knol-logo1.jpgΘα πρέπει να προσθέσουμε στο λεξιλόγιό μας άλλη μία καινούργια λέξη το Knol. Η Google ανακοίνωσε επίσημα πλέον ότι το Knol (n?l) ή αλλιώς units of knowledge είναι διαθέσιμο και ανοιχτό σε όλους. Knol είναι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που αποφάσισε να δημιουργήσει ο όμιλος Google σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστεί ευθέως τη συμμετοχική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, η οποία κυριαρχεί στον τομέα αυτό στο Διαδίκτυο.

Η μεγάλη διαφορά με την Wikipedia, τα άρθρα της οποίας είναι προϊόν συνεργασίας και γενικά ανώνυμα, είναι πως κάθε άρθρο θα φέρει υπογραφή και θα γράφεται από έναν μόνο συγγραφέα. Η Google θα επιτρέπει στους κυβερνοναύτες να προσθέτουν σχόλια, επιπλέον πληροφορίες, παραπομπές και φωτογραφίες. ?Σε πολλά θέματα, θα υπάρχουν πολλές ανταγωνιζόμενες΄knol΄?, εξηγεί. ?Η κύρια ιδέα πίσω από αυτό το πρόγραμμα είναι να φέρουμε στο φως τους συγγραφείς?, συνεχίζει η Google, για το οποίο ?το να ξέρουν ποιος έγραψε τι θα βοηθήσει τους χρήστες?. ?Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που κατέχουν χρήσιμες γνώσεις τις οποίες θα ήθελαν να μοιραστούν?, εξηγεί η Google στον επίσημο μπλογκ της.

Μία άλλη επιλογή που τη διαφοροποιεί από την Wikipedia, που είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, είναι η διαφήμιση, ένα μέρος της οποίας θα επιστρέφει στη Google. ?Εάν ένας συγγραφέας επιλέξει να έχει διαφημίσεις, η Google θα του δώσει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από αυτές?, αναφέρει. Αχά! ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Για αυτό ζητάει λοιπόν για πιστοποίηση τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας; Θέλει να με κάνει έλληνα κροίσο με νησί; Η πιστοποίηση όμως βλέπω δε δουλεύει για τους έλληνες ακόμα… Θα ξέρουν πόσο ξερόλες είμαστε.

Η Wikipedia, μία από τις ιστοσελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα διεθνώς που δημιουργήθηκε το 2001, φιλοξενεί σχεδόν εννέα εκατομμύρια άρθρα σε περισσότερες από 200 γλώσσες, αλλά η ανώνυμη πλευρά των άρθρων, τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν από τον καθένα κάθε στιγμή, προκάλεσε αρκετές φορές κάποια προβλήματα αξιοπιστίας.

Ένα σχόλιο στο “Knol από Knowledge”
  1. […] της Knol διαβάστε το άρθρο Knol vs Wikipedia?

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων