Αρχείο για Απρίλιος, 2011

συνοδεύεται από υπότιτλους


EUTOPIA

http://e-adventure.e-ucm.es/

Comments 0 σχόλια »

Υπήρξε και αυτή μία από τις διάσημες μαύρες τρύπες του δημοσίου χρήματος. Οπως έγινε γνωστσό πριν από μερικούς μήνες έπειτα από ερώτηση βουλευτή, η ιστοσελίδα του ΙΚΑ έχει κοστίσει 1,96 εκατ. ευρώ, σε ένα έργο που έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εθνικούς πόρους.

Ομως, ακόμα κι αυτό το «δύσπεπτο» νούμερο θα μπορούσαμε ευκολότερα να το καταπιούμε αν η εν λόγω ιστοσελίδα εξυπηρετούσε τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Δυστυχώς, το παρακάτω τραγελαφικό περιστατικό αποδεικνύει περίτρανα πως δεν μπορείς να μάθεις σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα.

Εκπληξη

Στις αρχές Απριλίου, ασφαλισμένος, προσπαθώντας να επιλύσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που είχε προκύψει μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του, μπήκε στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ για να ενημερωθεί. Εκπληκτος σχεδόν, διαπίστωσε ότι υπήρχε η δυνατότητα αποστολής email στην υπηρεσία. Πράγματι, ο ασφαλισμένος έστειλε το αίτημά του με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χωρίς ωστόσο να πιστεύει ότι θα λάβει κάποια απάντηση.

Οι δημόσιες υπηρεσίες, όμως, έχουν την τάση να μας εκπλήσσουν. Απάντηση στο mail όχι μόνον ήρθε, αλλά ξεπερνούσε και κάθε φαντασία. Φυσικά, το απαντητικό email δεν περιελάμβανε τις απλές πληροφορίες που είχε ζητήσει ο ασφαλισμένος.

Η απάντηση είχε γραφτεί με το χέρι, είχε πρωτοκολληθεί, είχε σφραγιστεί, είχε σκαναριστεί και είχε σταλεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ηταν, δε, λακωνική: «Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο… προκειμένου να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας». (Το περιστατικό συνέβη σε χρήστη του twitter, ο οποίος μάλιστα δημοσίευσε και το απαντητικό μέιλ από το ΙΚΑ.)

Δεν είναι προφανώς η μοναδική ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας που μπορεί κανείς να θυμηθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Η προώθηση των νέων τεχνολογιών στις δημόσιες υπηρεσίες μοιάζει να προσκρούει σε έναν αόρατο τοίχο απροθυμίας.

Δεν εκπλήσσουν πια κανένα τα στοιχεία που φέρνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό, τι αφορά τη διαδικτυακή πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες. Τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Φεβρουάριος 2011) αναφέρουν ότι ενώ η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπηρεσιών κυμαίνεται στην Ε. Ε. στο 82%, στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το 48%, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες.

Ο ανεφοδιασμός

Και αν κάποιοι μπορούν να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα, υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν φωνή. Για δύο εβδομάδες πάγωσαν οι συνεντεύξεις για άσυλο στην Yπηρεσία Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη διότι ο εκτυπωτής δεν είχε… τόνερ.

Και όσο ο ανεφοδιασμός σε μελάνι καθυστερεί, λόγω κρίσης, τόσο οι ουρές των αιτούντων άσυλο μεγαλώνουν. Τώρα, γιατί η βάση δεδομένων δεν μπορεί να ενημερωθεί ηλεκτρονικά, αλλά απαιτείται η εκτύπωση στην υπηρεσία των στοιχείων, είναι ένα ερώτημα που μόνο το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να απαντήσει. Με φαξ κατά προτίμηση.

http://news.kathimerini.gr

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

 Φλάνδρα, 1564. Ο Φλαμανδός ζωγράφος Peter Bruegel ο Πρεσβύτερος, ετοιμάζεται να δημιουργήσει τον νέο του πίνακα. Έχει φανταστεί έναν πίνακα με 500 ανθρώπινες φιγούρες, που να πλαισιώνουν τη διαδρομή του Χριστού προς τον Γολγοθά. Όμως, ο Bruegel δεν θέλει να κάνει έναν απλό θρησκευτικό πίνακα. Σκοπός του είναι να βάλει το κεντρικό θέμα, το μαρτύριο του Χριστού, χαμένο κάπου ανάμεσα στο πλήθος. Βρισκόμαστε σε μια ταραχώδη εποχή, καθώς ο πόλεμος των θρησκειών βράζει στη Δυτική Ευρώπη, σκορπίζοντας μαρτυρικό θάνατο και πυροδοτεί την μισαλλοδοξία ανάμεσα στους λαούς. Η Φλάνδρα βρίσκεται υπό Ισπανική κατοχή. Ο Bruegel βλέπει γύρω του απλούς ανθρώπους να αρπάζονται, να φυλακίζονται, να βασανίζονται και να θανατώνονται με φριχτό θάνατο, ως αιρετικοί. Ο ζωγράφος λοιπόν αποφασίζει να ενσωματώσει τέτοιους ανθρώπους στα σκίτσα του, παραλληλίζοντας τα πάθη του Χριστού αλλά και τα πάθη των συνανθρώπων του από τον κατακτητή…

Comments 0 σχόλια »

Ένα ξεχασμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, κινηματογραφήθηκε με κάμερα 35mm σε Σμύρνη, Αθήνα και Πειραιά και βρήκε νέα ψηφιακή ζωή το 2008.

Ο George Magarian, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Ολοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός τουRobert Davidian, κινηματογραφιστής ο ίδιος, βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο και το διέσωσε από τη φθορά του χρόνου μετατρέποντάς του σε ψηφιακή μορφή, πριν την ολοκληρωτική του αποσύνθεση.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Η ταινία σκιαγραφεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας που κατοικεί στην Χώρα της Αμοργού. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Δημήτρης Γιαννακός, γνωστός και σαν Πάρβας. Η ταινία συνολικής διάρκειας 75 λεπτών χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Τέσσερις εποχές στην Χώρα της Αμοργού.

Του Γεράσιμου Ρήγα

Περισσότερα για την ταινία

Χειμώνας
Πρώτες εικόνες από την χιονισμένη Χώρα της Αμοργού. Ο Πάρβας όπως κάθε μέρα ξυπνά στις 5 και 30 το πρωί και πηγαίνει να ανοίξει το καφένειο του. Πρώτος πελάτης ο Γεράσιμος Σιμιγδαλάς, βόσκος της Χώρας που φθάνει στο καφενείο λίγο αργότερα. Ακολουθούν η Φλώρα, η Ντίνα και σιγά-σιγά η μέρα ξεκινά. Αργότερα, ο Πάρβας κατεβαίνει στα περγαλίδια του και καλλιεργεί το μικρό κομμάτι γης που του ανήκει. Η Φλώρα και η Ντίνα μένουν στο καφενείο.
Άνοιξη
Λίγες μέρες μετά το Πάσχα ο Δημήτρης Γιαννακός μένει στο κρεβάτι. Το καφενείο αναλαμβάνουν η Φλώρα και η Ντίνα. Οι μέρες περνούν και ο Πάρβας παραμένει στο κρεβάτι. Η καθημερινότητα του καφενείου συνεχίζεται κανονικά.
Καλοκαίρι
Ο Πάρβας πεθαίνει στις 29 Ιουνίου του 2006. Τελευταίος που τον επισκέπτεται ο Γεράσιμος Σιμιγδαλάς. Την άλλη μέρα η Φλώρα ανοίγει το καφενείο στις 5 και 45 το πρωί. Λίγο πιο μετά έρχεται η Ντίνα. Η Φλώρα και η Ντίνα έχουνε το φέρσιμο των βράχων της άγονης γραμμής που δέχονται τον άνεμο και τα κύματα και μέσα στην αλλαγή δεν αλλάζουν.
Φθινόπωρο
Η Φλώρα θα φύγει για την Νάξο, όπου θα μείνει με την άλλη κόρη της, την Ρηνιώ, και το καφενείο το αναλαμβάνει η Ντίνα….

Comments 1 σχόλιο »

H google βάλθηκε να μας ξεσκουριάσει…

http://mail.google.com/mail/help/motion.html

Comments 0 σχόλια »


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Twitter, η υπηρεσία διαθέτει 175 εκατομμύρια χρήστες. Τι σημαίνει όμως αυτό; Οτι άνοιξαν, δημιουργήθηκαν 175 εκατομμύρια λογαριασμοί από τη μέρα λειτουργίας του. Χρήσιμη σαν πληροφορία, δεν απαντάει όμως στην ερώτηση: πόσοι είναι οι πραγματικοί χρήστες του Twitter; (Ενεργός χρήστης του Twitter θεωρείται από τους ειδικούς των social media κάποιος που «ακολουθεί» τουλάχιστον 10 άτομα).

Το Facebook απαντά απλά σε αυτή την ερώτηση: Αναφέρει ότι κάθε μήνα επισκέπτονται τη σελίδα 600 εκ. χρήστες και οι μισοί περίπου από αυτούς το κάνουν καθημερινά. Το Twitter επιλέγει να μη δημοσιοποιεί αυτούς τους αριθμούς.

Το έγκυρο Business Insider όμως είχε πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες και τις δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του. Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και δείχνουν ότι υπάρχει μια μικρή ομάδα χρηστών (σε σχέση με το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων) που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκάλυψε ότι περίπου 20.000 χρήστες δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος της πληροφορίας που διοχετεύεται στο Twitter.

Αναλυτικά:

119 εκατομμύρια «ακολουθούν» 1 ή περισσότερους λογαριασμούς

85 εκ. έχουν μόλις 1 ή περισσότερους followers

56 εκ. χρήστες «ακολουθούν» 8 ή παραπάνω λογαριασμούς

Μόνο 38 εκ. ακολουθούν 16 λογαριασμούς

Μόλις 12 εκ. ακολουθούν 64 και πάνω λογαριασμούς

Μόλις 1,5 εκ ακολουθούν πάνω από 512 λογαριασμούς

Μόλις το 10% των χρηστών (περίπου 15 εκ.) ακολουθούν πάνω από 50 χρήστες

Με αυτούς τους αριθμούς, τους ισχυρισμούς του Twitter για 175 εκ λογαριασμούς, και πρόχειρους υπολογισμούς του Business Insider, βλέπουμε ότι υπάρχουν 56 εκατομμύρια λογαριασμοί που δεν ακολουθούν κανένα άλλο στο Twitter και 90 εκ. με 0 ακολουθητές (followers, δηλαδή).

Σε αντιδιαστολή με αυτό να παραθέσουμε και κάποιος άλλους αριθμούς:

Το Facebook έχει πάνω από 600 εκ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως

H Huffington Post φτάνει κάθε μήνα στα 30 εκ. μοναδικούς επισκέπτες.
Αριθμοί με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μάς δείχνουν πως από την τόσο μικρή βάση των χρηστών του Twitter έγινε η τόσο μεγάλη κοινωνική παρέμβαση από τη Μολδαβία του 2009 μέχρι τις πρόσφατες εξεγέρσεις στην  Αίγυπτο και τη Λιβύη. Στο χέρι των χρηστών του Twitter είναι να γιγαντωθεί το μέσον και η παρέμβασή του. Κυριολεκτικά…

http://www.tovima.gr/media/article/?aid=394262

Comments 0 σχόλια »

σκηνοθεσία : Βασίλης Κοσμόπουλος

1923, Τρίκαλα. Ο τοπικός φωτογράφος επιστέφει, με το μυαλό γεμάτο εικόνες που τράβηξε σε όλη του τη ζωή. Ξαφνικά, δέχεται μια επίσκεψη από έναν θρυλικό ληστή. Παρά το γεγονός ότι καταζητείται με αμοιβή, ο ηρωικός παράνομος αφήνει τα βουνά και αποφασίζει να φωτογραφηθεί…

μουσική : Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Βασίλης Κοσμόπουλος σημειώνει:

«πρώτη φορά «άκουσα», κυριολεκτικά, την ιστορία στο έξοχο τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου από τον «Βραχνό Προφήτη». Το τραγούδι μελοποιεί ένα ποίημα του Χρήστου Μπράβου και απηχεί ένα πραγματικό περιστατικό, την φωτογράφιση του επικηρυγμένου ληστή Θωμά Γκαντάρα από τον φωτογράφο των Τρικάλων Αθανάσιο Μάνθο. H συνάντηση έγινε το 1923, κατόπιν επιθυμίας του Γκαντάρα, στα λημέρια του και στο αρχείο της οικογένειας Μάνθου σώζονται οι 17 σπάνιες φωτογραφίες. Λίγους μήνες αργότερα, σκότωσαν τον Γκαντάρα και το κομμένο κεφάλι του εκτέθηκε σε κοινή θέα, προς παραδειγματισμόν. Όλα αυτά αποτέλεσαν το υλικό μυθοπλασίας της ταινίας».

Comments 0 σχόλια »

Tο πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδωσης.
Οι συντελεστές του Debtocracy συνομιλούν με ορισμένους από τους σημαντικότερους οικονομολόγους, πολιτικούς και δημοσιογράφους που παρουσιάζουν εναλλακτικές ερμηνείες αλλά και προτάσεις για την κρίση δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Οι δημοσιογράφοι Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία, παρακολουθούν την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μέσα από κινούμενα σχέδια και animation το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του ’70 και εξηγεί τις έννοιες του απεχθούς και του παράνομου χρέους που βαραίνουν και την Ελλάδα.

Comments 0 σχόλια »

του Krzysztof Kieslowski

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων