Αρχείο για Αύγουστος, 2009

 youtube-fall-tv-preview.jpg

Μαζί με το φθινόπωρο έρχονται και οι νέοι κύκλοι πολλών τηλεοπτικών σειρών που αναμένονται με μεγάλη ανυπομονησία από τους fans σε όλο τον κόσμο, σειρές που υπόσχονται να μας κρατήσουν καλή συντροφιά όλο τον χειμώνα… Και το YouTube φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει το γεγονός ανεκμετάλλευτο!

Για τον λόγο αυτό οι υπεύθυνοι του δημιούργησαν μια ειδική σελίδα όπου παρουσιάζονται φρέσκα trailers δεκάδων δημοφιλών σειρών, που δίνουν μια μικρή γεύση από το τι θα ακολουθήσει το φθινόπωρο που θα αρχίσει η τηλεοπτική σεζόν. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσετε για την ανάδειξη της πιο αγαπημένης σειράς για το φθινόπωρο 2009! Εσείς ποια θα ψηφίσετε;

YouTube – Fall TV Preview

via

Comments 0 σχόλια »

pand.jpgΤο Panda Cloud Antivirus. δεν είναι απλά άλλο ένα free antivirus αφού χρησιμοποιεί cloud τεχνολογία, με λίγα λόγια όλο το scanning και updating γίνεται στους servers της Panda ελαφρύνοντας έτσι τον υπολογιστή του χρήστη.

[download link]

Comments 0 σχόλια »

fiber.jpgΣερφάρισμα στο Ίντερνετ με ταχύτητες τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερες σε σχέση με αυτές που προσφέρουν σήμερα οι πιο γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις (ΑDSL)…

Μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition) μέσω Διαδικτύου, με ποιότητα εφάμιλλη του κινηματογράφου! Τηλεδιασκέψεις όπου οι συνομιλητές θα αισθάνονται ότι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον!

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις εφαρμογές που θα προσφέρουν τα νέα… υπερηχητικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, που έρχονται και στη χώρα μας και αποτελούν το επόμενο σημαντικό βήμα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία θα απλωθούν σε περισσότερα από δύο εκατ. νοικοκυριά.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

00e061046ec50b8c67a23c.jpgΔιαβάζω στο Βήμα:

Εκτός από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στη Νότια Κορέα θα πρέπει να φροντίζουν κάθε πρωί να μετρούν τη θερμοκρασία των μαθητών τους, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Επίσης, οι τάξεις θα απολυμαίνονται κάθε ημέρα και θα περιοριστούν οι ομαδικές δραστηριότητες. Τα μέτρα θα ισχύσουν από το τέλος της εβδομάδας και για όλο το σχολικό έτος. Περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι, ανάμεσά τους 926 μαθητές, έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 στη Νότια Κορέα. Δύο έχουν πεθάνει.

Μμμ… πείτε μου κι αυτό τώρα, ότι εκτός από τη διδασκαλία του πως πλένουμε τα χέρια μας θα αναλάβουμε και τη θερμομέτρηση των μαθητών μας…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

attiki.jpg

Ο Νίκος Ξυδάκης στην Καθημερινή:

Τα δέντρα είναι σαν παιδιά, θέλουν χρόνο και κόπο, και υστερα μεγαλώνουν και δεν σου ανήκουν πια, ανήκουν στη φύση και η φύση μπορεί να τα πάρει πάλι. Είσαι περήφανος όμως που τα ανάστησες, που άφησες ένα ίχνος στη γη να το βρουν οι επόμενοι, που διεύρυνες τον δημόσιο χώρο, τον ιστορικό χώρο, στο μέτρο το ανθρώπινο.

Οι αλαζονικές μεζονέτες που φυτρώνουν μέσα στο δάσος, σε κάθε μεριά του Πεντελικού όρους, φαίνεται ότι κατοικούνται από ανθρώπους που δεν έχουν σκεφτεί ποτέ, μα ποτέ, τι είναι κοινό και τι κύριο, τι είναι διαρκές αγαθό και τι εστί συνέχεια. Το σύμπαν τους τελειώνει στον μαντρότοιχο, ψηλό συνήθως, για να προστατεύει την πολύτιμη ιδιωτικότητα από τα ζούδια του δάσους.

Αυτές οι μεζονέτες, με τσουρουφλισμένους τους μαντρότοιχους τώρα, αποψιλωμένες από δέντρα και ζούδια, συντροφιά με τις πισίνες και τη δορυφορική, εκπληρώνουν επιτέλους τον πρωταρχικό σκοπό τους: είναι απολύτως μόνες, απολύτως ιδιωτικές. Στέκουν λαμπερές ανάμεσα στο φρυγμένο τοπίο, πιο ωραίες, πιο επιβλητικές. Αυτάρκεις.

Η καψαλισμένη μεζονέτα, το απειληθέν αυθαίρετο, το ημινόμιμο, το ημιδασικό, στεφανωμένα από οιμωγές και κατάρες κατά του άστοργου κράτους, πλαισιωμένα από δημάρχους, βουλευτές, δασάρχες, πολεοδομικούς και συμβολαιογράφους, πασπαλισμένα με σπουδαιοφανείς κενότητες για το τοπίο που πλήττεται και για την αναδάσωση που επιβάλλεται, όλα τούτα συμπυκνώνουν την ψυχωτική ουσία του σύγχρονου ελληνισμού. Του ελληνισμού που βλέπει το τοπίο αισθητικοποιημένο και άδειο, ανόργανο· φόντο για ανέγερση πολυτελών κατοικιών, για resort και αναψυχή, για άντληση θέας.

Comments 0 σχόλια »

 teach.gif

Ο Γιάννης Σαλονικίδης μιλά εκ βαθέων για την απόφασή του να γίνει δάσκαλος.

Ταυτίστηκα αρκετές φορές χάρη στο κείμενό του. Θυμάμαι κι εγώ την απογοήτευση που ένιωσα με την είσοδό μου στο Πανεπιστήμιο. Τι ανία, τι σπατάλη χρόνου. Λυπάμαι πολύ περισσότερο φέτος τους νέους εισαχθέντες, μια που από ότι ακούγεται προβλέπεται άλλη μία θερμή χρονιά.

Θυμήθηκα ακόμη την πρώτη μου φορά σε τάξη σχολείου. Είχα την εντύπωση ότι από κάπου θα βγει η κάντιντ κάμερα κι ότι θα ξεσκεπαστεί η πλάκα από στιγμή σε στιγμή. Βλέπετε, μου είχαν πάρει συνέντευξη στο υπουργείο πριν την πρόσληψή μου και μου είχε σχηματιστεί η εντύπωση ότι θα δίδασκα σε επίπεδο τουλάχιστον κολεγίου. Ηταν όμως μία τυπική λυκειακή τάξη του διαπολιτισμικού σχολείου του Ελληνικού. Οι μαθητές είχαν παλιννοστήσει πριν δύο μήνες, μίλαγαν σπαστά ελληνικά κι εμείς θέλαμε να τους διδάξουμε Αντιγόνη από το πρωτότυπο.

Εκεί έμαθα τα πρώτα μου Greeklish. “Επάγγελμα πατρός: ρουφιάνος. Τι εννοείς; δουλεύει σε μυστικές υπηρεσίες; όχι κυρία, φτιάχνει στέγες” (roofs). Και το αμίμητο: “πέσαν τα μπιλοζίρια και φριζάραν τα λέκια”. Οπερ μεθερμηνευόμενον: έπεσαν οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και πάγωσαν οι λίμνες.

Πάντως το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ στους μελλοντικούς συναδέλφους είναι ότι στο σχολείο δεν προλαβαίνεις να βαρεθείς. 

Ναι, σίγουρα οι μαθητές μου με έχουν διδάξει πολλά όλα αυτά τα χρόνια.

Comments 0 σχόλια »

296429_la_latries166.jpgΤελετουργίες και καθημερινότητα στην κλασική Αθήνα

Με μια μεγάλη έκθεση που εστιάζει στη θέση και τη δράση της γυναίκας στην αρχαιότητα γιορτάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του. Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Onassis Cultural Center της Νέας Υόρκης από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάιο. Μέσα από 172 αντικείμενα, αγγεία, γλυπτά και χάλκινα η έκθεση παρουσιάζει τη ζωή των γυναικών στην Αττική κατά την Κλασική Εποχή. Ο επισκέπτης βλέπει την απλή καθημερινή γυναίκα: παρουσιάζονται ο κύκλος της ζωής, η συμμετοχή στις μεγάλες γιορτές, η λατρεία των γυναικείων θεοτήτων αλλά και πιο μυθικές ιέρειες της αρχαιότητας.

 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Πατησίων 44, 210 8217717

20/07-30/11

Comments 0 σχόλια »

mmedia.jpgΑν και γενικότερα η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλά πράγματα είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται ως ένδειξη υψηλών νοητικών ικανοτήτων, πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι μάλλον το αντίθετο ισχύει.

Κατά την εν λόγω έρευνα, άνθρωποι οι οποίοι προβαίνουν σε ταυτόχρονες δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν πληθώρα τεχνολογικών μέσων (multitasking), όπως να γράφουν μηνύματα σε κινητό ενώ παράλληλα επικοινωνούν μέσω προγραμμάτων instant messaging, παρακολουθούν βίντεο online, πληκτρολογούν κείμενα στο Word και κάνουν περιήγηση στο διαδίκτυο ταυτοχρόνως, σημειώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ τα οποία απαιτούν τη μεταβίβαση της προσοχής από ένα αντικείμενο εργασίας σε ένα άλλο από ότι άτομα τα οποία δεν διαπρέπουν στο multitasking.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ομάδα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Ως ένα από τα βασικά αίτια πίσω από το φαινόμενο αυτό θεωρείται η συνεχής διατήρηση άχρηστων πληροφοριών στη βραχυπρόθεσμη μνήμη των «multitaskers», κάτι το οποίο επηρεάζει τη δυνατότητα συγκέντρωσής τους.

«Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί σε έναν αριθμό ερευνών οι οποίες υποδεικνύουν ότι τέτοιου είδους τάσεις προκαλούν προβλήματα υγείας, μειώνουν την παραγωγικότητα, ενώ οι επιπτώσεις τους μπορούν να επηρεάσουν και δραστηριότητες οι οποίες δε σχετίζονται άμεσα με το multitasking, όπως η οδήγηση» είπε ο Ντέηβιντ Γκούντμαν, γιατρός και διευθυντής του Adult Attention Deficit Disorder Center (Μέριλαντ).

«Λαμβάνεις τέτοια πλημμύρα πληροφοριών, ώστε δεν έχεις τη δυνατότητα να ‘φιλτράρεις’ αυτές που χρειάζεσαι πραγματικά από αυτές που είναι ασήμαντες» συμπλήρωσε ο Γκούντμαν.

Αντίστοιχη είναι και η άποψη του Γκάρι Άστον Τζόουνς, (Ph.D.) του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Νότιας Καρολίνα: «Στην εν λόγω μελέτη υπάρχουν κάποιες πραγματικά τρομακτικές υπόνοιες. Αν τελικά (η επίδραση του multitasking) δεν είναι αναστρέψιμη, τότε, έτσι όπως η σύγχρονη κοινωνία μας πιέζει να ασχολούμαστε ταυτόχρονα με όλο και περισσότερα αντικείμενα, ο άνθρωπος θα χάνει όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να συγκεντρώνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς δεν ξέρουμε πόσο αναστρέψιμες ή θεραπεύσιμες είναι αυτές οι επιδράσεις».

Όσον αφορά το λόγο που κάποιοι άνθρωποι πραγματικά έλκονται από το multitasking, ο Άστον Τζόουνς ανέφερε ότι δεν έχει εξακριβωθεί εάν αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος λειτουργεί έτσι ή αν είναι το ίδιο το multitasking το οποίο προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από CNN

Comments 0 σχόλια »

humanities.jpg

Μία φυγή των φοιτητών από τις ανθρωπιστικές στις εφαρμοσμένες επιστήμες διαπιστώνει κανείς τα τελευταία χρόνια. Μα και σε αυτές εδώ, ο φοιτητής που πρωτομπαίνει στο πανεπιστήμιο μάταια θα αναζητήσει στη διδακτέα ύλη μαθήματα που να διευρύνουν τους ορίζοντες. Τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το νόημα της ύπαρξης και της ζωής, σαν να έχουν εξοβελιστεί από το πρόγραμμα ως ακατάλληλα.

Από τους πρώτους που το παρατήρησαν αυτό ήταν ο Άντονι Κρόνμαν, καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. «Οι πιστώσεις για την έρευνα χορηγούνται μόνο σε καθηγητές που εξειδικεύονται σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο», γράφει ο καθηγητής Κρόνμαν στην εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ». «Το ίδιο γίνεται και με τους φοιτητές. Οι ανθρωπιστικές έχουν επισκιαστεί από τις φυσικές επιστήμες. Στη φιλοσοφική έρευνα, θα μπορούσε κανείς βάσιμα να ισχυριστεί πως δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος από την εποχή του Πλάτωνα. Θα ήταν όμως παράδοξο να ισχυριστεί κάτι παρόμοιο για τον Νεύτωνα ένας φυσικός». Αν επιχειρούσαμε μια τομή στο σύγχρονο πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα παρατηρούσαμε μια σειρά από διαδοχικές επιχωματώσεις πάνω στο βασικό υπόστρωμα που είχε θεμελιώσει ένας που θεωρείται από τους ιδρυτές του, ο Βίλχελμ φον Χούμπολτ, όταν ήταν υπουργός Παιδείας της Πρωσίας. Το 1810 ίδρυσε το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου σαν ένα «ιερό» όπου μπορούσε κανείς να αναζητήσει την πάντα φευγαλέα αλήθεια και να κατανοήσει την ουσία της γνώσης. Με τα μυαλά εκείνης της εποχής, η ιδέα του πανεπιστημίου έκλεινε μέσα της έναν χαρακτήρα φιλοσοφικό.

Οι φοιτητές νιώθουν σήμερα ένα κενό, σαν να έχουν χάσει την ψυχή τους σε πανεπιστήμια που δεν πιστεύουν ότι αξίζει να διερευνήσουν το πιο σημαντικό ερώτημα που βρίσκει μπροστά του ο άνθρωπος από τη στιγμή που θα γεννηθεί: ποιος είναι ο σκοπός μου και γιατί. Στην πιο προηγμένη τεχνολογικά χώρα, την Αμερική, σε έρευνα που έγινε το 2004 με τη συμμετοχή 110.000 δευτεροετών φοιτητών, οι μισοί από αυτούς είπαν ότι αναζητούσαν ευκαιρίες για να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Δεν είναι τυχαίο που το Χάρβαρντ έκανε πριν από δύο χρόνια μια θεαματική στροφή κι έβαλε στο πρόγραμμά του το μάθημα «Πίστη και πολιτισμός». Κάτι παρόμοιο έκαναν και τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και της Φλόριντα για να ανταποκριθούν στις βαθύτερες υπαρξιακές ανησυχίες των φοιτητών τους. Σε μια χώρα όπου λατρεύεται ο θεός του χρηματιστηρίου είναι σωστό θαύμα να βλέπει κανείς τόσο πολλούς φοιτητές να νιώθουν την ανάγκη να αναζητήσουν τη χαμένη ψυχή τους κάτω από τις διαδοχικές επιχωματώσεις όπου το πολιτικό και οικονομικό σύστημα έθαψε καθηγητές και φοιτητές.

Η γνώση έγινε «εφαρμοσμένη» ελπίδα για επιβίωση εκτός ανεργίας και τα πανεπιστήμια μαγαζιά μαζικής παραγωγής. Όσα από αυτά δεν ετοιμάζουν την ελίτ της επόμενης δεκαετίας, παράγουν μαζικά τροφή για την ανεργία. Κι ούτε στα μεν ούτε στα δε υπάρχει μια γενική ιδέα που να ενώνει τη γνώση με τη ζωή.

Δρόμοι του Ρούσσου Βρανά στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

microbloodysoft.jpg

Αναγκάστηκε να απολογηθεί η Microsoft, ύστερα από τη γκάφα σε διαφήμισή της στην Πολωνία. Αν και η εταιρία είχε χρησιμοποιήσει για ένα διαφημιστικό τρία άτομα, έναν ασιάτη, έναν μαύρο και μια γυναίκα λευκή, στο σάιτ της στην Πολωνία ο μαύρος… άλλαξε χρώμα και έγινε λευκός. Το χρώμα των χεριών του, όμως, έμεινε όπως ήταν, μαύρο.

«Το λευκό πρόσωπο και το μαύρο χέρι συμβολίζει …φυλετική αρμονία. Υποτίθεται πως δείχνει ότι ένα άτομο μπορεί να είναι λευκό και μαύρο, νέο και ηλικιωμένο ταυτόχρονα» σχολίασαν στο μπλογκ Photoshop Disasters.  

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

paper_town_for_mantel.jpg Οι ιστορικοί μπορεί να ερίζουν ακόμη για το αν υπήρξε ποτέ η απάτη με την οποία χρέωσε η Ιστορία τον Γκριγκόρι Ποτέμκιν, αλλά εμάς μας βολεύει αφάνταστα για να πούμε τη δική μας ιστοριούλα. Για να φανεί αρεστός στην τσαρίνα Αικατερίνη της Ρωσίας, ο ευνοούμενός της υπουργός φρόντιζε να της κρύβει την αθλιότητα της ρωσικής υπαίθρου, κατασκευάζοντας από χαρτόνι ολόκληρα χωριά, που έδειχναν μιαν ανύπαρκτη ανάπτυξη. Τόσο ήταν διεφθαρμένος.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Νέα

Ζούμε όλοι…
… σε χωριά Ποτέμκιν, ανάμεσα σε γκρίζες ζώνες και μαύρες τρύπες. Δυστυχώς το καταλαβαίνουμε πολύ αργά, μονάχα αφού πια έχουν πάρει φωτιά τα χαρτόνια τους.

Comments 0 σχόλια »

eol.jpgΤις 170.000 καταχωρίσεις συμπλήρωσε η «Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής», ένας δικτυακός τόπος στον οποίο καταγράφονται όλα τα γνωστά είδη χλωρίδας και πανίδας. Πρόκειται για ένα τεράστιο επιστημονικό εγχείρημα, σκοπός του οποίου δεν είναι απλώς η καταγραφή του φυτικού και ζωικού πλούτου του πλανήτη μας αλλά μια αναλυτική καταγραφή στην οποία περιλαμβάνονται εκτενείς περιγραφές των ειδών, εντυπωσιακές φωτογραφίες εμπλουτισμένες με γραφικά, χάρτες, βίντεο, ήχους και παρατηρήσεις από ερασιτέχνες, ενώ δεν λείπουν σύνδεσμοι οι οποίοι παραπέμπουν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Τα στελέχη της online εγκυκλοπαίδειας της ζωής (www.eol.org), τα οποία έχουν χαρακτηρίσει το εγχείρημα «διαδραστικό ζωολογικό κήπο», υπολογίζουν ότι όταν ολοκληρωθεί η συλλογή όλων των δεδομένων, ο όγκος των πληροφοριών θα φθάσει και πιθανόν θα υπερβεί τις 300 εκατ. σελίδες. Στη συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας συμμετέχουν τα μεγαλύτερα επιστημονικά ιδρύματα και πανεπιστήμια του κόσμου.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Οι ερευνητές του New Scientist αναδημιουργούν ένα ρομπότ των αρχαίων Ελλήνων το οποίο μπορούσε να προγραμματιστεί.

Διαβάστε περισσότερα

Comments 0 σχόλια »

igooglesm.jpgΗ Google ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα μίας εσωτερικής έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και αφορά στη διερεύνηση και τη περιγραφή της γλωσσικής επιλογής των Ελλήνων χρηστών όσον αφορά στις διαδικτυακές αναζητήσεις.Τα ερωτήματα αναζήτησης που διατυπώνονται στα ελληνικά κυριαρχούν σε ποσοστό 51%, ενώ ακολουθούν τα «Greeklish» (ελληνικά που είναι γραμμένα στο λατινικό αλφάβητο) με 34% και έπονται τα αγγλικά με ποσοστό 15%.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, εάν προστεθούν στις αναζητήσεις οι επωνυμίες (πχ. Facebook, in, YouTube, Google), οι Έλληνες φαίνεται να προτιμούν τα Αγγλικά με προβάδισμα 72%, έπειτα τα Ελληνικά (15%) και τέλος τα Greeklish (13%).

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή της έκθεσης περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων στη διάρκεια του Ιουνίου 2009, τα οποία αναφέρονται σε μοναδικά ερωτήματα αναζήτησης (ερωτήματα που εμφανίζουν έστω και ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τα υπόλοιπα πχ. Google – goggle) με ικανοποιητικό όγκο αναζητήσεων (τουλάχιστον 1.000 αναζητήσεις ανά εβδομάδα).

Στη συνέχεια, τα ερωτήματα αναζήτησης κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: Αγγλικά, Ελληνικά και Greeklish, με την απόδοση διαφορετικής βαρύτητας σε κάθε ένα από αυτά, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στα τελικά ποσοστά ανάλογα με τον όγκο αναζητήσεων που διέθεταν. Παραδείγματος χάριν, το ερώτημα αναζήτησης “hotel”, “ksenodoxeio” και “ξενοδοχείο”, με αντίστοιχούς όγκους αναζητήσεων 49, 12 και 39 σε σύνολο 100 αναζητήσεων, συμμετέχουν κατά 49%, 12% και 39% στα τελικά ποσοστά.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν πρέπει να θεωρηθούν ευρήματα διαχρονικώς αμετάβλητα, καθώς αφορούν στη γλώσσα ενός λαού, η οποία αποτελεί ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σημειακό σύστημα.

Απογευματινή

Comments 0 σχόλια »

blog2.jpgΆρθρο της Διονυσίας Βορίδη στην Καθημερινή / dvoridi@kathimerini. gr

Ο κυβερνοχώρος είναι, και πρέπει να παραμείνει, χωρίς αμφιβολία ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Κυρίως πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να τοποθετείται στα διάφορα θέματα, να εκφράζει τις σκέψεις του, να ασκεί κριτική. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να διασχίζει τα σύνορα της ελευθερίας με την ασυδοσία και της ελεύθερης έκφρασης με την ωμή κατασυκοφάντηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου», η Ρόζμαρι Πορτ θα καταθέσει αγωγή κατά της Google ζητώντας της την καταβολή αποζημίωσης 15 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή αποκάλυψε την ταυτότητά της. Η Πορτ διατηρούσε μπλογκ στο Blogger. com της εταιρείας. Τίτλος του «Skanks in NYC», που θα μπορούσε να μεταφραστεί ελεύθερα ως «βρωμερά υποκείμενα στην Πόλη της Νέας Υόρκης». Βασικός στόχος του ήταν να εξαπολύει λυσσώδεις επιθέσεις κατά της Λισκούλα Κόεν, ενός πρώην μοντέλου του περιοδικού Vogue. Την έλουζε, μάλιστα, καθημερινά με χαρακτηρισμούς άκρως υποτιμητικούς: ψυχωσική, ναρκομανή, ψεύτρα, πόρνη, βρωμερό ζώο και άλλα πολύ χειρότερα.

Επειτα από σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, η εταιρεία Google αποκάλυψε την ταυτότητα της ιδιοκτήτριας του μπλογκ. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρόζμαρι ότι τα μπλογκ αποτελούν σύγχρονο φόρουμ όπου έχει ο καθένας δικαίωμα να λέει ό, τι θέλει χωρίς καμιά συνέπεια. Ετσι, η Google αναγκάστηκε να δώσει στην κ. Κόεν στοιχεία όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η ηλεκτρονική υπογραφή του υπολογιστή της υβρίζουσας Πορτ, βοηθώντας την να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Και το τέλος μπήκε εκεί, καθώς το μοντέλο δεν θέλησε να στραφεί εναντίον της διώκτριάς της. Της άρκεσε ότι έμαθε την ταυτότητά της. Η Google ενημέρωσε τους χρήστες του ιστότοπου που φιλοξενεί τα μπλογκ ότι τα προσωπικά δεδομένα κάθε μπλόγκερ προστατεύονται, αλλά θα αποκαλύπτονται εφόσον ζητηθούν από το δικαστήριο. Βέβαια, μπλογκ με συκοφαντικό περιεχόμενο θα τίθενται εκτός λειτουργίας.

Η ανωνυμία και η δυνατότητα έκφρασης που δίνει η μπλογκόσφαιρα είναι πολύτιμα και πρέπει να προστατεύονται. Τα μπλογκ, όμως, δεν μπορεί να αφεθούν να μετεξελιχθούν σε χώρους εξύβρισης, εκβιασμού και μονομανούς δίωξης οποιουδήποτε τύχει να βρεθεί στον στόχο ενός εμπαθούς μπλόγκερ. Σίγουρα στα καθεστώτα όπου διώκονται η ελεύθερη έκφραση και η απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών, οι μπλόγκερ θα πρέπει να προστατεύονται και η ανωνυμία τους να θωρακίζεται. Ωστόσο, εμείς στα δυτικά κράτη πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανωνυμία δεν μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για το «ξεκαθάρισμα» προσωπικών λογαριασμών. Η εξύβριση και η κατασυκοφάντηση δεν αποτελούν ελεύθερη έκφραση, αλλα ασυδοσία. Και καθένας έχει δικαίωμα να προστατευτεί από αυτήν.

Comments 0 σχόλια »

Παραγγελιά της Κ.Σ.

Comments 0 σχόλια »

24-08-09_293603_1.jpgΟι εικασίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, οι λάτρεις των gadget φτάνουν στα όρια της μαζικής υστερίας, ενώ οι «τεχνολογικοί προφήτες» προβλέπουν ότι οι ζωές μας δε θα είναι ποτέ πια οι ίδιες. Τίποτα ασυνήθιστο δηλαδή, όταν η Apple ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα καινούργιο προϊόν.

Η εταιρεία που κατασκευάζει του υπολογιστές Mac, το iPod και το iPhone, φαίνεται να ετοιμάζει το νέο της «θαύμα», έναν επίπεδο υπολογιστή, αρκετά μικρό για να χωράει σε μια μια μικρή τσάντα ή χαρτοφύλακα, αλλά και αρκετά μεγάλο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να μπαίνει στο Ίντερνετ, να διαβάζει εφημερίδες στην οθόνη του ή να παρακολουθεί ταινίες.

Μήνες φημών και εικασιών έφτασαν πριν λίγες μέρες στο αποκορύφωμα τους, μετά το δημοσίευμα τεχνολογικού blog, ότι το Apple Tablet μπορεί να βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων τα Χριστούγεννα. Ο ενθουσιασμός για το Tablet έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που στο Twitter δημοσιεύεται ένα νέο tweet για τον υπολογιστή κάθε οκτώ λεπτά.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Το παραπάνω βίντεο δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και εξηγεί το Big Bang με τρόπο που ακόμα και κάποιος που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις μπορεί να το καταλάβει.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων