Μακεδονία: το χρονικό της ονομασίας στη σκιά των δύο γιγάντων

them1-800×600

Ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και που εδώ και δεκαετίες περιμένει να βρει τη λύση του επανέρχεται στο προσκήνιο δριμύτερο από ποτέ. Οι Σκοπιανοί είναι αποφασισμένοι να μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και τίποτε δεν δείχνει να μπορεί να τους σταματήσει.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

   

Ο χάρτης της ΠΓΔΜ. Φωτογραφία: en.wikipedia.org.

Από την ίδρυση και αναγνώρισή του το 1991 μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το κράτος της ΠΓΔΜ δεν έχει πάψει να διεκδικεί την ονομασία «Μακεδονία».  Εικοσιεπτά χρόνια αργότερα οι προσπάθειες για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προσκρούουν στην διευθέτηση της ονομασίας ως προϋπόθεση ένταξης, εφόσον απαιτείται η ομόφωνη γνώμη όλων των μελών –κρατών και άρα και της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «των Νέων» (15/01/2018) ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ισχυρίζεται πως η Μακεδονία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός εκ των δύο κρατών Ελλάδας ή ΠΓΔΜ γιατί απλώς αναφέρεται σε μια γεωγραφική περιοχή.   Το ιστορικό της αντιπαράθεσης, με την Ελλάδα έτσι όπως αναλύεται σε ρεπορτάζ στην Eφημερίδα των Συντακτών (20/01/2018) σκιάζεται βέβαια με ένα πλούσιο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τις μεγάλες δυνάμεις.

                                                            Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ

Ο ήλιος της Βεργίνας αντικαταστάθηκε αργότερα από τη νέα σημαία της ΠΓΔΜ. Φωτογραφία: www.dw.com.

 Η αρχική απαίτηση της τότε ΕΟΚ για να αναγνωρίσει το κράτος, ήταν η παραίτηση από οποιαδήποτε εδαφική διεκδίκηση. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1992 γίνεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο πανελλαδικό συλλαλητήριο χωρίς την συμμετοχή του ΚΚΕ με την προσέλευση ενός εκατομμυρίου κόσμου. Οι προτάσεις της ΕΟΚ για σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία» απορρίπτονται από την Ελλάδα.  Ακολουθεί  στις 6 Αυγούστου του 1992 η αναγνώριση από τη Ρωσία του κράτους με το συνταγματικό του όνομα, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ λίγες μέρες μετά ο ήλιος της Βεργίνας γίνεται το επίσημο σύμβολο των Σκοπίων. Ένα δεύτερο συλλαλητήριο πραγματοποιείται στην Αθήνα με πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο στις 11 Δεκεμβρίου 1992.

                                         Οι ΗΠΑ θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Matthew Nimetz. Φωτογραφία: kurir.mk

 Λίγο καιρό μετά ωστόσο, η Ελληνική Βουλή αναγνωρίζει τον ήλιο της Βεργίνας ως εθνικό σύμβολο της Fyrom, στις 7/4/1993 ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το κράτος και στις 12/10/1993 η Κίνα.  Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν με τη σειρά τους το κράτος στις 9/2/1994. Το Φθινόπωρο του 1995 ξεκινούν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Fyrom με διαμεσολαβητή τον αμερικανό διπλωμάτη Χόλμπρουκ.  Το 1996 ξεκινά αμοιβαία διπλωματική συνεργασία μεταξύ Αθήνας-Fyrom. Στον πόλεμο της ΠΓΔΜ το 2001 με το UCK η Ελλάδα επέλεξε να στηρίξει την ΠΓΔΜ με πολεμικό υλικό. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα το 2004. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ  είναι ζητούμενο των ΗΠΑ οι οποίες επιδιώκουν τον έλεγχο των Βαλκανίων μέσω της περιοχής στην οποία υπάρχουν χρόνιες αντιπαραθέσεις καθώς και μουσουλμανικές ομάδες. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το οποίο συνορεύει με την ΠΓΔΜ οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλη στρατιωτική βάση, το Camp Bondeen,  που συνορεύει με την ΠΓΔΜ, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» 29/01/2018.

                                         Οι άλλοι παίκτες και τα συμφέροντα

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Gjorge Ivanov με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin. Φωτογραφία: www.occrp.org

 Αντίθετοι στην ονομασία που διεκδικούν τα Σκόπια είναι οι Ρώσοι, όπως γράφει το άρθρο του «ΤΗΕ ΤΟC» στις 28/02/2018. Η θέση τους αυτή ωστόσο υποδηλώνει κυρίως την αντίθεσή τους στην ένταξη στην Βορειοατλαντική συμμαχία μιας δυτικής χώρας κι όχι την αντίθεσή τους για την καπηλεία της ελληνικότητας της ονομασίας. Ας μην ξεχνούμε ότι το 1992 επικρότησαν πρώτοι το συνταγματικό κράτος της ΠΓΔΜ. Μαζί με την Τουρκία (παρόλο που ανήκει στο ΝΑΤΟ)η οποία προσπαθεί να χειριστεί τις μουσουλμανικές μειονότητες στα Σκόπια, οι Ρώσοι δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση την ένταξη  της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ. Μέσα σε όλα αυτά, ένας νέος παίκτης ξεπροβάλλει στα Βαλκάνια και δεν είναι άλλος από την Κίνα η οποία έχει σημαντικές επενδυτικές βλέψεις στην αγορά των Βαλκανίων.

                                                                Τι μέλλει γενέσθαι;

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της Αθήνας 4/2/2018, Φωτογραφία: tanea-diaspora.net.

 Ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που σχεδόν όλα τα κόμματα στην Ελλάδα εμφανίζονται σύμφωνα με την διευθέτηση της ονομασίας για την ΠΓΔΜ και δεν διατυπώνεται καμιά σχεδόν αντίδραση για την συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία”. Εκ μέρους ωστόσο, μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού εκφράζεται έντονη διαφωνία για την συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία εξ ου και τα δυο μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» στις 20/01/2018.

[Συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία]. Εuronews.

Το μέλλον είναι μάλλον προβλεπόμενο μια και η Ελλάδα δεν δείχνει ότι προτίθεται να κάνει κάποια αξιόλογη εξωτερική πολιτική. Το αντίθετο μάλιστα, θα ακολουθήσει πιστά τις εντολές των ΗΠΑ και θα αποδεχτεί τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.

 

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: Εξωτερική Πολιτική | Ετικέτες: , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μακεδονία: το χρονικό της ονομασίας στη σκιά των δύο γιγάντων

Evgeny Morozov: How the Internet strengthens dictatorships

Κατηγορίες: Inspirational talks & speeches | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Evgeny Morozov: How the Internet strengthens dictatorships