Αρχείο για Ιούνιος, 2011

Χτες στο Σύνταγμα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Το ντοκιμαντέρ «Σπάζοντας τα Τείχη» πραγματεύεται θέματα και ερωτήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία και έχουν σχέση με την θετική ή αρνητική παρουσία των μεταναστών στη χώρα μας. Ειδικότερα:

– Αιτίες μετανάστευσης
– Ένταξη μεταναστών και εργασία
– Πολιτισμός και μετανάστης
– Θρησκεία και μετανάστης
– Εκπαίδευση και μετανάστης
– Ρατσισμός και Ξενοφοβία
– Εγκληματικότητα… και μετανάστες
– Μπορούμε να ζήσουμε μαζί;

Το ντοκιμαντέρ παράχθηκε στα πλαίσια της Δράσης 1.5/09: «Ενημερωτική εκστρατεία για την Προώθηση της ομαλής ένταξης των Μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες», η οποία συγχρηματοδοτείται κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Η δράση υλοποιείται από τη σύμπραξη φορέων «Διαδράσεις Πολιτισμού» στην οποία συμμετέχουν οι φορείς:

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας.http://www.ekke.gr

Comments 0 σχόλια »

paideia2Να διακοπεί αμέσως η υλοποίηση του προγράμματος της Μείζονος Επιμόρφωσης ζητά το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών , η ΠΟΣΔΕΠ, και να υπάρξει «ένας ριζικός ανασχεδιασμός του προγράμματος αυτού, ο οποίος θα συνδυαστεί με τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης επιμορφωτικής πολιτικής».

Τους λόγους της διακοπής υλοποίησης του προγράμματος της Μείζονος Επιμόρφωσης, η ΠΟΣΔΕΠ, τους εξηγεί στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ κατά την 5η Συνεδρίασή της την ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 συζήτησε το πολύ σημαντικό θέμα του προγράμματος της Μείζονος Επιμόρφωσης και έχει καταλήξει στα ακόλουθα:

Η εκπαίδευση βιώνει επί πολλά χρόνια μια ανυπαρξία επιμορφωτικής πολιτικής η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην επιστημονική και επαγγελματική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Παρ’ όλα αυτά διαπιστώνουμε ότι σήμερα απουσιάζει μια εθνική στρατηγική για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, παρότι οι δράσεις επιμόρφωσης στο ΕΣΠΑ θα απορροφήσουν πάνω από το 50% των διαθέσιμων κονδυλίων. Αντίθετα εμφανίζονται αποσπασματικές δράσεις επιμόρφωσης (όπως αυτές για το «νέο Λύκειο», για τα αναλυτικά προγράμματα, για τις νέες τεχνολογίες, για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση κ.λπ.) χωρίς συνοχή και εντελώς αποκομμένες η μία από την άλλη.

Η πιο προβληματική επιμορφωτική δράση η οποία υλοποιείται αυτή την περίοδο και έχει προκαλέσει την αντίδραση σημαντικής μερίδας εκπαιδευτικών-επιμορφωτών αλλά και εκπαιδευτικών της πράξης τόσο για τη μεθοδολογία όσο και για την ποιότητα του παρεχόμενου επιμορφωτικού υλικού, είναι το Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό:

– διατηρεί τις ίδιες ακριβώς, προβληματικές και αναποτελεσματικές, δομές και μορφές υλοποίησης επιμορφωτικών προγραμμάτων,

– δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο της επιμόρφωσης, έτσι ώστε την επομένη της ολοκλήρωσής του το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να έχει διαμορφώσει νέες βιώσιμες δομές επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών

– δεν συνδέει τη συνεχιζόμενη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν ήδη με την αρχική τους εκπαίδευση, ώστε να διαμορφωθεί ένα συνεχές ανανέωσης των επιστημονικών τους γνώσεων

– Υιοθετεί μια αμφίβολης αποτελεσματικότητας μεθοδολογία, η οποία ήδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς της πράξης

– Παρέχει ένα επιμορφωτικό υλικό, η δομή και το περιεχόμενο του οποίου αποδεικνύουν περίτρανα και την προχειρότητα του εγχειρήματος και τη μηδαμινή συμβολή του στην επιστημονική αναβάθμιση της διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων, που διδάσκονται στην εκπαίδευση

Η ΠΟΣΔΕΠ, διαπιστώνει με λύπη της ότι παρά την κριτική, που άσκησε παράλληλα με άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις στο Πρόγραμμα της Μείζονος Επιμόρφωσης (Βλέπε, απόφαση 5ης Συνεδρίασης Διοικούσας Επιτροπής 9-10-2010 και Απόφαση της 8ης Συνεδρίασης Εκτελεστικής Γραμματείας 17-6-2010), το Υπουργείο Παιδείας και το υπό κατάργηση Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, προχωρούν, χωρίς καμιά αλλαγή, στην υλοποίηση του αρχικού σχεδίου, το οποίο παρουσιάζει σοβαρότατες αδυναμίες στους στόχους αλλά και στις διαδικασίες υλοποίησης.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται, την ύστατη αυτή στιγμή, να διακοπεί αμέσως η υλοποίηση του προγράμματος της Μείζονος Επιμόρφωσης και να υπάρξει ένα ριζικός ανασχεδιασμός του προγράμματος αυτού, ο οποίος θα συνδυαστεί με τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης επιμορφωτικής πολιτικής.

Οχι και τόσο μείζον τελικά μάλλον έλασσον…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Η πρωτοβουλία Μάθηση 2.0 φιλοδοξεί να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η δικτύωση νέων και ενηλίκων, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, μπορεί να ενισχύει την εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση.

Πολλοί εκπαιδευτικοί, εκπαιδευόμενοι, γονείς, ή ενήλικες μέχρι πρόσφατα είχαν τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους και να διαμορφώνουν τις εξελίξεις μέσα από δομές εκπροσώπησης που εκ των πραγμάτων έκαναν πολύ γενικές συνθέσεις των επί μέρους απόψεων. Τα εργαλεία Web 2.0 τους δίνουν την ευκαιρία να έχουν ισχυρή φωνή και συμμετοχή στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Στόχοι της πρωτοβουλίας Μάθηση 2.0 είναι η συμβολή στην ενημέρωση των νέων, των μαθητών, των φοιτητών καθώς και των εκπαιδευτικών, των γονέων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου γύρω από τα νέα διαδικτυακά εργαλεία (Web 2.0, social media) και τις συνεργατικές δυνατότητες που αυτά δημιουργούν για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, όπως και η επαφή προσώπων και φορέων που ενδιαφέρονται για τη δικτυωμένη εκπαίδευση (networked learning) με σκοπό να ενισχυθεί ο μεταξύ τους διάλογος και η συνεργασία.

Προς τούτο, το έργο Μάθηση 2.0 αξιοποιεί μια σειρά από διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης, δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων. Ο ιστοχώρος mathisi20.gr αποτελεί την κεντρική πλατφόρμα συγκέντρωσης και αναδιανομής χρήσιμων ειδήσεων και υλικού για ζητήματα δικτύωσης και εκπαίδευσης, ενώ στο ιστολόγιο mathisi20.wordpress.com δημοσιεύονται επιλεγμένα άρθρα γνώμης με σκοπό την ενθάρρυνση της συζήτησης και του δημόσιου διαλόγου. Η παρουσία σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης όπως τα youtube, facebook και twitter συμβάλλει στη δημιουργία, ενημέρωση και ενίσχυση των σχετικών με τα ζητήματα αυτά κοινοτήτων. Επιπλέον, σχεδιάζεται η διοργάνωση ορισμένων συναντήσεων εργασίας και μιας εκδήλωσης που θα επιτρέψουν τη φυσική επαφή των ενδιαφερόμενων, με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων και την ανάπτυξη του προβληματισμού.

Το έργο Μάθηση 2.0 υλοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς – Ινστιτούτου Νεολαίας, μέσω του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Τετάρτη 29/06/2011 και ώρες 09:30 – 17:30, στο Συνεδριακό Κέντρο «Δαΐς» θα πραγματοποιηθεί ημερίδα από το έργο “Μάθηση 2.0 – Ενημέρωση για την αξιοποίηση Διαδικτυακών Εργαλείων και Κοινοτήτων στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης”.

περισσότερα

επιστημονικά υπεύθυνος έργου Μάθηση 2.0 Καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης

Διευθυντής Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ

συντονιστής για το έργο Δρ. Δημήτρης Γκούσκος Λέκτορας Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ

ιστοχώρος έργου http://www.mathisi20.gr
ιστολόγιο http://mathisi20.wordpress.com/
σελίδα facebook http://www.facebook.com/mathisi20
λογαριασμός twitter http://www.twitter.com/mathisi20
κανάλι youtube http://www.youtube.com/user/mathisi20
επικοινωνία με την ομάδα έργου info@mathisi20.gr (γενική επικοινωνία)

post@mathisi20.gr (αποστολή κειμένων γνώμης προς ανάρτηση στο ιστολόγιο του έργου)

Comments 0 σχόλια »

Χάσατε το κλειδί του σπιτιού σας; ∆εν πειράζει, τυπώστε ένα άλλο. Στα «γκάτζετ» του άµεσου µέλλοντος περίοπτη θέση θα κατέχουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, οι οποίοι, αντί για χαρτί, θα… τυπώνουν τα αντικείµενα που επιθυµούµε και τα οποία θα έχουµε προηγουµένως σχεδιάσει, όπως εµείς θέλουµε, στον υπολογιστή µας.

Το μέλλον διαφαίνεται λαμπρό για το πλαστικό που βρίσκει μία επίζηλη θέση ακόμα και στον κόσμο της Τέχνης. «Το πλαστικό είναι ένα από τα καλύτερα υλικά» τόνισε χαρακτηριστικά στην έναρξη της ομιλίας του ο Μάριους Ουάτζ, ένας καλλιτέχνης γεννημένος στη Νορβηγία, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιγράψει τη δουλειά που κάνει με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή.


Comments 0 σχόλια »

Ανακοινώθηκαν χωρίς πολλές παράτες για τον φόβο των Ιουδαίων τα βραβεία της φετινής αριστείας…στην εκπαίδευση. Θα θυμάστε κάτι επεισόδια στην περσινή απονομή.
http://excellence.sch.gr/index.php?option=com_chronocontact&Itemid=59
Φέτος ορίστηκε η απονομή στις 23 Ιουνίου.

Πέρσι από τη βιασύνη να γίνει η βράβευση δεν γνωρίζαμε τα κριτήρια. Ολοι όσοι είχαν πάρει βραβείο προσκλήθηκαν. Φέτος μάθαμε και τα κριτήρια. Τους κρίνοντες άραγε θα τους μάθουμε τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία στη διαύγεια;

Γιατί έχει ενδιαφέρον…κι είναι μικρό το χωριό…

Σήμερα 23/6 το δελτίο τύπου μου γέννησε νέες απορίες. Διαβάζω: “Η αξιολόγηση των έργων έγινε από 131 άμισθους αξιολογητές, με επιστημονική και διδακτική επάρκεια. Το κάθε έργο εξετάστηκε χωρίς οι αξιολογητές να γνωρίζουν το όνομα και το σχολείο προέλευσης του δημιουργού”.

Πότε έγινε αλήθεια αυτή η πρόσκληση για τους άμισθους αξιολογητές; που υπέβαλαν τα πειστήρια της επάρκειάς τους; Μήπως ακολουθήθηκε η γνωστή μέθοδος του φύγε εσύ , έλα συ; Διαφάνεια διαφημίζουμε αλλά διαφάνεια δε βλέπουμε. Οσο για την τυφλή αξιολόγηση πώς γίνεται αυτό αφού εάν επισκεφθείς το έργο φαίνεται -συνήθως- και το σχολείο και οπωσδήποτε το όνομα του εκπαιδευτικού;

Comments 0 σχόλια »

Χάρη στο project της Intel με την ονομασία  “Museum of Me”, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εικονικό μουσείο της ψηφιακής ζωής σας όπως αυτή απαθανατίζεται στο Facebook.  Το project σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα οπτικό αρχείο της κοινωνικής σας ζωής αντλώντας υλικό από τις φωτογραφίες που έχετε αναρτήσει, τις δημοσιεύσεις σας και των φίλων σας.

Το βίντεο δημιουργείται πολύ γρήγορα και διαρκεί περίπου τρία λεπτά, ενώ μπορείτε να το δημοσιεύσετε στο προφίλ σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε intel.com/museumofme

Comments 0 σχόλια »

[dailymotion xejdk6?]

Comments 0 σχόλια »

[dailymotion xf893n nolink]

Το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν για την αμηχανία του ανθρώπου μπροστά στη θαυματουργή φρενίτιδα της τεχνολογίας

(Xρειάζονται 10 δευτερόλεπτα για να φορτώσει)

Comments 0 σχόλια »

Μία εφαρμογή για ipad που μεταφέρει την “Ερημη χώρα” του Ελιοτ στον ψηφιακό κόσμο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει:

  • Κινηματογραφημένη ερμηνεία του ποιήματος από την ηθοποιό Φιόνα Σο, συγχρονισμένη με το κείμενο
  • Ηχογραφημένες αναγνώσεις του ποιήματος από τον ίδιο τον Έλιοτ και τους Άλεκ Γκίνες, Τέντ Χιουζ και Βίγκο Μόρτενσεν
  • Διαδραστικές σημειώσεις
  • Περισσότερα από 35 βίντεο όπου μιλούν ειδικοί μελετητές.
  • Το αυθεντικό χειρόγραφο που αποκαλύπτει πώς διαμορφωνόταν το ποίημα με την επιμέλεια του Έζρα Πάουντ
  • Επισκόπηση της δομής των στίχων και γρήγορη πλοήγηση μέσα στο ποίημα

guardian.co.uk

Comments 0 σχόλια »

Διαβάζω την εγκύκλιο για την επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων και υπομειδιώ κοιτάζοντας τα τευχίδια στα οποία έχει περιέλθει το δικό μου βιβλίο. Ο τύπος φυσικά υπερθεματίζει. Μα τι εξαιρετική ιδέα, πώς δεν το είχανε σκεφτεί οι προηγούμενοι. κτλ κτλ.

Ναι εξαιρετική ιδέα. Εξαιρετική για το περιβάλλον, την οικονομία, τη σχέση με το βιβλίο. Αλλά πλήρως ανεφάρμοστη. Για τον απλούστατο λόγο ότι με τη βιβλιοδεσία που έχουν τα σχολικά βιβλία δεν βγάζουν το εξάμηνο, πόσο μάλλον άλλη μία χρονιά. Αρα μάλλον στην ανακύκλωση θα καταλήξουν.

Ετσι αγαπητή συντάκτρια του Βήματος ίσως πριν ολοκληρώσετε την αποστολή του άρθρου σας στο ηλεκτρονικό σας πλέον πιεστήριο, καλό θα ήταν να πιάνατε στα χέρια σας ένα σχολικό βιβλίο. Για λόγους πληρότητας της έρευνας.  Τα άλλα βιβλία, που τα “δανείζονται” οι ξένοι μαθητές,  έχουν σκληρό εξώφυλλο και καλή βιβλιοδεσία. Για  να μην αγγίξω καν τα θέματα περιεχομένου…

Δυστυχώς πρόκειται για άλλη μία ιδέα κάποιου που απέχει από τη σκληρή σχολική πραγματικότητα.  Οπως και η άλλη λαμπρή ιδέα που οσονούπω θα κυκλοφορήσει, για την αντικατάσταση του χάρτινου βιβλίου από το ηλεκτρονικό.

Εχει μελετήσει κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αναγνώστης του ηλεκτρονικού βιβλίου; Τι σημαίνει να περιορίζεσαι στην ανάγνωση από τις διαστάσεις μιας οθόνης;

Comments 0 σχόλια »

Το eyeOS είναι ένα καινοτόμο λειτουργικό σύστημα, συμβατό με όλα τα είδη των H/Y, γιατί εγκαθίσταται μόνο σε έναν server, και οι χρήστες συνδέονται με αυτό ως clients με τη χρήση οποιουδήποτε web browser.

Αυτή η μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως π.χ. ότι μπορείτε να δουλεύετε από οποιονδήποτε νέο ή παλαιό, σταθερό ή φορητό Η/Υ, ή κάποιο κινητό gadget, με τα αρχεία σας πάντα στη θέση τους.

Με το eyeOS δεν υπάρχουν πλεόν προβλήματα συμβατότητας με τις εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα. Όσο γι’ αυτούς που θα το εγκαταστήσουν σε δικό τους server, προσφέρει ευκολίες μοιράσματος αρχείων και λειτουργιών και την σημαντική δυνατότητα να δουλεύουν πολλοί χρήστες σε κάποιο project, από όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται. Το eyeOS είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που προσφέρεται δωρεάν, και δημιουργήθηκε από μια ομάδα προγραμματιστών από την Ισπανία.

Comments 1 σχόλιο »

Μετά τα greek statistics πρωτοτυπούμε και στο μεταφραστικό τομέα

1. Πηγαίνετε στο «Google Translate»

2. Επιλέξτε «from Greek To English»

3. Γράψτε «υπάρχουν χρήματα»

4. Πατήστε «translate»

5. Διαβάστε τη μετάφραση στα δεξιά!!!

Comments 0 σχόλια »

Το One Day on Earth ζήτησε από κινηματογραφιστές και ερασιτέχνες σε όλες τις γωνιές του κόσμου να γυρίσουν ένα βίντεο τη 10η Οκτωβρίου του 2010. Τα υλικά δημιούργησαν ένα αρχείο, μια χρονική κάψουλα για την ανθρώπινη ζωή που σύντομα θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.


onedayonearth.org

Comments 0 σχόλια »


Ένα αριστουργηματικό φιλμ κινουμένων σχεδίων με ποίηση που απαγγέλλει ο Νικ Κέιβ

www.catpianofilm.com

Comments 0 σχόλια »


“Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια που μου εξαντλεί τους αγκώνες…”

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιούνιο μήνα καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” λειτουργούν μόνο 8 από τις 64 αίθουσες του. Την εικόνα που προκαλεί την αγανάκτηση τουριστών και Ελλήνων οι οποίοι το επισκέπτονται δημιούργησε η έλλειψη προσωπικού καθώς έληξαν οι συμβάσεις 200 υπαλλήλων και δεν υπήρξε ανανέωση. Οι μισοί ήταν εποχικοί ενώ οι υπόλοιποι είχαν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώθηκαν. Κλειστό παραμένει δε τις Κυριακές και το πωλητήριο του Μουσείου ενώ ο κήπος συντηρείται χάρη στις προσπάθειες και τα χρήματα των Φίλων του Μουσείου.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων