1.jpgΕνα «ενεργό μουσείο του σήμερα», που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού. Ετσι οραματιζόταν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο διευθυντής του Δημήτρης Κωνστάντιος, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγον καιρό.

Και για τον λόγο αυτό σχεδίαζε μια αίθουσα περιοδικών εκθέσεων για την προβολή της σύγχρονης τέχνης που «συνομιλεί» με τον βυζαντινό πολιτισμό.

Αυτός ο χώρος ανοίγει πρώτη φορά για το κοινό με την έκθεση «Το Βυζάντιο και η νεότερη τέχνη. Η πρόσληψη της βυζαντινής τέχνης στην ελληνική ζωγραφική του α’ μισού του 20ού αιώνα».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 έργα από τους σημαντικότερους ζωγράφους της περιόδου (Κωστής Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Νίκος εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Σπύρος Παπαλουκάς, Σπύρος Βασιλείου, Αγήνορας Αστεριάδης και Πολύκλειτος Ρέγκος), πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

Στόχος της έκθεσης είναι να καταδείξει την επίδραση που άσκησε η βυζαντινή τέχνη στα εικαστικά δρώμενα, από τη στροφή του 20ου αιώνα και μέχρι το τέλος του β΄ παγκόσμιου πολέμου, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αφομοιώθηκε στο έργο των καλλιτεχνών.

Διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες:
1. Κωστής Παρθένης, ο δάσκαλος και εισηγητής του διαλόγου με τη βυζαντινή τέχνη.
2. Το ταξίδι στο Άγιον Όρος: η ανακάλυψη της βυζαντινής τέχνης· η παραγωγή  αντιγράφων.
3. Ο Φώτης Κόντογλου και οι μαθητές του.
4. Oι θρησκευτικές παραγγελίες.
5. Η επίδραση της βυζαντινής τέχνης στην κοσμική παραγωγή.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων