twitter.jpg Το γεγονός ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης χάνουν συνεχώς έδαφος έναντι των online τόσο σε αμεσότητα όσο και σε εγκυρότητα (ένα πάλαι ποτέ ταμπού) είναι μια πραγματικότητα μη αναστρέψιμη. Ποιος δεν θυμάται το «καμένο», πλέον, ειδησεογραφικό slogan των ‘90s «έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση»; Αυτό το μότο βρίσκει πλέον εφαρμογή μόνο στον online κόσμο. Τελεία. Βρίσκει εφαρμογή μέσω των blogs και online εργαλείων σαν το Flickr, το YouTube και το Twitter και της δυνατότητας που δίνουν στους χρήστες για άμεση δημοσίευση γεγονότων, σκέψεων ή καταστάσεων με εικόνα, κείμενο, και video σε πραγματικό χρόνο.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Twitter (www.twitter.com) και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που τείνει να παίξει πλέον στη διάδοση ειδήσεων, ακριβώς την ώρα που συμβαίνουν, μέσω του Διαδικτύου. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Φανταστείτε ότι περπατάτε στη μέση της Πανεπιστημίου όταν ξαφνικά οι περαστικοί καθώς και οι άνθρωποι από τα τριγύρω μπαλκόνια αρχίζουν να φωνάζουν τι κάνουν εκείνη τη στιγμή, τι βλέπουν στον υπολογιστή τους ή μπροστά τους ή τι θα ήθελαν να κάνουν! Στη συνέχεια, σας δίνεται η δυνατότητα να «φιλτράρετε» ποιες φωνές θέλετε ν’ ακούτε, ανάλογα με το τι σας ενδιαφέρει από τα λεγόμενα. Ένα τέτοιο θέαμα μπορεί να φαίνεται αποκρουστικό στον πραγματικό κόσμο, όμως περιγράφει όσο το δυνατόν πιο πειστικά τι συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο του Twitter.

Το Twitter (μηχανισμός micro-blogging, δηλαδή μιας πλατφόρμας δημοσίευσης κειμένου και link με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνουν τους 140 χαρακτήρες) μετατρέπεται στον «πομπό» των ανθρώπων που βιώνουν και μεταδίδουν real time γεγονότα, σκέψεις, links κ.ά. προς τον υπόλοιπο κόσμο. Με έναν απλό μηχανισμό εγγραφής μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί live feed ειδήσεων από όλο τον κόσμο, αρκεί να κάνει follow κανάλια επικοινωνίας όπως το BBC, τους «New York Times», την «Guardian», ή την «Ελευθεροτυπία»! Για να βρει και να κάνει follow κάποιος τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς του πλανήτη ή απλώς τους… κολλητούς του, τους αναζητά στην ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης με 2-3 κλικ. Το social χαρακτηριστικό του είναι πως ο χρήστης όχι μόνο ακολουθεί αλλά ακολουθείται από άλλους χρήστες (followers), αρκεί να θεωρεί πως έχει κάτι ενδιαφέρον να πει.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο και αργότερα, με τα γεγονότα που συντάραξαν τη Βομβάη και ολόκληρο τον κόσμο, μερικές εβδομάδες μετά. Παρόμοια συμμετοχή των πολιτών -σε μικρότερη κλίμακα- ως αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων καθώς και αναμεταδοτών γεγονότων συνέβη και το Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια όσων συντάραξαν την Αθήνα μετά τη στυγνή δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Αν και αντιμετωπίστηκε αρχικά ως άλλο ένα web trend, με ορισμένους πολιτικούς να σπεύδουν να αποκτήσουν λογαριασμό, το Twitter έδειξε τη δύναμή του με την αμεσότητα και, ως επί το πλείστον, με την εγκυρότητά του. Εγκυρότητα που επιτυγχάνεται από τη στιγμή που ο ίδιος ο χρήστης φιλτράρει τους υπόλοιπους χρήστες, τα post (tweets) των οποίων παρακολουθεί.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα άμεσης συνδιαλλαγής μεταξύ χρηστών, αναμετάδοσης μιας ανάρτησης (retweeting ή εν συντομία RT), ενώ με την προσθήκη του συμβόλου # και μιας λέξης, έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει αναρτήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, τα γεγονότα της Αθήνας συγκεντρώθηκαν κάτω από το tag #griots. Με μια απλή αναζήτηση με αυτό τον όρο στο search του προγράμματος μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των αναρτήσεων. Πιστέψτε μας, θα εκπλαγείτε. Δείτε ένα νέο online, social μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης εν τη γενέσει του, με ρυθμούς ανάπτυξης που θα ζήλευε ακόμα και το facebook, με πάνω από 5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως που το κατατάσσουν ως το τρίτο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο μετά το facebook και το myspace! Πρόκειται για στοιχεία που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του από έγκυρα έντυπα όπως το «Wired» και οι «New York Times» ως «της μεγαλύτερης ανακάλυψης μετά το Google»!

LIFO

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων