Αρχείο για Ιανουάριος, 2010

Το 391 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια, στη Βιβλιοθήκη η Υπατία διδάσκει φιλοσοφία και αστρονομία, όσο στην αγορά διδάσκεται η θρησκεία της αγάπης με φωτιά και τσεκούρι.

Ενδιαφέρουσα η αναπαράσταση της Αλεξάνδρειας στην ταινία Agora. Στο τέλος της προβολής ένας από το κοινό φώναζε: “ξυπνάτε Χριστιανοί!”

Comments 0 σχόλια »

«Μπορεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να έχει μπει στην τέχνη, το θέμα είναι όμως ότι πολύ λίγη τέχνη έχει γίνει μέσω υπολογιστή. Μπορεί να υπάρχουν πολλά έργα βιντεοτέχνης, αλλά ελάχιστη είναι σοβαρή. Την βλέπεις και βαριέσαι. Υπάρχουν μερικά διαμάντια, όπως του Γουόρχολ και του Βιόλα που σε πείθουν αμέσως ότι είναι τέχνη», λέει στα «ΝΕΑ» ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου, ο οποίος ετοιμάζει την αναδρομική του έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Ας μην ξεχνάμε πως η τέχνη λειτουργεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Κάποτε υπήρχε μόνο στις εκκλησίες και στα κεντήματα της γιαγιάς. Τώρα βρίσκεται παντού. Το αν πείθει ή όχι είναι άλλο θέμα»

Μάνθος Σαντοριναίος, επίκουρος καθηγητής Πολυμέσων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών:

«Κατ΄ αρχάς θεωρώ ξεπερασμένο και ανώφελο να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις όταν τα νέα μέσα έχουν μπει σε όλες τις ακαδημαϊκές σχολές, αλλά και στην αγορά της τέχνης. Βεβαίως υπάρχουν κι αυτοί που αμφισβητούν και τον Θεό και καλά κάνουν. Τα πάντα μπορούν να αμφισβητηθούν άλλοτε με τρόπο δημιουργικό και άλλοτε όχι. Είναι ανιαρό να συζητάμε όλα αυτά, πόσω μάλλον όταν γενικώς η τέχνη βρίσκεται σε παρακμή».

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

Tον περασμένο Δεκέμβριο το Facebook έκανε μία σειρά από αλλαγές στην ιστοσελίδα του χωρίς να τις εξηγήσει αναλυτικά στους χρήστες με αποτέλεσμα οι προσωπικές πληροφορίες του κάθε μέλους του να είναι διαθέσιμες σε «κοινή θέα».

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν τις ρυθμίσεις του προφίλ του κάθε χρήστη χωρίς καν να το καταλάβουν οι περισσότεροι. Ζητώντας τους να κάνουν κλικ σε ένα παράθυρο διαλόγου, στο οποίο υπάκουσε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, το Facebook απέκτησε το δικαίωμα να δημοσιεύει τις προσωπικές πληροφορίες του καθενός, ανάμεσά τους και όσα νέα στοιχεία προσθέτονται από τον χρήστη, όπως φωτογραφίες, νέες συνδέσεις κλπ.

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι τα νέα στοιχεία μπορούν πλέον να δημοσιεύονται παντού στο Ίντερνετ, ακόμα και στις μηχανές αναζήτησης, εκτός αν έχουν αλλάξει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Για να μη γίνει αυτό, οι ίδιοι οι χρήστες πρέπει να κάνουν τρεις βασικές και απαραίτητες αλλαγές στις ρυθμίσεις τους, τις οποίες συνιστούν οι ειδικοί στους «New York Times».

Για να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους, θα πρέπει να βλέπετε τη σελίδα στα αγγλικά.

1. Από τη σελίδα του προφίλ, πηγαίνετε το ποντίκι σας πάνω στη φράση «status update» πάνω δεξιά και επιλέξτε από τη λίστα τη φράση «Privacy settings».

Στην επόμενη σελίδα, κάνετε κλικ πάνω στη φράση «Profile information» από τη λίστα των επιλογών.

Στη συνέχεια, επιλέξτε «Posts by me».

Αλλάξτε αυτή τη ρύθμιση σε «Only friends» αν θέλετε να βλέπουν τα προσωπικά σας στοιχεία μόνοι οι επιλεγμένοι φίλοι σας.

2.  Από τη σελίδα του προφίλ, πηγαίνετε το ποντίκι σας πάνω στη φράση «status update» πάνω δεξιά και επιλέξτε από τη λίστα τη φράση «Privacy settings».

Στην επόμενη σελίδα, κάνετε κλικ πάνω στη φράση «Profile information» από τη λίστα των επιλογών.

Η τρίτη, η τέταρτη και η πέμπτη επιλογή είναι «birthday» (γενέθλια), «religious and political views» (θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις) και «family and relationship» (οικογένεια και σχέση). Οι ειδικοί προτείνουν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να επιλέξετε «Only friends». Με αυτό τον τρόπο, θα τις βλέπουν μόνο αυτοί που θέλετε εσείς, καθώς πρόκειται για πολύ προσωπικές πληροφορίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περιπτώσεις «κλοπής ταυτότητας».

3. Από τη σελίδα του προφίλ, πηγαίνετε το ποντίκι σας πάνω στη φράση «status update» πάνω δεξιά και επιλέξτε από τη λίστα τη φράση «Privacy settings».

Κάνετε κλικ στην επιλογή «Search».

Πατήστε «Close» στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει.

Σε αυτή τη σελίδα, ακυρώστε την επιλογή «Allow» που βλέπετε δίπλα στη δεύτερη επιλογή «Public Search Results». Έτσι, οι υπόλοιπες προσωπικές σας πληροφορίες που έχετε επιλέξει να βλέπουν όλοι, εκτός των μηχανών αναζήτησης.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

Με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα και το αιώνιο κάλλος και συνεπαρμένος από το πανέμορφο πορτρέτο του φιλοτεχνημένο από έναν φίλο του ζωγράφο, ο Ντόριαν Γκρέι, κεντρικός ήρωας στο «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», ένα από τα πιο ανορθόδοξα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, πουλάει την ψυχή του στον Διάβολο και παραδίδεται σε έναν ακόλαστο τρόπο ζωής, τον οποίο κρατά κρυφό από την υψηλή κοινωνία που τον θεωρεί πρότυπο τζέντλεμαν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το άψογο παρουσιαστικό του Ντόριαν, το πορτρέτο φέρει τα σημάδια της φθοράς του· μια αντανάκλαση της ίδιας του της ψυχής. Και όσο τα χρόνια περνούν τόσο πιο αποκρουστική και φρικαλέα γίνεται η ζωγραφιά.

Γραμμένο το 1891, το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» είναι ένα μυθιστόρημα που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στην εποχή του καθώς οι υπαινιγμοί του συγγραφέα Οσκαρ Γουάιλντ για τις ανομολόγητες αμαρτίες στις οποίες επιδίδεται ο Ντόριαν προκάλεσαν σκάνδαλο. Διόλου τυχαία, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό «στοιχείο» στην περιβόητη δίκη του δουβλινέζου συγγραφέα το 1895. Οσο για τους κριτικούς δεν υπήρξαν θερμοί στην υποδοχή του. Τα λόγια του συγγραφέα, όμως, που ζήτησε να αφήσουν το βιβλίο του στην αθανασία που του αξίζει, αποδείχτηκαν προφητικά. Σήμερα, αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από 105 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, η φαουστική ιστορία ηθικού ξεπεσμού του Οσκαρ Γουάιλντ εξακολουθεί να γοητεύει.

Απόδειξη η τελευταία κινηματογραφική εκδοχή του έργου, το οποίο μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1913! Μετά τη «Σημασία τού να είναι κανείς σοβαρός» και τον «Ιδανικό σύζυγο», ο βρετανός σκηνοθέτης Ολιβερ Πάρκερ, ο οποίος έχει εντρυφήσει στην κινηματογραφική «ανάγνωση» έργων του Γουάιλντ, παρουσιάζει το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι».

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

tzitzikaskaimermingas.jpgΣτην παραδοσιακή μορφή του μύθου, ο μέρμηγκας δουλεύει σκληρά μέσα στην κάψα του καλοκαιριού. Φτιάχνει το σπίτι του και αποθηκεύει προμήθειες για τον χειμώνα. Ο τζίτζικας τον λοιδορεί, γελάει, τραγουδάει και γλεντάει τη ζωή του. Ερχεται ο χειμώνας και ο μέρμηγκας ζει στη ζέστη του και στο καλό φαΐ του. Ο τζίτζικας ψοφάει στο κρύο. Ηθικό δίδαγμα: η εργασία και η πρόνοια αμείβονται.

Στη σημερινή μορφή του μύθου, μόλις έρθει ο χειμώνας τα τζιτζίκια συνδικαλίζονται και κάνουν καταλήψεις, διεκδικώντας ίδια ποιότητα ζωής με τα μερμήγκια. «Γιατί εκείνα να καλοπερνούν κι εμείς να ψοφάμε στο κρύο;». Το θέμα είναι ελκυστικό για τα κανάλια. Δείχνουν βίντεο με τη ζωή ενός παχύ μέρμηγκα κι ενός αδύναμου τζίτζικα και βγάζουν στα παράθυρα προοδευτικούς πολιτικούς. Εκείνοι φρικιούν: «Αυτές οι διακρίσεις προσβάλλουν τις αξίες του έθνους». Αναλύουν, με στοιχεία, ότι την καλοπέρασή του ο μέρμηγκας την έχτισε στην πλάτη του τζίτζικα. «Καλούμε τη Βουλή να φορολογήσει τα μερμήγκια και τα έσοδα να ανακουφίσουν τα τζιτζίκια». Ο μέρμηγκας δεν έχει να πληρώσει τον νέο φόρο. Το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί και πλέον ανήκει στο Δημόσιο. Εκεί εγκαθίσταται ο τζίτζικας ως αναξιοπαθών. Το σπίτι βέβαια καταρρέει διότι δεν ξέρει να το συντηρεί. Ο μέρμηγκας χάθηκε στα χιόνια και ο τζίτζικας βρέθηκε νεκρός από πείνα, αφού ξεκοκάλισε το φαγητό του μέρμηγκα.

Ηθικό δίδαγμα: τα παράσιτα καταστρέφουν και τους άλλους πριν καταστραφούν. Η χώρα μας χρωστάει 300 δισ. ευρώ, ενώ για την Αργεντινή αρκούσαν 50 δισ. δολάρια για να χρεοκοπήσει. Τα δανειστήκαμε από χώρες που φρόντισαν εδώ και πολλά χρόνια να κάνουν την οικονομία τους παραγωγική. Τα δικά μας δανεικά όμως πήγαν αλλού. Στους Mινώταυρους της παραοικονομίας και του κορπορατισμού. Σε παροχές, σε μισθούς και στη δημιουργία νέων δημόσιων φορέων και οργανισμών. Δηλαδή, αντί για την παραγωγή, τα έφαγαν οι καρχαρίες, οι συντεχνίες και το Δημόσιο. Ζωντανό παράδειγμα: πολλοί αγρότες έπαψαν να παράγουν για τις ανάγκες μας και έτσι τρώμε πατάτες και σκόρδα εισαγωγής. Παράγουν για τις επιδοτήσεις. Πληρώνονται περισσότερα απ’ όσα παράγουν διότι δηλώνουν πλασματική παραγωγή. Αλλά δεν τους φτάνουν. Εκβιάζουν με παράνομες καταλήψεις των δρόμων και, αντί να υποστούν δίωξη για την παρανομία, εισπράττουν και καπέλο στην επιδότηση (500 εκατ. ευρώ πέρυσι) από το κράτος που με τη σειρά του παρανομεί απέναντι στην Ε.Ε. και πληρώνει γι’ αυτό επιπλέον πρόστιμο. Το έργο παίχτηκε νωρίτερα από τη συντεχνία των λιμενεργατών. Επονται οι λοιπές συντεχνίες.

Από την άλλη μεριά, οι προοδευτικοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν τις όποιες παραγωγικές μονάδες μας (τα μερμήγκια) ως εχθρούς: «Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο». Κι αυτές, είτε κλείνουν, είτε μετακομίζουν σε άλλες χώρες, είτε μετατρέπονται σε κρατικοδίαιτες, μιμούμενες την πετυχημένη μέθοδο του τζίτζικα. Στο τέλος, οι προοδευτικοί πολιτικοί τα βάζουν με τους δανειστές, ότι φταίνε εκείνοι για τον αργό θάνατο που περιμένει όλους μας. Ως γνωστόν, εμείς δεν φταίμε ποτέ για τίποτα.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

opera2.jpgΠώς θα σας φαινόταν, άραγε, η προοπτική του να παρακολουθήσετε μια φιλόδοξη και πολυδάπανη παράσταση όπερας από την άνεση του σπιτιού σας έναντι μόλις τεσσάρων ευρώ, έστω κι αν αυτή ανεβαίνει σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων; Απίστευτο και όμως αληθινό! Μοναδική προϋπόθεση η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο και… με ένα κλικ οι λαμπερές ντίβες και οι διάσημοι τενόροι θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή σας!

Πρόκειται για μια επαναστατική πρωτοβουλία στον χώρο του λυρικού θεάτρου (πριν από έναν περίπου χρόνο, η περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου εγκαινίασε την ψηφιακή αίθουσα συναυλιών) την οποία εν προκειμένω ανακοίνωσε η Βασιλική Οπερα της Λιέγης ευελπιστώντας να βρει γρήγορα μιμητές. Σκοπός του βελγικού θεάτρου, πέρα από τη… φυσική επέκταση των γεωγραφικών ορίων του, να απευθυνθεί στο νεανικό κοινό, στους θεατές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν έξοδα πέραν των απολύτως αναγκαίων και γενικότερα σε όλους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν εξοικείωση με τον χώρο της όπερας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής της Οπερας της Λιέγης Στέφανο Ματσόνις, στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSΑ, η συγκεκριμένη ριζοσπαστική καινοτομία φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο σε όλα τα θέατρα όπερας του κόσμου. Πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση www.operalive.org κάθε χρήστης του Διαδικτύου μπορεί πέραν αυτής καθεαυτής της παράστασης να έχει πρόσβαση στα βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών, σε πληροφορίες που αφορούν τον συνθέτη του έργου, αλλά και στο λιμπρέτο, το οποίο παρέχεται με αγγλικούς υπότιτλους. Στη διάρκεια, δε, των διαλειμμάτων προβλέπονται συνεντεύξεις με τους συντελεστές της παραγωγής αλλά και στιγμιότυπα από το κλίμα που επικρατεί στα παρασκήνια. Αναφορικά με το κόστος, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε μια μεμονωμένη παραγωγή έναντι τεσσάρων ευρώ και σε μια συνδρομή 10 ή 15 ευρώ, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης τριών παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί κανείς να απολαύσει την παραγωγή που έχει επιλέξει είτε «ζωντανά» είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή αυτός θελήσει μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Μέχρι τούδε προβλέπονται τρεις μεταδόσεις από την Οπερα της Λιέγης: η αρχή θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου με το έργο του Μπελίνι « Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκοι», θα ακολουθήσει ο «Ριγκολέτο» του Βέρντι στις 23 Μαρτίου και, τέλος, στις 11 Μαΐου οι σπανίως παρουσιαζόμενες όπερες του Ντονιτσέτι «Ρίτα» και «Ιl Campanello di notte» (περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος στο http://www.operaliege.be/accueil/)

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

razzies_edu.jpg Τι σας εξόργισε;

Τι σας στεναχώρησε στην εκπαίδευση την προηγούμενη χρονιά;

Τι σας «έβγαλε από τα ρούχα»;

Με τι «τα πήρατε στο κρανίο»;

Ποιο είναι αυτό που «δεν το χωράει το μυαλό σας»;

Προτείνετε υποψηφιότητες για τα «Χρυσά βατόμουρα της Εκπαίδευσης 2009″.

Υποβολή υποψηφιοτήτων/προτάσεων μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2010!

10 προτάσεις σας θα τεθούν σε διαγωνισμό-ψηφοφορία μέχρι τις 7 Μαρτίου 2010.

Αφήστε σχόλιο με την πρότασή σας!

http://salnk.eduportal.gr/

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

25-01-10_320112_41.jpg

Σε ένα άλλο κλάδο της αγοράς ψυχαγωγίας, τον κινηματογράφο, έχουν αρχίσει να εκφράζονται κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για τη συμβολή του Ίντερνετ στη σωτηρία και τη βιωσιμότητα του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Η κεντρική ιδέα, που συνοψίζεται στην εναλλακτική διανομή ταινιών μέσω υπηρεσιών video-on-demand συνδρομητικών καναλιών και κυρίως του Ίντερνετ, έχει αναφερθεί από αρκετούς ανεξάρτητους παραγωγούς που εμφανίζονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα.

Οι υποστηρικτές του μοντέλου, πιστεύουν ότι η εκμετάλλευση του Ίντερνετ ως καναλιού διάθεσης και προβολής των μικρού budget ταινιών θα επιτρέψει τη δημιουργία κερδών χωρίς το άγχος και τον ανταγωνισμό για την προβολή των ταινιών σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Σήμερα, ο διανομέας πληρώνει στον παραγωγό ένα ποσό για την κυκλοφορία της ταινίας, που συχνά δεν καλύπτει τα έξοδα παραγωγής, με αποτέλεσμα τα όποια κέρδη να προέρχονται από το ποσοστό του παραγωγού στις εισπράξεις της ταινίας, που μπορεί και να μην αποδοθεί ποτέ αν η ταινία αποτύχει στα box offices.

Με την υιοθέτηση συστημάτων on-demand και κατεβάσματος των ταινιών από το Ίντερνετ, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί μπορούν να πετύχουν καλύτερη στόχευση κοινού και να αποφύγουν τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για την προώθηση μιας ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, ισχυρίζονται πολλοί ανεξάρτητοι παραγωγοί. Παράλληλα, η μέθοδος αυτή ωφελεί και τους διανομείς που θα προσεγγίσουν νέα κοινά έξω από τις αίθουσες και τις μεγάλες πόλεις.

Σίγουρα, οι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες που μεγάλωσαν βλέποντας τις αγαπημένες τους ταινίες στη μεγάλη οθόνη, θέλουν να δουν και τις δικές τους δημιουργίες να προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Από την άλλη όμως, όπως επισημαίνει ένας ανεξάρτητος παραγωγός στο Sundance «Αν το video-on-demand είναι αυτό που χρειάζεται για να κρατήσουμε την αγορά ανοιχτή, είμαι περισσότερο από διατεθειμένος να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters, Gizmodo, Read Write Web

Comments 0 σχόλια »

Ο γλύπτης ονομάζεται Ron Mueck και είναι από την Αυστραλία. Ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία και για τα έργα του χρησιμοποιεί λατέξ και σιλικόνη. Ξεκίνησε την καριέρα του κατασκευάζοντας κούκλες για παιδικές σειρές.

Τα μεγέθη των έργων του ποικίλουν. Έχει δημιουργίες με ύψος μερικών εκατοστών, σε φυσικό μέγεθος, αλλά και γιγάντια γλυπτά με ύψος πάνω από 3 μέτρα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Mueck

Comments 0 σχόλια »

575598.jpgΜάλλον δεν τους νοιάζει καθόλου. Ακόμη όμως και αν τους ένοιαζε, από το Facebook και το Τwitter οι πέντε συνάδελφοι δεν θα μάθουν σίγουρα τίποτα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ένας άνδρας από το Τέξας ονόματι Μιτς Μάντοξ έκανε το 2000 ένα ενδιαφέρον πείραμα. Άλλαξε επισήμως το όνομά του σε DotComGuy και κλείστηκε στο σπίτι του προσπαθώντας να διαπιστώσει αν μπορεί να ζήσει για ένα χρόνο παραγγέλνοντας ό,τι χρειαζόταν αποκλειστικά από το Ιnternet. Δεν άντεξε. Πέντε δημοσιογράφοι από ραδιοφωνικούς σταθμούς τεσσάρων χωρών ξεκινούν τώρα κάτι λιγότερο φιλόδοξο, αλλά εξίσου τολμηρό. Την 1η Φεβρουαρίου θα κλειστούν για πέντε ημέρες σε ένα αγροτικό σπίτι που βρίσκεται στο Περιγκόρ της Νότιας Γαλλίας και θα παρακολουθήσουν την επικαιρότητα με μοναδικές πηγές το Facebook και το Τwitter.

Τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι δημοσιογράφοι από σταθμούς της Γαλλίας, του Καναδά, του Βελγίου και της Ελβετίας είναι δύο. Πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούνται σήμερα από 400 εκατομμύρια ανθρώπους; Και συνιστούν πράγματι σοβαρή απειλή για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης; Οι δημοσιογράφοι, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο κινητά τηλέφωνα χωρίς πρόσβαση στο Ιnternet, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα τους διατεθούν θα έχουν «λευκό» σκληρό δίσκο και το σερφάρισμα σε άλλες ιστοσελίδες δεν θα επιτρέπεται (με εξαίρεση τους συνδέσμους στους οποίους παραπέμπουν το Facebook και το Τwitter). Κατά τη διάρκεια του πειράματος θα βγαίνουν στον αέρα στους ραδιοφωνικούς τους σταθμούς για να σχολιάζουν τις ειδήσεις που μαθαίνουν, θα ενημερώνουν ένα συλλογικό μπλογκ και- φυσικά- θα γράφουν στο Τwitter.

«Το πείραμα θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε τους μύθους που υπάρχουν γύρω από το Facebook και το Τwitter», λέει η Ελέν Ζουάν από το France Ιnter, έναν από τους πέντε σταθμούς που συμμετέχουν. Στις διαδηλώσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες στο Ιράν, για παράδειγμα, το Τwitter παίζει σημαντικό ρόλο. Θα μπορούσε όμως κάποιος να ενημερώνεται με πληρότητα και ακρίβεια για το θέμα αυτό μόνο μέσα από το Τwitter; Με άλλα λόγια, μπορούν 140 χαρακτήρες να αντικαταστήσουν τις αναλύσεις, τις μαρτυρίες και τα ρεπορτάζ; Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική. Τα πέντε πειραματόζωα θα πουν στον αέρα ανακρίβειες, η εικόνα που θα έχουν για την επικαιρότητα θα είναι ατελής, η ιεράρχηση των γεγονότων που θα πληροφορούνται μπορεί να τους μπερδέψει. Αν όμως οι οργανωτές του πειράματος ελπίζουν με τον τρόπο αυτό να «ξεσκεπάσουν» τα μέσα ενημέρωσης που προτιμά η νεολαία σε όλο τον κόσμο, είναι γελασμένοι.

Και στον ελεύθερο χρόνο τους οι συνάδελφοι τι θα κάνουν; Δικό τους θέμα. Τα βιβλία, πάντως, ευτυχώς δεν θα απαγορευτούν.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

357553.jpg

«Disfruta». «Απόλαυσε». Σε αυτή την απλή λέξη-παρότρυνση, συνοδευόμενη απαραιτήτως από τη φωτογραφία μιας υπέροχης, ηλιόλουστης παραλίας, στηρίζεται η «παραδοσιακή» διαφημιστική εκστρατεία του ισπανικού τουρισμού. Οι Ισπανοί, όμως, συνειδητοποιούν πως το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» δεν αρκεί πια. Χρειάζεται λίγο εκσυγχρονισμό· λίγο Facebook, λίγο Τwitter και… τον χρήστη τους.

«Το Ίντερνετ και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης φέρνουν σιγά σιγά την επανάσταση στον τουριστικό τομέα», επισημαίνει ο Μπορζά Ροντρίγκες, επικεφαλής της Αlmia, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις νέες τεχνολογίες. «Ο τουρίστας καταναλώνει με διαφορετικό τρόπο: παλιά πήγαινε σε ένα γραφείο ταξιδίων και εμπιστευόταν έναν και μόνον οδηγό. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, άρχισε σιγά σιγά να κλείνει αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και ξενοδοχείο, ηλεκτρονικά. Σήμερα, πηγαίνει απευθείας στο Ίντερνετ, ζητεί συμβουλές από άλλους ταξιδιώτες, μελετάει, συγκρίνει, εμπνέεται, σχεδιάζει το ταξίδι του και στο τέλος αγοράζει εισιτήριο».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

IIIIIIV

Την καινοτόμο συσκευή iPad παρουσίασε χθες σε κατάμεστο θέατρο του Σαν Φρανσίσκο ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apple, Στιβ Τζομπς. «Είναι μια πολύ πιο προσωπική συσκευή απ’ ό, τι ο φορητός υπολογιστής και πιο πλήρης απ’ ό, τι ένα προηγμένο κινητό τηλέφωνο», είπε το αφεντικό της Apple, δίνοντας τέλος στην πολύμηνη αγωνία των φανατικών φίλων της καλιφορνέζικης εταιρείας.

Ο κ. Τζομπς προχώρησε σε επίδειξη των δυνατοτήτων του iPad, που επιτρέπει την περιήγηση στο Διαδίκτυο, την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χάρη στο ψηφιακό του πληκτρολόγιο, που εμφανίζεται στην ευμεγέθη οθόνη, αλλά και την άνετη ανάγνωση εφημερίδων και βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή. Αναλυτές της αγοράς των ηλεκτρονικών εκτιμούν, όμως, ότι η Apple ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την προώθηση συσκευής, οι λειτουργίες της οποίας εκτελούνται ήδη από τα «έξυπνα»  κινητά τηλέφωνα. Τέλος, ο κ. Τζομπς εξήγησε ότι το iPad θα έχει αυτονομία δέκα ωρών, που θα επιτρέπει την αδιάκοπη χρήση του σε πτήση από την Καλιφόρνια στο Τόκιο, θα ζυγίζει 700 γραμμάρια και θα έχει πάχος 1,3 εκατοστών. Reuters

Οσο το i-phone μας κέρδισε με τη φινέτσα του τόσο το ipad θυμίζει το iphone του King-Kong

Comments 0 σχόλια »

273193.jpgΟποιος επισκεφθεί σχολικές ιστοσελίδες ελληνικών σχολείων θα διαπιστώσει ότι είναι γεμάτες με βίντεο και φωτογραφίες μαθητών. Συνήθως αναγράφονται και τα ονόματά τους. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη πολιτική αναρτημένη στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο που να ρυθμίζει τέτοια θέματα δεοντολογίας με αποτέλεσμα  οι μαθητές να εκτίθενται σε κινδύνους συχνά άθελά τους.
Κάτι τέτοιο είναι ανάρμοστο στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Είτε οι φωτογραφίες μπαίνουν σε χαμηλή ανάλυση ώστε να μη διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του παιδιού είτε απαγορεύεται δια ροπάλου η αναγραφή του ονόματος του μαθητή.
Γενικότερα ένας κανόνας δεοντολογίας των σχολικών ιστοσελίδων λείπει.

Comments 0 σχόλια »

3570978.jpgΜεγάλες περικοπές της εξεταστέας ύλης σε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, έναρξη αξιολόγησης, πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, υποδομές WiFi στα σχολεία, έμφαση στη διδασκαλία ξένων γλωσσών και πληροφορικής και 200 νέα πιλοτικά ολοήμερα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το Νέο Σχολείο, δηλαδή τη ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το πλάνο των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αρχίζει για πρώτη φορά όχι από την οροφή, δηλαδή το εξεταστικό σύστημα και την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά από τη βάση, δηλαδή το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό και τη σύνταξη νέων, ενιαίων αναλυτικών προγραμμάτων που θα διατηρούν τη συνοχή της γνώσης από τάξη σε τάξη και από βαθμίδα σε βαθμίδα. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά, με τη μέθοδο των πιλοτικών εφαρμογών σε λίγα σχολεία κάθε έτος και με πλάνο καθολικής εφαρμογής ύστερα από 7 χρόνια, προκειμένου να μην επαναληφθεί η τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που προχωρούσαν σε πρόσκαιρες και αποσπασματικές αλλαγές με μπαλώματα.

WΙ-FΙ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Για την ψηφιακή σύγκλιση του σχολείου προβλέπεται αναβάθμιση στις υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές (υπολογιστές, ηλεκτρονικοί μαυροπίνακες, κ.ά.), νέες υποδομές WΙFΙ και δικτύου που θα παρέχουν τη δυνατότητα υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σχολείο, αλλά και από το σπίτι. Ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των εκπαιδευτικών μονάδων με ενιαίο ψηφιακό σύστημα διοίκησης, δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και παρεμβάσεις στο πρόγραμμα σπουδών, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις ψηφιακές παρεμβάσεις σε ικανοποιητικό χρονικό ορίζοντα.

Έμφαση θα δοθεί στους μαθητές Ειδικής Αγωγής ώστε να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και τις υποδομές.

ΤΑ ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το θέμα των σταυροφοριών ανακάλυψα αυτό το ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη

Comments 0 σχόλια »

romilly.jpgΣε μια εποχή έντονων ανακατατάξεων η 96χρονη Ζακλίν ντε Ρομιγύ εξακολουθεί να είναι η πιο ζωηρή υπέρμαχος μιας υπόθεσης φαινομενικά χαμένης: της διατήρησης των ελληνικών γραμμάτων στα ευρωπαϊκά σχολεία. Η συγκυρία είναι δύσκολη. Πρώτον, τίθεται το ερώτημα πόσες πιθανότητες έχει η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας να επιζήσει στον καιρό της «ψηφιακής επανάστασης» και της διάδοσης του Διαδικτύου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εδώ και μισό αιώνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πλήττει τις κλασικές σπουδές μια ιδιαιτέρως σοβαρή και επικίνδυνη κρίση. Εκδηλώθηκε αντίδραση στην ιδέα ότι τα αρχαία έργα ήταν ανέκαθεν ανώτερα. Υποστηρίχτηκε η άποψη ότι έχουμε «κατακλυστεί από τα ελληνικά!». Δημιουργήθηκαν έριδες που θα μπορούσαν να συνοψιστούν στον τίτλο «Διαμάχη ανάμεσα στους Αρχαίους και στους Σύγχρονους». Σε αυτόν τον αγώνα η μεγάλη κυρία των ελληνικών γραμμάτων προχωρεί για άλλη μία φορά ένα βήμα μπροστά από την εποχή της. Προβλέπει ότι η κρίση θα είναι σύντομη. Και προκειμένου να μην τρέφει κανείς καμία αμφιβολία ως προς αυτό, αφήνει μία ακόμη παρακαταθήκη στους επιγόνους της με το βιβλίο Μαθήματα ελληνικών (γαλλικός τίτλος: Ρetites lecons sur le grec ancien, δηλαδή Σύντομα μαθήματα αρχαίων ελληνικών ), το οποίο έγραψε το 2008 αμέσως μετά το Ρourquoi la Grece? (Γιατί η Ελλάδα;). Αυτή τη φορά απλώς χρειάστηκε τη συνεργασία της πρώην μαθήτριάς της, επίσης ελληνίστριας, Μονίκ Τρεντέ.«Μπορεί να χάνει την όρασή της η Ζακλίν ντε Ρομιγύ, αλλά δεν χάνει το κουράγιο της για την υπεράσπιση του ελληνικού πολιτισμού»σχολίασε αναγνώστρια στο Ιnternet. Και δεν παραλείπει να περιγελά, μαζί με τη συνεργάτιδά της, τους μεγαλόσχημους ψευτοσοφούς της τηλεόρασης και άλλων παρόμοιων χώρων οι οποίοι χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, τη λέξη «προβληματική» (το σύνολο των προβλημάτων με τα οποία συνδέεται κάτι) σε κάθε κουβέντα τους, εκεί που θα αρκούσε απλώς να πουν «πρόβλημα».

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

aisio.jpg

Ο Νίκος Ξυδάκης στην Καθημερινή: Η άφρων χλιδοσπατάλη των Ελληναράδων του 21ου αιώνα αποτελεί μια έκφραση της Υβρεως που συμβαίνει σε πλανητική κλίμακα. Η καθήλωση της αγροτικής παραγωγής σε επιζήμιες και περιβαλλοντοκτόνες καλλιέργειες, πλην όμως επιδοτούμενες, είναι μια όψη της Υβρεως. Η διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και η σπατάληση των νέων σε ΑΕΙ σημαίας ευκαιρίας και καφετέριες, είναι άλλη όψη. Η εγκληματική παραμέληση του μεταναστευτικού πληθυσμού, τρίτη. Η ρηχή πολιτική και η αρπαχτή στον τουρισμό, η κατάρρευση του ΕΣΥ, οι διαβρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, τα ασάρωτα πεζοδρόμια, η οικοδομική αυθαιρεσία, η επιθετικότητα στον καθημερινό βίο, άλλες όψεις έκπτωσης, όψεις παρακμής. Αυτή η γενικευμένη, εσωτερικευμένη Υβρις, η σπατάλη ως πρόοδος, η απληστία ως αξία και αυτοσκοπός, ο παρασιτισμός ως τρόπος επιβίωσης, αυτά συνιστούν τη χρεοκοπία μας. Και αυτά τα χαρακτηριστικά βίου είναι ασύμβατα με κάθε έννοια δημοκρατικής πολιτείας.

«Aς υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου… Aς υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει από εκατό δρόμους τα όρια της σιγής» – λέει ο Καρυωτάκης. Σε αυτό το όριο βρισκόμαστε τώρα, σε ένα δραματικό μεταίχμιο. Θα αφεθούμε να μας παρασύρει η άβυσσος, αυτή που κατασκευάσαμε; Θα βουλιάξουμε στην ήττα και τη μοιρολατρία; ΄Η θα βαδίσουμε με θάρρος και παρρησία προς μια καινούργια αρχή; Προς έναν μοντέρνο πατριωτισμό, ένυλο, ρεαλιστικό και υπερβατικό μαζί; Ο χρόνος πιέζει.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων