Άρθρα κατηγορίας "Γενικά"

Βασίλης Μπούλης. Για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ποίημα

29.3.44. 7ο σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων Αστυνομίας SS προς το Περιφερειακό Φρουραρχείο Κοζάνης Θέμα: Χορήγηση ελληνικού εργατικού δυναμικού. Η παραπάνω μονάδα παρακαλεί για τη χορήγηση 1 υπομαγείρισσας και 2 εργατών ξυλείας. ο λοχαγός των SS και διοικητής λόχου [υπογραφή] Χάαου;

29.3.44. 7ο σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων Αστυνομίας SS προς το Περιφερειακό Φρουραρχείο Κοζάνης
Θέμα: Χορήγηση ελληνικού εργατικού δυναμικού. Η παραπάνω μονάδα παρακαλεί για τη χορήγηση 1 υπομαγείρισσας και 2 εργατών ξυλείας. Ο λοχαγός των SS και διοικητής λόχου [υπογραφή] Χάαου;

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Βιογραφικό Αλέκου Χατζητάσκου

Ο Αλέκος Χατζητάσκος. Πηγή: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/1/2015&id=15535&pageNo=36

Ο Αλέκος Χατζητάσκος. Πηγή: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/1/2015&id=15535&pageNo=36

Γεννήθηκα το 1910 στους Πύργους (Κατράνιτσα) Εορδαίας Κοζάνης. Σπούδασα στο τριτάξιο διδασκαλείο Κοζάνης. Μετεκπαιδεύτηκα δυο χρόνια στα γεωργικά φροντιστήρια Λάρισας και Θεσσαλονίκης. Στην Τσεχοσλοβακία εργαζόμενος τέλειωσα την Παιδαγωγική Σχολή Οστράβας.

Εργάστηκα σα δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο Αμυγδάλων[1] –Εορδαίας, απ όπου μετατέθηκα δυσμενώς[2] στο Γκολφάρι[3] -Τρικάλων. Εκεί υπηρέτησα 4 χρόνια και έπειτα μετατέθηκα στο μονοτάξιο σχολειό Σερβωτών,[4] όπου δυο χρόνια δούλεψα και τελευταία εργάστηκα στο τετρατάξιο δημοτικό σχολείο Ζάρκου[5] Τρικάλων σαν διευθυντής του. Το Σεπτέμβρη του 1941, ύστερα από αίτησή μου μετατέθηκα από το γενικο επιθεωρητή Βασ. Τσιρίμπα[6] στο Μεσόβουνο Εορδαίας Κοζάνης.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, σαν έφεδρος αξιωματικός υπηρέτησα στον υποτομέα Βεύης –Φλώρινας και απο τις αρχές Μάρτη 1941 στο Ι τάγμα της 5ης Μεραρχίας Κρητών, που κρατούσε τον θύλακα μπροστά στην Τρεμπεσίνα[7] μέχρι την κατάρρευση του μετώπου.

Στο Μεσόβουνο σα δάσκαλος υπηρέτησα μόνο 4 μέρες –αρχές Οχτώβρη 1941- και με την εξέγερση των Μεσοβουνιωτών, ενάντια στους καταχτητές και τες ντόπιες αρχές, προσχώρησα στις γραμμές τους και ανέλαβα την στρατιωτική ηγεσία.

Μετά το ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου 21 Οχτώβρη 1941 πέρασα στην παρανομία. Εργάστηκα σα μέλος της αχτιδικής επιτροπής του ΚΚΕ στις οργανώσεις Εορδαίας μέχρι το καλοκαίρι του 1942 και έπειτα πέρασα στην κομματική οργάνωση της επαρχίας Σερβίων –Βελβενδού και ανέλαβα την καθοδήγησή της.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , , , , ,

Λάζος Τσιτούρας

Τσιτούρας,-Κοτζιούλας-1944

Χειμώνας στην Ήπειρο 1943 -44. Στη φωτό από αριστερά: Γιώργος Κοτζιούλας, ποιητής κι αγιογράφος του Άρη Βελουχιώτη. Στη μέση ο γιατρός Σαμαράς από την Ελασσόνα, αρχίατρος της 8ης μεραρχίας ΕΛΑΣ. Δεξιά ο Λάζος Τσιτούρας από την Αιανή (το χωριό μας). Καβαλάρης σε βαρβάτο από μικρός, αδαμάντινος χαρακτήρας, εργάτης του χεριού, νοσοκόμος στην Αλβανία, ιδεολόγος κομμουνιστής (κάτι σπανιότατο) και σπουδαίο παλικάρι. Πρώτος στον ΕΛΑΣ, πρώτος στις ΟΔΕΚ, πρώτος και στο ΔΣΕ. Πέθανε Τασκένδη. Ακόμα δεν τον έστησαν ανδριάντα οι υποδειλιώντες εν όπλοις συνάδελφοί του Τσιαρτσιαμπά και περιχώρων!

[χτένισμα 29.03.2015. Για τα ποιήματα που έγραψε ο Γ. Κοτζιούλας προς χάριν του Λάζου Τσιτούρα, ανοίξτε το σύνδεσμο https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/29/lazos]

Ετικέτες: , , , , , ,

Νικόλαος Πλακοπίτης: 1906 -1944

Plak

Προσκύνησε ο Τσίπρας στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, πρώτη ιδεολογική του πράξη.

Να μην λησμονούμε πως ανάμεσα σε όσους εκτέλεσαν εκεί οι Γερμανοί, ήταν κι ο 38χρονος Κοζανίτης οικοδόμος Νικόλαος Πλακοπίτης, πολιτευτής το 1936 του, μαχητικότατου τότε, ΚΚΕ.

Προλετάριος και πραγματικός επαναστάτης, όπως αποδεικνύεται και στην παρατιθέμενη εικόνα, δεν στήριξε ποτέ ως αριστερό άλλοθι το καθεστώς!

Φυσικά δεν είναι μόνον αυτοί οι κοντοχωριανοί μας. Στο ίδιο μέρος εκτελέστηκαν επίσης οι: Γιάννης Στάθης από τα Σέρβια, Μιχάλης Βούγιας από τον Πεντάλοφο, Κώστας Δημητριάδης από την Πτολεμαϊδα και Βασίλης Παπαβασιλείου από το Βελβεντό, ξεχασμένοι από όλους, εκτός από τους καθαρόαιμους, αντικαθεστωτικούς, ιστορικούς.

Η προπαγάνδα του ΕΑΜ στο νομό Κοζάνης: 1941 -1946. Περίληψη

Αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εισέρχονται στην πλατεία Αιμιλιανού [Γρεβενών], 25 Μαρτίου 1943. Στην πρώτη γραμμή της πορείας διακρίνονται τα «αετόπουλα» της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ) με μακεδονικούς ντουλαμάδες. Ακολουθούν Ελασίτες που φέρουν σημαία με κόκκινο ακτινωτό ήλιο. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας φαίνεται η οικία Σιώζου και στο βάθος το καμπαναριό του ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστρια).  πηγή: http://www.thinkfree.gr/thinkculture/%CE%B3%CF%81%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%AC-%CE%BF%CE%B3%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-1895-1-2

Αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εισέρχονται στην πλατεία Αιμιλιανού [Γρεβενών], Απρίλιο προφανώς του 1943. Στην πρώτη γραμμή της πορείας διακρίνονται τα «αετόπουλα» της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ) με μακεδονικούς ντουλαμάδες. Ακολουθούν Ελασίτες που φέρουν σημαία με κόκκινο ακτινωτό ήλιο. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας φαίνεται η οικία Σιώζου και στο βάθος το καμπαναριό του ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστρια).

Όσα ακολουθούν στάλθηκαν σήμερα στην Εταιρία Δυτικομακεδονικών Μελετών ως αίτηση συμμετοχής σε συνέδριο που οργανώνεται στα Γρεβενά 2η έως 5η Οκτωβρίου 2014. Θα εγκριθούν;

 

Η ανακοίνωση ασχολείται με την πολιτική επικοινωνία της αντιστασιακής οργάνωσης Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) στις επαρχίες Κοζάνης, Σερβίων, Βοΐου, Εορδαίας και Γρεβενών από το 1941, έτος ίδρυσής του, έως το 1946 που το διαδέχτηκε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.

Εξετάζονται οι τέσσερις φάσεις της:

α) 1941-1943. Το ΕΑΜ δρα παράνομα κάτω από την επικυριαρχία Ιταλών και Γερμανών. Η κοσμοθεωρία του διαδίδεται μέσω εντύπων που έρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ολίγον δε αργότερα με την αρωγή τοπικών πολυγραφημένων (αργότερα και τυπωμένων) εφημερίδων. Και φυσικά κατόπιν γραπτών ή προφορικών οδηγιών τόσο της Κεντρικής του Επιτροπής όσο και της αντίστοιχης του ΚΚΕ, ορθότερα όπως τις προσλάμβαναν οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί του ηγέτες.

β) 1943 -1944. Συνεχίζει την βραδινή του προσπάθεια μόνο στη γερμανοκρατούμενη Κοζάνη, ενώ στον υπόλοιπο χώρο, καθώς έχουν αποσυρθεί –παραδοθεί οι Ιταλοί, κινείται και την ημέρα. Στην πρώτη περιοχή καλείται να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο κίνημα αμφισβήτησης των ενεργειών και των στόχων της επανάστασης, ενώ στη δεύτερη παράνομη θεωρείται, εκτός της εχθρικής εννοείται, και η πολιτική επικοινωνία άλλων αντιστασιακών οργανώσεων όπως των ΥΒΕ/ΕΚΑ/ΠΑΟ και ΕΔΕΣ.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Μαγνητοσκοπημένο υλικό περί του συνεδρίου «Αιανή (Κάλιανη) και περίχωρα: ιστορία από τα κάτω»

Προανάκρουσμα συνεδρίου στην κάμερα του kozani.tv (Κώστας Παυλός, Θανάσης Καλλιανιώτης, Κέλλυ Γρηγοριάδου)

Δηλώσεις κατά τις πρωινές συνεδρίες στην κάμερα του ΤΟP CHANNEL (Θανάσης Καλλιανιώτης, Κωνσταντίνα Τσιτσέλη, Κέλλυ Γρηγοριάδου, Λένα Μαρούδη, Δέσποινα Αμαραντίδου)

Δηλώσεις κατά τις απογευματινές συνεδρίες στην κάμερα του WEST CHANNEL (Κωνσταντίνα Τσιτσέλη, Χαρούλα Καλώτα, Ανδρομάχη Γεροκώστα)

Αποσπάσματα ομιλιών συνέδρων και φωτογραφικό υλικό από το mikrovalto.gr

Φωτορεπορτάζ συνεδρίου «Αιανή (Κάλιανη) και περίχωρα: ιστορία από τα κάτω»Κ. Τσιτσέλη «on fire».

Η Α. Γεροκώστα εν δράσει.
Ο παμμέγιστος Θ. Καλλιανιώτης

 

Ο Κώστας Παυλός στο βήμα κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου λόγου. Στο πάνελ (από αριστερά) η Χρ. Ζιώτα, η Δ. Αμαραντίδου και η Ελ. Μαρούδη.
 
Ο Γ. Τζέλλος (οικονομικός τοποτηρητής του δήμου) απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.
 
 
  
Ο Α. Αθανασιάδης απαντά σε ερώτηση του κοινού.

 
Ομοίως και ο Ε. Τσιανάκας.
(από αριστερά) Χ. Χάιδος, Ν. Τζέλλος, Θ. Τζήμκας πλημμυρισμένοι από χαρά.

 

Απολαμβάνοντας το μεσημεριανό διάλειμμα. (από αριστερά) Κ. Παυλός, Αφές Τσιτσέλη (καλλωπίζονται), Α. Σπυριδόπουλος, Θ. Καλλιανιώτης, Ανάργυρος (Ντύλαν) Φτάκας, Θ. Τζελαπτσής.
(από αριστερά) Κ. Τσιτσέλη, Κ. Παυλός, Δ. Τσιτσέλη. Στο βάθος αριστερά, παραθεριστής της Κάλιανης.

 
Άποψη του ακροατηρίου.
Θ. Τζήμκας (χαμογελαστός και πάλι) και Ν. Τσιαπάρας.

 
Σύνεδροι κ.λπ., κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος. Ο Ντύλαν καταβροχθίζει χειροποίητη πίτα.
 

(από αριστερά) Θ. Καλλιανιώτης, Κ. Παυλός, Α. Αθανασιάδης, Χ. Καλώτα, Α. Φτάκας, Α. Καλώτα, Α. Γεροκώστα, Θ. Αγραφιώτης στη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης.

 
Άποψη του ακροατηρίου (οι ανθρώπινες μορφές της φωτογραφίας αφαιρέθηκαν χάρις στο photoshop) για όσους δε βλέπουν ή δεν ξέρουν να μετρούν!

Πρόγραμμα (και κείμενα ομιλιών) συνεδρίου Αιανής 26η Απριλίου 2014

ΑΦΙΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ 26.04.14

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 10.30΄-10.45΄

 

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ 10.45΄-11.00΄

Ζιώτα Χριστίνα  Ιστορικά διαχρονικά Αιανής και Τσιαρτσιαμπά

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: , ,

Πρόγραμμα συνεδρίου Αιανής 26η Απριλίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 10.30΄-10.45΄

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ 10.45΄-11.00΄

Ζιώτα Χριστίνα  Ιστορικά διαχρονικά Αιανής και Τσιαρτσιαμπά

ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 11.00΄-12.15΄

προεδρείο  Αμαραντίδου Δέσποινα

Μαρούδη Λένα  Βάντσα (Άνω Κώμη): ιστορική αναζήτηση μέσα από την επιτόπια έρευνα

Παυλός Κώστας  Οικιστική διαμόρφωση της Κόζιανης (Κοζάνης)

Καλλιανιώτης Θανάσης  Η συνοίκιση της Κάλιανης (Αιανής)

Καλώτα Άννα  Πτυχές της ζωής των κατοίκων [Αιανής] στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα

Φτάκα Εύα  Η κοινωνική διαστρωμάτωση της Αιανής το 1908
ερωτήσεις, τοποθετήσεις: 12.15΄- 12:30΄

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ 12.30΄-14.00΄

προεδρείο  Ισπόγλου Βαλεντίνα

Τσιανάκας Ευάγγελος  Οι «ελληνικές θηριωδίες» στο Σαντζάκι Σερβίων: η δράση των ελληνικών ανταρτικών ομάδων στις αρχές του 20ού αιώνα σύμφωνα με τα οθωμανικά αρχεία

Γάγαλης Ηλίας  Ο Bekir Fikri Bey από το Τσούρχλι και ο ρόλος του στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 και μετέπειτα

Αθανασιάδης Ανδρέας  Ο “μακεδονικός τοπικισμός” και οι αποτυπώσεις του στη Φλώρινα από τον Μεσοπόλεμο έως τον Εμφύλιο

Σπυριδόπουλος Αριστοτέλης  Ευριπίδης Μπακιρτζής: από τον «κόκκινο συνταγματάρχη» στον πρόεδρο της Π.Ε.Ε.Α.

Βαγιώτα Αλεξάνδρα  Κατοχή κι Εμφύλιος στην Άνω Κώμη 1944-1949

Γρηγοριάδου Κέλλυ  Μνήμη και λήθη του Εμφυλίου: το έργο του Αλέκου Σακαλή (Πετρόμπεη) «Μνήμες»
ερωτήσεις, τοποθετήσεις: 14.00΄- 14:15΄
διάλειμμα: 14:15΄- 16:30΄

ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΥΓΕΙΑ 16.30΄-17.15΄
προεδρείο  Μπρέτσα Μαρία

Παπατόλιος Γεώργιος  Δημώδης και επιστημονική ιατρική

Καλώτα Χαρούλα  Τα τουρκικά τραγούδια της περιοχής Βαθυλάκκου

Αγραφιώτης Θωμάς  Ταξίδι στον Αλιάκμονα κατά την περίοδο  του Μεσοπολέμου
ερωτήσεις, τοποθετήσεις: 17.15΄- 17:30΄

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 17.30΄-18.15΄

προεδρείο  Τζελαπτσής Αθανάσιος

Γεροκώστα Ανδρομάχη  Χαρίσιος Σκανδέρης: δάσκαλος μιας δαιδαλώδους περιόδου 1937-1945

Τσιτσέλη Κωνσταντίνα  Ο Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος μέσα από μια διαφορετική σκοπιά

Φτάκας Αργύριος  Θρησκευτικές οδοιπορίες στον Τσιαρτσιαμπά
ερωτήσεις, τοποθετήσεις: 18.15΄- 18:30΄

ΣΥΝΟΨΗ 18.30΄-18.45΄
στρογγυλή τράπεζα


ΑΡΙΣΤΕΙΑ – ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 18.45΄-19.00΄

πληροφορίες: Κώστας Παυλός  ko_pavlos@hotmail.com  6949195974 – Θανάσης Καλλιανιώτης eaniotis@gmail.com  6972510671

φωτογραφία: O στρατιώτης των ΛΟΚ Χρήστος Μπουμπουρέκας από την Αιανή αναπαύεται σε διάλειμμα των μαχών του κυρίως Εμφυλίου Πολέμου 1946 -49 (Ιδιωτική Συλλογή Χρήστου Μπουμπουρέκα)

Απάντηση στην αίτηση παραχώρησης δημοτικής αίθουσας

Απάντηση στην αίτηση ερευνητικού προγράμματος

                                                                                                                           Κοζάνη : 12-02-2014
                                                                                                                            Αρ. Πρ.: 90

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ                            

Ταχ. Δ/νση:    Πλ. 28ης Οκτωβρίου 7                           
Ταχ. Κωδ.:     50100 Κοζάνη                                                  ΠΡΟΣ : κ. κ. Παυλό Κώστα &            
Τηλ.:               2461350434                                                                          Καλλιανιώτη Αθανάσιο       
Fax :                2461049319                                           
Email: info@kozlib.gr                          

ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος

Αξιότιμοι κύριοι,
 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης,  με την αριθμ. 57/2013 απόφασή του,  ύστερα από σχετικό αίτημά σας που αφορά στη χρηματοδότηση έρευνας κατάρτισης ενός «Ιστορικού – Γεωγραφικού Λεξικού Τοπωνυμίων της Ελίμειας», σας γνωρίζει ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης του ΝΠ, αλλά θα το επανεξετάσει στο μέλλον ανάλογα πάντα με την οικονομική δυνατότητα της ΚΔΒΚ.

 

                                                                                                           Θεόδωρος Βασδάρης
                                                                                                               Πρόεδρος Δ.Σ.

Αίτηση παραχώρησης δημοτικής αίθουσας


Κώστας Παυλός

Πίνδου 7, 501 00 KOZANH

 

Θανάσης Καλλιανιώτης

Θερμοπυλών 15, 501 00 ΚΟΖΑΝΗ

 
Αίτηση παραχώρησης αμφιθεάτρου 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοζάνη, 23.01.2014

 

ΠΡΟΣ

Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αιανής

 

ΚΟΙΝOΠΟΙΗΣΗ

Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού, Δήμου Κοζάνης, depakoz@otenet.gr

 

 
Αξιότιμοι κύριοι, 
θα παρακαλούσαμε να μας παραχωρή­σετε την Αίθουσα Τέχνης του Πνευματι­κού Κέντρου Αιανής για τις ανάγκες επι­στημονικού συνε­δρίου που οργανώ­νουμε Σάββατο 26η και Κυριακή 27η Απριλίου 2014 με τίτλο «Αιανή (Κάλιανη) και περίχωρα: ιστορία από τα κάτω».

Θα ήταν πρόσφορο η έγγραφη απόφασή σας να μας γνωστοποιηθεί έως την 15η Φεβρουαρίου 2014 προς χάριν της απα­ραίτητης προετοιμασίας μας.

 

                     Με εκτίμηση

 

 Κώστας Παυλός-      ΘανάσηςΚαλλιανιώτης 

         μέλη οργανωτικής επιτροπής
             του Σχολείου του Λαού

 

Αιανή (Κάλιανη) και περίχωρα: ιστορία από τα κάτω

Στρατιώτης των ΛΟΚ από την Αιανή αναπαύεται σε διάλειμμα των μαχών
του κυρίως Εμφυλίου Πολέμου 1946 -49
 
 

Το Σχολείο του Λαού διοργανώνει συνέδριο στην Αιανή Κοζάνης την 26η και 27η Απριλίου 2014 με τίτλο “Αιανή (Κάλιανη) και περίχωρα: ιστορία από τα κάτω”.

 

Οι επιθυμούντες να λάβουν μέρος ως ομιλητές ας αποστείλουν μέχρι τέλος Μαρτίου 2014 λιτό βιογραφικό σημείωμα, τίτλο και περίληψη της ανακοίνωσής τους στο eaniotis@gmail.comή στο https://www.facebook.com/thanassis.kallianiotis.

 

Την τελική επιλογή τους αναλαμβάνει επιτροπή του ΣτΛ με γνώμονα:

 

α) την ευφάνταστη πρωτοτυπία των πηγών -δεν αρκούν οι απλές μεταφράσεις ή οι αδρές συρραφές

 

β) την ιδιαίτερη οπτική πέραν ανίδρωτων επαναλήψεων κι ακαδημαϊκών θεωριών κοσμημένων με γριφώδεις -εξ Εσπερίας- όρους

 

γ) τη στερεά επεξεργασμένη διαπραγμάτευση, απαλλαγμένη από συμπεφυρμένες αλληγορίες και μεταγνωστικά συνονθυλεύματα

 

δ) τα ρωμαλέα συμπεράσματα, όπου δεν έχουν θέση ευλύγιστα παιχνίδια λέξεων

 

Συμπληρωματικός επί της συμμετοχής παράγοντας κρίνεται η σαφήνεια εκάστου ομιλητή, ώστε να χρησιμεύσει η ανακοίνωση ως παράδειγμα εξόδου από το επιπολάζον οικονομικό, κοινωνικό, διοικητικό και πνευματικό τέλμα -η καλλιέργεια του πνεύματος λογίζεται ως αναγκαιότατη πράξη, επειδή είναι απίθανο να χαλιναγωγηθεί αυτό από τους ηνιόχους της (δια)φθοράς.

 

Περιττεύει προφανώς η υπόμνηση πως η πρόσκληση απευθύνεται σε αυτεξούσιους νέους στην ηλικία ή τη σκέψη ερευνητές κι όχι σε υπεξούσιους διανοουμένους -κατόχους τίτλων ή αξιωμάτων. Αξιώματα δίδονται σήμερα εύκολα κατόπιν υποκλίσεως και τίτλοι αγοράζονται χωρίς δυσκολία από το εμπόριο. Εξάλλου ουδαμώς προσιδιάζει το έργο μιας ψευδεπίγραφης πνευματικής ιεραρχίας στη Ζώσα Ιστορία.

 

Τα όρια του συνεδρίου είναι γεωγραφικώς ακαθόριστα, αφού τόσο την Κάλιανη (Αιανή) όσο και τα περίχωρά της (αλήθεια έως πού εκτείνονται;) ο καθείς τα φέρει μέσα του ακόμη κι αν ζει και κινείται εκτός αυτής κι αυτών. Ούτε ο ιστορικός χρόνος εγκιβωτίζεται αριθμητικώς, καθώς στην Επιστήμη ανήκει το παρελθόν με τις μακρινές του αναμνήσεις, το παρόν με τη βραχεία του μνήμη και τα έντονα χρώματα, και φυσικά το μέλλον, το οποίο διεξερχόμενο πραγματιστικά, κι όχι με πληρωμένες υποσχέσεις ή ψευδή λόγια παρηγοριάς, φαντάζει πιστευτό.

 

Ο υπότιτλος “ιστορία από τα κάτω” δηλώνει τόσο τη μεθοδολογία όσο και τη θεματική του συνεδρίου. Είναι επιθυμητή η αφήγηση στιγμών της καθημερινής ζωής, αξεδιάλυτα αν αυτές ενώνουν ή διαχωρίζουν, αν είναι φωτεινές ή σκοτεινές, στερεότυπες ή μεταβλητές. Στιγμές προσιτές στη ζωή μας γεμάτες ονόματα και τόπους, χαρές και λύπες, φιλίες κι έχθη, προτιμήσεις κι αποστροφές, εν ολίγοις κείμενα εν αρμονία με την πραγματικότητα. Οι θεωρητικές πιρουέτες με σκοπό την αναβάθμιση ή κατάληψη υπαλληλικών θέσεων και το γέμισμα σελίδων με έννοιες και σχήματα ανώφελα για τη ζωή μας δεν έχουν χώρο ανάπτυξης εδώ.

 

Η δημοσίευση των ανακοινώσεων και των πρακτικών στο διαδίκτυο (αργότερα κι εντύπως αν υπάρξουν πόροι) είναι η τελευταία απαραίτητη μεταβλητή. Για να προσφερθούν δωρεάν στον υπνωτισμένο γυμνητεύοντα λαό και στους αναγνώστες ολόκληρης της υφηλίου χειροπιαστές ευκαιρίες για προβληματισμό και υποστήριξη μαχητικών στάσεων ζωής και ιδεών.

Η ακριβής έδρα της επανάστασης του 1878 στη ΝΔ Μακεδονία

1878-84Κ
 
Στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Κοζάνης το Σάββατο 5η Οκτωβρίου 2013, ώρα 6 το απόγευμα, το Σχολείο του Λαού οργανώνει συζήτηση με θέμα «Η ακριβής έδρα της επανάστασης του 1878 στη ΝΔ Μακεδονία».
 
Το ιστορικό πλαίσιο θα χαραχτεί από το Θανάση Καλλιανιώτη, ιστορικό και διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ.  Έπειτα θα επιχειρηθεί η διόρθωση της ημαρτημένης επιχειρησιακής θέσης της επανάστασης του 1878: δεν ήταν ο θερινός κτηνοτροφικός οικισμός «Μπούρινος» όπου διεξάγονται έως σήμερα αναμνηστικές περί του Μακεδονικού Αγώνα εορτές, αλλά η θέση Ζγκόστ(ι),  κείμενη μεταξύ των οικισμών Ροδιανή, Αγ. Παρασκευή, Λευκοπηγή και Μεταμόρφωση.
 
Η νέα άποψη προέρχεται έπειτα από προσεκτική μελέτη, ανάλυση κι ερμηνεία των παλαιών πηγών, στις οποίες προστίθεται μία άγνωστη έως σήμερα ενθύμηση από εκκλησιαστικό βιβλίο του οικισμού Κερασιά. Ακόμη εξετάζεται η συμβολή  θρησκευτικών και διοικητικών κριτηρίων όπως επίσης και μεταβλητές τόσο του ιδεολογικού χάρτη όσο και της πολεμικής τέχνης της εποχής (επιμελητεία, καιρός, έδαφος, διαβιβάσεις).
Τέλος γίνεται λόγος για τη σημαία των επαναστατών.
Στην κουβέντα καλούνται όχι μόνον όσοι συγγράφουν ή διδάσκουν Ιστορία σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα αλλά όλοι οι φίλοι της γνώσης και της πράξης, καθώς το ζήτημα δεν περιορίζεται στα όρια μιας  εύπεπτης αφήγησης για το τοπικό παρελθόν, αλλά ανήκοντας στη ζώσα Ιστορία επηρεάζει πολλαπλώς τη χειμαζόμενη ζωή μας.

«Ζήτω ο αρχηγός»: η διακυβέρνηση Μεταξά και ο πόλεμος του ΄40

Ο επιστρατευμένος αγρότης Αθανάσιος Κύρινας από την Αιανή λίγο πριν
αναχωρήσει για το μέτωπο της Αλβανίας το Σεπτέμβρη του 1940
 
Στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Κοζάνης το Σάββατο 26η Οκτώβρη 2013, ώρες 6 έως 8 απόγευμα, το Σχολείο του Λαού διοργανώνει εισήγηση με ομιλητή τον Ιστορικό και Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ Θανάση Καλλιανιώτη. Τίτλος της «Ζήτω ο αρχηγός»: η διακυβέρνηση Μεταξά και ο πόλεμος του ΄40.

Στο πρώτο μέρος, αφού παρουσιαστεί αδρομερώς η δεκαετία του 1930 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ο φακός της Ιστορίας θα εστιάσει κυρίως σε τοπικό επίπεδο απαντώντας στα κάτωθι αλλά και σε άλλα ερωτήματα:
– για ποιο λόγο στην πρωινή προσευχή οι μαθητές του Μικροβάλτου προσέθεσαν το «φύλαξον υπό την σκέπην σου τον σιδηρούν κυβερνήτη της χώρας»;
– γιατί διωκόταν η κτηνοτροφία στα Γρεβενά τέλη Ιουλίου του 1936;
ποια ήταν τα αιτήματα των απεργών οικοδόμων της Κοζάνης το καλοκαίρι του 1936;

– σε τι οφειλόταν το αντικοινοβουλευτικό κλίμα των τοπικών εφημερίδων πριν αναλάβει την εξουσία ο Ιωάννης Μεταξάς;
– τι ήθελαν να δείξουν οι αστοί αρχηγοί της ΕΟΝ Κοζάνης παραθέτοντας πριν από την υπογραφή τους τη φράση «ζήτω ο αρχηγός»;

– πώς ακριβώς αντιλαμβάνονταν το πολιτικό καθεστώς οι αγρότες;
– γιατί νίκησαν οι Έλληνες στρατιώτες τους Ιταλούς το 1940;
Έπειτα με αφορμή τα λεχθέντα θα συγκριθούν από τότε έως σήμερα οι σχέσεις της μόνιμης Ιστορίας με την παροδική Πολιτική.
 
Τέλος θα ακολουθήσει διάλογος.

Ιστορικοί και Ιστορία

Το Σχολείο του Λαού ανοίγει στην Κοζάνη τον ετήσιο κύκλο των ομιλιών του το Σάββατο 28η Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 6 το απόγευμα, στο καφέ Σένσο (Ολύμπου κι Αριστοτέλους γωνία).
 
Ο Ιστορικός και διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ Θανάσης Καλλιανιώτης θα ασχοληθεί με το θέμα Ιστορικοί και Ιστορία.
 
Εισερχόμενος κι εξερχόμενος από το παρελθόν στο παρόν κι αντίστροφα θα περιγράψει το περιεχόμενο, το σκοπό, τη μέθοδο και τα εργαλεία της Ιστορίας, γενικής και τοπικής, επίσημης κι ανεπίσημης, έγγραφης και προφορικής, τυπικής και άτυπης.
 
Έπειτα θα σκιαγραφήσει τους θεράποντες της Ιστορίας, παλαιούς και τρέχοντες. Ποιες μεταβλητές εκτός των δημόσιων πόρων διατρέχουν τη ζωή και το έργο των ιστορικών,  των ιστοριογράφων ή των ιστοριοδιφών;
 
Τέλος, ποιο φαίνεται να είναι το μέλλον της Ιστορίας και των Ιστορικών;
 
Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις, αντιρρήσεις, επεξηγήσεις, ερωτήσεις.

Αίτηση-πρόταση ερευνητικού προγράμματος

Κοζάνη, 19/08/2013

Προς: Δήμο Κοζάνης

Κοινοποίηση:
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας
 

Ερευνητικό πρόγραμμα

Αξιότιμοι κκ.,

Ερευνητική ομάδα του Σχολείου του Λαού με επικεφαλής τους Παυλό Κώστα (Ιστο­ρικό-Ερευνητή, πτυχιούχο Α.Π.Θ.) και Καλλιανιώτη Αθανάσιο (Ιστορικό, Δρ. Ιστο­ρίας Α.Π.Θ.) εμβαθύνει τελευταία σε ποικίλα θέματα του τόπου.
 
Καθήκον μας η διακονία της Επιστήμης. Η εστίασή μας στην τοπική Ιστορία οφείλε­ται στην αγάπη για τον τόπο και την ανάγκη ανάδειξης του παρελθόντος πάνω σε επιστημονικές βάσεις, αφού ολίγον έχει ως τώρα με αυτόν τον τρόπο μελετηθεί.
 
Η μέχρι σήμερα πολύχρονη τριβή μας με τοπικό παρελθόν κατέδειξε την ανάγκη φώ­τισης της μεσαιωνικής περιόδου. Επειδή όμως η γενική Ιστορία φείδεται γραπτών πηγών, μόνος τρόπος επίσκεψής της μένει η συλλογή τοπωνυμίων της περιοχής.
 
Για το λόγο αυτό θεωρούμε αναγκαία την κατάρτιση ενός Ιστορικού – Γεωγραφικού Λεξικού Τοπωνυμίων της Ελίμειας (Τσιαρτσιαμπά). Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή, καθ’ ότι τους οικισμούς της συνδέει κοινή ιστορική πο­ρεία και αλληλεπίδραση.
 
Αιτούμαστε λοιπόν τη συνδρομή σας για χρηματοδότηση της παραπάνω έρευνας. Προτείνουμε, πέραν των λοιπών δράσεων (εκπαιδευτικού, κοινωνικού και ψυχαγωγι­κού) χαρακτήρα που διοργανώνει η ΔΒΚ, τη διοργάνωση ερευνητικών προγραμμά­των, αρχής γενομένης με το εν λόγω προτεινόμενο. Η Ιστορία και κυρίως ο αρχειακός πλούτος της ΔΒΚ θεωρούμε ότι αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επιβάλλουν την ανάδειξή της ως κέντρο προώθησης ερευνητικών σκοπών.


Ακολουθεί υπόμνημα της έρευνας.

Με τιμή

Παυλός Κώστας                                                                      Καλλιανιώτης Αθανάσιος

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Μέθοδος

Η συλλογή των τοπωνυμίων θα γίνει με ανάγνωση αρχειακού υλικού και βοηθημά­των σε ανά την Ελλάδα ιδρύματα, κυρίως όμως με επιτόπια έρευνα (συνεντεύξεις, περιδιάβαση, κ.λπ.). Έπειτα θα ακολουθήσει μελέτη και ανάλυση.
 

Εκτιμώμενος χρόνος

Η έρευνα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε βάθος 2 χρόνων. Στο διάστημα αυτό θα καταγράφεται σε ημερολόγιο η κάθε κίνηση των ερευνητών, ενώ μία φορά το μήνα θα υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας καθώς και οι δαπανηθέντες πόροι.
 

Αποτέλεσμα

Η έρευνα αποσκοπεί στη σύνταξη ενός λεξικού, όπου θα παρατίθενται ιστορικά γεω­γραφικά και ετυμολογικά στοιχεία για κάθε τοπωνύμιο, ενώ σκοπός είναι και η σύ­νταξη ενός αναλυτικού ανθρωπογεωγραφικού χάρτη της περιοχής.
 

Εκτιμώμενο κόστος
Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 5.000€ και περιλαμβάνει:
 

Αμοιβή ερευνητών 1.500€
Κόστος μετακινήσεων (συλλογή τοπωνυμίων κττ) 1.000€
Κόστος έκδοσης 2.500€
Σύνολο 5.000€

Στα ανωτέρω δεν υπολογίζονται πιθανά τέλη προς Αρχειακές Συλλογές για την πα­ροχή αρχειακού υλικού ούτε μπορεί να προβλεφθεί τυχόν επιπλέον χρειαζούμενη δα­πάνη.
 
Στην περίπτωση που ξοδευτούν λιγότερα από τα αναγραφόμενα, το περίσσευμα θα επιστραφεί.

Πρόσκληση ομιλητών στο φθινοπωρινό Σχολείο του Λαού

Το Σχολείο του Λαού καλεί όσους ενδιαφέρονται να διανθίσουν ως ομιλητές το παιδευτικό φθινοπωρινό του πρόγραμμα.

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν από την 14η Σεπτεμβρίου έως και την 14η Δεκεμβρίου 2013, κάθε Σάββατο ώρες 18:00΄ – 20:00΄ στην πόλη της Κοζάνης.

Το περιεχόμενό τους, οπωσδήποτε πρωτότυπο, θα σχετίζεται με την Ιστορία, την Τέχνη, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη Φύση και την Καθημερινή Ζωή.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αποστείλουν έως το τέλος Αυγούστου 2013 βιογραφικό, τίτλο και περίληψη της εργασίας των κι ακόμη προτιμώμενη ημερομηνία εκθέσεώς της.

Εκάστη ομιλία όπως επίσης και οι διεξαγόμενοι διάλογοι θα αναρτώνται αναποδράστως τις επόμενες ημέρες στο ιστολόγιο του Σχολείου του Λαού, παράλληλα δε θα δίδονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Αν αργότερα αποκτηθούν πόροι, θα δημοσιευθούν όλες σε τόμους.


Ουδείς διδάσκαλος του Σχολείου του Λαού θα λαμβάνει οικονομικό αντίτιμο.

Κώστας Παυλός
Ιστορικός ΑΠΘ, υποδιοικητής του Σχολείου του Λαού

Δρ. Θανάσης Καλλιανιώτης
Ιστορικός, Δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ., υποδιοικητής του Σχολείου του Λαού

«Σχολείο του Λαού»: ίδρυση σημαντικής κίνησης στη Δυτική Μακεδονία

Μετά από αρκετές συζητήσεις αποφασίσαμε, μία ευρεία ομάδα νέων στην ηλικία ;ή/και τη σκέψη, να ιδρύσουμε σήμερα 22 Ιουνίου 2013 στην Κοζάνη το Σχολείο του Λαού, κίνηση με πεδία δράσης την Ιστορία, την Τέχνη, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη Φύση και την Καθημερινή Ζωή.

Εγκιβωτισμένοι σε ένα πνευματικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ασφυκτικό πλαίσιο που καταστρέφει τον τόπο μας γεμάτο έωλες θεωρίες, λεκτικές ευλυγισίες κι άπλετη ευθηνία σηκώνουμε αντίθετοι το ανάστημά μας. Δεν ήρθαμε για να συμπληρώσουμε τα γηραιά πραχθέντα ούτε να δώσουμε άλλοθι στα επιφανειακά γενόμενα. Ήρθαμε να τα καταλύσουμε και να χτίσουμε ένα νέο κόσμο από την αρχή.
 
Οι παρεμβάσεις μας απλώνονται σε δύο επίπεδα, του Λόγου και της Δράσης: προφορικές, έντυπες και ηλεκτρονικές με διοργανώσεις συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων και πρακτικές με δημιουργία ή ενεργητική συμμετοχή σε όσα ανατρέπουν τα φθαρμένα παλαιά και υφιστάμενα.
  • στην Ιστορία, ως μνήμη κι οπλισμό για το παρόν και το μέλλον με καθαρό στίγμα, δηλαδή κάθαρση από αμάρτυρες, ατεκμηρίωτες ή του συρμού αντιλήψεις. Με νέες οπτικές, εργαλεία και μεθόδους εύρεσης, ανάλυσης, έγκρισης και σύνθεσης έργων τόσο για την τοπική όσο και για τη γενική Ιστορία.
  • στην Τέχνη, όχι μόνον ως μέσο αισθητηριακής απόλαυσης, αλλά σαν δίοδο καινών μηνυμάτων. Σαν έκφραση εκρηκτικών ψυχικών δυνάμεων κι ως μέσο ανατροπής της παρηκμασμένης καθεστωτικής οπτικής.
  • στην Παιδεία, κι όχι στην εκπαίδευση. Θεωρώντας την ανάπτυξη στενών «εκπαιδευτικών» ικανοτήτων ως μέσο αποπροσανατολισμού και υπακοής στην υφιστάμενη δίνη στοχεύουμε στην όσμωση Παιδείας και Προσώπου, στη σύνολη διατριβή περί της γνώσης.
  • στον Πολιτισμό, σε όλες τις εκφάνσεις του. Από άυλος και διασκεδαστικός που είναι σήμερα σε χειροπιαστό εργαλείο προσφοράς και σθένους, για να είμαστε ζηλευτοί στην ιδιαιτερότητά μας, ισχυροί στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
  • στη Φύση, για να σταματήσει η ανεπανόρθωτη λύμη του τόπου που εξαιτίας της κερδοφορίας ολίγων απομακρυνόμαστε από τη μήτρα μας τη γη. Για την έμπρακτη αξιοποίηση των καλλονών της περιοχής και των προϊόντων της. Για την καλλιέργεια του σώματος μέσω του αθλητισμού εν αρμονία πάντα με το πνεύμα.
  • στην Καθημερινή Ζωή. Με αβουλία και φόβο κοιτάμε τη ραγδαία κατάπτωση του Έθνους. Υπάκουοι στα κελεύσματα της Εσπερίας και των καλά αμειβόμενων εντοπίων οπαδών της στριμωχνόμαστε στα μονοπάτια και τις στενωπούς της ανέχειας και της υποταγής. Φτάνει ως εδώ. Από τώρα και στο εξής πλημμυρίζουμε τις λεωφόρους της χώρας, έτοιμοι να πλεύσουμε στον ωκεανό της παγκοσμιότητας με δικό μας όμως σκάφος, πορεία και πλήρωμα.
Ο τίτλος Σχολείο του Λαού δηλώνει τόσο την καταγωγή μας όσο και τον προσανατολισμό μας. Γεννηθήκαμε από το λαό κι ανδρωθήκαμε μέσα στο λαό. Αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του εκεί μέσα διαβιώνουμε, ο λαός είναι η βάση μας, κάτω από τους ορισμούς του παλεύουμε. Λαός για μας δεν είναι οι (ποικίλως διορισμένοι) βαθμοφόροι και οι αποστεωμένοι συνοδοιπόροι τους. Είναι όσοι δεινοπαθούν μέσα στην πενία και την αγνωσία, αυτοί που δεν έχουν βήμα να εκθέσουν τις ιδέες τους, όσοι αποποιούνται την προϊούσα ευτέλεια, αυτοί που πιστεύουν στο κύρος του προσώπου κι όχι των αξιωμάτων.

Η κίνηση αποτελείται από εθελοντές που συνεισφέρουν από το υστέρημά τους. Όταν αποκτηθούν οικονομικοί πόροι, από δημόσιες ή ιδιωτικές ενισχύσεις ή από δικές μας δραστηριότητες, οι εργάτες του Σχολείου του Λαού θα λαμβάνουν αντίτιμο ανάλογο της προσφοράς τους. Εννοείται πως χορηγίες και αμοιβές θα ανακοινώνονται πάραυτα τόσο στα δικά μας επικοινωνιακά μέσα όσο και σε έτερα. Διότι η πλήρης διαφάνεια μάς διαφοροποιεί από τους υπολοίπους, αυτή είναι η πηγή από όπου αντλούμε τόλμη, ενέργεια κι αναγνώριση.
 

Όποιος συμφωνεί με τις αρχές μας ας σπεύσει προς συνεργασίαν.

Για ένα γλυκό τέλος!

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων