Αρχείο για Φεβρουάριος, 2008

infoxsΣήμερα, στην εποχή της εικόνας και των πολυμέσων δεν είμαστε πια οι ιδέες που έχουμε αποθηκεύσει στο κεφάλι μας, αλλά αυτό που είμαστε ικανοί να βλέπουμε… Καμιά φορά νομίζουμε ότι η σωρεία των εικόνων που λαμβάνουμε, αυτό το συνονθύλευμα από αντιφατικές και ετερόκλητες πληροφορίες, μας αφήνουν ανέγγιχτους, αλώβητους, ανεπηρέαστους, αφού είμαστε τόσο κοντά αλλά στην ουσία και τόσο μακριά από την πηγή τους. Δεν είναι έτσι. Το ημερήσιο χρωματιστό φανταχτερό «κουβάρι» εικόνων και ήχων που μας έχει εκπλήξει, σοκάρει, εντυπωσιάσει, πέρα από το έκδηλο, έχει και ένα βαθύ κρυφό νόημα. Σημαντικό, γιατί συνήθως ξεφεύγει από τον έλεγχο της συνείδησης, δεν το ψάχνουμε, δεν προσκρούει στην ενστικτώδη αντίσταση που προβάλλουμε σε ό,τι μοιάζει προφανές ή κραυγαλέο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα εισχωρεί στον νου μας. Και σταλαγματιά σταλαγματιά, χτίζει νέες πρόσκαιρες αξίες.

Ετσι γινόμαστε σήμερα, στην εποχή της εικόνας, αυτό που βλέπουμε. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

whatabookΑπαράδεκτο το βιβλίο για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου

Τα τραγελαφικά λάθη, οι παραλείψεις και οι ασυνταξίες στην «Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» για το τριτάξιο Γυμνάσιο κατέδειξαν άλλη μια φορά το πόσο πρόχειρα γράφονται τα σχολικά βιβλία, το πώς γίνονται οι αναθέσεις και πόσο πλημμελώς λειτουργεί ο μηχανισμός ελέγχου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ενας ολόκληρος «στρατός» από συγγραφείς, κριτές, εκδότες, υπεύθυνους για τη συγγραφή και τη διαδικασία παραγωγής του βιβλίου αποδείχτηκε ότι είναι ανίκανος να γράψει (ή έστω να αντιγράψει) σωστά ένα βιβλίο για τη Μέση Εκπαίδευση.

Η ιστορία της ανικανότητάς μας…

Θλίψη.

Ολόκληρο το άρθρο της Κ 10/12/2008

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100015_10/02/2008_258499

Comments 0 σχόλια »

toowiredΤηλεόραση, Ιντερνετ και κινητό τηλέφωνο, πολλές φορές και σε ταυτόχρονη χρήση


Με τον ήχο της τηλεόρασης ως διαρκή ηχητική υπόκρουση, οι σημερινοί έφηβοι ζουν με το κινητό τηλέφωνο στο χέρι, το ipod στα αυτιά και τον ηλεκτροντικό υπολογιστή στην ποδιά τους. Η «γενιά Μ» (από το αγγλικό multitasking, που σημαίνει την ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών) ερωτεύεται, επικοινωνεί, πολιτικοποιείται μέσω Ιντερνετ και τηλεόρασης, «αναπνέει» μέσα από οθόνες. Οι στατιστικές είναι ενδεικτικές. Στις ΗΠΑ η έκθεση των εφήβων σε ηλεκτρονικά μέσα είναι 6,5 ώρες, αλλά χάρη στην τέχνη της πολλαπλής χρήσης συσκευών ο χρόνος αυτός ισοδυναμεί ουσιαστικά με 8,5 ώρες. Στην Ελλάδα το 26% αναφέρει καθημερινή χρήση του Ιντερνετ, ενώ το 8% βρίσκεται στον κυβερνοχώρο περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα.

Πλήρες άρθρο: Καθημερινή

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100013_02/02/2008_257872

Comments 2 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων