το παλαιότερο δέντρο στο Παρίσι. Κεραμικά, κοσμήματα, στολίδια, δερμάτινα αντικείμενα, επιτραπέζια σκεύη … Ένα πλήθος αντικειμένων που ο κόσμος θαυμάζει ή αγοράζει, περπατώντας σε μια ζωντανή ατμόσφαιρα, με ένα ποτήρι ζεστό κρασί στο χέρι.
Υπάρχουν όμως κι άλλες αγορές στην πόλη: κατά μήκος των Ηλύσιων Πεδίων, όπου υπάρχει και παγοδρόμιο, κάτω από τον πύργο Μονπαρνέ, στην εμπορική περιοχή La Defense και κοντά στον Πύργο του Άιφελ.
Από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Το Στρασβούργο έχει την παλιότερη και καλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας, που χρονολογείται από το 1570.  Διεξάγεται στο κέντρο της πόλης, γύρω από τον καθεδρικό ναό, που πριν λίγα χρόνια γιόρτασε τα 1.000 χρόνια του. Φωτισμοί και στολισμοί μεταμορφώνουν την πόλη, ενώ μυρωδιές από μπαχαρικά και κανέλα ξυπνούν αναμνήσεις από την παιδική ηλικία.
Διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προσκαλούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις πλούσιες παραδόσεις της Αλσατίας, ενώ υπαίθριες συναυλίες συμπληρώνουν αυτό το μαγευτικό περιβάλλον της πλατείας Κλεμπέρ, όπου ένα τεράστιο έλατο απλώνει τα στολισμένα με σπινθηροβόλες γιρλάντες κλαδιά του.
Από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου

πηγή: τετράδιον γαλλικών

Χριστούγεννα στη Γαλλία

galia phu9m3mmyj0v0xfz4t7hvfrxx5l4zi06m850kk9374

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι αρκετά σημαντική και πολύ οικογενειακή. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είνα εργάσιμη μέρα, όπως και τώρα άρχισε και στην Ελλάδα. Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του στις 24 Δεκεμβρίου .

Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλασσινά και κυρίως τα στρείδια, όλες οι αγορές γεμίζουν στρείδια επίσης μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Ανήμερα στις 25 τρώνε την γαλοπούλα Και αυτό το έθιμο έχει περάσει σήμερα στα προγράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της Ευρώπης και όχι μόνο αλλά και επί πλέον και την Πρωτοχρονιά.

Οι Γάλλοι τα Αλεξανδριανά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα αποκαλούν Le poinsettia ou étoile de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια των εορτών.

πηγή: μαγεμένη πήλη

 

 

Παγκόσμια Ημέρα του Καθηγητή Γαλλικής Γλώσσας 2022

images

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας, η οποία γιορτάζεται στις 24 Νοεμβρίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις:

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

  • 15:00 έως 17:45 | Διαδικτυακό σεμινάριο των καθηγητών γαλλικής γλώσσας της Ελλάδας. Διεξαγωγή μέσω Ζoom.

Μοιραζόμαστε ιδέες για σχέδια εργασίας, εμπειρίες και καλές πρακτικές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός συλλογικού κουίζ (kahoot) με θέμα τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας, τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό.

  • 18:30 | προβολή της ταινίας À l’abordage, του Guillaume Brac (2020)
    Auditorium Theo Angelopoulos (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα)

Θα ακολουθήσει κοκτέιλ με αφορμή το άνοιγμα του Beaujolais nouveau.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, 15:30 – 17:00

  • Διαδικτυακό σεμινάριο της Emilie Benoit-Matthieu «Τι νεότερο στη Γαλλία;»

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Σε συνεργασία με τους APF, APLF και ΠA.ΣY.KA.ΓA και τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλική.

η Γαλλία

του Άιφελ

Η Γαλλία είναι ημιπροεδρική δημοκρατία με αρχηγό κυβέρνησης —τον πρωθυπουργό— ο οποίος διορίζεται από τον άμεσα εκλεγόμενο αρχηγό του κράτους —τον πρόεδρο. Η επικράτεια της Γαλλίας υποδιαιρείται σε 18 διοικητικές περιφέρειες: 13 μητροπολιτικές περιοχές (στην ευρωπαϊκή Γαλλία) και 5 υπερπόντια διαμερίσματα. Και τα 5 υπερπόντια διαμερίσματα, καθώς και ο Άγιος Μαρτίνος (γαλλικό έδαφος στην Καραϊβική) θεωρούνται τμήμα της ΕΕ (με καθεστώς εξόχως απόκεντρης περιοχής). Η γαλλική πόλη του Στρασβούργου είναι μία από τις τρεις επίσημες έδρες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Οι άλλες έδρες είναι οι πόλεις των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου.

Το 2020 οι σημαντικότεροι τομείς της γαλλικής οικονομίας ήταν η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η εκπαίδευση, οι δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (23,4 %), το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης (16,4 %), καθώς και οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες· διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (14,2 %).Το εμπόριο εντός της ΕΕ αντιπροσωπεύει το 54 % των γαλλικών εξαγωγών (15 % στη Γερμανία, 8 % στην Ιταλία και από 7 % στην Ισπανία και στο Βέλγιο αντίστοιχα), ενώ εκτός ΕΕ το 8 % των εξαγωγών κατευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 6 % στο Ηνωμένο Βασίλειο.Όσον αφορά τις εισαγωγές, το 66 % προέρχεται από κράτη μέλη της ΕΕ (17 % από τη Γερμανία, 10 % από το Βέλγιο και 9 % από τις Κάτω Χώρες), ενώ εκτός ΕΕ το 7 % προέρχεται από την Κίνα και το 5 % από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή: european union