3909.jpgΤι λέει ο Αστερίξ του 50 π.Χ. ανάμεσα στα ρωμαϊκά αγάλματα της Θεσσαλονίκης; Ένας «50άρης» δικαιούται να «μιλάει με τ΄ αγάλματα σαν ίσος προς ίσον;». Δικαιούται ένα κόμικς να μας ξαναδιδάξει την Ιστορία; Τα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στη μεγάλη- την πρώτη στην Ελλάδα- έκθεση για τα «50 χρόνια του Αστερίξ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Αφορμή υπήρξαν τα 50ά γενέθλια του Αστερίξ που το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο και την εταιρεία Μαμούθ Κόμικς (που εκδίδει το κόμικς στην Ελλάδα) τα εκμεταλλεύτηκαν και τόλμησαν να διοργανώσουν την πρώτη στην Ελλάδα έκθεση- συνύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ενός μουσείου με ένα κόμικς.

«Για πρώτη φορά Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ελλάδα επιχειρεί μιας τέτοιας μορφής προσέγγιση των αρχαιολογικών ευρημάτων θεωρώντας ότι οι ήρωες του κόμικς που σχολιάζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα με όχημα την αρχαιότητα αποτελούν το καλύτερο μέσο για τη σύνδεση παρόντος και παρελθόντος. Εξάλλου ο Αστερίξ μάς απενοχοποιεί. Επιτέλους μπορούμε να γελάσουμε με τον εαυτό μας όσο και με τους προγόνους. Στον Αστερίξ η Ιστορία δεν είναι σχολική αποστήθιση, το παρελθόν δεν είναι απροσπέλαστο- είναι εδώ και είναι απόλαυση», τόνιζε η εκ των εμπνευστών της έκθεσης και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Π. Βελένη. Στην έκθεση ο μικρόσωμος ανυπότακτος Γαλάτης του 50 π.Χ. θα εμφανίζεται πάνω, κάτω, πλαγίως των αγαλμάτων, των προτομών και των δεκάδων άλλων ρωμαϊκών ευρημάτων (από την εποχή των δύο και πλέον αιώνων Ρωμαιοκρατίας της Θεσσαλονίκης) που εκτίθενται και με νέα κείμενα που επιμελήθηκαν αρχαιολόγοι του Μουσείου θα επανασυστήνει με τον δικό του τρόπο την Ιστορία της Ρωμαιοκρατίας στην πόλη. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης πρώτη φορά τεύχη του γαλλικού περιοδικού «Ρilote» καθώς και η γραφομηχανή του Ρενέ Γκοσινί (του κειμενογράφου του Αστερίξ) από τη συλλογή του Μουσείου Κόμικς της πόλης Ανγκουλέμ της Γαλλίας.

Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων