Οι έδρες του ΓΑ του ΔΣΕ (1946 -1949): πολιτικά και στρατιωτικά κριτήρια

Ο Ανάργυρος Φτάκας κι ο γράφων βαστούν μία αμερικανική ναπάλμ βόμβα που έριξαν τα αεροπλάνα του Ελληνικού Στρατού εναντίον των ανταρτών του ΔΣΕ. Βρέθηκε στο ύψωμα Ανθρωπάκος του Γράμμου. Το μοναδικό αυτό εύρημα πιστοποιεί την κενή φιλολογία περί εκατομμυρίων ναπάλμ που έπεσαν στο Γράμμο κατά την περίοδο του Κυρίως Εμφυλίου Πολέμου

Ο Ανάργυρος Φτάκας κι ο γράφων βαστούν μία αμερικανική ναπάλμ βόμβα που έριξαν τα αεροπλάνα του Ελληνικού Στρατού εναντίον των ανταρτών του ΔΣΕ. Βρέθηκε στο ύψωμα Ανθρωπάκος του Γράμμου. Το μοναδικό αυτό εύρημα πιστοποιεί την αμάρτυρη φιλολογία περί εκατομμυρίων παρομοίων που φημολογείται πως κατέκαψαν το Γράμμο και το Βίτσι κατά την περίοδο του Κυρίως Εμφυλίου Πολέμου

Ελλάδα και Βαλκάνια στον 20ό αιώνα, είναι ο τίτλος επιστημονικής διημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την 22η έως 24η Μαΐου 2015.

Θα λάβει χώραν στο όρος Γράμμος, Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, θέση Λιβάδια Κοτύλης (40°20’12.67″Β/20°58’10.82″Α).

Ο γράφων θα μιλήσει 15΄, ώρα έξι απόγευμα, Σάββατο 23η Μαΐου, με θέμα Οι έδρες του ΓΑ του ΔΣΕ (1946 -1949): πολιτικά και στρατιωτικά κριτήρια. Πιο απλά, σε ποια μέρη βρισκόταν το Γενικό Αρχηγείο των ανταρτών του ΔΣΕ κατά την περίοδο του Κυρίως Εμφυλίου Πολέμου και γιατί.

Εδώ, ως πρόγευμα, ας εκτεθούν μόνον ολίγα από τα προσεχή ανακοινωθέντα:

α) 1946: το ΓΑ είχε έδρα το χωριό Τσιούκα Χασίων, λόγω πρότερης στρατιωτικής κληρονομιάς από την περίοδο του ΕΛΑΣ, κληρονομιά αντίθετη των σκοπών του ΝΟΦ.

β) 1947: στα Άγραφα, για απολάκτιση των μομφών επαφής των ανταρτών με κράτη της σιδερένιας κουρτίνας κι επαφή με την Αθήνα κι ελπίδα άφιξης εργατών στο βουνό.

γ) 1948: στη θέση Γκουστιαρίτσα του ανατολικού Γράμμου, κοντά στο χωριό Λυκόρραχη, για υποδοχή εισροής ανταρτών από το Μπούλκες, υλικών από την Αλβανία κι άνετη καταφυγή στο εξωτερικό των κεφαλών.

δ) 1948: στη χερσόνησο Άφρικα της Πρέσπας, για ασφάλεια, όταν έσφιξαν τα πράγματα και το αίμα των απλών ανταρτών έτρεχε σαν νερό.

Υ.Γ. Η συνοδευτική οπτική παρουσίαση του γράφοντος ανοίγει εδώ, ενώ η ομιλία θα αναρτηθεί μετά τη λήξη της εκδήλωσης. Το πρόγραμμα της διημερίδας υπάρχει εδώ και η αφίσα της εδώ

 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΜΙΛΙΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *