2o-afisa.jpgΣτο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (Νόεσις) της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν, ομαδικά ή ατομικά με τη μορφή εισηγήσεων ή πόστερ, περίπου 180 εργασίες, με θέματα της επιλογής τους, που αφορούν ιατρικά, περιβαλλοντικά, διαστημικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς επίσης και πρωτότυπες κατασκευές, μηχανισμούς και λογισμικά.

Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και με την καθοδήγηση υπεύθυνων καθηγητών πληροφορικής, οι μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Πεύκων παρουσίασαν «το σχολείο του μέλλοντος» μέσα από τη δική τους οπτική και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο, την απεικόνιση του ηλιακού μας συστήματος με τη χρήση powerpoint. Μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και το 2ο Γυμνάσιο Περαίας, ασχολήθηκαν με τις τεχνολογικές εξελίξεις στη ρομποτική χειρουργική και στο «έξυπνο σπίτι».

Το ιδιωτικό δημοτικό Μαντουλίδη κατασκεύασε έναν ρομποτικό κάδο απορριμμάτων – με χρήση φωτοκύτταρων και πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή – ο οποίος ανοίγει αυτόματα όταν κάποιος πλησιάσει το χέρι του, ενώ ειδοποιεί τον χρήστη ότι έχει γεμίσει και πρέπει να τον αδειάσει.

Οι μαθητές του λυκείου δημιούργησαν μία πρωτότυπη ορχήστρα ψηφιακής μουσικής με τη χρήση κινητών τηλεφώνων i – phone. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν το «Imagine» του Τζον Λένον, παίζοντας πιάνο και ντραμς, πατώντας τα πλήκτρα τους κινητού τους τηλεφώνου.

Το 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, που αποτελεί ένα από τα πιλοτικά σχολεία της Ευρώπης στο πρόγραμμα Nanoyou για τις επιπτώσεις από τη χρήση της νανοτεχνολογίας, θα παρουσιάσει εφαρμογές της «μικροεπιστήμης» στη ζωή μας και ηθικά διλήμματα από τη χρήση της.

Μαθητές της πρώτης Λυκείου της ελληνογαλλικής σχολής «Καλαμαρί», ανέπτυξαν λογισμικό που αφορά τον τρόπο λειτουργίας της «μενδελικής κληρονομικότητας». Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές κατανοούν στο μάθημα της βιολογίας τις διασταυρώσεις και τις μεταβιβάσεις γονιδίων, με βάση τη θεωρία του Μέντελ. Συγκεκριμένα, επιλέγοντας χαρακτηριστικά από μία λίστα δεδομένων, μπορούν να διαπιστώσουν τα χαρακτηριστικά που θα έχουν οι απόγονοι ενός ζευγαριού, για παράδειγμα την ομάδα αίματος κ.α.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων