O Τζέισον Φορτιούνι είναι, ίσως, ό,τι πιο κοντινό σε εκπρόσωπο που διαθέτει το κίνημα των trol, των ανώνυμων προβοκατόρων. Τριάντα ετών, φτιάχνει σελίδες του Ίντερνετ και προγραμματίζει, αλλά το πάθος του είναι το τρόλινγκ, «να πατάω τα κουμπιά των ανθρώπων» όπως λέει. Χαρακτηρίζει τα όσα κάνει «πειράματα», κοινωνιολογικές έρευνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το φθινόπωρο του 2005 έβαλε μια ψεύτικη αγγελία στο Craigslist, ως γυναίκα που ζητούσε «στρέιτ σκληρούς κυρίαρχους μυώδεις άνδρες».

Περισσότεροι από 100 άνδρες απάντησαν. Ο Τζέισον ανάρτησε τα ονόματα, τις φωτογραφίες τους, τα e-mail και τον αριθμό τηλεφώνων τους στο μπλόγκ του, αποκαλώντας το «Πείραμα Craigslist». Αυτό έκανε τον Φορτιούνι τον πιο διάσημο «κακό» του Ίντερνετ στις ΗΠΑ μέχρι τον Νοέμβριο του 2007, όταν τον επισκίασε η αυτοκτονία της Μεγκαν Μάγιερ. Το «Πείραγμα Craigslist» του Φορτιούνι δεν στέρησε από τα θύματά του μόνο την ιδιωτική τους ζωή. Δύο εξ αυτών, λέει, έχασαν την δουλειά τους και τουλάχιστον ένας έχασε τη φιλενάδα του. Ένας άλλος τού έκανε μήνυση και αφότου έλαβε απειλές κατά της ζωής του, ο Φορτιούνι έσβησε την πραγματική του διεύθυνση και το τηλέφωνό του από το Ίντερνετ.

Το τρόλινγκ είναι η νέα μάστιγα του Διαδικτύου , άρθρο στα ΝΕΑ

Αυτή η συμπεριφορά που μοιάζει ακατανόητη, εξηγείται όμως εύκολα από την ανωνυμία του διαδικτύου. Καθώς μερικοί αποκτούν ψευδοταυτότητες στο διαδίκτυο, μπορούν να αφήσουν ελεύθερα τα αχαλίνωτα ένστικτά τους. Σκεφτείτε ακόμα πόσες φορές έχουμε πέσει θύμα παρεξήγησης γιατί δεν κατανοούμε τα συμφραζόμενα ενός e-mail. Στην περίπτωση του τρόλινγκ μιλάμε όμως για την ψυχολογία του όχλου, καθώς οι επιθέσεις είναι ομαδικές και εκ τούτου πιο επικίνδυνες. Όλοι έχουμε το “κουμπί” μας. Οι έφηβοι, τα παιδιά, οι ευάλωτοι ψυχολογικά είναι πάντα τα εύκολα θύματα των τρολς. 

Σχετικά με την υπόθεση της Μέγκαν Μάγιερ

Άρθρο στην Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων