Η απελευθέρωση του 1912 στο Βελβεντό

Ομιλία μου χτες 19.10.2012 στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού τη συνοδεία οπτικής παρουσίασης με τίτλο “Η απελευθέρωση του 1912 στο Βελβεντό”. Ώρα 8 βράδυ, προσκαλεσμένος από το ΜΟΒ της κωμόπολης

Άνοιξε το θέμα ο Δημήτρης Βαρσαμόπουλος, αντιπρόεδρος της Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού. Ακολούθησε εισαγωγή της Μαρίας Κουτσοφτίκη αναφορικά με το χρονολογικό πλαίσιο και προβλήθηκε μικρού μήκους ταινία της Βουλής των Ελλήνων σχετική με το Μακεδονικό Αγώνα.

Ήρθε μετά η σειρά μου: μιλώντας χωριάτικα επισκέφτηκα αρχικά το παρελθόν του Βελβεντού ετυμολογώντας το από το ύφασμα βελβετίνα κι ακούμπησα τις ταυτότητες των κατοίκων στο Μεσαίωνα όσο και την πάλη των τάξεων από το 17ο αιώνα ως τον 21ο. Στο κύριο μέρος διόρθωσα χρονολογίες του 1912 και κατέγραψα το πέρασμα του Ελληνικού Στρατού μέσα από το Βελβεντό.

Την αυλαία έκλεισαν μαθητές Λυκείου με θεατρικό έργο για το θάνατο του Παύλου Μελά -ήταν συγκινητικό.

Τελειώνοντας οι υπεύθυνοι του ΜΟΒ με πρόσφεραν δωρεάν ορισμένα βιβλία εκδόσεων του ΜΟΒ και σοκολάτα στο καφέ Αίνιγμα της πλατείας όπου καθίσαμε ως αργά συζητώντας ενδιαφέροντες πτυχές της τοπικής ιστορίας.

Για την εκδήλωση από την πένα του δασκάλου Γιάννη Γκίκα, πατήστε εδώ.

Κατηγορίες: ΟΜΙΛΙΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση