Αρχείο για Μάρτιος, 2009

ms.jpgΣημαντική διάκριση εξασφάλισαν οι εκπαιδευτικοί κ. Κώστας Δημητρίου, κ. Γιώργος Διπλάρης και κ. Θοδωρής Ανδριόπουλος συμμετέχοντας στο 6ο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, 24 έως 27 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης υπήρξε η ανάδειξη χρήσης καινοτόμων εφαρμογών της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και η εποικοδομητική ανταλλαγή επιτυχημένων πρακτικών μεταξύ των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κ. Κώστας Δημητρίου και Γιώργος Διπλάρης (Κολλέγιο Ψυχικού) κέρδισαν την τρίτη θέση στην κατηγορία «Καινοτομία στο Περιεχόμενο» του διαγωνισμού, συμμετέχοντας με την εργασία «Από τον Newton στο CERN». Με αυτήν την προτεινόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα, οι μαθητές καλούνται να παρακολουθήσουν μέσα από ένα «εικονικό τηλεσκόπιο» την κίνηση των πλανητών χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό της Microsoft World Wide Telescope, να μελετήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο της τροχιάς των πλανητών και των φορτισμένων σωματιδίων και να κατασκευάσουν μοντέλα προσωμοίωσης στον υπολογιστή.

Στη συνέχεια επικοινώνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με επιστήμονες του CERN οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών.

Επιπλέον, ο κ. Θοδωρής Ανδριόπουλος (Κολλέγιο Ανατόλια) με την εργασία «Ποιός σκότωσε τον κύριο Χ?» με θέμα την εξιχνίαση ενός φανταστικού φόνου από τους μαθητές χρησιμοποιώντας γεωμετρικούς και μαθηματικούς γρίφους, έλαβε την τρίτη θέση στην ειδική κατηγορία όπου όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν την καλύτερη εργασία.

 Ανακτήθηκε από: www.naftemporiki.gr

Comments 0 σχόλια »

O μαθητής από το Λύκειο Λευκίμμης στην Κέρκυρα θα ολοκληρώσει τη Γ Δ τάξη Λυκείου και θα δώσει πανελλαδικές εξετάσεις αποφάσισε χθες το υπουργείο Παιδείας. Οπως είναι γνωστό δικαστική απόφαση δημιούργησε πρόβλημα στον 17χρονο μαθητή, καθώς τον υποχρέωνε να επιστρέψει στην Α΄ Λυκείου λόγω αδικαιολόγητων απουσιών.

Οπως είπε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Νίκη Γκοτσοπούλου «εκλείπει ο λόγος που θα μπορούσε η δικαστική απόφαση να υλοποιηθεί και καλείται ο μαθητής να ολοκληρώσει την τρίτη τάξη». Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας επισημαίνεται: «Υπάρχει μια δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου,το οποίο είναι δικαστήριο διοικητικό και έκρινε καθαρά το τυπικό σχετικά με την πράξη του διευθυντή αν ήταν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες οι απουσίες και στο σημείο δικαίωσε τον διευθυντή». Και η ανακοίνωση καταλήγει: « Ομως,αυτή η απόφαση αν είχε έρθει τρία χρόνια πριν, μετά την αίτηση αναστολής εκτέλεσης, όντως θα υλοποιείτο.Αυτήν την ώρα,τρία χρόνια μετά και έχοντας ολοκληρώσει την Α΄ Λυκείου, τη Β΄ Λυκείου και κατά το 80% τη Γ΄ Λυκείου, δεν μπορούμε να τον επαναφέρουμε να παρακολουθήσει ξανά το ίδιο πρόγραμμα σπουδών».

Νομίζω ότι μετά από αυτό το δεδικασμένο, ανοίγει ο δρόμος για ασφαλιστικά μέτρα πολλών αδικημένων από τη σταυροδοσία μαθητών. Λόγω της δυσλειτουργίας των δικαστηρίων, οι αποφάσεις του κυρίαρχου οργάνου του σχολείου, του συλλόγου υπόκεινται πλέον σε αναθεωρήσεις.

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο;

Comments 1 σχόλιο »

chinese2.jpgΣτο πλαίσιο μιας εκτεταμένης επιχείρησης ηλεκτρονικής κατασκοπείας, άγνωστοι διείσδυσαν λαθραία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έκλεψαν έγγραφα από εκατοντάδες κυβερνητικά και ιδιωτικά γραφεία σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία του Δαλάι Λάμα.

Καναδοί ερευνητές ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι το σύστημα ελεγχόταν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήταν εγκαταστημένοι σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα. Προσέθεσαν, όμως, ότι δεν μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ενέχεται η κινεζική κυβέρνηση. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πρόκειται για μια μη κρατική κερδοσκοπική επιχείρηση ή να την άρχισαν ιδιώτες, οι οποίοι είναι γνωστοί στην Κίνα ως «πατριώτες χάκερς».

Οι ερευνητές, οι οποίοι έχουν την έδρα τους στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών Μunk στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, κλήθηκαν από το γραφείο του Δαλάι Λάμα, του εξόριστου ηγέτη του Θιβέτ που η Κίνα τακτικά καταγγέλλει, να εξετάσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου για «κακόβουλα» λογισμικά. Η έρευνά τους φανέρωσε μια ευρύτερη επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, υπήρξε διείσδυση σε τουλάχιστον 1.295 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε 103 χώρες, περιλαμβανομένων πολλών που ανήκουν σε πρεσβείες (της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ταϊλάνδης, της Ταϊβάν, της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και του Πακιστάν), σε υπουργεία Εξωτερικών (του Ιράν, του Μπανγκλαντές, της Λετονίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, των Μπαρμπέιντος και του Μπουτάν) και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως και στα κέντρα εξόριστων Θιβετιανών που έχει ιδρύσει ο Δαλάι Λάμα στην Ινδία, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Τα Νέα

CNN

Comments 0 σχόλια »

10minutemailgreek.jpgΠόσες φορές σας έχουν ζητήσει να δώσετε το email σας, για να διαβάσετε κάτι σε μιά ιστοσελίδα; και στη συνέχεια πλημμυρίζετε με spam mail; Το Mail των 10 Λεπτών σας βοηθάει να αποφύγετε το πρόβλημα.

Λάβετε υπό όψη ότι το e-mail είναι ανοιχτό μόνο για 10 λεπτά και μετά διαγράφεται τελείως.

Comments 0 σχόλια »

school-violence.jpg«Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη μανία των παιδιών. Είμαι κοντά τους, αν και κρατάω μια απόσταση γιατί τα φοβάμαι κι εγώ, από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Τέτοια μανία καταστροφής!

Τόσο μίσος! Το βλέπεις στα μάτια τους. Δεν είναι ζωηρά πλέον τα παιδιά, είναι αγριεμένα. Κλείνουν την πόρτα κλοτσώντας τη μέχρι να σπάσει. Χαράζουν τα θρανία, ό,τι βρουν. Καινούργιο κτίριο και μέσα σε έξι μήνες έχει γίνει ρημαδιό. Σπασμένα ντουλάπια, θρανία, παράθυρα, καρέκλες, φώτα.

Στους τοίχους βλέπεις αποτυπώματα απ’ όλα τα μεγέθη και τους τύπους παπουτσιών που κυκλοφορούν. Είναι άγρια και μεταξύ τους. Να φάει το ένα το άλλο. Υπάρχουν και παιδιά με έντονα προβλήματα. Ψυχολογικά ή και άλλα προβλήματα που δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω ότι μόλις φύγουν από δω θα είναι έτοιμα για φόνο. Μα, να κυκλοφορούν με μαχαίρια και κάτι άλλα, που μοιάζουν με μεγάλα δακτυλίδια, και να μην τους μιλά κανένας; Κρίμα γιατί είναι και παιδιά από πλούσιες οικογένειες…». Είναι η μαρτυρία μιας καθαρίστριας από μικρομεσαίο ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων. Τα όσα είπε μού τα επιβεβαίωσε σχεδόν με τα ίδια λόγια μια καθηγήτρια, αλλά σε άλλο σχολείο! Μια έμπειρη καθηγήτρια την οποία έχει εντυπωσιάσει το μίσος των παιδιών για το σχολείο, εκτός των όσων συμβαίνουν στη ζωή τους. Είναι από τις ελάχιστες/ελάχιστους που μου μίλησαν καθαρά.

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

web2.jpg«Το Διαδίκτυο το βλέπω σαν ένα μέσο που προάγει το διάβασμα αντί να το εμποδίζει», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Σίλια Ρις, η πιο διάσημη Βρετανή συγγραφέας βιβλίων για εφήβους μετά την Τζ.Κ.Ρόουλινγκ.
Από τις σημαντικότερες Βρετανίδες συγγραφείς εφηβικής λογοτεχνίας η Σίλια Ρις, έχει περισσότερα από 15 βιβλία στο ενεργητικό της, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες Στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε από τη «Μικρή Μάγισσα» που βραβεύτηκε στη Γαλλία με το Ρrix Sorcieres (2003), ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα της Βρετανίας την ενέταξε στα υποχρεωτικά εξωσχολικά αναγνώσματα στο γυμνάσιο.

Η Ρις έχει σπουδάσει Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες και δούλεψε ως δασκάλα πολλά χρόνια… «Αυτός ήταν κι ο λόγος που άρχισα να γράφω», είπε στα «ΝΕΑ». «Ρωτούσα τους μαθητές μου τι θα τους άρεσε να διαβάζουν κι άρχισα να δημιουργώ ήρωες της ηλικίας τους. Κατά τα άλλα, σε δομή και περιεχόμενο, είναι σχεδόν βιβλία ενηλίκων». Στο τελευταίο της μυθιστόρημα η 17χρονη Sovay μπαίνει στην περιπέτεια να βρει τον πατέρα και τον αδελφό της που κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν τη Γαλλική Επανάσταση. Η έρευνά της την οδηγεί σε σκοτεινές, επικίνδυνες γωνιές του Λονδίνου και του Παρισιού, όπου για να πετύχει τον σκοπό της «παίζει» διάφορους ρόλους παραδοσιακά ανδρικούς.

Αλλάζουν οι άνθρωποι ανάλογα με την εποχή; Το ρωτάω γιατί υπήρξατε πολλά χρόνια δασκάλα και παρακολουθούσατε από κοντά τα παιδιά…

Αν εξαιρέσουμε τα κομπιούτερ, το Ίντερνετ και τα κινητά, δεν βλέπω βασικές διαφορές. Τα συναισθήματα, οι σχέσεις, τα πράγματα για τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονται τα παιδιά είναι τα ίδια- ανεξάρτητα αν μιλάμε για 15 ή 50 χρόνια πίσω.

Απευθύνεστε στο πιο δύσκολο κοινό. Πόσω μάλλον σήμερα που το κοινό των εφήβων έχει αναπτύξει μια νέα «γλώσσα» επικοινωνίας, εκείνη του Ίντερνετ. Ώρες ώρες νομίζει κανείς ότι δεν γίνεται να εισχωρήσει εύκολα σ΄ αυτόν το νέο κόσμο…

Συμφωνώ. Αλλά το Ίντερνετ δεν καλύπτει το 100% της ζωής τους. Τους μένει ελεύθερος χρόνος- και το βιβλίο θα είναι πάντα μια ιδανική διέξοδος. Και αφού το διαβάσουν, θα κάτσουν στον υπολογιστή τους και θα μιλήσουν γι΄ αυτό που διάβασαν ή θα γράψουν τη δική τους κριτική, θα γράψουν σε blogs βιβλίων, θα έρθουν σε επαφή με τον συγγραφέα κ.λπ. Εγώ το βλέπω σαν ένα μέσο που προάγει το διάβασμα αντί να το εμποδίζει.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

post-graduate-09.jpg«Ενα θα σου πω: Αν στην Ελλάδα είχαμε αυτές τις υποδομές θα είχαμε πολλούς Αϊνστάιν!» Οι Ελληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό –άλλοι έχοντας και την εμπειρία του ελληνικού πανεπιστημίου και άλλοι όχι– είναι ενδεχομένως οι πιο αυστηροί, αλλά και οι πιο αντικειμενικοί κριτές της ελληνικής πανεπιστημιακής πραγματικότητας. Από μακριά, όπως και να το κάνεις, βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά. Υπολογίζεται ότι 51.000 Ελληνες βρίσκονται για σπουδές στο εξωτερικό, με τη μερίδα του λέοντος να έχει απορροφηθεί στη Μεγάλη Βρετανία (30.000 περίπου) και τους υπόλοιπους να μοιράζονται σε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των Ελλήνων που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας είναι υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου: 8,5% έναντι 3%… Η φοιτητική μετανάστευση, φυσικά, μεταφράζεται και σε τεράστια οικονομική αιμορραγία που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αλλοι φεύγουν από την Ελλάδα γιατί επιδιώκουν «το κάτι παραπάνω», άλλοι γιατί αναζητούν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, άλλοι επειδή απλώς απέτυχαν να σπουδάσουν εδώ. Με τους ορίζοντες πια ανοιχτούς και πολλοί με «βαριά» πτυχία στο χέρι, αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην παραμονή στο εξωτερικό και την επιστροφή στην πατρίδα. Οπως λέει ένας φοιτητής στην «Κ», «το ξέρω ότι το μέλλον μου είναι “έξω”, η καρδιά μου όμως παραμένει εδώ». Ελληνες της πανεπιστημιακής ξενιτιάς μιλούν στην «Κ» για τις σπουδές τους, τις προοπτικές, τη νοσταλγία, ενώ κρίνουν και τα δρώμενα στα ελληνικά ΑΕΙ με λόγια αυστηρά –«αδιανόητα μάς φαίνονται πολλά από αυτά που γίνονται»…

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

piedibus.jpgΚάθε πρωί 450 μαθητές περπατούν έως τα δέκα δημοτικά σχολεία της ιταλικής πόλης Λέκο, στο νότιο άκρο της λίμνης Κόμο. Το 2003, μια περιβαλλοντική οργάνωση προσπαθώντας να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και κυρίως την αύξηση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρότεινε ένα μέτρο παλαιομοδίτικο και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό: τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια.

Ετσι, δημιουργήθηκαν τα piedibus (τα λεωφορεία πεζών). Στην ουσία, πρόκειται για διαφορετικά δρομολόγια, σαν αυτά που θα ακολουθούσε το σχολικό λεωφορείο. Οδηγός υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει… όχημα. Κάθε πρωί κάποιοι υπάλληλοι και γονείς, φορώντας φωσφορίζοντα γιλέκα, καθοδηγούν τους μαθητές μέσα από τα δρομάκια της πόλης στις πύλες των σχολείων τους, κάνοντας ενδιάμεσους σταθμούς για να μαζέψουν όλο και περισσότερα παιδιά. Κάθε δρομολόγιο δεν ξεπερνά το 1,5 χιλιόμετρο, αλλά το νέο σύστημα μετακίνησης γλίτωσε την πόλη από 164 χιλιάδες χιλιόμετρα οδικών μετακινήσεων, αποτρέποντας την εκπομπή χιλιάδων τόνων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξηγεί ο έφορος περιβάλλοντος της πόλης, Ντάριο Πεζέντι.

Η Καθημερινή

www.piedibus.it

Οι καλύτερες ιδέες είναι οι απλές ιδέες… Αντε γιατί κάθε πρωί δεν αντέχεται η συμφόρηση με όλες τις τζιπούρες με τους αγουροξυπνημένους γόνους…

Comments 0 σχόλια »

dimoula…όπως τα παρουσίασε η Κική Δημουλά σε ομιλία της στην Αρχαιολογική Εταιρεία. Ενα κείμενο της Κικής Δημουλά, μόλις τριάντα σελίδων, που εκφωνήθηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία στις 26 Ιανουαρίου 2009, αποδεικνύει ότι ο ποιητικός λόγος δεν έχει όριο φόρμας. Είναι μια ομιλία που περισσότερο θυμίζει λυρική έκφραση παρά τους τυπικούς λόγους των τιμητικών εκδηλώσεων. Η ακαδημαϊκός παρουσιάζει συνοπτικά τις προθέσεις και τους τρόπους της, μιλάει για όσα την εμπνέουν, όσα τη δυσκολεύουν, όσα τη φέρνουν σε αμηχανία. Καθώς η ομιλία ετοιμάστηκε για συγκεκριμένο κοινό, παντρεύει σε αυτή στοιχεία που αφορούν τους ακροατές της. Λέει λίγο μετά την «καλησπέρα» της ότι έχει «συμπτώματα μέθης» από τα καλά λόγια της προσφώνησης και συμπληρώνει: «Αρχισα να νιώθω σαν ένα σημαντικό θραύσμα της σπουδαίας προγόνου μας της αρχαιότητας,το οποίο έφερε στο φως η επιστήμων σκαπάνη και σας το παρουσιάζει». Λέει στο κοινό της ότι, όταν θέλει να γράψει και δεν μπορεί, προσεύχεται στον Παντοδύναμο να της στείλει λίγη δύναμη: «Οπως και να ΄ναι,εμμένω στην προσευχή κι ας θεωρείται πως είναι ένα αναχρονιστικό κουτί παραπόνων ξέχειλο,ξεχασμένο,μια εικόνα παραμελημένης, προαποφασισμένα αταχυδρόμητης ανάγκης».

Εξηγεί πόσο ανασταλτικά λειτουργεί στην έμπνευσή της ένας τίτλος γιατί αν, λέει, δεν έχει τίτλο, λοξοδρομεί και κατευθύνεται όπου ακούγεται τρεχούμενο νερό: «Φτάνοντας και λάθος να δω ότι έκανα και τα νερά να μην τρέχουν,ούτε σταγόνα,δεν έχει σημασία.Εγώ πάντως το μικρό σταμνάκι μου πρόφτασα καθ΄ οδόν να το γεμίσω με τον ήχο της αναβλύζουσας νοερότητας». Για τον τίτλο της ομιλίας αναφέρει ότι προκύπτει από την αδυναμία της να επικεντρωθεί σε ένα θέμα, καθώς προτιμά τις πλαγιοδρομήσεις. Ως αφετηρία της ομιλίας της χρησιμοποίησε «μερικές ευαισθησίες,ταλαιπωρημένες από τα ταξίδια τους σε μακρινά ενδεχόμενα και κοντινές επαληθεύσεις.Τις βρήκα σ΄ ένα ημερολόγιο που κρατούσε ο φόβος,γραμμένες ανάκατα,έξω από την αράδα τους πεσμένες, άλλη μπρούμυτα,άλλη ανάσκελα,σα να τις έγραφε το χέρι μιας μεγάλης φουρτούνας».

Η Κική Δημουλά αναφέρει στην ομιλία της ετερόκλητους χαρακτήρες και δημιουργούς: ξεκινά από τον Δαρείο του Καβάφη, για να αναζητήσει τη Σταχτοπούτα (με την οποία παρομοιάζει τη γλώσσα) και την κακιά μητριά (τη σιωπή). Λίγο πιο κάτω θα επιβιβαστεί στην Κιβωτό του Νώε (που μπάζει από την πίσω πόρτα το «σκυλολόι της σκληρότητας»), συναντά τον Νερούδα, διασταυρώνεται με τον Αθω Δημουλά, τον Σαίξπηρ, τον Τσέχοφ. Στις τελευταίες σελίδες περιγράφει έναν κινέζο πλανόδιο πωλητή, που μπαίνει σε μια «όχι κοσμική ταβέρνα», «με το κινητό εμπόρευμά του έκθετο πάνω σ΄ ένα ξύλινο τελάρο κρεμασμένο με λουρί από το λαιμό του». Διαλέγει να αγοράσει: «Εμένα μου γυάλισαν κάτι κοκκινόχρωμα ευτελή πουλάκια γύψινα». Αγοράζει τρία για να είναι βέβαιη ότι θα ακουστεί το κελάηδισμα- ώστε τις νότες «να μην τις πάρει ο σφοδρός άνεμος της νοερότητας». Οταν υπάρχει κελάισμα, υπάρχει η επιθυμία ακροατηρίου: «Γι΄ αυτό το ακροατήριο μαθαίνουμε να ψευτοτραγουδάμε ή να βουβαινόμαστε,βυθιζόμενοι αργά αργά στην άπατη λέξη:βοήθεια…βοήθεια…που ξελαρυγγιαζόμαστε να ζητάμε».

Είναι δύσκολο και μάλλον άχαρο να μιλάει κάποιος για το έργο του. Η Δημουλά διαφεύγει γιατί, ενώ φαινομενικά αναφέρεται στην περιπέτεια της σύνταξης ενός ποιήματος, διατρέχοντας ζητήματα δυνητικά βαρετά (η γλώσσα, το θέμα, ο αναγνώστης), ουσιαστικά κάνει το δικό της. Γράφει ένα εκτενές πεζο-ποίημα για όλα αυτά, εξαιρετικά ευχάριστο και πολύ διαφωτιστικό.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Ο 78χρονος Carl Fredricksen αποφασίζει οτι είναι ώρα να ικανοποιήσει το παιδικό του όνειρο και να πετάξει μαζί με το σπίτι του. Χρησιμοποιώντας χιλιάδες μπαλόνια το σπίτι απογειώνεται με προορισμό την Νότια Αμερική. Για κακή τύχη του Carl, στο ταξίδι έχει την παρέα του Russell, ενός πιτσιρικά που μόνο εμπόδια βάζει στο μεγαλόπνοο σχέδιο του τολμηρού παππού. Με την υπογραφή της Disney – Pixar και την σκηνοθετική καθοδήγηση των Pete Docter (Monsters, Inc) και Bob Peterson το Up θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Μαϊου 2009 στην Αμερική. Μέχρι τότε θα μείνουμε με το trailer.

Comments 0 σχόλια »

panopticon-sml.jpgΕιδικός σε θέματα υπολογιστών από το MIT καλεί για μία νέα συμφωνία που θα επιτρέπει να ελέγχονται τα ίχνη που αφήνουνε όταν συνομιλούμε ή σερφάρουμε στο Διαδίκτυο.

Ο Άλεξ Πέντλαντ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι «τα ψηφιακά ίχνη έχουν μεγάλη κοινωνική και επιστημονική αξία».

Ωστόσο, οι κάτοχοί τους εκτίθενται, καθώς τα ίχνη αυτά επιτρέπουν στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να γνωρίζουν τις προσωπικές κινήσεις του καθενός στη διάρκεια της ημέρας (reality mining).

Ο κ. Πέντλαντ, ειδικός στην ανθρωποκεντρική τεχνολογία, σημείωσε ότι «οι εταιρείες θα έχουν ρόλο κλειδί σε μία νέα συμφωνία, όπου θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του ατόμου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάτι τέτοιο θα επέτρεπε τα προσωπικά δεδομένα να χρησιμοποιούνται για «το κοινό καλό», όπως είναι η παρακολούθηση της υγείας, ασφάλειας ή ακόμα και της περιβαλλοντικής προστασίας, διατηρώντας πάντα την ανωνυμία».

«Νέες επαναστατικές μέθοδοι παρακολούθησης από τα κινητά τηλέφωνα και άλλα ψηφιακά μέσα παρέχουν μία ‘θεϊκή’ οπτική για τον εαυτό μας», επεσήμανε ο κ. Πέντλαντ σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Αυτές οι νέες μέθοδοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν η πραγματικότητα της ιδέας του Τζόρτζ Όργουελ για μία πλήρως ελεγχόμενη κοινωνία. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε μπορεί να είναι είτε η σωτηρία μας, είτε η καταστροφή μας», συμπλήρωσε ο Άλεξ Πέντλαντ.

Οι παρακολουθήσεις αφορούν σε διαδικτυακά δεδομένα, όπως η επισκεψιμότητα ιστοσελίδων ή οι αγοραστικές συνήθειες του καθενός, στην επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων και συστήματα πλοήγησης, όπως το GPS.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Comments 0 σχόλια »

youtubeedu.jpgΑν σας έχει λείψει το πανεπιστήμιο ή είστε απλά φιλοπερίεργος και σας αρέσει να μαθαίνετε, ρίξτε μια ματιά…. Το YouTube Edu  αποτελεί μία προσπάθεια εθελοντών υπαλλήλων του δημοφιλούς site προκειμένου να συγκεντρωθεί όλο το εκπαιδευτικό υλικό που ανεβάζουν κολέγια και πανεπιστήμια.

Στο http://www.youtube.com/edu μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό περιεχόμενο απο δεκάδες κολέγια και πανεπιστήμια, όπως διαλέξεις καθηγητών (απο πανεπιστήμια όπως το MIT, το Yale και το Stanford!) ή αθλητικές δραστηριότητες μαθητών.

Το YouTube Edu μπορεί να αποτελέσει μαζί με άλλα παρόμοια sites όπως το ACADEMIC EARTH (http://academicearth.org/) που αξίζει να επισκεφτείτε, μία πολύ σημαντική πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους μαθητές, τους φοιτητές και όχι μόνο.

www.youtube.com/edu

Comments 0 σχόλια »

scan5_print.jpgΞυπνώντας το πρωί -άνθρωπος είστε, θέλετε, πίνοντας τον καφέ σας, μια ζεστή φωνή να σας διαβάσει την αγαπημένη σας εφημερίδα. Και τι έγινε που είστε μόνος στο σπίτι; Επιλέγετε τα αποσπάσματα που σας ενδιαφέρουν στο Ιντερνετ και τα ακούτε δυνατά από τα ηχεία ενώ ντύνεστε. Ηρθε όμως η ώρα να πάτε στο γραφείο. Από το προηγούμενο βράδυ σκέφτεστε την εμπιστευτική επιστολή που έχετε να στείλετε στον συνεργάτη σας στην Ασία. Τόσο εμπιστευτική που… ούτε λόγος να την υπαγορεύσετε στη γραμματέα σας. Σιγά, όμως, μην την πληκτρολογήσετε μόνος σας. Ατενίζοντας από το παράθυρο, θα την υπαγορεύσετε στον υπολογιστή σας, ο οποίος αυτομάτως θα τη μεταφράσει στα κινεζικά. Πού το πρόβλημα;

Ο ορθογράφος που «μουτζουρώνει» τα κείμενα στο Word ήταν μόνο η αρχή – ή τουλάχιστον μια «πλευρά» της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Ο λόγος για τη γλωσσική τεχνολογία, τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης που ήρθε να μας… λύσει τη γλώσσα στην ψηφιακή εποχή. Στην εποχή που δεν είναι απαραίτητο να μας καταλαβαίνουν μόνο οι διπλανοί μας, αλλά και τα μηχανήματα με τα οποία δουλεύουμε, διασκεδάζουμε. «Σε αδρές γραμμές», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, «η γλωσσική τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε ένα υπολογιστικό σύστημα να αναγνωρίζει γραπτό και προφορικό λόγο σε διάφορες γλώσσες, να τον κατανοεί, να τον μεταφράζει σε άλλες γλώσσες, ακόμα και να τον παράγει».

Και, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, η «μικρή» μας Ελλάδα διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιστημονικής περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Καρκαλέτση, ελληνικοί ερευνητικοί φορείς, όπως το Ι.Π.&Τ του «Δημόκριτου» ή το Ινστιτούτο Eπεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ασχολούνται με τη γλωσσική τεχνολογία εδώ και μία 20ετία, έχοντας καθιερωθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. «Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η Αθήνα κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και θα φιλοξενήσει σε λίγες ημέρες το 12ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Γλωσσική Τεχνολογία, τον σημαντικότερο θεσμό στον ευρωπαϊκό χώρο στον τομέα αυτό». Το συνέδριο ξεκινά τη Δευτέρα 30/3 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής και θα ολοκληρωθεί στις 3 Απριλίου.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

s28_18386567.jpgΤα σημάδια της άνοιξης έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον ερχομό της εποχής αυτής με τον δικό τους τρόπο. Δείτε μια πολύ καλή συλλογή από φωτογραφίες.

Comments 3 σχόλια »

internet_services_logo.jpgΗ ομάδα D.A.R.T. είναι εδώ!
4 πρακτικές συμβουλές για ασφαλή χρήση των σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi Hotspots)Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (Digital Awareness & Response to Threats-D.A.R.T.) της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας είναι μια «ομάδα κρούσης» με στόχο την ενημέρωση των χρηστών για ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Το ασύρματο δίκτυο είναι ένα ξεχωριστό προνόμιο για τους κατοίκους της πόλης, όμως πόσο ασφαλές είναι; Ή, καλύτερα, πώς μπορούμε να «σερφάρουμε» αποφεύγοντας τους όποιους κινδύνους; Ιδού τέσσερις συμβουλές-εξπρές.

● Ενεργοποίηση τείχους προστασίας (Firewall) και εγκατάσταση προγράμματος προστασίας από ιούς (Antivirus). Προστατέψτε τον υπολογιστή σας από παράνομη – μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση με τη χρήση τείχους προστασίας (Firewall) και από ιούς με την εγκατάσταση προγράμματος προστασίας (Antivirus). Ενημερώνετε τον υπολογιστή σας σε τακτά διαστήματα με τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων προστασίας.
● Αποφεύγετε τις διαδικτυακές (online) συναλλαγές όσο βρίσκεστε σε δωρεάν δημόσιο ασύρματο δίκτυο. Αποφεύγετε να διενεργείτε online συναλλαγές, π.χ. e-banking ή online αγορές, όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο. Είναι προτιμότερο να κάνετε τις συναλλαγές αυτές στο σπίτι σας, όπου μπορείτε να εισάγετε τους αριθμούς πιστωτικών καρτών και τους κωδικούς πρόσβασης με μεγαλύτερη ασφάλεια.
● Κρύψτε τα αρχεία σας! Είναι πολύ πιθανό το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας να αφήνει τα δεδομένα σας «απροστάτευτα» στις υποκλοπές. Ακόμη, είναι καλό να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (passwords) για ασφάλιση του υπολογιστή σας και των ευαίσθητων αρχείων σας. Πολύ σημαντικό όμως είναι και το να απενεργοποιείτε το file sharing, καθώς μπορεί να αποτελέσει τρόπο ανεπιθύμητων εισόδων στο σύστημά σας.
Σε περίπτωση που είστε χρήστης κάποιου δημόσιου δικτύου, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τη δήλωση σχετικά με την προστασία των προσωπικών σας στοιχείων. Η δήλωση είναι διαθέσιμη στην τοποθεσία Web του δικτύου, από όπου και μπορείτε να ελέγξετε αν και τι είδος κρυπτογράφησης χρησιμοποιεί το δίκτυο.
● Αποσυνδεθείτε από το δίκτυο. Τη στιγμή που τελειώνετε την πλοήγησή σας στο Διαδίκτυο αλλά συνεχίζετε να εργάζεστε στον υπολογιστή σας, είναι απαραίτητο να αποσυνδέεστε και να απενεργοποιείτε τη σύνδεσή σας.

Athens Voice

Comments 0 σχόλια »

death-angel.jpg

1. O βασιλιάς Αδόλφος Φρειδερίκος της Σουηδίας έφαγε μέχρι θανάτου…κυριολεκτικά! Το τελευταίο του γεύμα περιλάμβανε αστακό, χαβιάρι, λάχανο, καπνιστό σολωμό και σαμπάνια. Για επιδόρπιο του σέρβιραν 14 πιάτα από το αγαπημένο του παραδοσιακό γλυκό της πατρίδας του, το σέλμα και γάλα. Πέθανε το 1771.

2. Η Ισιδώρα Ντάνκαν, μια χορεύτρια των αρχών του 20ου αιώνα, σκοτώθηκε όταν το μαντήλι που φόραγε στο λαιμό της μπλέχτηκε στις ρόδες του κάμπριο αυτοκινήτου που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να της σπάσει το λαιμό.3. Ο θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Γουίλιαμς, βρέθηκε το 1983 νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου, έχοντας σφηνωμένο στο λαιμό του έναν φελλό.

4. Ο Αττίλας, ο βασιλιάς των Ούνων, πέθανε μετά από μια αιμοραγία της μύτης του κατά τη διάρκεια της γαμήλιας νύχτας του. Μεθυσμένος, λυποθύμησε και πνίγηκε από το ίδιο του το αίμα.5. Ο Σέρ Φράνσις Μπέικον πέθανε επειδή προσπαθούσε να διατηρήσει ένα κοτόπουλο στο… χιόνι. Ο διάσημος επιστήμονας έπαθε πνευμονία μετά το επιτυχημένο του πείραμα και πέθανε μετά από λίγους μήνες.

6. Ο Αισχύλος, σύμφωνα με λεγόμενα, πέθανε όταν ένας αετός που περνούσε από πάνω του, πέταξε τη χελώνα που είχε πιάσει πάνω στο κεφάλι του.

7. Ο στωικός φιλόσοφος Χρύσιππος, πιστεύεται ότι πέθανε από τα γέλια όταν, αφού έβαλε τον γάιδαρό του να πιεί αλκοόλ και να μεθύσει, τον παρακολουθούσε στις προσπάθειες του να φάει σύκα!

8. Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος της Ρώμης, πνίγηκε από ένα πούπουλο που χρησιμοποιούσε όταν ήθελε να κάνει εμετό. Άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι τον δηλητηρίασε η γυναίκα του, Αγριπίννα.

Comments 0 σχόλια »

education-and-skills.jpgΠροαιρετικά ίσως διδάσκονται στα σχολεία της Βρετανίας η Βικτοριανή εποχή και ο  Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει οι μαθητές να φτιάχνουν Blogs και να χειρίζονται τέλεια το Twitter και τη Wikipedia.

Η προτεινόμενη αναθεωρημένη διδακτέα ύλη αφαιρεί εκατοντάδες προσδιορισμούς για τις επιστημονικές, γεωγραφικές και ιστορικές γνώσεις που θα πρέπει να έχουν οι μαθητές πριν φτάσουν τα 11 τους χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardianτην αναμόρφωση έχει αναλάβει να προτείνει ο Σερ Τζιμ Ρόουζ, για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

Έτσι η μεταρρύθμιση, η οποία εάν εγκριθεί θα είναι η μεγαλύτερη για τα δημοτικά σχολεία της Βρετανίας εδώ και μια δεκαετία, αποσκοπεί στο να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στους δασκάλους να επιλέξουν σε ποιο κομμάτι θα εστιάσουν τη διδασκαλία τους.

Η διδακτέα ύλη διατηρεί κάποιους από τους παραδοσιακούς τομείς διδασκαλίας, δίνει όμως έμφαση στα σύγχρονα Μέσα, στο Διαδίκτυο και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει:

– Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν γνώση μπλογκ, podcast, της Wikipedia και του Twitter καθώς και να μπορούν να αποκτήσουν άνεση στον χειρισμό του πληκτρολογίου.

– Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να τοποθετήσουν συγκεκριμένα γεγονότα σε χρονολογική σειρά. Ωστόσο κάθε παιδί θα κληθεί να μάθει δύο μόνο βασικές περιόδους της βρετανικής ιστορίας, με το σχολείο να καλείται να αποφασίζει ποιες θα είναι αυτές. Έτσι οι δάσκαλοι θα μπορούν να διδάσκουν βικτοριανή ιστορία ή τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

-Το νέο σύστημα θα ασχολείται και με κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή ενός παιδιού, όπως οι πιέσεις που ασκούν ομάδες συνομηλίκων, ο εκφοβισμός, καθώς και οι σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις το υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας ανέφερε: «Φυσικά οι μαθητές στα δημοτικά θα διδαχθούν σημαντικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένης της ρωμαϊκής εποχής, των Τυδόρ και τη Βικτοριανή και θα μάθουν να κατανοούν μια ευρύτερη χρονολόγηση σημαντικών γεγονότων σε αυτή τη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

poetix_logo.jpgΕνα νέο εξαμηνιαίο περιοδικό αποκλειστικά για την ποίηση ζητεί την προσοχή των αναγνωστών.

Ονομάζεται «Poetix», που σημαίνει ποιητική και συναποτελείται από δύο λέξεις, poet και ix. Σύμφωνα με τον διευθυντή του, ποιητή Ντίνο Σιώτη, «σημαίνουν και συμβολίζουν τον άγνωστο ποιητή, ο οποίος κάπου εκεί έξω, μακριά από το αθηναϊκό κράτος της ποίησης, μακριά από το τετράγωνο Ομόνοια – Σύνταγμα – Κολωνάκι – Εξάρχεια, στη Δράμα ή στο Ζάγκρεμπ, στη Βαγδάτη ή στην Μπογκοτά, στο Τόκιο ή στη Νέα Υόρκη ακούει τον παλμό των πραγμάτων, αφουγκράζεται τον ρυθμό της Ιστορίας αλλά και της εποχής του, ακούει το σφυγμό της μνήμης και του αίματός του μεταπλάθοντάς τον σε ποίηση». Διευθύντρια σύνταξης είναι η φιλόλογος Ειρήνη Δάγλα-Πολίτη, την επιμέλεια έχει αναλάβει ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης και τον σχεδιασμό η Μαρία Ζαχαριουδάκη («Gutenberg»). Η ετήσια συνδρομή ανέρχεται σε 34 ευρώ (εσωτερικού) και 68 ευρώ (εξωτερικού).

Ο Ντίνος Σιώτης κατά την παρουσίαση του πρώτου τεύχους εκτίμησε ότι η ποίηση «είναι απαξιωμένη τις τελευταίες δεκαετίες από τα ΜΜΕ, όμως με λίγα και σωστά μέτρα μπορεί να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση και να κερδίσει την αγάπη του κοινού».

Στη συνέχεια τόνισε ότι το νέο περιοδικό «καλωσορίζει την ανατρεπτική φύση της ποίησης και θα έχει πάντα χώρο για άγνωστους ποιητές δίπλα στις δοκιμασμένες φωνές». Στο πρώτο τεύχος συνεργάζονται οι Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρβέρης, Νατάσα Χατζιδάκι, Σωτήρης Κακίσης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Ευσταθιάδης και Λιάνα Σακελλίου. Από τις ξένες φωνές ξεχωρίζουν οι ποιητές: ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός Τσαρλς Σίμικ, ο Κροάτης Νταμίρ Σόνταν, ο Κουβανός Ρομπέρτο Φερνάνδες Ρεταμάρ, ο Αμερικανός Τσαρλς Ράιτ.

Comments 0 σχόλια »

350px-kerkini_001.jpg«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κακιά μάγισσα, η Κερκίνη, που είχε νεκρώσει μια ολόκληρη λίμνη.Οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια της θεάς Δήμητρας, που έστειλε τον Ερωδιό. Το όμορφο πουλί των λιμνών εφάρμοσε ένα σχέδιο και μαζί με τα άλλα ζώα νίκησε το σκοτάδι και έφερε τη ζωή και τη χαρά στη λίμνη». Αυτός ο μύθος, τόσο συμβολικός και τόσο απλός, δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο.

Είναι ένα παραμύθι που έγραψε η 10χρονη Φωτεινή Δρασογλή, μαθήτρια της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας Σερρών, μιας κωμόπολης που απέχει δύο χιλιόμετρα από την Κερκίνη και απέσπασε -ανάμεσα σε 200 άλλους μύθους- το πρώτο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Παραμυθιού που διοργάνωσαν ο Ομιλος Σερρών για την UNESCO και η «Πράξις» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας. Μετά το Μικρό Σπουργιτάκι (έτσι είχε ονομάσει το πρώτο της παραμύθι), η μικρή Φωτεινή άνοιξε περισσότερο τα φτερά της φαντασίας της πάνω από την Κερκίνη και έγραψε το πιο καθαρό μήνυμα:

«Ηθελα να δείξω για περιβαλλοντικούς λόγους το πώς είναι η λίμνη σήμερα και πώς θα γινόταν αν εμείς οι άνθρωποι της κάναμε κακό».

Καθημερινή

Το κείμενο που βραβεύτηκε

Comments 0 σχόλια »

truveo-logo.jpgΚαθώς τα βίντεο πέφτουν βροχή στον Ιστό (κατά εκατοντάδες χιλιάδες ημερησίως), πλημμυρίζοντας τις ψηφιακές δεξαμενές (YouTube, Vimeo κ.ά.) με δισεκατομμύρια κλιπ, εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης (όπως οι Blinkx.com, CastTV.com, Mefeedia.com κ.ά.), έρχονται να βάλουν τα πράγματα σε τάξη «σαρώνοντας» από άκρη σε άκρη το οπτικοακουστικό τοπίο και καθιστώντας τα περιεχόμενά του εύκολα αναζητήσιμα.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των εν λόγω υπηρεσιών κατέχει η Truveo (www.truveo. com), η «αναλυτικότερη, εγκυρότερη και πλέον ενημερωμένη μηχανή αναζήτησης βίντεο στον Παγκόσμιο Ιστό», κατά τα λεγόμενα των δημιουργών της.

Με περισσότερα από 351 εκατ. κλιπ «αλιευμένα» από χιλιάδες διαφορετικές ιντερνετικές πηγές (μεταξύ αυτών λαοφιλείς διαδικτυακοί προορισμοί όπως οι YouTube, MySpace κ.ά.) να φιγουράρουν κατηγοριοποιημένα στους καταλόγους της, η Truveo έχει δικαιωματικά κάθε λόγο να καυχιέται.

To ντεμπούτο
Συνδυασμός των λέξεων trouver («βρίσκω/ανακαλύπτω» στα γαλλικά) και video («βλέπω» στα λατινικά), η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες του Διαδικτύου να εντοπίζουν (στις αχανείς ψηφιακές εκτάσεις) και εν συνεχεία να βλέπουν τα streaming βίντεο της αρεσκείας τους.

Συστάθηκε το 2004, έκανε το ντεμπούτο της στον Ιστό το 2005 και εξαγοράστηκε από την AOL τον Ιανουάριο του 2006 για να φτάσει εν έτει 2009 να δέχεται περισσότερους από 75 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως.

Επί του παρόντος, η Truveo (η οποία «ομιλεί» 16 γλώσσες και «κυκλοφορεί» σε 18 «εθνικές» εκδόσεις) αντλεί υλικό από ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα πηγών (ευρύτερο από κάθε άλλη μηχανή βιντεο-αναζητήσεων).

Τα κλιπ εντάσσονται σε συνολικά 19 κατηγορίες (αθλητικά, ειδήσεις, μουσική, κινηματογράφος κ.ά.) και καθίστανται αναζητήσιμα βάσει ποικίλων κριτηρίων (κατηγορία, πηγή, λέξεις-κλειδιά, ημερομηνία, δημοφιλία σε Truveo και Twitter).

Αναφορικά με την ιεράρχηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης, η Truveo φέρεται να δίνει προτεραιότητα σε όσα βίντεο είναι νόμιμα, επαγγελματικά και άρτι δημοσιευθέντα.

Εθνος 

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων