Αρχείο για Απρίλιος, 2009

vlog_man.jpgΤο διαδικτυακό περιβάλλον έχει πολλάκις αποδείξει ότι όλα είναι πιθανά. Αλλάζει το μοντέλο της πολιτικής επικοινωνίας, δημιουργεί συλλογικότητες που συσκέπτονται και θέλουν να συμβιώσουν κοινωνικά και αρκετές φορές κινητοποιεί.Η δημιουργία και ανάπτυξη των blogs σε παγκόσμιο επίπεδο αποτέλεσε «σταθμό» αλλάζοντας τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας πριν την έλευση του διαδικτύου. Από τα πρώτα διαδικτυακά ημερολόγια και τις πρώτες ιδιωτικές σκέψεις σε δημόσια «θέα» κύλησε -και κυλάει- πολύ νερό στ’ αυλάκι.

Πριν εννιά περίπου χρόνια ένας κύριος εν ονόματι Adam Contras κατέγραψε την μετακόμισή του στο Los Angeles και την προσπάθεια του να πετύχει στο λαμπερό χώρο της showbiz, δημιουργώντας το πρώτο, σύμφωνα με την Wikipedia, video blog. Έπειτα από πέντε περίπου χρόνια το πρώτο συνέδριο των vloggers έγινε πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη, με τον κολοσσό της Yahoo να έχει ήδη αντιληφθεί τη δυναμική της νέας online κοινότητας.

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Το Υou Tube εισέρχεται δυναμικά στο χώρο, γίνεται μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες «ανεβάσματος/θέασης/μοιράσματος video» και τοποθετεί την «εποχή της εικόνας» στην τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού. Ενός «ιστού» που δεν εξυφαίνεται πάντα από τις μεγάλες εταιρείες που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν διαφημιστικά κάθε επικοινωνιακό format που προσελκύει κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Meefedia.com, η vlogo-σφαιρα κυριαρχείται από ανεξάρτητους δημιουργούς-παραγωγούς video (61%) οι οποίοι αναζητούν νέους τρόπους παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού και μακριά από τις παραδοσιακές πλατφόρμες φιλοξενίας όπως το ΥοuTube (9%), το Βlip.tv (14%) και το Vimeo (2%). Η αυξανόμενη «αποστασιοποίηση» από τους παραδοσιακούς «παίκτες» ερμηνεύεται από αρκετούς ως τάση για μεγαλύτερη ανεξαρτησία και προσωπικό έλεγχο στο περιεχόμενο των video που εκπέμπεται, τάση που δεν αποδεσμεύεται από ενδεχόμενα επιχειρηματικά κίνητρα.

Το σχόλιο ενός από τους πιο γνωστούς vloggers παγκοσμίως, του Jay Dedham, είναι χαρακτηριστικό: «Το να διατηρώ το δικό μου blog, μου δίνει τον έλεγχο για το τι video θα προβάλλω. Έχω την ιδιοκτησία κάτι που μου επιτρέπει να αλληλεπιδρώ με όσους με παρακολουθούν. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις στο YouTube».

«Στην ουρά» για video…

Όχι πως το YouTube έχει λόγους άμεσης ανησυχίας καθώς, μόλις τον Ιανουάριο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια επισκεπτών στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που το 76,8% του διαδικτυακού κοινού έχει παρακολουθήσει online κάποιο video, εξαιρετικά πιθανό να προέρχεται από το YouTube. Επιπλέον, ελάχιστοι (7%), όπως υποστηρίζει έρευνα της Pew πληρώνουν για να έχουν online πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό, στοιχείο που ευνοεί τη διάδοση του συγκεκριμένου format.

Πρόσφατα η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Sun Microsystems επέτρεψε τη δημιουργία και εκπομπή video από τους περίπου 30.000 εργαζομένους της στο ειδικό εταιρικό κανάλι που φέρει το όνομα «Channel Sun». Έχοντας πρωτοπορήσει στο εταιρικό blogging η Sun δείχνει να ασπάζεται την αποδοχή του video format και για εταιρικούς σκοπούς -marketing, διαφήμιση κλπ- επιτρέπει από τούδε και εφεξής και το vlogging. Όπως μάλιστα λέει η Linda Crowe, επικεφαλής επικοινωνίας και παραγωγής της Sun, η εταιρεία διαθέτει studio με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραγωγή video.

Την ίδια ώρα το δυναμικά αναπτυσσόμενο Twitter έχει ήδη εντάξει εφαρμογές uploading και sharing αρχείων video, όπως το Twideo, το Twitc και το Τwitgoo. Πρόκειται για πλατφόρμες που φιλοξενούν σύντομα σε διάρκεια video και μπορούν να εκτεθούν στο διαδίκτυο από κινητό σε κινητό, σε υπολογιστή κ.ο.κ. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της BSM Media, με χαρακτηριστικό τίτλο «Mom 3.0», εντός του 2009, τα video blogs, τα podcasts, τα sites κοινωνικής δικτύωσης και οι υπηρεσίες microblogging θα αυξηθούν πάρα πολύ σε δημοφιλία, σε τέτοιο βαθμό που θα αποτελέσουν ελκυστικό μέσο επικοινωνίας των μητέρων με άλλα οικογενειακά μέλη. Δύο στις τρεις «μαμάδες» δηλώνουν ότι το video είναι ένα ελκυστικό μέσο για τον τρόπο ζωής τους. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

mosquito.jpgΠοικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ρότερνταμ η χρήση συσκευής που εκπέμπει μία ενοχλητική για νέους ανθρώπους συχνότητα με σκοπό οι νέοι να μην αντέχουν να κυκλοφορούν στους δρόμους αργά το βράδυ. Το «κουνούπι», όπως ονομάζεται το εν λόγω μηχάνημα, επηρεάζει ανθρώπους μέχρι 25 ετών και τους αναγκάζει να φύγουν από σημεία της πόλης στα οποία οι Αρχές γνωρίζουν ότι συγκεντρώνονται. Οι νέοι παρομοιάζουν τον ήχο αυτό με ένα υπόκωφο βουητό και παραπονιούνται ότι τα αφτιά τους πονάνε όταν βρίσκονται κοντά στη συσκευή.

E-tipos

Comments 0 σχόλια »

greens.jpgΜάθετε τα παιδιά σας να σέβονται και να προσέχουν το περιβάλλον χωρίς να καταφεύγετε σε κινδυνολογίες και καταστροφολογίες. Το www.meetthegreens.org περιέχει μια έξυπνη συλλογή από 10 ταινιάκια μικρού μήκους, τα οποία διδάσκουν τα παιδιά τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές τους συνήθειες. Επίσης τα ενημερώνει για τους σκοπούς και την αναγκαιότητα της οικολογίας. Θέματα όπως η ανακύκλωση, το αλόγιστο ξόδεμα του χαρτιού και άλλων πόρων, η κομποστοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών και των θαλασσών, και η ενέργεια παρουσιάζονται κατανοητά και δίνουν στα παιδιά τα απαραίτητα κίνητρα για να κατανοήσουν γιατί η συμβολή όλων μας στην προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαία.

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

tsoklis2.jpgΓια πρώτη φορά παρουσιάζονται όλα μαζί τα έργα της «ζωντανής ζωγραφικής» του Κώστα Τσόκλη που δημιουργήθηκαν από το 1985 μέχρι σήμερα. «Ζωντανή ζωγραφική» ονομάστηκε το 1986 από τη διεθνή κριτική αυτός ο τρόπος εικαστικής έκφρασης. Τότε που ο Τσόκλης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, παρουσίασε το «Καμακωμένο ψάρι» και τα «Ζωντανά πορτρέτα». Επάνω στους ζωγραφισμένους πίνακες προβάλλονταν βιντεογραφημένες οι πραγματικές φιγούρες των μοντέλων του, που με τις κινήσεις τους έδιναν στο έργο την αίσθηση μιας πραγματικής ζωής. Εκατό περίπου πίνακες μεγάλων και τεραστίων διαστάσεων χωρισμένοι σε 11 ενότητες θα στεγαστούν σε ένα χώρο περίπου 3.000 τ.μ. στο Σχολείον της Ειρήνης Παπά, που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΣΧΟΛΕΙΟΝ
Πειραιώς 52, Μοσχάτο, 210 8894800 έως 30/5

Comments 0 σχόλια »


Ένα βίντεο στο οποίο έχουν τοποθετήσει μικροκάμερα στην πλάτη ενός αετού ώστε να καταγράφονται οι πτήσεις του και οι ελιγμοί που ο άνθρωπος με κανένα μέσο δε θα μπορούσε να πετύχει. Το βίντεο  σας δίνει την αίσθηση πως πετάτε… Αν ζαλίζεστε

Comments 0 σχόλια »

web-meter.jpgΗ ραγδαία αύξηση του αριθμού των ιστοσελίδων με πολιτικό περιεχόμενο, συμβουλές υγείας ή άλλες πληροφορίες, έχει οδηγήσει τους ερευνητές στην ανάπτυξη εργαλείων που ορίζουν την αξιοπιστία ενός site.

Πρόκειται για μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη, εξαιτίας του περιεχομένου που προέρχεται από χρήστες, όπως στην περίπτωση των blogs, εξηγεί ο Αντρέας Τζούφινγκερ, ερευνητής τεχνολογικού ερευνητικού κέντρου στην Αυστρία. Ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας που αναπτύσσει εάν πρόγραμμα που αναλύει τα blogs και τα αξιολογεί αυτόματα ως «πολύ», «μερικώς» ή «καθόλου» αξιόπιστα.

Αυτό το επιτυγχάνει συγκρίνοντας στατιστικές ιδιότητες, όπως η εμφάνιση λέξεων σε εύρος χρόνου, σε σχέση με ένα δημοσιογραφικό άρθρο από πηγές που θεωρούνται ήδη αξιόπιστες. «Έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο Τζούφινγκερ στη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για τον Παγκόσμιο Ιστό που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, Ιάπωνες ερευνητές αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα που ψάχνει στο web για πολλές διαφορετικές απόψεις σε ένα θέμα και κατόπιν τις παρουσιάζει στον χρήστη. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο τρόπος μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να καταλήξουν σε συμπεράσματα για την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας», ανέφερε ο Κότζι Μουρακάμι, του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τενχολογίας Νάρα, στο οποίο αναπτύσσεται η εφαρμογή.

Σύμφωνα με τη Microsoft, ο αριθμός των ιστοσελίδων στον Παγκόσμιο Ιστό αυξήθηκε από 500 το 1994 σε δεκάδες εκατομμύρια σήμερα. Μία από τις πιο διάσημες είναι η Wikipedia, η online εγκυκλοπαίδεια, που στηρίζεται σε ανοιχτό λογισμικό και που δίνει στη δυνατότητα στους ίδιους τους χρήστες να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της, γεγονός ωστόσο που έχει θέσει την αξιοπιστία της σε αμφισβήτηση.

Προκειμένου να προσδιορίσουν την αξιοπιστία των περιεχομένων της Wikipedia, Ιταλοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Ούντινε αναπτύσσουν έναν αλγόριθμο που αποδίδει βαθμολογία στα άρθρα και τους συγγραφείς τους. «Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αλγόριθμος φαίνεται να αναγνωρίζει και να ξεχωρίζει τα υψηλής από τα χαμηλής ποιότητας άρθρα», ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αλμπέρτο Κουσινάτο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Comments 0 σχόλια »

Το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο «Libres Ρarcours» κυκλοφόρησε το 1988 παρουσιάζοντας ένα αρκετά ενδιαφέρον είδος γραφής που ο ίδιος ονόμαζε «τραγούδια χωρίς στίχους». Τα επόμενα άλμπουμ γράφτηκαν με αφορμή είτε τα σόου του Φιλίπ Ζεντίείτε τις παραστάσεις της Κάρλσον, με πιο γνωστό το «Νe m΄oublie pas» που αφιέρωσε στον Μάνο Χατζιδάκι. Η πιο εμπορική δουλειά του ίσως είναι το σάουντρακ της ταινίας «Κiller Κid», ενώ η καταξίωση επήλθε μέσα από τα πιο ώριμα «Ρlaisirs d΄amour», «Ιnvit s sur la terre» και «Ρlay Τime». Μουσική που παρουσιάζεται κυρίως μέσω ακουστικών οργάνων όπως είναι η κιθάρα που παίζει ο Ομπρί, το μαντολίνο, το κοντραμπάσο αλλά και τα πνευστά.

«Εχω παρατηρήσει ότι οι Ελληνες έχουν μια περιέργεια για εναλλακτικές μουσικές. Είναι χάρη σε ένα κομμάτι,το “Αpres la pluie”, που η Ελλάδα με γνώρισε το 1994. Νομίζω ότι στους Ελληνες αρέσει το λάτιν στοιχείο της μουσικής μου.Επίσηςτον θαυμασμό μου για τον Μάνο Χατζιδάκι πρέπει να τον καταλαβαίνει κανείς πίσω από κάποιες συνθέσεις μου. Χωρίς το άλμπουμ του “15 Εσπερινοί”,αναμφίβολα δεν θα είχα ανέβει ποτέ στη σκηνή να κάνω συναυλίες».

Ο Ρενέ Ομπρί εμφανίζεται στο θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα,τηλ.210 3213.100) την Τρίτη 5 Μαΐου. 

Βήμα

Comments 0 σχόλια »

encyclopedia.jpgΎστερα από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα, τώρα και φημισμένες εγκυκλοπαίδειες και εκδόσεις από τον ιδιωτικό τομέα, με πλουσιότατο περιεχόμενο, σπεύδουν να ανεβούν στο «άρμα» της Ανοικτής Πρόσβασης.

Η τριαντάτομη θρυλική εγκυκλοπαίδεια της Γερμανίας, η Brockhaus, εισήλθε πρόσφατα στον κόσμο της Ανοικτής Πρόσβασης. Η γαλλική Larousse ξεκίνησε τη λειτουργία μιας δωρεάν online έκδοσης, όπου δέχεται και συνεισφορές χρηστών, ενώ η βρετανική Britannica επέτρεψε την ελεύθερη πρόσβαση των bloggers και τις εισφορές χρηστών, οι οποίες, αφού εγκριθούν, δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο. Η HarperCollins ξεκίνησε δοκιμαστικά την προσφορά δωρεάν ηλεκτρονικής πρόσβασης στο πλήρες κείμενο επιλεγμένων βιβλίων της, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή οδηγεί τελικά στην αύξηση των πωλήσεων των έντυπων έργων στα βιβλιοπωλεία.

Ως προς τη διετή δικαστική αντιπαράθεσή της με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η Google κατέληξε, λίγο πριν κλείσει το 2008, σε διακανονισμό. Η πρόταση για συμφωνία, που τελεί ακόμη υπό έγκριση, αφορά αυτούς στους οποίους ανήκει ή τους έχει παραχωρηθεί αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης έργου με πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα από το νόμο των Η.Π.Α. (οι δικαιούχοι εκτός Η.Π.Α. επηρεάζονται από αυτήν αν το βιβλίο τους έχει εκδοθεί στις Η.Π.Α., ή αν η χώρα τους είναι μέλος της συνθήκης της Βέρνης ή είχε διμερείς συμφωνίες με τις Η.Π.Α. όταν εκδόθηκε το βιβλίο) και συνίσταται στη δημιουργία ενός συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει την περαιτέρω δημιουργία μιας βάσης δεδομένων. Σε αυτήν θα καταχωρείται το πλήρες κείμενο βιβλίων ψηφιοποιημένων από την ίδια τη Google, με σκοπό την εμπορική χρήση με διάφορους τρόπους.

Το καινούργιο σύστημα αφορά και τους δικαιούχους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αποφασίσουν το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα επιτρέπουν στη Google να κάνει χρήση των έργων τους, κυρίως παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο σύστημα (opt-out) και, όποτε πρέπει, αποζημιώνοντάς τους για τη χρήση των έργων τους.

Λόγω ορισμένων περιορισμών, το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο καθεστώς, αν και εξακολουθεί να επιτρέπει στο Google να «σαρώσει» τα βιβλία public domain. Τέσσερις μήνες πριν από τη διευθέτηση αυτή, ανακοινώθηκε η παραίτηση της Microsoft από το δικό της σχέδιο ψηφιοποίησης βιβλίων public domain. Τέλος, άλλες μικρότερες αλλά σημαντικές προσπάθειες ψηφιακής σάρωσης βιβλίων σχεδιάζονται ή/και υλοποιούνται από τα πανεπιστήμια Κολούμπια των Η.Π.Α. και Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου, καθώς και από το Θεολογικό Σεμινάριο του πανεπιστημίου Πρίνστον των Η.Π.Α.

Εξάλλου, τη χρονιά που πέρασε, μέσω του World eBook Fair 2008, για έναν ολόκληρο μήνα προσφέρθηκε δωρεάν πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιοποιημένα βιβλία. Στόχος για το φετινό, τέταρτο στη σειρά, World eBook Fair, είναι να παρέχει δωρεάν πρόσβαση για ένα μήνα σε 1,5 εκατ. eBooks. Τους υπόλοιπους μήνες του έτους, με μόνο 7 ευρώ το χρόνο, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κατεβάσει στον υπολογιστή του όποιους τίτλους επιθυμεί, έχοντας τη δυνατότητα να διαλέξει από περίπου 500.000 eBooks σε μορφή pdf.

Σήμερα, οι ψηφιοποιημένοι τίτλοι που διατίθενται ελεύθερα στο Διαδίκτυο υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο. Σε μεγάλο ποσοστό, αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Project Gutenberg, με τους 50.000 και πλέον εθελοντές του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

Σαν σήμερα το 1933 ο Κωνσταντίνος Καβάφης πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.

Ενα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή:
«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».

Η ταινία

Comments 0 σχόλια »

lonely-tree2.jpgΟι αρχαίοι Ελληνες απέδιδαν μαγικές δυνάμεις στα δέντρα. Αλλα προέλεγαν το μέλλον, άλλα έβγαζαν μαγικούς καρπούς και άλλα πρόσφεραν το αιωνόβιο σώμα τους για να κατοικήσουν οι Νύμφες των δασών. Γίνονταν πολλά μαγικά με τα δέντρα. Και μεταμορφώσεις.Οπως συνέβη με τον Κυπάρισσο που ήθελε να γλιτώσει από τη λύπη. Αλλά μήπως και η Πίτυς (το πεύκο που συναντάμε παντού) δεν εμφανίστηκε στη Φύση εξαιτίας ενός άτυχου έρωτα; Ιστορίες υπάρχουν πολλές.

Επίσης ευκαιρίες να τις ανακαλύψουμε. Ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Το παριλίσσιο τοπίο για παράδειγμα έχει όλο αυτό το σκηνικό που χρειαζόμαστε. Ερείπια ναών που ήταν χτισμένοι στις όχθες του Ιλισσού αλλά και σπιτιών που βρίσκονταν σε επαφή με τα τείχη. Και δέντρα. Πολλά.

Ο φυτικός κόσμος

Απομένει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του υπουργείου Πολιτισμού. Μια ανοιξιάτικη γιορτή που θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρωί και θα διαρκέσει ώς την ερχόμενη Τρίτη (με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων). Εκδηλώσεις, περιηγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όλα με ελεύθερη είσοδο, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, 73 μουσεία και μνημεία της χώρας.

Περισσότερα στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

technology_internet_crime.jpg«Πλημμύρα» spam e-mail κατέκλυσε το διαδίκτυο από επιτήδειους που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την παγκόσμια ανησυχία γύρω από τη γρίπη των πτηνών.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρία McAfee Inc., οι επιτήδειοι επεδίωξαν την υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών, υποσχόμενοι την προμήθεια φαρμάκων που προστατεύουν από τη γρίπη.

Συνολικά τα e-mail αυτού του είδους αποτελέσαν, σύμφωνα με την εταιρία, το 4% όλων των spam mail που εστάλησαν τη Δευτέρα.

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

xarisero.jpgΟι γεμάτες από ρούχα ντουλάπες, τα σκορπισμένα παιδικά παιχνίδια, τα στοιβαγμένα παλιά βιβλία και cds στα ράφια, καθώς επίσης και πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα αντικείμενα αποτελούν, συνήθως, «πονοκέφαλο» για τους περισσότερους. Και όλοι, όταν δεν τα έχουν πλέον ανάγκη, ψάχνουν έναν τρόπο να τα ξεφορτωθούν.

Τώρα, υπάρχει λύση! Το ιντερνετικό παζάρι… Μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας, xariseto.gr, ένα site με απώτερο σκοπό την ανακύκλωση και την αμοιβαία βοήθεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν δωρεάν πράγματα που δεν τα έχουν ανάγκη, αλλά και να ζητήσουν άλλα που τους είναι χρήσιμα. Γι’ αυτό, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του xariseto, τίποτα δεν πρέπει να πετιέται στους κάδους των σκουπιδιών.

Καθημερινά, δεκάδες πολίτες είτε χαρίζουν είτε ζητούν διάφορα αντικείμενα μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, η χρήση της οποίας είναι δωρεάν.

Η όλη ιδέα του ιντερνετικού παζαριού ξεκίνησε από τις οικολογικές ανησυχίες τεσσάρων φίλων από τη Θεσσαλονίκη.

Η σελίδα έχει συμπληρώσει έναν χρόνο ζωής και ήδη υπάρχουν περισσότερα από 3.500 εγγεγραμμένα μέλη.

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

fb.jpgΠερισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται με τον καιρό οι χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις πληροφορίες που κοινοποιούν για την ιδιωτική τους ζωή, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τεχνολογίας ΗΙΙΤ στο Ελσίνκι.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μεγάλη αύξηση στην αποστολή προσωπικών μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών, προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση προσωπικών πληροφοριών. Ταυτόχρονα, οι φίλοι των κοινωνικών σελίδων του διαδικτύου έπαψαν να ανανεώνουν τόσο συχνά το «status» τους, ώστε να μη γίνεται γνωστό το τι κάνουν ή που βρίσκονται σε ανθρώπους που δεν επιθυμούν να το γνωρίζουν.

Πηγή: Helsinki Institute for Information Technology HIIT

e-tipos

Comments 0 σχόλια »

babet.jpgΟ Κοσμάς βίδος σχολιάζει στο Βήμα: Στη «Γιορτή της Μπαμπέτ», τη θαυμάσια δανέζικη ταινία του Γκάμπριελ Αξελ, το τραπέζι γινόταν ο χώρος πάνω στον οποίο οι άνθρωποι όχι απλώς συναντιόνταν για να χορτάσουν την πείνα τους αλλά ανακάλυπταν και αγαπούσαν ο ένας τον άλλο. Το φαγητό που παρασκεύαζε η πρωταγωνίστρια βάζοντας όλη την τέχνη αλλά και την ευγνωμοσύνη της για τους καλεσμένους της, που της είχαν σταθεί σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, χόρταινε τα πεινασμένα στομάχια αλλά και ζέσταινε τις καρδιές, ξύπναγε μέσα τους ευγενικά αισθήματα, ξανάφερνε στα αυστηρά πρόσωπα το χαμόγελο. Ηταν ένα τραπέζι στο οποίο θα θέλαμε όλοι να ήμασταν καλεσμένοι. Σε αντίθεση με το τραπέζι που έχει στήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο Αlpha. Και όπου όλα τα ευγενικά και όμορφα για τα οποία πάλεψε (με μοναδικά όπλα τις κατσαρόλες και τις κουτάλες της) η Μπαμπέτ έχουν δώσει τη θέση τους σε άνοστα, σχεδόν πλαστικά φαγητά, αλλά και – το χειρότερο- σε πλαστικά αισθήματα.

ΣΦΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
«Κάτι ψήνεται» λοιπόν στον Αlpha. Αυτός είναι ο τίτλος του ριάλιτι όπου οι παίκτες καλούν ο ένας μετά τον άλλο τους συμπαίκτες τους σε τραπέζι, για να κριθούν ακολούθως από εκείνους ως οικοδεσπότες και μάγειροι.

Θα ομολογήσω την αμαρτία μου ότι παρακολουθώ αυτό το ριάλιτι. Δεν είναι μόνο οι συνταγές που με  ενδιαφέρουν όσο τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου που φαίνεται να ξυπνούν με τον ανταγωνισμό. Εναντι 1500 ευρώ οι διαγωνιζόμενοι είναι πανέτοιμοι να σφάξουν τον οικοδεσπότη τους και δεν εννοώ με το βαμβάκι…

Κάτι άξιο παρατήρησης είναι ότι όλοι οι οικοδεσπότες ψωνίζουν από τον μπακάλη της γειτονιάς τους, με τον οποίο διατηρούν μία θερμή σχέση. Ούτε ένας δεν επισκέφθηκε το σουπερμάρκετ. Έχει πέσει γραμμή από τη σκηνοθεσία φαίνεται για την υποστήριξη των μαγαζιών της γειτονιάς.

Εντύπωση μου έχει κάνει η λογική εστιατορίου όλων των οικοδεσποτών. Οι μερίδες ετοιμάζονται στην κουζίνα και δε σερβίρονται στο τραπέζι. Αλλά και τα κακεντρεχή σχόλια των φιλοξενούμενων που συνοδεύουν την άφιξη κάθε πιάτου. Ολα είναι θέμα παιδείας; 

www.katipsinetai.gr

Comments 0 σχόλια »

mass_media.jpgΠριν από δύο χρόνια οι υπεύθυνοι του ΒΒC παρήγγειλαν μια μεγάλη έρευνα για τα πιο αξιόπιστα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον κόσμο. Στην παρουσίασή της τα στελέχη του μεγάλου βρετανικού δημοσιογραφικού οργανισμού χάρηκαν ιδιαίτερα, όταν το ΒΒC ήρθε πρώτο στην προτίμηση του διεθνούς κοινού με δεύτερο το αμερικανικό CΝΝ. Έμειναν όμως έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν ότι τρίτο στον κατάλογο ήταν… το Google. Μια μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης, χωρίς πρωτογενείς ειδήσεις και χωρίς ούτε έναν δημοσιογράφο στο προσωπικό της, όπου κάποιος μπορεί να βρει πολλές σωστές πληροφορίες, αλλά και πολλές εντελώς λανθασμένες. «Τρομάξαμε», διηγείται ο Φιλ Χάρτιν, στέλεχος του ΒΒC και αρθρογράφος της εφημερίδας «Guardian», «διότι φάνηκε ότι μπορεί να γίνει κάποιος αξιόπιστος χωρίς να επενδύσει καθόλου στο σωστό περιεχόμενο». Αυτός ήταν ένας από τους προβληματισμούς που παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ημερίδα για το μέλλον των ΜΜΕ, που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα ο σύλλογος Ελλήνων αποφοίτων του περίφημου London School of Εconomics και στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής του αραβόφωνου καναλιού Αl Jazeera Μουσταφά Σουάγκ, η καθηγήτρια ΜΜΕ του LSΕ Λίλη Χουλιαράκη και ο διευθυντής του φόρουμ του LSΕ για τη δημοσιογραφία Τσάρλι Μπέκετ.

Ξεπερνούν τα 7 δισ. οι ιστοσελίδες που υπάρχουν σήμερα στο Ίντερνετ, την ίδια στιγμή που, όπως παρατήρησαν οι ομιλητές, παρατηρείται τεράστια συρρίκνωση των ειδησεογραφικών πηγών. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, από το 2002 έως το 2006 ο αριθμός των ξένων ανταποκριτών των ΜΜΕ μειώθηκε κατά 25%. Πολλά μέσα χρησιμοποίησαν στη θέση τους πολίτες που λειτούργησαν ως ερασιτέχνες δημοσιογράφοι. Για παράδειγμα, όταν το ΒΒC ζήτησε από τους Βρετανούς να στείλουν εικόνες από το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τον Ιανουάριο τις νότιες περιοχές της Βρετανίας, έλαβε μέσα σε δύο ημέρες περισσότερες από 35.000 φωτογραφίες! Τι μένει λοιπόν στα παραδοσιακά μέσα; Ο Φιλ Χάρτιν είναι κατηγορηματικός: «Να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, να υποστηρίζουν την ερευνητική δημοσιογραφία, να επενδύουν στους επαγγελματίες της ενημέρωσης και να ξεσκεπάζουν τις άβολες αλήθειες».

Comments 0 σχόλια »

Την περασμένη εβδομάδα, διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ στη «Λε Μοντ» της Ανιέ Πουαριέ, που ξεκίνησε με μια μεσονύχτια βόλτα της στα Place de Greve, μια πανέμορφη πλατεία, ακριβώς στην καρδιά του Παρισιού και απέναντι από το δημαρχείο της πόλης. Εκεί, λοιπόν, η ρεπόρτερ έζησε αυτό που ονομάστηκε ronde des obstines από τους φοιτητές, οι οποίοι εδώ και 3 περίπου εβδομάδες, 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, περπατούν γύρω γύρω στην πλατεία, ασταμάτητα και, για να μεταφράσουμε ελεύθερα την παραπάνω φράση, ξεροκέφαλοι, πεισματάρηδες, που με τον τρόπο τους λένε «δεν μας αλλάζετε εύκολα τη γνώμη και εμείς θα κάνουμε κύκλους, εδώ, ώσπου να μας ακούσετε». ΔΕΝ κάνουν μόνον κύκλους όμως. Οπως περπατούν, κάποιοι από αυτούς σταματούν και, για περίπου 10 λεπτά, αρχίζουν και διαβάζουν αποσπάσματα από λογοτεχνικά βιβλία, κυρίως της κλασικής, γαλλικής λογοτεχνίας. Κάποτε είναι εκατοντάδες, κάποτε λιγότεροι, κάποτε τόσοι πολλοί, που δυσκολεύεσαι να τους μετρήσεις. Η ώρα της ανάγνωσης, γράφει η Πουαριέ στη «Λε Μοντ», είναι εντελώς απρογραμμάτιστη. Προκύπτει έτσι, αυθόρμητα, στη στιγμή. Και, τότε, αποστέλλονται αμέσως μερικά γραπτά μηνύματα μέσω κινητών και σε ελάχιστο χρόνο μαζεύονται σε όποια πλατεία αποφασιστεί εκείνη την ώρα (μπορεί η πλατεία Σαν Μισέλ στο Παρίσι, μπορεί όμως και η Γκραν Πλας του Στρασβούργου) φοιτητές και καθηγητές. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να φέρουν μαζί τους ένα βιβλίο και, όταν επιλεγεί ένα από αυτά, κάποιος αρχίζει να διαβάζει δυνατά και, όπως γράφει η εφημερίδα, «ο τόπος πλημμυρίζει από λέξεις και ξεχειλίζει από ένα γλυκό μουρμουρητό». Σκηνικό σουρρεαλιστικό, που κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα.

Ελευθεροτυπία

Πρωτότυπες μορφές διαμαρτυρίας. Εχει κάτι να πει η ΟΛΜΕ;

Comments 0 σχόλια »

hvd.jpgΠόσο χώρο θα εξοικονομούσατε στα ράφια σας ή τα συρτάρια σας εάν είχατε τη δυνατότητα ν’ αποθηκεύσετε περίπου 100 DVD σ’ ένα δίσκο; Θα μπορούσατε ν’ απαντήσετε στο ερώτημα εάν διαθέτατε το νέο «μικρο-ολογραφικό δίσκο» χωρητικότητας 500 GB.

Πρόκειται για οπτικό δίσκο ίδιου μεγέθους με τα κοινά DVD αλλά εκατονταπλάσιας χωρητικότητας, χάρη σε μια νέα τεχνολογία εγγραφής, που ξεπερνάει κατά πολύ και τα Blu-ray.

Η ειδοποιός διαφορά του νέου προϊόντος, που παρουσίασε η εταιρεία General Electric (GE), από τα σημερινά οπτικά μέσα συνίσταται στο γεγονός ότι τα δεδομένα δεν γράφονται στην επιφάνεια του δίσκου αλλά σε τρεις διαστάσεις -κυριολεκτικά σε ολόγραμμα.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

white.jpgΔιαβάζω στα Νέα: “Το υπουργείο Παιδείας μόλις τώρα αρχίζει μια έρευνα για τη χρησιμότητα των διαδραστικών πινάκων, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει σε αντικατάσταση των κλασικών μαυροπινάκων.

Οι πίνακες αυτοί μαζί με τα ανάλογα διαδραστικά θρανία που θα βγουν στο εμπόριο το επόμενο διάστημα αποτελούν την τεχνολογία αιχμής στην εκπαίδευση. Τα σχολεία μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτικό λογισμικό που ήδη υπάρχει, καθώς τα περισσότερα μοντέλα διαδραστικών πινάκων (σ.σ.: υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες από διαφορετικές εταιρείες) είναι ουσιαστικά μια μεγάλη επιφάνεια αφής που συνδέεται με υπολογιστή και επάνω στην οποία προβάλλονται εικόνες με βιντεοπροβολέα. Έτσι μπορεί να λειτουργήσουν τόσο ως κανονικοί πίνακες, όπου αντί για κιμωλία γράφει κανείς με το δάχτυλο ή με τις ειδικές γραφίδες, όσο και ως οθόνη προβολής, με την πρόσθετη δυνατότητα να μπορεί κανείς να σημειώσει πάνω σε αυτό που εικονίζεται ό,τι θέλει”.

Περισσότερο ενδιαφέρον όμως έχουν τα σχόλια του κοινού:

“Ολα τα είχε η μαριορή τα κοκοψιψίνια τη μάραναν.”

“Φανταστείτε λέει τους καθηγητές του ελληνικού δημόσιου σχολείου να φτιάχνουν παρουσιάσεις για τους μαθητές τους.Φανταστείτε φιλολόγους να ανθολογούν και να σκανάρουν κείμενα να τα περάσουν στο pc για να προβληθούν στον ηλ. πίνακα την ώρα του μαθήματος. Φανταστείτε φυσικούς , χημικούς , βιολόγους να δημιουργούν ή να μαζεύουν από το internet animations φανομένων του μαθήματος τους να τα περάσουν στο pc για να προβληθούν στον ηλ. πίνακα την ώρα του μαθήματος. Φανταστείτε μαθηματικούς να δημιουργούν γραφικές παραστάσεις ή γεωμετρικά σχήματα που θα μπορούν να μετατοπίζονται να περιστρέφονται για να κεντρίσουν την φαντασία του μαθητή να τα περάσουν στο pc για να προβληθούν στον ηλ. πίνακα την ώρα του μαθήματος”.

Χωρίς σχόλιο!

Comments 0 σχόλια »

H Google δημιούργησε μία εφαρμογή στα google maps όπου ενημερώνεται ο παγκόσμιος χάρτης με τα νέα κρούσματα γρίπης των χοίρων. Ο χάρτης ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Ετσι θα αποφασίσετε εύκολα που θα πάτε διακοπές φέτος…

Comments 0 σχόλια »

spiliot.jpg

Βλέπω ότι ο υπουργός μας θέλησε να ενταχθεί στην ομάδα των bloggers. Αλλά γιατί δεν χρησιμοποίησε τις δομές του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου; Το meafora.com δεν είναι λίγο αταίριαστο για το χώρο της παιδείας; com όπως commercial – ούτε καν edu;

Οπως θα διαπιστώσετε ήδη το blog σφύζει από ζωή. Σχόλια συγκεντρώνονται επί  σχολίων. Στην κατηγορία Παιδεία – Απόψεις – Σχόλια έπεσα πάνω στο άρθρο: Βαρεμάρα όπου διατυπώνεται η απορία: Γιατί υπήρξαν/υπάρχουν καθηγητές που βαριούνται τη ζωή τους;

Άραγε θα απαντάει έστω κάποια σχόλια ο υπουργός; μένει να το δούμε…

Και η επίσημη ανακοίνωση:

Στον «αέρα» βρίσκεται από σήμερα, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, το νέο μπλογκ www.meafora.gr και www.meafora.com το οποίο έρχεται να συμβάλλει στον πολύπλευρο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την Παιδεία και δίνει στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και σε όλη την κοινωνία την δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους. Στο πλαίσιο της κοινοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα αποστείλει σήμερα εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία της χώρας προκειμένου τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν το νέο μπλογκ και να το ενισχύσουν με τις απόψεις τους.

Comments 1 σχόλιο »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων