Αρχείο για Σεπτέμβριος, 2010

Μόλις το είδα, σκέφτηκα εφαρμογές στην υπερκειμενική λογοτεχνία. Αν μιλάμε για διαστροφή. Αν θέλετε να το απολαύσετε, κλείστε άλλες εφαρμογές και εκκινείστε το με Google Chrome. Ενα demo των δυνατοτήτων της HTML5 από τον Chris Milk.

www.thewildernessdowntown.com

Comments 0 σχόλια »

Roland Barthes

Roland Barthes

Φαίνεται πως οι Άραβες σοφοί, μιλώντας για το κείμενο, χρησιμοποιούν τούτη τη θαυμαστή έκφραση: το βέβαιο σώμα. Ποιο σώμα; έχουμε πολλά σώματα: το σώμα των ανατόμων και των φυσιολόγων, το σώμα που βλέπει ή που γιαυτό μιλά η επιστήμη: είναι το κείμενο των γραμματικολόγων, των κριτικών, των σχολιαστών, των φιλολόγων. Έχουμε όμως κι ένα ηδονικό σώμα καμωμένο αποκλειστικά και μόνο από ερωτικές σχέσεις, που δεν έχει καμμιά σχέση με το πρώτο: άλλη κόψη, άλλο νομάτισμα. έτσι και το κείμενο: δεν είναι παρά ο ανοιχτός κατάλογος με τις φωτιές της γλώσσας (αυτές οι ζωντανές φωτιές, αυτά τα διαλείποντα φώτα, αυτά τα περιπατητικά βέλη τα διευθετημένα μέσα στο κείμενο σαν σπόροι, που αντικατασταίνουν, συμφερτικά για μας, τα “semina aeternitatis”, τα ζώπυρα, τις κοινές έννοιες, τις βασικές αντιλήψεις της παλιάς φιλοσοφίας). Το κείμενο έχει μήπως ανθρώπινη μορφή, είναι σχήμα, αναγραμματισμός του κορμιού; Ναι , αλλά του ερωτικού μας κορμιού. Η απόλαυση του κειμένου δεν είναι αναγώγιμη στη γραμματική λειτουργία του, όπως και η απόλαυση του κορμιού δεν είναι αναγώγιμη στη φυσιολογική ανάγκη.

Και ακόμα:

Να είσαι με το πρόσωπο που αγαπάς και να σκέφτεσαι άλλα πράγματα: έτσι μου έρχονται οι καλύτερες σκέψεις, έτσι εφευρίσκω καλύτερα αυτό που χρειάζεται για τη δουλειά μου. Το ίδιο και για το κείμενο: μου προξενεί τη μεγαλύτερη απόλαυση αν τα καταφέρνει να ακούγεται έμμεσα. Aν διαβάζοντάς το, με παρασέρνει να σηκώνω συχνά το κεφάλι για ν΄ακούσω κάτι άλλο. Δεν είναι αναγκαίο να με αιχμαλωτίζει το απολαυστικό κείμενο. Μπορεί να είναι μια ανάλαφρη ενέργεια, περίπλοκη, λεπτότατη σχεδόν σαν αφηρημένη: μια απότομη κίνηση του κεφαλιού, σαν του πουλιού που τίποτα δεν γροικά από ότι εμείς ακούμε, που ακούει αυτό που εμείς δεν γροικούμε.

Ρολάν Mπαρτ: H απόλαυση του κειμένου

Comments 0 σχόλια »

Εστω ότι ξυπνάτε ένα πρωινό κι έχετε μία ακατάσχετη τάση να γράψετε στη γραμμική Β. Να μην σας την ικανοποιήσουμε; Στη σελίδα του Curtis Clark μπορείτε να βρείτε αρκετές τέτοιες μυστήριες γραμματοσειρές.

Ομως σας έχουμε μία ακόμα έκπληξη: στη σελίδα του Γ. Δούρου μία σειρά εξαιρετικά καλοσχεδιασμένα unicode fonts για αρχαίες γραφές.

Comments 0 σχόλια »

Το καλοκαίρι κατατέθηκε στη Βουλή η επερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Διδασκαλία του αντικειμένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου σας να εισαγάγει τη διδασκαλία του αντικειμένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αρχικά, οφείλουμε να επιδοκιμάσουμε την Υπουργό για την απόφασή της. Στη συνέχεια θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή της στο ζήτημα της διεξαγωγής της διδασκαλίας του αντικειμένου από εκπαιδευτικούς που έχουν εκτός από τις κατάλληλες γνώσεις περί των επιστημών των υπολογιστών και της πληροφορικής, επιπλέον κατάλληλο παιδαγωγικό υπόβαθρο. Είναι δηλαδή πολύ σημαντικό να αποτελεί προϋπόθεση για κάθε επιστήμονα, που θα κλιθεί (sic) να διδάξει αυτό το αντικείμενο στους μαθητές του δημοτικού σχολείου, η προηγούμενη εκπαίδευσή του στην παιδαγωγική ειδικότητα για την διδασκαλία των υπολογιστών σε μαθητές του δημοτικού. Υπάρχουν εκτενώς διατυπωμένες απόψεις για το ζήτημα στο διαδίκτυο (βλ.www.adraptis.com/araptis/node/25). Ακόμα υπάρχει η διεθνής εμπειρία, καθώς παντού στον αναπτυγμένο κόσμο η συγκεκριμένη εκπαίδευση γίνεται από ειδικούς που έχουν το απαραίτητο παιδαγωγικό υπόβαθρο. Υπάρχουν επιπλέον οι τοποθετήσεις για το ζήτημα αυτό από Έλληνες ειδικούς και καθηγητές πανεπιστημίων. Παρακαλούμε να δείξετε τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα καθώς η εκπαίδευση των παιδιών σε αυτήν την ηλικία θα πρέπει να προσεγγίζεται με μεγάλη προσοχή.

Συνεπώς ερωτάται η αρμόδια Υπουργός.

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να συμπεριλάβει στα προσόντα των διδασκόντων των αντικειμένων των επιστημών των υπολογιστών και της πληροφορικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την πιστοποιημένη παιδαγωγική επάρκεια για τη διδασκαλία αυτού του συγκεκριμένου αντικειμένου;

Αθήνα 26.07.2010
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Στην απάντηση της Υφυπουργού (μπορείτε να ακολουθήσετε το δεσμό, αν δεν εμφανίζεται) πέρα από το γνωστό “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” πληροφορούμαστε ότι κάποιος μπορεί πρώτα να διοριστεί και μετά να περάσει τα παιδαγωγικά. Μα αν ώσπου να περάσει το σεμινάριο την κάνει τη ζημιά π.χ. ουρλιάζοντας σε ένα τρομοκρατημένο νήπιο τι να την κάνω εγώ την απάντηση σας.

Επίσης με τρομάζει η ελαφρότητα με την οποία παρακάμπτεται η έλλειψη παιδαγωγικής κατάρτισης. Αρκεί ένα σεμινάριο του ΟΕΠΕΚ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Επίσης απορία: Ο ΟΕΠΕΚ δεν καταργήθηκε; δεν το ξέρει η υφυπουργός; Θα διοργανώσει σεμινάρια ενώ τελεί υπό κατάργηση; διοργάνωσε άραγε ποτέ κάποιο σεμινάριο; γιατί στην επιμόρφωση Β επιπέδου έλαμψε δια της απουσίας του. Ούτε αυτό το ξέρει η υφυπουργός;

2010.07.29 Διδασκαλία του αντικειμένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Comments 0 σχόλια »

Έχετε βαρεθεί την ανηθικότητα και τη φαυλότητα στο Διαδίκτυο; Κάθε φορά που κάνετε την «ευσεβή» σας αναζήτηση στο Google κοκκινίζετε και βγάζετε καντήλες από τα ανήθικα αποτελέσματα; Ησυχάστε, τώρα πια υπάρχουν μηχανές αναζήτησης που σχεδιάστηκαν ειδικά για εσάς τους ευσεβείς χριστιανούς, μουσουλμάνους, ή εβραίους και φιλτράρουν τα αποτελέσματα, ώστε να σας διαφωτίζουν χωρίς να σας βάζουν σε πειρασμό.

«Θέλαμε να προσφέρουμε μια λύση για την εξερεύνηση του Παγκόσμιου Ιστού σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο δεν συναντάς προκλητικό περιεχόμενο ή ανήθικους δικτυακούς τόπους» εξήγησε στο AFP o Ρέζα Σαρντέχα, ιδρυτής της «μουσουλμανικής» μηχανής αναζήτησης I’mHalal, με έδρα το Άμστερνταμ.

Η αντίστοιχη λύση για τους χριστιανούς, τουλάχιστον εκείνους της Ευαγγελικής Εκκλησίας, είναι το SeekFind.org. Πρόκειται για «ένα ερευνητικό εργαλείο για ανθρώπους που αναζητούν βιβλικό και θεολογικό περιεχόμενο από την προοπτική των ευαγγελιστών».

Η μηχανή «προσθέτει στον κατάλογό της αποκλειστικά τους δικτυακούς τόπους που βασίζονται στη Βίβλο, είναι ορθοί από θεολογική άποψη και βρίσκονται σε συμφωνία με τη δήλωση πίστης μας», δηλώνουν οι δημιουργοί της χριστιανικής εφαρμογής.

Όσο δε για τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας που θέλουν ένα «καθαρό» Διαδίκτυο, η λύση είναι το Jewogle, που είναι συνδυασμός των λέξεων Google και Jew, δηλαδή Εβραίος. Καλή περιήγηση και ο Θεός μαζί σας!

newsbeast.gr

Comments 0 σχόλια »

Τόσα επαινετικά λόγια για έναν ιό υπολογιστών σίγουρα δεν έχουν γραφτεί.

Λέξεις όπως «εντυπωσιακό», «επαναστατικό», «άρτιο τεχνολογικά» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον Stuxnet, τον ιό-σκουλήκι που προσέβαλε τα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν. Ο ιός θεωρείται πρωτοπόρος, καθώς προσβάλλει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα της Siemens που ελέγχουν τη λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, όπως εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, κέντρα διαχείρισης λυμάτων, φράγματα κ.τ.λ. Ακόμα και το μέγεθος του ιού προκαλεί αίσθηση, καθώς υπολογίζεται ότι φτάνει τα 500 ΜΒ (χωρητικότητα ίση με 120 τραγούδια σε μορφή ΜΡ3), κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την τάση για όσο το δυνατό μικρού μεγέθους «ζουζούνια». Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό η online υπηρεσία του twitter ταλαιπωρείται από ιούς που αποτελούνται από ελάχιστες γραμμές κώδικα. Σύμφωνα με τη Siemens, ο Stuxnet εντοπίστηκε σε 15 εγκαταστάσεις πελατών της σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε επιτυχής απομάκρυνση του ιού. Σε αναζήτηση του υπαιτίου, πολλές είναι οι ενδείξεις που «δείχνουν» προς κάποια κρατική υπηρεσία. Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, όπως ο Γερμανός ερευνητής Ραλφ Λάνγκνερ, μιλούν για σαμποτάζ που οργανώθηκε από κάποιο κράτος και τα πειστήρια δεν είναι, όπως φαίνεται, λίγα. Πρώτα πρώτα ακτινογραφώντας τον κώδικα του Stuxnet μπορεί κάποιος να φτάσει ώς τους δημιουργούς του. «Τα στοιχεία θα αποκαλύψουν ξεκάθαρα τη διαδικασία της επίθεσης και τους ίδιους τους επιτιθέμενους. Οι επιτιθέμενοι το γνωρίζουν και το συμπέρασμά μου είναι πως δεν νοιάζονται γι’ αυτό… Δεν πρόκειται για κάποιον χάκερ που κάθεται στο υπόγειο στο σπίτι των γονιών του. Αποψή μου είναι πως τα μέσα που απαιτούνταν γι’ αυτή την επίθεση δείχνουν προς κάποιο κράτος», σημειώνει στη σελίδα του στο διαδίκτυο ο Λάνγκνερ. Η υπόθεση θύμισε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» την υπόθεση των υποκλοπών στο δίκτυο της Vodafone στην Ελλάδα το 2005, όπου και πάλι υπήρχαν υπόνοιες για δράση ξένων κρατικών υπηρεσιών. Με αφορμή τον Stuxnet η Symantec, εταιρεία ασφαλείας που μεταξύ άλλων κατασκευάζει προγράμματα προστασίας από ιούς, κάνει αναφορά σε μια έκρηξη-μαμούθ σε αγωγό φυσικού αερίου που είχε προκληθεί από ιό, ο οποίος είχε προσβάλει τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου. Ωστόσο, δεν είναι όλοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο Stuxnet είναι δημιούργημα κάποιας αόρατης (σ.σ. τουλάχιστον για την ώρα) αρχής. Η εταιρεία συμβούλων Gartner προτρέπει τους υπεύθυνους ασφαλείας «να μην κάνουν το λάθος να θεωρήσουν πως αυτό το επίπεδο κακόβουλου λογισμικού απαιτεί κρατική υποστήριξη», προσθέτοντας πως υπάρχει διαθέσιμη μια «τεράστια δεξαμενή ταλέντων με ποικίλα κίνητρα» που μπορεί να δημιουργήσει κάτι τόσο πολύπλοκο, όπως ο Stuxnet.

enet

Comments 0 σχόλια »

Comments Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Shantel – Bucovina

Κάνουμε chat στο facebook, στο msn, στο skype, στο gmail και σε ένα σωρό ακόμα υπηρεσίες. Τώρα μπορούμε να τσατάρουμε και στο youtube! Μάλιστα το δημοφιλές site δεν υποστηρίζει απλώς ένα ακόμα τσατ, αλλά σας επιτρέπει να δείτε μαζί με την παρέα σας, ο καθένας από τον υπολογιστή του, βίντεο μέσα από το youtube. Τοwww.youtubesocial.com είναι μια σχετικά καινούργια υπηρεσία που σας δίνει τη δυνατότητα να κοινοποιήσετε σε φίλους βίντεο που θέλετε να δείτε μαζί, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε, τη στιγμή που τα βλέπετε, να τσατάρετε κιόλας! Ετσι ολόκληρη η παρέα μπορεί να παρακολουθεί και να σχολιάζει ό,τι βλέπει.

www της Μ. Μυστακίδου στην ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

Το «Catfish» είναι ένα θρίλερ που προβάλλεται στις ΗΠΑ, εμπνευσμένο από τις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω Facebook.

Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι μαγνητοσκόπησαν μια αληθινή ιστορία, η οποία αφορά έναν 24χρονο που ερωτεύεται την αδελφή μιας μικρής του φίλης από το Facebook, και ταξιδεύει με δυο φίλους του για να την γνωρίσει από κοντά. Το γιατί γίνεται θρίλερ στο τέλος δεν θα το μάθετε από το τρέιλερ (http://blo.gr/2my). Θα θυμηθείτε, όμως, ότι στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι όλοι αυτό που λένε ότι είναι.

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

Την ώρα που η τεχνολογία επιτρέπει μαζική εισβολή σε κάθε πτυχή της ιδιωτικής μας ζωής, καθώς μεταβαίνουμε σε πολύπλοκα τεχνικά συστήματα επικοινωνίας, η συζήτηση για το πώς θα συνδυάζονται στο μέλλον οι έννοιες «ασφάλεια» και «ιδιωτικότητα» γίνεται όλο και πιο επίκαιρη.

Ο Μπρους Σνάιερ (www.schneier.com), διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας και αναλυτής περί θεμάτων ασφαλείας, πιστεύει ότι στο μέλλον θα κληθούμε να απολογηθούμε στα εγγόνια μας για τον τρόπο που εκχωρούμε τα προσωπικά μας δεδομένα προσπαθώντας να συμμετάσχουμε στην κοινωνία της πληροφορίας. Τον συναντήσαμε ως καλεσμένο ομιλητή στο Θερινό Σχολείο που διοργάνωσε την προπερασμένη εβδομάδα στην Κρήτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών (www.enisa.europa.eu).

Μίλησε για μια βίαιη αλλαγή στα κοινωνικά πρότυπα συμπεριφοράς, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των κοινωνικών δικτύων. «Υπάρχει πολλή ψυχολογική πίεση να συμμετάσχεις στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά αν είσαι νέος. Δεν μπορείς, π.χ., να πηγαίνεις γυμνάσιο και να μην έχεις λογαριασμό στο Facebook».

Η επικοινωνία μέσω αυτών των δικτύων, όμως, αλλάζει τον τρόπο που αποφασίζουμε το ποιος θα μάθει τι για εμάς: «Παλιά αποφασίζαμε τι θα πούμε σε κάποιον την ώρα που συζητούσαμε μαζί του. Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε την ώρα που στέλνουμε τις πληροφορίες, που αναρτούμε κάτι στο FB, στο Twitter κ.λπ. Είναι μια αφύσικη διαδικασία και χρειάζεται να αναπτύξουμε μια πολιτική περί ιδιωτικότητας και να αναλύουμε τα αισθήματά μας για το ποιος μπορεί να μαθαίνει τι για εμάς».

Την ίδια στιγμή, «αμέτρητα δεδομένα για τον καθένα μας όλο και περισσότερο παράγονται, αποθηκεύονται και γίνονται αναζητήσιμα». Κι αυτά τα δεδομένα «έχουν αξία σε πάρα πολλές διαστάσεις (στο μάρκετινγκ, στον έλεγχο κ.λπ.). Δεν είσαστε πελάτες της Google ή του Facebook, αλλά τα προϊόντα τους. Σας πουλάνε στους διαφημιστές. Ολα αυτά τα μοντέλα, όλο το Ιντερνετ, βασίζονται στην εμπορία δεδομένων».

Ετσι, ο απλός χρήστης, που δεν γνωρίζει τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς δουλεύει καθετί, βρίσκεται στο τέλος της αλυσίδας των αποφάσεων που καθορίζουν αυτό το σκηνικό. «Η τεχνολογία καθορίζει τι είναι εφικτό, οι νόμοι ορίζουν τι είναι νόμιμο και οι επιχειρήσεις παράγουν ό,τι είναι εφικτό ανάλογα με το αν φέρνει κέρδος. Αυτό που λείπει από την εξίσωση είναι η νομοθεσία, που δεν μπορεί να ακολουθήσει την ταχύτητα των εξελίξεων».

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

Πρωτοβουλία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Πάνω από το ένα τέταρτο των ελληνικών χειρογράφων που διαθέτει «ανέβασε» στο Ίντερνετ η Βρετανική Βιβλιοθήκη, μία πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης για να αποκτήσει πρόσβαση το ευρύτερο κοινό σε αρχαία και σπάνια έγγραφα.

Τα χειρόγραφα διατίθενται δωρεάν στην ιστοσελίδα www.bl.uk/manuscripts και σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές συλλογές που υπάρχουν εκτός Ελλάδος για τη μελέτη των περισσότερων από 2.000 ετών του ελληνικού πολιτισμού.

Τα χειρόγραφα αυτά περιέχουν πληροφορίες για λόγιους που εργάστηκαν πάνω στη λογοτεχνία, την ιστορία, την επιστήμη, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Κλασική και τη Βυζαντινή Περίοδο.

Να σημειωθεί ότι η βιβλιοθήκη διαθέτει ένα σύνολο άνω των 1.000 ελληνικών χειρογράφων, άνω των 3.000 ελληνικών παπύρων και μια πλούσια συλλογή της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας.

«Ανοίγει μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών σε όλους – από τους ειδικούς έως αυτούς που έχουν μια περιέργεια – οπουδήποτε στον κόσμο, δωρεάν», ανέφερε η Μέρι Μπερντ, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

www.skai.gr

Comments 0 σχόλια »

Η original έκδοση από τη Νατάσα –

και σε ελληνική version – μας την υπέδειξε η Στέλλα.

Comments 0 σχόλια »


Στάθης

Comments 1 σχόλιο »

Το Σαββατοκύριακο είχα “κληρωθεί” να επιμορφωθώ στους διαδραστικούς πίνακες στη Φιλοσοφική. Μαζί μου και αρκετοί επιμορφωτές που ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα από όλη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν αυτό το σεμινάριο. Ειδεχθής λεπτομέρεια -ήμουν η μόνη φιλόλογος. Τυχαίο; δε νομίζω… Προφανώς γιατί η ειδικότητά μου είναι σπάνια.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εισηγητών παρατηρήθηκαν τα γνωστά φαινόμενα… Μία βιασύνη στην οργάνωση, που μεταφράζεται στο ότι οι διοργανωτές καλούν τους μεταπτυχιακούς τους φοιτητές κι άλλους παρεπιδημούντες να καλύψουν το θέμα. Εστω κι αν δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με αυτό. Οι περισσότεροι ήταν απολογητικοί. Δεν το ξέρω αλλά με έβαλαν να το κάνω. Ετσι λοιπόν καταλήξαμε για άλλη μία φορά να παρακολουθούμε Αβάκιο με μία εσάνς διαδραστικότητας. Ελεος! Μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εκφράζει όλες τις ερευνητικές προδιαγραφές της ομάδας ανάπτυξης αλλά από ευχρηστία βαθμολογείται με αρνητική βαθμολογία. Δέκα (και βάλε) χρόνια τώρα, ένας εκπαιδευτικός χωρίς τη βοήθεια προγραμματιστή δεν έχει αναπτύξει εφαρμογές. Αφήστε που κι αυτά που έχουμε δει εμπίπτουν περισσότερο στις βιασμένες χρήσεις της τεχνολογίας. Γιατί όταν κάνεις τα εύκολα δύσκολα, μάλλον στραβά αρμενίζεις. Κι ας αναστοχάζεσαι όσο θέλεις.

Οι εισηγητές ήταν φανερό ότι δεν είχαν καθίσει μαζί σε ένα τραπέζι να συνεννοηθούν τι θα παρουσιάσουν. Ετσι δεν αποφύγαμε τις αλληλεπικαλύψεις. Αλλά η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως. Λέμε τώρα, για να παρηγοριόμαστε.

Υπήρξαν φυσικά και εισηγητές που δεν κατάλαβα τι έκαναν στο σεμινάριο εκτός από το να περιφέρονται μέσα στην αίθουσα. Οποτε διατύπωσα μία απορία με παρέπεμψαν…στις καλένδες και στο help του προγράμματος. Αγιούτο!

Οι άνθρωποι που είχαν ασχοληθεί με το θέμα ήταν διακριτοί, οι υπόλοιποι εκτέθηκαν. Για άλλη μία φορά, αλλά δε βαριέσαι!

Και φυσικά δεν καλύφθηκε το τεχνικό μέρος στο οποίο θα αντιμετωπίσουμε και πολλά προβλήματα. Γιατί στην προσπάθειά του Υπουργείου να μην αποκλείσει κάποιους κατασκευαστές – κατά το “αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν”- θα προκληθεί ο κοινός λεγόμενος “γάμος του Κουτρούλη”.

Οπως με τα λαπιτόπια βρεθήκαμε με εκατό διαφορετικά setup και ασυμβατότητες, έτσι και με τους διαδραστικούς η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα.

Και ποιος εκπαιδευτικός με το γλίσχρο μισθό των -1000 ευρωπούλων θα κάθεται να αναπτύσσει εφαρμογές στο διαδραστικό; Μήπως θα τα πάρει από τις εταιρείες που θα θυσαυρίσουν; Πάντως οι δραστηριότητες που είδα στις σελίδες των εταιρειών αναφορικά με τα θεωρητικά μαθήματα μας πάνε πολλά χρόνια πίσω. Οχι μισοψημένες ιδέες αλλά εντελώς άψητες.

Αλλά τα στελέχη αποφάσισαν ότι η εκπαίδευση θα σωθεί με την επιστροφή στο καθηγητοκεντρικό μοντέλο κι έτσι τρεχάτε ποδαράκια μου…

Comments 4 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Χάκερ δημιουργούν αντίγραφα site για να υποκλέψουν δεδομένα χρηστών

Του Κώστα Δεληγιάννη

Μπορεί ο οποιοσδήποτε από εμάς να βασιστεί μόνον στην «εξωτερική εμφάνιση» των sites που επισκέπτεται για να πραγματοποιεί οικονομικές συναλλαγές –π. χ. των ιστοσελίδων των μεγάλων τραπεζών, των καταστημάτων ηλεκτρονικών αγορών όπως το eBay ή τις online πλατφόρμες που διατηρούν οι οίκοι δημοπρασιών– ώστε να είναι βέβαιος για τη φερεγγυότητά τους; Oπως αποδεικνύουν αμέτρητα κρούσματα μέχρι σήμερα, δυστυχώς όχι· ακόμη κι αν μοιάζουν καθ’ όλα αυθεντικές, είναι πιθανόν τέτοιες ιστοσελίδες να αποτελούν ψεύτικα αντίγραφα των αυθεντικών sites, δημιουργημένα από χάκερ. Με προφανή σκοπό να παραπλανήσουν τον χρήστη και να υποκλέψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία PandaLabs, αυτή η μέθοδος διαδικτυακής απάτης είναι τόσο διαδεδομένη, που κάθε εβδομάδα «ανεβαίνουν» στον Παγκόσμιο Ιστό ούτε λίγο ούτε πολύ 57.000 (!) τέτοιες απομιμήσεις. Απομιμήσεις που, όπως είναι φυσικό, αφορούν και τους Eλληνες χρήστες, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες επιλέγουν να πλαστογραφήσουν sites με παγκόσμια δημοφιλία, όπως αυτό της Visa, του Amazon και του PayPal. Aλλωστε, έχουν υπάρξει ανάλογες απόπειρες εξαπάτησης που αφορούσαν αποκλειστικά τη χώρα μας: για παράδειγμα, ψεύτικα e-mail από ελληνικές τράπεζες, με τα οποία υποτίθεται ότι ζητούσαν από τους πελάτες τους να αλλάξουν κωδικούς ή να επιβεβαιώσουν τη μεταβίβαση ενός μικρού χρηματικού ποσού. Με τη διαφορά ότι oι σύνδεσμοι (links) που υπήρχαν στο τέλος των επιστολών ώστε ο πελάτης να μεταβεί άμεσα στο site της εταιρείας παρέπεμπαν σε ιστοσελίδες-παγίδες. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως και σε αυτήν την περίπτωση το Iντερνετ μπορεί να προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας στους χρήστες, αρκεί αυτοί να εκμεταλλευθούν όλες τις διαθέσιμες ασφαλιστικές δικλίδες. «Μερικοί βασικοί κανόνες αυτοπροστασίας μπορούν να μας γλιτώσουν από πολλές κακοτοπιές», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Παύλος Σπυράκης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΤΜΗΥΠ) στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Κατ’ αρχάς, με το να ενεργοποιούμε το ηλεκτρονικό “τείχος προστασίας” (firewall) και να χρησιμοποιούμε κάποιο από τα πιο πρόσφατα λειτουργικά συστήματα, ενημερωμένο μάλιστα με όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις». Oπως επίσης και να σερφάρουμε στο Iντερνετ με την τελευταία έκδοση του προγράμματος πλοήγησης (browser) που έχουμε επιλέξει, καθώς αυτά τα προγράμματα συμβουλεύονται «μαύρες λίστες» από πλαστά sites, τις οποίες εμπλουτίζουν διαρκώς, ώστε να ενημερώνουν τον χρήστη πριν ανοίξουν ένα ψεύτικο site. «Και βέβαια, αυξημένη ασφάλεια προσφέρουν και αρκετά προγράμματα antivirus».

Eτσι, στην υποθετική περίπτωση που κάποιος χρήστης δεν υποψιαζόταν π. χ. πως το e-mail που έλαβε από την «τράπεζά» του ήταν πλαστό, πιθανότατα μία από τις παραπάνω «ψηφιακές ασπίδες» θα κατάφερνε να τον προφυλάξει, αν χρησιμοποιούσε το link. Επειδή όμως «πολύ πιθανό» δεν σημαίνει «απολύτως βέβαιο», δεν μπορούμε να βασιζόμαστε αποκλειστικά στις δυνατότητες που προσφέρουν τα αντιιικά προγράμματα ή οι browsers. «Μόνο αν γνωρίζει ο χρήστης πως πρέπει να διαγράφει αμέσως αυτές τις δήθεν “ενημερωτικές” ηλεκτρονικές επιστολές θα είναι απόλυτα διασφαλισμένος, αφού παράλληλα δεν ρισκάρει να μολύνει τον υπολογιστή του με κακόβουλο κώδικα που συχνά κρύβεται και στις εικόνες αυτών των mails», προσθέτει στην «Κ» ο κ. Σπυράκης.

Εξάλλου, η ευρηματικότητα των χάκερ πολλές φορές δεν σταματάει εδώ, καθώς χρησιμοποιούν τεχνικές ώστε οι πλαστές ιστοσελίδες να εμφανίζονται πρώτες ακόμη και στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης – παρά τα φίλτρα που διαθέτουν τα «ψαχτήρια» ειδικά γι’ αυτό το ενδεχόμενο. «Γι’ αυτό και το πιο ασφαλές είναι να πληκτρολογούμε οι ίδιοι απευθείας στο πρόγραμμα πλοήγησης την ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία θέλουμε να επισκεφθούμε», συμβουλεύει ο καθηγητής. Και όταν βρεθούμε στην επιθυμητή ιστοσελίδα, να επιβεβαιώνουμε τη γνησιότητά της «ανοίγοντας» το πιστοποιητικό ασφάλειας το οποίο εμφανίζεται στο κάτω μέρος του browser με τη μορφή ενός μικρού λουκέτου. Κάνοντας διπλό κλικ σε αυτό το εικονίδιο, μπορούμε να ελέγξουμε στοιχεία όπως τη διεύθυνση του site και το όνομα της εταιρείας ή του ιδιώτη στην οποία αυτό ανήκει.

Επικίνδυνοι ιοί

Oι πλαστογραφημένες ιστοσελίδες δεν είναι ο μόνος τρόπος που επιστρατεύουν οι χάκερ για να υποκλέψουν αριθμούς πιστωτικών καρτών ή κωδικούς web-banking: για παράδειγμα, υπάρχουν ιοί οι οποίοι εγκαθίστανται στον υπολογιστή και ενεργοποιούνται μόνον όταν ο χρήστης συνδεθεί online με τον τραπεζικό του λογαριασμό, ώστε να καταγράψουν τα στοιχεία πρόσβασης. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η εταιρεία M86 Security ανακάλυψε ένα τέτοιο ιό ο οποίος δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τους πελάτες μιας συγκεκριμένης βρετανικής τράπεζας και αφαιρούσε αυτόματα χρηματικά ποσά από τις καταθέσεις τους. «Eτσι, εκτός από το να προσπαθεί κανείς να θωρακίσει το PC του από το κακόβουλο λογισμικό, καλό θα είναι να αποφεύγει οποιαδήποτε διαδικτυακή συναλλαγή από κάποιον ξένο υπολογιστή για τον οποίο δεν είναι απολύτως σίγουρος για την ασφάλειά του», συνιστά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παύλος Σπυράκης. Κι όταν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει πάντοτε να διαγράφει την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας από το ιστορικό περιήγησης που διατηρεί ο browser, αλλά και να ελέγχει ότι δεν έχουν αποθηκευθεί προσωπικές πληροφορίες στο μηχάνημα που χρησιμοποίησε.

news.kathimerini.gr

Comments 0 σχόλια »

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Δανεισμένος από το λεξιλόγιο της νεώτερης Φυσικής, ο όρος «κβαντικό άλμα» χρησιμοποιείται δημοσιογραφικά για να υποδηλώσει την απότομη, επαναστατική αλλαγή, σε αντιδιαστολή με την αργή, βήμα προς βήμα συσσώρευση μικροτροποποιήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά που μιλούσαν για «κβαντικό άλμα των υπολογιστών» κυριολεκτούσαν: Αυτό που ανακοίνωσε, με άρθρο της στο περιοδικό Science, ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, προαναγγέλλει ένα επαναστατικά καινούργιο είδος υπολογιστών, οι οποίοι θα αξιοποιούν τους θεμελιώδεις νόμους της Κβαντικής Φυσικής, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις δυνατότητες των συμβατικών, ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σε συνεργασία με αντίστοιχες ερευνητικές ομάδες από την Ιαπωνία, το Ισραήλ και την Ολλανδία, οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου πραγματοποίησαν ένα σημαντικό, τεχνολογικό άλμα: κατασκεύασαν ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) που λειτουργεί με βάση όχι τον ηλεκτρισμό, αλλά το φως. Αξιοποιώντας τις παραξενιές του μικρόκοσμου, το εν λόγω κύκλωμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την κατασκευή υπολογιστών απείρως ταχύτερων από τους καλύτερους συμβατικούς. Οι ειδικοί λένε ότι οι αυριανοί, κβαντικοί υπολογιστές θα υπερτερούν τόσο πολύ έναντι των σημερινών, που βασίζονται στο τρανζίστορ, όσο υπερτερούν οι τελευταίοι έναντι του πρώτου, πειραματικού υπολογιστή, του περίφημου ENIAC, που κατασκευάστηκε από τους Αμερικανούς το 1946 με λυχνίες κενού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ερευνητική ομάδα ανακοινώνει ότι πραγματοποίησε ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο για την κατασκευή κβαντικού υπολογιστή. Το 2005, ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, στις ΗΠΑ, κατασκεύασαν ένα κβαντικό, ολοκληρωμένο κύκλωμα που λειτουργούσε με «παγίδες ιόντων», διατάξεις που παράγονται με συνήθεις, λιθογραφικές τεχνικές. Το 2009, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Γέιλ, και πάλι στις ΗΠΑ, παρουσίασαν τον πρώτο κβαντικό μικροεπεξεργαστή, ο οποίος βασιζόταν σε διατάξεις ημιαγωγών, όπως και τα συμβατικά τρανζίστορ. Η ύπαρξη τόσο διαφορετικών τεχνολογικών λύσεων στο πρόβλημα υποδηλώνει ότι η έρευνα για την κατασκευή του κβαντικού υπερυπολογιστή βρίσκεται ακόμη στη νηπιακή ηλικία της. Σύμφωνα με τις επικρατούσες, μέχρι χθες, εκτιμήσεις, η πρώτη λειτουργική μηχανή αυτού του είδους θα έρθει μετά από 25, πάνω-κάτω, χρόνια, ίσως και περισσότερα.

Διαβάστε όλο το άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Ένα φιλόδοξο σχέδιο θα εφαρμόσει η Βρετανία με στόχο την ευκολότερη διαδικτυακή πρόσβαση για τους 6,4 εκατομμύρια Βρετανούς ηλικίας πάνω από 65 χρονών.

Ποσοστό 60% των κατοίκων της Βρετανίας ηλικίας πάνω από 65 δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ, σύμφωνα με στοιχεία του 2010 από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Όπως είναι φυσικό, περισσότερα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας συνδέονται στο Διαδίκτυο με την πάροδο του χρόνου, καθώς όλο και περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν πλέον και online. Ωστόσο, παραμένει ο φόβος ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να ξεπεραστούν από την τεχνολογική εξέλιξη.

Το Ίδρυμα Τεχνών και Δημιουργικής Τεχνολογίας (FACT) της Βρετανίας, πρόκειται να κυκλοφορήσει το λεγόμενο «ψηφιακό μανιφέστο» στο οποίο τίθεται ημερομηνία για το τέλος του «ψηφιακού αναλφαβητισμού», ενώ ζητά τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την εύκολη διαδικτυακή πρόσβαση των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.

Το μανιφέστο περιλαμβάνει ακόμη πέντε σημεία για τη διαδικτυακή και ευρυζωνική ανάπτυξη της χώρας:

1. Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στόχο για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού, που περιγράφεται ως «έλλειψη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων», ως το 2020. Μια γραμμή βοήθειας για ζητήματα πρόσβασης στο Ίντερνετ, εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να καθιερωθεί, ενώ οι πιο νέοι σε ηλικία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνδεθούν ψηφιακά με τους γηραιότερους, μεταδίδοντας γνώση πάνω σε τεχνολογικά θέματα.

2. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα πρέπει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα απαραίτητα εργαλεία πρόσβασης στις διαδικτυακές κοινότητες.

3. Δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση. Η βρετανική κυβέρνηση και οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα πρέπει να παρέχουν στα άτομα άνω των 65 ετών επιδοτούμενη πρόσβαση στο Ίντερνετ, και να ορίσουν προτεραιότητα τις ευρυζωνικές ταχύτητες.

4. Οι οίκοι ευγηρίας και οι άλλες εγκαταστάσεις στις οποίες συγκεντρώνονται κάτοικοι, όλων των ηλικιών, θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης και εξοικείωσης με την τεχνολογία.

5. Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προωθούν ενεργά την επαφή μεταξύ των μεγαλύτερων και νεότερων χρηστών.

Ο διευθυντής του FACT, Μάικ Στάμπς, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι «καθώς όλο και περισσότερη πληροφορία μεταφέρεται στο Διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε για την πρόσβαση των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, είτε αυτή αφορά την πληρωμή ενός λογαριασμού, τη συνομιλία τους με συγγενείς μέσω Skype, ή την απλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο», και συνέχισε, «η πλειοψηφία των άνω των 65 ετών κατοίκων έχουν δεδομένο εισόδημα και τα έξοδα διαδικτυακών υπηρεσιών μπορεί να είναι αρκετά επιβαρυντικά. Θα θέλαμε να δούμε τους παρόχους να προσφέρουν ευέλικτα πακέτα για τους οικονομικά ασθενέστερους, ώστε οργανισμοί όπως ο δικός μας να έχουν την υποδομή να εργαστούν με τους μεγαλύτερους σε ηλικία και να προσφέρουν δημιουργικές εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Guardian

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Στις 24/9 είχα δημοσιεύσει την ιστοσελίδα ενός δέντρου που εκπέμπει τα μηνύματά του διαδικτυακά. Αναρωτιέμαι λοιπόν τι θα έλεγε η μπανανιά της φιλοσοφικής για την κατάστασή της, η οποία ας σημειωθεί είναι και ενδιαφέρουσα. Ναι η μπανανιά μας έχει καρπούς, όπως μπορείτε να διακρίνετε στη φωτογραφία.

Κάποιος ας με πλύνει επιτέλους…

Τι θα γίνει με αυτά τα περιστέρια;

Βροχή ακούω και βροχή δε νιώθω.

Τι αμαρτίες πληρώνω…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων