graphsΟποιος δεν έχει ζηλέψει ποτέ γραφήματα που συνάντησε στο Διαδίκτυο και δεν σκέφτηκε «μήπως θα μπορούσα να δοκιμάσω κι εγώ» μπορεί και να προσπεράσει τα παρακάτω.

Οι υπόλοιποι, ακόμη κι αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να αποτυπώσετε σε έναν χάρτη λίγες πληροφορίες ή μερικά πληκτικά στατιστικά, μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες για το πού να πειραματιστείτε, δωρεάν και χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσετε κάποιο λογισμικό.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορείτε να φτιάξετε. Μπορεί να είναι το οικογενειακό σας δέντρο, η χαρτογράφηση των επαφών σας με βάση κάποια κριτήρια, ένα επιχειρηματικό πλάνο με διάφορες παραμέτρους, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μια σχολική τάξη, μια ιδέα που θα είναι ανοιχτή στην κοινότητα για να την αναπτύξει κ.ο.κ.

Η εφαρμογή (www.chartle.net) βασίζεται στη λειτουργία των Google Docs και είναι υπό ανάπτυξη. Ο χρήστης επιλέγει μεταξύ μεγάλης ποικιλίας γραφημάτων και χαρτών, ακόμη και 3D. Βασικά πλεονεκτήματά της είναι ότι παράγει γραφήματα διαδραστικά και ότι μπορεί να τα διαμοιραστεί κανείς στο Twitter, το Facebook και το MySpace. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να το κατεβάσει αλλά μόνο να σώσει ένα λινκ σε αυτό. Ετοιμάζεται και η δυνατότητα να εισάγει κανείς έτοιμα στατιστικά από Excel.

Το www.bubbl.us επιτρέπει τη δημιουργία πολύχρωμων Flash online χαρτών («mind maps»), που μπορούν να δουλευτούν ταυτοχρόνως από φίλους ή απλώς να τους μοιραστεί κανείς μαζί τους. Οι χάρτες μπορούν στο τέλος να ενσωματωθούν σε ένα μπλογκ, μια ιστοσελίδα ή μια παρουσίαση (π.χ. PowerPoint), να σωθούν ως εικόνα, να αποσταλούν με ταχυδρομείο και να τυπωθούν. Η βασική του εφαρμογή διατίθεται δωρεάν για απεριόριστες χρήσεις.

Για διαγράμματα που μπορούν να δουλευτούν ομαδικά και να ανανεώνονται διαρκώς, περίπου όπως ένα wiki (www.gliffy.com). Προσφέρεται μια ποικιλία επαγγελματικών εφαρμογών, όπως η δημιουργία μιας κάτοψης ενός διαμερίσματος ή μια ανάλυση SWOT. Στα διαγράμματα μπορούν να συνδυαστούν κείμενο, σχήματα και εικόνες. Το προϊόν διαμοιράζεται μεταξύ των χρηστών, που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό ή απλώς να το δουν.

Στο www.chartgizmo.com μπορείτε να πειραματιστείτε με σχετικά απλά γραφήματα για εκπαιδευτικούς λόγους ή για να ετοιμάσετε μια παρουσίαση. Εισάγετε πρώτα στατιστικά στοιχεία σε δύο άξονες και στη συνέχεια επιλέγεται αν θα βγει σε πίνακα με μπάρες, σε pie chart κ.λπ. Η εφαρμογή επιτρέπει να εισάγει κανείς απευθείας στοιχεία από Microsoft Excel. Στο chartgizmo.com/Manual θα βρείτε απλές οδηγίες από τους ρώσους δημιουργούς της.

ΕΝΕΤ

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων