Διαβάζω στο Βήμα:

O Αγιος Βασίλης θα έλθει νωρίτερα για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου της νέας σχολικής χρονιάς φέρνοντάς τους ένα πολύτιμο και χρήσιμο δώρο: έναν φορητό υπολογιστή μέσω του οποίου οι χαράσσοντες την εκπαιδευτική πολιτική φιλοδοξούν να μπει αέρας 21ου αιώνα στα ελληνικά σχολεία.

Κάθε μαθητής θα μπορεί να αποκτά τον φορητό υπολογιστή της επιλογής του, αφού η προμήθεια θα γίνει απευθείας από τα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με την προσκόμιση του ειδικού κουπονιού. Τα κουπόνια θα αρχίσουν να μοιράζονται στους μαθητές από την αρχή της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Οκτωβρίου. Τη διαχείριση του όλου προγράμματος, για το οποίο θα δαπανηθούν περί τα 54 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και διαχειρίζεται τις κρατικές ενισχύσεις του Δ΄ ΚΠΣ.

Το ειδικό κουπόνι θα προορίζεται για την αγορά φορητού υπολογιστή συνολικής αξίας 450 ευρώ, που σήμερα αντιστοιχεί στις τρέχουσες τιμές υπολογιστών με αξιοπρεπείς επιδόσεις για μαθητική χρήση. Οι μαθητές δεν θα μπορούν να αγοράζουν υπολογιστές με τιμή μεγαλύτερη των 450 ευρώ για λόγους ομοιογένειας και αποφυγής της εμφάνισης ανισοτήτων στην τάξη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ελάχιστες απαιτήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές του μαθητικού υπολογιστή είναι επεξεργαστής σύγχρονης τεχνολογίας, συχνότητας μεγαλύτερης των 1,3 Ghz, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ώστε να λειτουργεί αυτόνομα τουλάχιστον πεντέμισι ώρες, με χαμηλό βάρος ως 1,5 kg ώστε να μεταφέρεται στη μαθητική σάκα, χωρητικότητα κεντρικής μνήμης και σκληρού δίσκου 1.024 ΜΒ και 160 GΒ κατ΄ ελάχιστον, οθόνη μεγαλύτερη των 10 ιντσών, ενσωματωμένο μικρόφωνο και έξοδο για ακουστικά, καθώς και με δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης.

Οσον αφορά το λογισμικό, ως λειτουργικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Μicrosoft Windows ΧΡ Ηome Εdition ή μια πλήρως εξελληνισμένη έκδοση λειτουργικού συστήματος ανοικτού πηγαίου κώδικα (Linux και παραλλαγές).

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, οι φορητοί υπολογιστές θα έχουν «προ-φορτωμένα» 16 εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, στους υπολογιστές τους οι μαθητές θα βρουν σε ψηφιακή μορφή τα σχολικά βιβλία που θα διδαχθούν κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Εδώ εντοπίζουν πολλοί ειδικοί τη βασική αδυναμία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό βήμα για την επιτυχή αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι τόσο η χρηματοδότηση της αγοράς του ηλεκτρονικού υπολογιστή όσο η ύπαρξη του αναγκαίου εκπαιδευτικού λογισμικού που θα του επιτρέψει να λειτουργήσει ως εποπτικό- διδακτικό εργαλείο. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η προετοιμασία των διδασκόντων ώστε να ενσωματώσουν τη χρήση του υπολογιστή στη λειτουργία της τάξης.

Από αυτή την άποψη η διανομή των 120.000 κουπονιών αγοράς υπολογιστών στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου είναι ένα θετικό αλλά μικρό πρώτο βήμα που μάλλον έγινε βιαστικά σε μια περίοδο έντονων προεκλογικών ζυμώσεων. Γιατί, παρ΄ όλες τις επισημάνσεις για τη σημασία της δημιουργίας εκπαιδευτικού λογισμικού, ελάχιστα έχουν γίνει.

To καλύτερο σχόλιο από το Arizona Dream:

Money, money, money, money, money

ABC
Schoolboys, schoolgirls, don’t make funny
Take a deep breath, get the money

Money, money, money, money, money

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων