Η 21η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.
Να ένα εκπληκτικό έναυσμα για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον πολιτισμό, με απλά λόγια.
Μπορούμε να αρχίσουμε συζητώντας γενικά για την έννοια της λέξης.
Πολιτισμός
είναι όλα αυτά που καταφέρνει ο άνθρωπος να φτιάξει, να κατασκευάσει, να γράψει, να ζωγραφίσει, να χτίσει, να συνθέσει και που αναπαριστούν την κοινωνία και την εποχή στην οποία ζει.
Έπειτα, μπορούμε να μιλήσουμε γιαόλα αυτά που συνθέτουν αυτό που λέμε πολιτισμός. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις τέχνες – τηλογοτεχνία, τονχορό (εδώμπορείτε να δείτε διάφορους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας), τοθέατρο, τονκινηματογράφο,τημουσική(μπορούν εδώ τα παιδιά να ακούσουν Το Παλάτι του Βασιλιά του Βουνού του Edvard Grieg ή τον Χορό της Νεράιδας των Ζαχαρωτών του Tchaikovsky εδώ), τηζωγραφική, τηναρχιτεκτονική, τηγλυπτική, τατεχνολογικάεπιτεύγματακ.α.
Μπορούμε στη συνέχεια να συζητήσουμε με τα παιδιά, σχετικά με τοπού βρίσκουμε τον πολιτισμό, πού ερχόμαστε σε επαφή με αυτόν: στα αρχαιολογικά μνημεία, σε μουσεία, σε συναυλίες, σε θεατρικές παραστάσεις, μέσα από βιβλία και ποιητικές συλλογές κ.α.
Κλείνοντας μπορούμε να αναφερθούμε σεμεγάλουςΕλληνικούς και μηπολιτισμούς.
Εδώμπορούμε να παρακολουθήσουμε πώς έμοιαζε παλιά το Ανάκτορο του Νέστορος που βρίσκεται στη Χώρα Μεσσηνίας (Μυκηναϊκός Πολιτισμός).
Εδώμπορούμε να δούμε σε 3D αναπαράσταση πώς ήταν η Κνωσός (Μινωικός Πολιτισμός).
Εδώμπορούμε να δούμε ένα σύντομο βίντεο σχετικά με την Ιστορία και τον Πολιτισμό στις Κυκλάδες (Κυκλαδικός Πολιτισμός). Επίσης, μιας και στις 18 Μαΐου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, μπορούμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (πατήστε εδώ), να δούμε πολλά από τα αντικείμενα του μουσείου, να γνωρίσουμε τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά εκείνης της εποχής και να φτιάξουμε κάποια από αυτά, να γνωρίσουμε τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, πώς ντύνονταν κ.α.
Όποιες κατασκευές ή ζωγραφιές φτιάξουν τα παιδιά, θα χαρώ να τις δω στο e-class μας!
Αν θέλεις να δουλέψεις για την παγκόσμια ειρήνη, πήγαινε σπίτι σου και αγάπα την οικογένειά σου.
-Μητέρα Τερέζα
15 Μαΐου – Σήμερα γιορτάζουμε την οικογένεια!
Τι λέτε να αρχίσουμε τη μέρα μας με ένα όμορφο τραγούδι που μιλάει για την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων και ιδιαίτερα ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας; Αυτή αποτυπώνεται σε μία και μόνη φράση: να στέκεσαι δίπλα μου. Η ερμηνεία του πρωτότυπου τραγουδιού είχε γίνει από τον Ben E King , το 1961, όμως πολυάριθμες διασκευές έχουν γίνει από τότε. Εμείς θα ακούσουμε εδώ μία από αυτές, από τους Music Travel Love. Μπορείτε να διαβάσετε τους στίχους στα ελληνικά παρακάτω:
Στάσου δίπλα μου (Stand by me)
Όταν φτάσει η νύχτα Και η γη είναι σκοτεινή Και το φεγγάρι είναι το μόνο φως που θα βλέπουμε Όχι δε θα φοβηθώ, δε θα φοβηθώ όσο έχω εσένα να στέκεσαι δίπλα μου.
Και αγάπη μου, στάσου πλάι μου, στάσου πλάι μου
Αν ο ουρανός που κοιτάμε ψηλά κατρακυλήσει και πέσει Και τα βουνά θρυμματιστούν στη θάλασσα Δε θα κλάψω, δε θα κλάψω, δεν θα χύσω ούτε ένα δάκρυ όσο έχω εσένα να στέκεσαι δίπλα μου.
Όποτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα, στάσου δίπλα μου, στάσου δίπλα μου.
Τώρα που έχεις ακούσει το τραγούδι και έχεις διαβάσει στα ελληνικά τους στίχους μπορείς να συμπληρώσεις το Φύλλο Εργασίας για τη Διεθνή Ημέρα για την Οικογένεια 1 που θα βρεις εδώ στο e-class μας. Εάν θέλεις μπορείς να πάρεις φωτογραφία και να ανεβάσεις την πρώτη σελίδα -που αφορά τις ερωτήσεις επεξεργασίας των στίχων- στο αντίστοιχο Θέμα Συζήτησης στο e-class μας, εδώ.
Σε μια οικογένεια, η αγάπη καταπραΰνει πληγές, δένει τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη και φαντάζει σαν μια μουσική που φέρνει την ηρεμία.
-Φρίντριχ Νίτσε
Στη συνέχεια, συζητήστε με τα παιδιά σας για τις διάφορες μορφές οικογένειας, παραδοσιακές ή μη:
για την πυρηνική οικογένεια (δύο γονείς και παιδί/παιδιά),
τη μονογονεϊκή οικογένεια (ένας γονέας και παιδί/παιδιά),
τη διευρυμένη οικογένεια (πυρηνική οικογένεια που μένει μαζί με τον παππού και τη γιαγιά ή μαζί με άλλους εξ αίματος συγγενείς και τις οικογένειές τους),
την οικογένεια χωρίς παιδιά (ζευγάρι που δεν έχει ή δε θέλησε να αποκτήσει παιδί),
τη θετή οικογένεια (οικογένεια με παιδί/παιδιά και με έναν θετό γονέα) κ.α.
Όλες οι μορφές οικογένειας είναι ισότιμες και διέπονται από τους ίδιους κανόνες και ανάγκες.
Αφού μιλήσετε για τις διάφορες μορφές οικογένειας, συζητήστε για τη δική σας. Σε ποια μορφή οικογένειας ανήκει; Μπορείτε κατόπιν να φτιάξετε το δικό σας γενεαλογικό δέντρο! Πατήστε εδώ για να βρείτε το δεύτερο Φύλλο Εργασίας για τη Διεθνή Ημέρα για την Οικογένεια. Εκεί θα βρείτε ένα δέντρο – ζωγραφιά anti – stress για να το χρωματίσετε μαζί με τα παιδιά και κορνίζες για να κόψετε και να τοποθετήσετε μέσα φωτογραφίες από τα διάφορα μέλη της οικογένειάς σας. Μην ξεχάσετε να γράψετε από κάτω το όνομα του κάθε μέλους της οικογένειάς σας και τον βαθμό συγγένειας (τους θυμηθήκαμε στην ενότητα της Γλώσσας αυτής της εβδομάδας!) τον οποίο έχετε μαζί τους! Θα περιμένω με χαρά να ανεβάσετε φωτογραφία από τα γενεαλογικά σας δέντρα στη Συζήτηση στο e-class μας, εάν θέλετε!
Ευτυχισμένο σπίτι εκείνο, μέσα στο οποίο βρίσκονται ενωμένα η κούνια του παιδιού και η πολυθρόνα της γιαγιάς
-Βίκτωρ Ουγκώ
Κλείνοντας, παρακάτω μπορείτε οι γονείς να βρείτε ορισμένα άρθρα σχετικά με θέματα που αφορούν την οικογένεια.
Για την ενεργητική ακρόαση
(εκπληκτική τεχνική που οδηγεί σε αυτόνομα παιδιά που μπορούν να λύνουν τα προβλήματά τους μόνα τους και μαθαίνουν να μας ανοίγονται για το οτιδήποτε τα απασχολεί)
Ένας μήνας έμεινε και μετά… καλοκαίρι! Υπέροχος ο Μάης μας με τα λουλούδια του, τις ευωδίες του και τον ήλιο του. Σας έχω ετοιμάσει δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας σήμερα ένεκα της ημέρας.
Αρχικά διαβάστε το παρακάτω ποίημα της Ρένας Καρθαίου:
Ο Μάης Ένα πράσινο βιβλίο γράφει ο Μάης για παιδιά. Οι τελείες του είν’ κεράσια, κι είν’ οι λέξεις του κλαδιά.
Και το αγέρι το μοιράζει σε περιβόλια και σ’ αυλές Σκιές οι εικόνες τρεμουλιάζουν στις σελίδες τις χρυσές.
Ένα πράσινο βιβλίο -άνθη, φύλλα κι ευωδιά – γράφει ο Μάης και ξαναγράφει για παιδιά.
Στη συνέχεια το παιδί θα ζωγραφίσει σε χαρτί τις εικόνες του ποιήματος. Μην ξεχάσει να γράψει το όνομά του κάτω δεξιά! Πάρτε φωτογραφία ή σκανάρετε τη ζωγραφιά και ανεβάστε την στο Θέμα Συζήτησης του e-class μας εδώ !
Έπειτα να ακούσετε το Τραγούδι της Άνοιξης (Ελεονώρα Ζουγανέλη, Ευρυπίδης Ζεμενίδης) πατώντας στην εικόνα.
Οι στίχοι του τραγουδιού είναι οι ακόλουθοι:
Από τα κρύα του χειμώνα σαν περάσεις θα δεις να ανθίζουνε λουλούδια φοβερά τις μυρωδιές τους θα γευτείς και θα τα χάσεις τα χρώματά τους θα σου πάρουν τα μυαλά.
Είναι η Άνοιξη με όλα της τα πλούτη με τα πουλιά να κελαηδούν εκεί ψηλά μυρίζει έρωτα, θυμάρι και μπαρούτι είπα μυρίζει ; εννοώ μοσχοβολά.
Άνοιξη είναι που σημαίνει ελευθερία και τα χαμόγελα χαρίζονται αφειδώς στη φύση γύρω συντελείται πανδαισία κανείς δε νιώθει και δεν είναι μοναχός.
Μοναχική βασίλισσά μου αγαπημένη είναι η Άνοιξη με φόρεμα λευκό από το χέρι μας τραβά και κατεβαίνει στον καταγάλανο και δροσερό γιαλό
Τώρα μπορεί το παιδί σας να συμπληρώσει το παρακάτω Φύλλο Εργασίας. Ανεβάστε το και αυτό στη Συζήτηση στο e-class.
Θα χαρώ να δω και τα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια σας στο e-class!
αύριο και η μέρα μάλλον θα μας βρει σε κήπους ή κοντινά χωράφια να μαζεύουμε λουλούδια για το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι μας! Αν όμως δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ή θέλουμε να κάνουμε φέτος κάτι διαφορετικό, μπορούμε να φτιάξουμε ένα στεφάνι εναλλακτικό με το σχήμα των χεριών όλων των μελών της οικογένειάς μας. Θα είναι ένα ωραίο ενθύμιο, ειδικά μετά από χρόνια που τα παιδιά μας θα έχουν πια μεγαλώσει αλλά το στεφάνι θα έχει πάνω ακόμα τα παιδικά τους χεράκια!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
ένα μεγάλο χάρτινο πιάτο μιας χρήσης
τέμπερες και πινέλο
ψαλίδι
χαρτόνια σε ότι χρώμα θέλουμε
κορδέλα/ σχοινάκι
κόλλα
Οδηγίες κατασκευής:
1. Αρχικά βάψτε τον εξωτερικό δακτύλιο του πιάτου σε χρώμα που να ταιριάζει με τα χαρτόνια που διαλέξατε (ώστε αν μείνουν κενά να μη φαίνεται έντονα).
2. Έπειτα κόψτε σε κύκλο το εσωτερικό του πιάτου, δημιουργώντας έτσι έναν δακτύλιο σαν βάση για το στεφάνι σας.
3. Σχηματίστε το περίγραμμα και από τις δυο παλάμες σας στα χαρτόνια και έπειτα κόψτε τις.
4. Κολλήστε τις πάνω στον δακτύλιο ξεκινώντας πρώτα από τις μεγαλύτερες παλάμες. Το κάτω μέρος της παλάμης θα πρέπει να κοιτά στο εσωτερικό του δακτύλιου και τα δάχτυλα προς τα έξω. Πάνω στις μεγάλες παλάμες θα κολλήσετε και τις μικρότερες. Όσο περισσότερα χεράκια έχετε κόψει, τόσο πιο ωραίο αποτέλεσμα θα έχετε!
5. Κολλήστε το σχοινάκι στην πίσω μεριά και πάνω, για να κρεμάσετε το στεφάνι σας στην πόρτα σας!
…και τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να μείνουν περιορισμένα στο σπίτι χωρίς δραστηριότητες (φυσικές ή πνευματικές) που έκαναν στο σχολείο. Γι’ αυτό .. ας φέρουμε εμείς τις δραστηριότητες στο σπίτι! Είμαι σίγουρη ότι πολλά από τα πράγματα που θα προτείνω στο blog τα έχετε ήδη δοκιμάσει. Ένας γονιός γίνεται εφευρετικός όταν χρειάζεται! Ίσως βρείτε κάτι διαφορετικό που δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα.
1.Ασχοληθείτε με κατασκευές
Δε χρειάζεστε ιδιαίτερα υλικά. Με ότι έχετε στο σπίτι!
Χαρτιά, χαρτόνια, υφάσματα, κάλτσες, παλιά μπλουζάκια, λαστιχάκια, χαρτιά ρολού τουαλέτας ή κουζίνας, χαρτί γκοφρέ, κουτιά από δημητριακά που μπορούν να βαφτούν, κόλλα και οτιδήποτε άλλο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν μια κατασκευή τα παιδιά. Προτείνετέ τους εσείς ιδέες ή ακόμα καλύτερα αφήστε τα να φανταστούν τα ίδια τι θέλουν να δημιουργήσουν.
Μπορείτε επίσης να δουλέψετε με υλικά από τη φύση. Μικρά κλαδάκια, λουλούδια, μικρές πετρούλες, χαλικάκια, κοχύλια που μαζέψατε το καλοκαίρι, κανέλα, όσπρια, ρύζι και πολλά άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά που θα κολληθούν πάνω σε ένα χοντρό χαρτόνι (π.χ. κουτί από παπούτσια ή κουτί από δημητριακά). Μεγάλες πέτρες μπορείτε, αφού τις πλύνετε, να τις βάψετε και να τις διακοσμήσετε στον κήπο ή στο σπίτι.
Κάντε τα παιδιά τους μικρούς σας βοηθούς στον κήπο ή στις γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Δείξτε τους πώς να περιποιούνται τα φυτά και αναθέστε τους το καθημερινό πότισμα, κάτι που βοηθάει στην ανάπτυξη υπευθυνότητας σε αυτά. Μπορείτε ακόμα να φυτέψετε μαζί ένα νέο φυτό και να φτιάξετε ταμπελάκια με το όνομά του ή με το όνομα που θα του δώσουν τα παιδιά.
3. Φανταστικό παιχνίδι
Φτιάξτε οχυρά και κάστρα χρησιμοποιώντας τις μαξιλάρες του καναπέ, σεντόνια, κουβέρτες, μανταλάκια, καρέκλες! Φτιάξτε στέμματα για πριγκίπισσες, σπαθιά από χαρτόνι για ιππότες ή οτιδήποτε άλλο επιτάσσει η ιστορία που θα παίξετε. Έπειτα σκεφτείτε τους ρόλους που θα υποδυθείτε και ξεκινήστε το παιχνίδι ρόλων.
4. Φροντίστε για τη φυσική τους κατάσταση
Για τα παιδιά συνιστάται σε αυτή την περίοδο του περιορισμού στο σπίτι, μία ώρα σωματική άσκηση την ημέρα και 30 ΄ σωματικής άσκησης για τους ενήλικες. Είτε αυτό μεταφράζεται σε μια βόλτα τον σκύλο, σε έναν περίπατο, σε μία σύντομη ποδηλατάδα ή σε εκγύμναση στο σπίτι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κινηθεί το παιδί!
5. Εισάγετε μια ρουτίνα
Τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα όσο και αν γκρινιάζουν σχετικά με πράγματα που θα πρέπει να κάνουν. Τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή, αφού γνωρίζουν επακριβώς πότε θα κάνουν το κάθε πράγμα και τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Φτιάξτε μαζί ένα ημερήσιο πρόγραμμα για τις καθημερινές ημέρες, όπως για παράδειγμα:
το πρωί ντύνομαι, παίρνω το πρωινό μου, βουρτσίζω δόντια, και διαβάζω λίγο,
το μεσημέρι τρώω το μεσημεριανό μου και ξεκουράζομαι ή ασχολούμαι με μία ήρεμη δραστηριότητα όπως ζωγραφική ή διάβασμα ενός βιβλίου,
το απόγευμα κάνω κάποια φυσική δραστηριότητα μαζί με τους γονείς μου και παιχνίδι
το βράδυ ετοιμάζομαι για ύπνο.
Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεφύγουν πολύ από την ώρα του βραδινού ύπνου (το να ξεφεύγουν λίγο είναι αναπόφευκτο καθώς δεν κουράζονται πια τόσο!). Περιορίστε όσο μπορείτε την ώρα έκθεσης σε οθόνες-όσο γίνεται (καθότι χρησιμοποιούμε τις οθόνες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση)- στη μισή με 1 ώρα καθημερινά για το σύνολο των οθονών (κινητό, tablet, Η/Υ, τηλεόραση).
6. Αναθέστε στα παιδιά ένα καθήκον
Για παράδειγμα μπορείτε να τους αναθέσετε να ξεκαθαρίσουν ποια παιχνίδια δε χρειάζονται πια, ποια ρούχα δεν φοράνε πλέον ή ποια αντικείμενα στο δωμάτιό τους δεν χρησιμοποιούν και θα μπορούσαν έστω προσωρινά να φυλαχτούν. Η κυκλική χρήση παιχνιδιών είναι ένας καλός τρόπος για να μη βαριούνται τα παιδιά με τα παιχνίδια τους: ανά τακτά διαστήματα τα παιχνίδια με τα οποία δεν έχουν παίξει για καιρό τα φυλάσσουμε στην αποθήκη ή σε κάποιο άλλο μέρος και τα ξαναεμφανίζουμε μετά από λίγο. Τα παιδιά θα τα αντιμετωπίσουν σαν καινούργια! Τότε, θα φυλάξουμε στην αποθήκη αυτά με τα οποία έπαιζαν έως εκείνη τη στιγμή, ανακυκλώνοντας έτσι τα παιχνίδια τους και ανανεώνοντας το ενδιαφέρον τους.
Επίσης, ένας οργανωμένος χώρος στο δωμάτιο των παιδιών τα βοηθά να επιλέξουν πιο εύκολα αυτό με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν εφόσον έχουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές μπροστά τους και όχι … χωμένες κάτω από άλλα αντικείμενα!
7. Δώστε στα παιδιά μια παλιά φωτογραφική μηχανή και δείξτε τους πώς να τη χρησιμοποιούν!
Θα εκπλαγείτε με το πόσο ωραίες φωτογραφίες μπορούν να τραβήξουν τα παιδιά από πράγματα που εμείς δεν είχαμε καν παρατηρήσει! Είτε μέσα ή έξω από το σπίτι στην αυλή σας, στο μπαλκόνι σας, αναθέστε τους να απαθανατίσουν ότι εκείνα θεωρούν όμορφο.
8. Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν!
Ως γονείς τρέχουμε να κρατάμε τα παιδιά μας απασχολημένα για να προλάβουμε την γκρίνια που συνοδεύει τη βαρεμάρα. Κι όμως αυτό δεν είναι καλό! Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι είναι φυσιολογικό να βαριούνται! Και πρέπει να το μάθουν διότι ένα παιδί το οποίο είναι μονίμως απασχολημένο με κάτι, μεγαλώνει αντιλαμβανόμενο ότι αυτό είναι το φυσιολογικό και όταν αργότερα στη ζωή του, σε μία δεδομένη στιγμή δεν θα έχει κάτι με το οποίο να ασχοληθεί, τότε δε θα μπορέσει να εφεύρει τρόπους να απασχολήσει τον εαυτό του. Επίσης παιδιά που μονίμως ασχολούνται με κάτι, μεγαλώνοντας -ακριβώς επειδή έχουν περάσει τη ζωή τους έχοντας διαρκώς ένα ερέθισμα- βαριούνται πολύ εύκολα με τα πάντα και ψάχνουν πάντα κάτι νέο να ασχοληθούν το οποίο και βαριούνται επίσης εύκολα. Ως αποτέλεσμα νιώθουν ανικανοποίητα, νιώθουν ότι δεν υπάρχει τίποτα να ανακαλύψουν, ότι τίποτα δεν τους προσφέρει τον ενθουσιασμό που προσφέρει η επαφή με κάτι καινούργιο.
Όταν αντίθετα ένα παιδί αφήνεται να βαρεθεί, αναγκάζεται να βρει μόνο του τρόπους να αυτοαπασχοληθεί, να γίνει εφευρετικό, δημιουργικό, ενεργητικό (πάντα βέβαια με την εξ αποστάσεως επίβλεψη του γονέα). Μαθαίνει να ανακαλύπτει νέους τρόπους για να παίξει ένα παιχνίδι, μαθαίνει ότι ως παιδί δεν μου αρέσει πάντα να ασχολούμαι με τα ίδια πράγματα, μαθαίνει να εξερευνά ακόμα και τα πιο απλά προκειμένου να περάσει τον χρόνο του.
Πειραματιστείτε με αυτές τις ιδέες, τροποποιήστε τις, υιοθετήστε αυτές που ανταποκρίνονται στον χαρακτήρα του παιδιού σας!
Συνεχίζοντας την ενημέρωση για τη Γη μας, θα ασχοληθούμε με τη ζωή πάνω στη γη σε αυτή την ανάρτηση. Άνθρωπος, ζώα και περιβάλλον συνυπάρχουν στη γη όχι και τόσο αρμονικά. Μέσα από το ακόλουθο υλικό μπορείτε να ενημερωθείτε μαζί με τα παιδιά για τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον καθώς και να ανακαλύψετε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουμε.
Σε αυτό το e-book από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , μπορείτε να ανακαλύψετε 52 τρόπουςμε τους οποίους μπορείτε να συνεισφέρετε στην προστασία του περιβάλλοντος (υιοθετήστε αυτούς που γίνονται εντός σπιτιού και που μας επιτρέπει ο προσωρινός εγκλεισμός στο σπίτι).
Επίσης, παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένα παραμύθια με οικολογικό περιεχόμενο, των οποίων το μήνυμα μπορείτε να συζητήσετε αργότερα μαζί με τα παιδιά σας.
Μυστικά για το περιβάλλον – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγγραφέας: Benoît Coppée
Διεθνής Ημέρα Μητέρας Γηςεχθές και ποια ημέρα καλύτερη για να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για τη Γη μας, από αυτήν!
Η Γη μας αποτελείται σήμερα από 30% στεριά και 70% νερό, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.
Πατώντας εδώμπορείτε να δείτε τη μορφολογία της Γης από 750 εκατομμύρια χρόνια πριν έως και σήμερα.
Αριστερά στον χώρο αναζήτησης (βλ. εικόνα 1), μπορείτε να γράψετε με λατινικούς χαρακτήρες το όνομα της περιοχής που σας ενδιαφέρει (π.χ. Patra, Greece) και στο κέντρο και επάνω να επιλέξετε τη χρονολογία που θα θέλατε να δείτε πώς έμοιαζε η μορφολογία της περιοχής αυτής.
Εικόνα 1 Εικόνα 2
Πάνω από τη στεριά και τη θάλασσα υπάρχει η ατμόσφαιρα της γης, το αεριώδες περίβλημα στο οποίο οφείλεται και η ύπαρξη ζωής. Αποτελείται κυρίως από άζωτο και οξυγόνο. Η ατμόσφαιρα επίσης βοηθά ώστε ο πλανήτης να έχει τη σωστή θερμοκρασία για να ζήσουν ο άνθρωπος και τα ζώα σε αυτόν αλλά και για να αναπτυχθούν τα φυτά και τα δέντρα. Επίσης μας προφυλάσσει από μετεωρίτες, αφού οι περισσότεροι διαλύονται μόλις εισέλθουν σε αυτήν και πριν να ακουμπήσουν στην επιφάνεια της Γης.
Η ατμόσφαιρα αποτελείται από διάφορα στρώματα. Ο άνθρωπος ζει στο κατώτερο στρώμα την Τροπόσφαιρα. Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να δείτε τα στρώματα που φτιάχνουν την ατμόσφαιρα της Γης.
Ένα συναρπαστικό φαινόμενο που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης είναι το βόρειο (ή νότιο) σέλας (aurora borealis ή northern lights). Το φαινόμενο αυτό γίνεται ορατό σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στους δύο πόλους της Γης, είτε τον νότιο ή τον βόρειο, όπως για παράδειγμα στις βόρειες περιοχές των Σκανδιναβικών χωρών, στην Ισλανδία, στον βόρειο Καναδά κ.α.. Οφείλεται σε ηλιακά σωματίδια που μπαίνουν στη γη και αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρά της. Ρίξτε μια ματιά εδώ.. είναι εκπληκτικό!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή