Άρθρα κατηγορίας "ΦΩΤΟΓΕΓΟΝΟΤΑ"

Μουσική και Ποίηση στα Καραούλια Λευκοπηγής

31η Αυγούστου 2012, βράδυ, φεγγάρι ολόγιομο. Καλεσμένοι προφορικώς από τον εκδότη της Πνευματικής Επιθεώρησης «Παρέμβαση» στη Β΄ σύνοδο μουσικής και ποίησης στα Καραούλια Λευκοπηγής.

Γνωστός ο τόπος από παλαιότερες προπονήσεις σχετικές με αγώνες ορεινού ποδηλάτου -πρωτεύσαμε εκεί, τυχαία μάλλον, δυάκις- αλλά όχι και το αμπέλι όπου θα διεξαγόταν η εκδήλωση. Αμπέλι προφανώς με κτίσμα μέσα, υποθέσαμε, και μάλλον σε περίοπτη θέση όπως δήλωνε και το τοπωνύμιο «Καραούλια», τουρκικής ή σλαβικής προέλευσης κατά το μύστη της ελληνικής Γ. Μπαμπινιώτη.

Περιπλανώμενοι όχι πολύ ανακαλύψαμε τον τόπο, τον οποίο προσεγγίσαμε πεζοί ακούγοντας το Γ. Καραχισαρίδη να εκφωνεί Τόμας Έλιοτ: «το ανθρώπινο είδος δεν αντέχει και πολύ πραγματικότητα». Ενδιάμεσα ο συνθέτης Παναγιώτης Δημόπουλος έπαιζε πιάνο, ενώ ένα κορίτσι τον συνόδευε τραγουδώντας ξενόγλωσσα άσματα.

Η κεντρική σκηνή στη βεράντα ενός πέτρινου υποστατικού κάτω από ηλεκτρικό φως, ενώ ο περίγυρος, δρύες κι άμπελος φωτίζονταν με κεριά, όντως υποβλητική ατμόσφαιρα με τα αχνά φώτα των χωριών του Τσιαρτσιαμπά στο βάθος.

Στο τέλος ακολούθησε δωρεάν εστίαση: γλυκά Βελβεντού, ντόπια σύκα και κρασί, αναψυκτικά της 3Ε και τα σχετικά. Συζήτηση έπειτα διάφορη σε ομάδες των οποίων η σύνθεση άλλαζε.

Περισσότεροι από μισή εκατοντάδα οι ακροατές [117 κατά το διευθυντή της Παρέμβασης], η (φιλολογική) διανόηση της περιοχής. Κανείς γνώριμος της Εκπαίδευσης, της βάσης ή εκ των στελεχών, με την εξαίρεση δύο νεαρών φιλολογισσών κι ενός συνομήλικού των Φυσικού- από βιοτικές ανάγκες ίσως (η μετακίνηση κοστίζει), από ήδη προκαθορισμένες συναντήσεις κι εργασίες ή από έλλειψη ανοιγμάτων σε όλες τις συγκινήσεις κι εμπειρίες όπως γράφει ο Γάλλος ιστορικός Ανρί Μαρρού.

Ενδιαφέροντα κι εδώ τα δίπολα: ελληνική φύση -δυτική τέχνη, φως -σκοτάδι, καθιστοί -όρθιοι, γνωστοί -άγνωστοι.

Υ.Γ. Για την ίδια εκδήλωση βλ. στην Παρέμβαση όπου και η αφίσα, χορηγία των Σ. Σιουτζιούκη και Κ. Καραδίσογλου. Ακόμη στο Vetonews και στο kozan όπου σχετικές οπτικοακουστικές μαγνητοσκοπήσεις.

ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Έναρξη χθες 1η Οκτωβρίου 2011, ώρα 7η δειλινή, στο αρχοντικό Λασσάνη του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοζάνης (lpk.gr), ιδέα της κυρίας Όλγας Κούρτογλου, την οποία από καιρό υπηρετεί θερμότατα.

Πλήθος προσκεκλημένων, ανάμεσά τους προφανώς και μέλλοντες φοιτητές, στενοί οι οντάδες. Μετά από την εισήγηση χαιρέτισαν οι παρευρισκόμενοι πολιτικοί. Τα ηλεκτρονικά κι έντυπα ΜΜΕ απουσίαζαν.

Διάλογος έλαβε χώραν έπειτα στην αυλή εν μέσω ποτών κι εδεσμάτων -τα δεύτερα σχεδόν ολοσχερώς χειροποίητα. Βραδιά γλυκιά, φώτα προσεγμένα, έμφαση στις σπουδές του Ανθρώπου σε περίοδο έξαρσης της Τεχνολογίας.

Θαυμάζοντας την προσπάθεια ο γράφων δήλωσε ανάργυρος θεράπων του ΛΠΚ αναλαμβάνοντας τη διδασκαλία ενότητας περί της τοπικής αποκλειστικά Ιστορίας, περιοδολογώντας την γοργά και προς χάριν της δημοσιεύσεως ως εξής:

04.02.2012. Ο Μεσαίωνας: 1500 -1912
11.02.2012. Αναζήτηση ταυτότητας: 1912 -1940
18.02.2012. Η έλευση των σκιών: 1940 -1945
03.03.2012. Εμφύλιος Πόλεμος: 1945 -1950
10.03.2012. Η σύγχρονη εποχή: 1950 -2012

Το περιεχόμενο, τα εργαλεία, η μέθοδος κι ο ιδεολογικός μανδύας της ανωτέρω πεντατεύχου ακόμη άδηλα.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σήμερα από το Σύλλογο Κρητών ν. Κοζάνης τελέστηκαν οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Άφιξη από Θεσσαλονίκη χθες. Στην κάπως υγρή πλατεία της Κοζάνης κόσμος μαζεμένος, πηγαδάκια.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΑΝΗ

Μαθητές με κεριά κοντά στην πλατεία Αιανής την 26η Μαρτίου 2011 στα πλαίσια της Ώρας της Γης.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Δειλινό 24ης Μαρτίου 2011 στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο της Κοζάνης.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 21.03.11

Ποιητικό δειλινό στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης την 21η Μαρτίου 2011 (ισημερία), οργανωμένο από το περιοδικό της Κοζάνης Παρέμβαση και το Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Κατάμεστο χθες 22η Φεβρουαρίου 2011 το αναγνωστήριο, ο διάδρομος και παράπλευρη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης όπου ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβαζε Παπαδιαμάντη -η ορθοφωνία του ήταν όντως εντυπωσιακή!

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο της Κοζάνης πραγματοποίησε  το δειλινό της 19ης Ιανουαρίου 2011 η πνευματική επιθεώρηση της Κοζάνης «Παρέμβαση».

Για τα 25 χρόνια της ομίλησε ο Διευθυντής της Βασίλειος Καραγιάννης εκθέτοντας έπειτα τα προσεχή σχέδιά του, ανάμεσα στα οποία υπάρχει και η διοργάνωση ενός συνεδρίου.

Έπειτα οι παρευρισκόμενοι συγγραφείς και λόγιοι μοιράστηκαν τη βασιλόπιτα, οικιακά εδέσματα και ποτά. Το φλουρί έτυχε στο γράφοντα, ο οποίος έλαβε ως δώρο το πρόσφατο έργο του Στέλιου Ράμφου «Το Αδιανόητο Τίποτα».

ΕΚΘΕΣΗ «ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ»

Έναρξη έκθεσης ζωγραφικής της Δώρας Ζήγρα την 8η Οκτωβρίου 2010 με τίτλο «Νοσταλγία» στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

NON GUILΤ (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΑΙΑΝΗΣ)

Μια εκπληκτική βραδιά στο πάρκο Αιανής την 27.08.10. Φεστιβάλ ΚΝΕ -Οδηγητή όπου έπαιξαν οι Νον Γκιλτ (Ευθύμης Γκουρτζιούμης και Σάκης Τσαγκαδούρας).

Είναι η δεύτερή τους επίσημη εμφάνιση. Ο καιρός δροσερός έπειτα από τόσες ζέστες και η ένταση του ήχου ευχάριστη στα αυτιά. Έπαιξαν ελληνικά και ξένα ροκ όπως επίσης και ολίγες δικές τους συνθέσεις.

Μουσικό σχήμα γεμάτο πάθος και φρεσκάδα. Καλή επιτυχία!

ΤΡΕΙΣ ΚΙΘΑΡΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟΜΕΛΟ

Στις 29.07.10 οι «Τρεις Κιθάρες» έδρασαν στο μιούζικ μπαρ Ιδιόμελο Αιανής με έντεχνα κομμάτια

Du Lupo μουσική βραδιά

2.jpg

Φίλιππος Γιαννάκης και Δημήτριος Βαβλιάρας (Du Lupo) σε έντεχνη -ροκ μουσική βραδιά στο καφέ Ιδιόμελο Αιανής 22.07.10

Ετικέτες: , ,

ΠΙΕΡΙΑ, ΙΟΥΛΙΟΣ 2010

5.jpg

Ετικέτες: ,

ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ «ΣΕΡΑ»

61.jpg

Εξαιρετικά εντυπωσιακός χορός «σέρα» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το περιβάλλον την 4η Ιουνίου 2010 στην Πτολεμαϊδα.

Δικαίως χορευτές και μουσικοί απέσπασαν τόσα πολλά χειροκροτήματα.

Ετικέτες: ,

Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2010

εκτελέσεις παραποτάμιων πλατανιών στη Δήμητρα – θάλλον ημεράδι στην Παναγιά – αρχαίος οικισμός στα Βρομονέρια Βεντζίων – πρωινές ομίχλες στον Αλιάκμονα – η Μπνάσια από ανατολικά – το οροπέδιο Χασίων από Σκάλα Δεσκάτης – γέφυρα Σιούτσας προς Παλιουριά – Γρεβενά. Ο Βενέτικος εν δόξει – άνετη η άσφαλτος, ε; – κέραμοι ευτάκτως ερριμένοι το Νεοχώρι – υπαίθριο σήμαντρο στο Νεοχώρι – μίμησις ποιμενικής καλύβας στην Ελάτη – εφηβικές αναζητήσεις ταυτοτήτων στη Δεσκάτη – όψεις σύγχρονης οικολογίας – περίφραξη αυλής στο ΔΣ Αγίων Θεοδώρων – μάζωξη σε απεργία του ΠΑΜΕ Γρεβενών – χρώματα βεραντών στα Γρεβενά – μαθητής σε δειλινές ΤΠΕ στην Κοζάνη

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ 13-15.02.10

Εκδρομή στην Αετομηλίτσα Γράμμου το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Γύρω στα 20 άτομα όλοι.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

2.jpgΣτην Εγνατία. Στο βάθος ο Σμόλικας – Άποψη Καραγιανίων. Στο βάθος το Σινιάτσικο – ΝΑ όψη της κορυφής Ντρισινίκους Μπούρινου – Ηλικιωμένη δρυς μετά τη βροσή. Βέντζια – Η Βόρεια Πίνδος από τα υψώματα της Ποντινής – Σταλακτίτες χιονιού στο ΔΣ Κρανιάς – Αλλόφωνοι μουσικοί. Απόκριες, πλατεία Γρεβενών – Μνήμες Πόντου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

ΦΩΤΟ ΑΡΧΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

άποψη οροπεδίου Γρεβενών από Κηπουρειό – άποψη Παλιουριάς από ΒΒΔ – Πινελιές στο δάσος Κρανιάς – ομίχλες στο Γρεβενίτη – αδιάβατο πέρασμα στη Σιούτσα

7.jpg

ΦΩΤ0ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων