3962815096.jpgΚοσμοσυρροή διαπίστωσα σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που φιλοξενεί μία έκθεση με θέμα τον ερωτισμό στην αρχαία Ελλάδα. Φαίνεται ότι ξαφνικά οι Ελληνες απέκτησαν μία λατρεία για τα μουσεία τους… Ειδικά στο 2ο όροφο του Μεγάρου Σταθάτου που φιλοξενούνται τα “ακατάλληλα” σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

Ερως ο κάλλιστος, ο λυσιμελής (αυτός που σου παραλύει τα μέλη), ο πυρίδρομος (που αφήνει φωτιά στο πέρασμά του), ο γλυκύπικρος, ο αβρός, ο τακερός (που σε κάνει να λιώνεις), ο διφυής (που έχει δύο φύσεις), ο αλγεσίδωρος (που φέρνει πόνο), ο σχέτλιος (ο ανελέητος), ο ανίκατος (ο ακαταμάχητος), αλλά και χρυσόπτερος (ο Ανακρέων αναφέρει κατηγορηματικά ότι τα φτερά του ήταν χρυσά) είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των αρχαίων Ελλήνων για τον γιο της Αφροδίτης.

Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε εννέα ενότητες, οι οποίες παραπέμπουν στις εννέα σφαίρες της πλατωνικής μουσικής θεωρίας που εδράζεται στα παλαιότερα σχήματα του Πυθαγόρα, αλλά και στον αριθμό των Μουσών: Ερως και Αφροδίτη, Ιδιότητες και δραστηριότητες του Ερωτα, Ερωτες και γάμοι θεών και ηρώων, Ερωτες και γάμοι θνητών, Ερωτες που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας, Αγοραίοι έρωτες, Ομοιοι έρωτες, Βουκολικοί έρωτες, Ιθυφαλλικές θεότητες και φαλλικά σύμβολα.

http://eros.cycladic.gr

Πέρα από το χαριτωμένο tintinabulum ενδιαφέρον παρουσιάζει κι ένα πρώιμο sms με εγχάρακτο το επιτακτικό του μήνυμα προς την αγαπημένη του…

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων