aistratis.jpg

Διαβάζω το ψήφισμα της Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων και θυμήθηκα τους εννέα καθηγητές στο Γυμνάσιο του Αϊ-Στράτη που αποφάσισαν να βγάλουν μια «αναμνηστική» φωτογραφία με τους τριάντα έναν συναδέλφους τους-φαντάσματα.

Τα τελευταία χρόνια οι Κυκλάδες, όπως και άλλοι νομοί που αποτελούν «πύλες εισόδου» για την εκπαίδευση, έχουν μετατραπεί σε ένα πραγματικό «πλυντήριο» ρουσφετιών και «εξυπηρετήσεων». Με όπλο σκανδαλώδεις διατάξεις που μοριοδοτούν με τα μόρια της οργανικής θέσης τις αποσπάσεις στην Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ, τις Δ.Δ.Ε. και τα γραφεία δευτεροβάθμιας, τον ΟΕΕΚ κτλ. βλέπουμε να συγκροτείται στο χώρο της εκπαίδευσης ένα τεράστιο πελατειακό δίκτυο, που ξεκινά από τους προϊσταμένους των γραφείων και ένα σημαντικό κομμάτι των αιρετών του κλάδου και φτάνει μέχρι τοπικούς βουλευτές και λοιπούς κυβερνητικούς (ή και αντιπολιτευόμενους) παράγοντες.
Με αυτό τον τρόπο το σύστημα μεταθέσεων των εκπαιδευτικών που στηρίζεται στη μοριοδότηση, στην ουσία αλλοιώνεται, ενώ παράλληλα πέρα από τις προφανείς αδικίες δημιουργούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στα σχολεία. Στόχος της εξουσίας πέρα από τη δημιουργία κομματικής πελατείας, είναι η καλλιέργεια ατομικιστικών συμπεριφορών και η δημιουργία εξαρτήσεων, ώστε και η συμμετοχή μιας μεγάλης κατηγορίας εκπαιδευτικών σε συλλογικές διεκδικήσεις να αποτρέπεται και η ίδια να μπορεί να αναπαράγεται απρόσκοπτα.
Γι? αυτή την κατάσταση υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Πρώτα απ? όλα ευθύνες έχουν τα δύο κόμματα εξουσίας. Τόσο το ΠΑΣΟΚ που με το νόμο 2986/2002 καθιέρωσε τη μοριοδότηση με μόρια οργανικής των αποσπάσεων στην Κ.Υ, τις Διευθύνσεις και τα γραφεία, όσο και της Ν.Δ. που συμπλήρωσε το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και το αξιοποίησε στο έπακρο. Όμως, πέρα από τα κόμματα, μεγάλες ευθύνες έχει και το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, και ιδιαίτερα η ομοσπονδία του κλάδου που, παρά την επιμονή πολλών τοπικών ΕΛΜΕ,  είτε δεν προβάλει το ζήτημα, είτε αποδέχεται τη λογική της αναζήτησης κινήτρων για τις αποσπάσεις αυτού του είδους, αφήνοντας περιθώρια στην επιχειρηματολογία της εξουσίας και της διοίκησης.

2 σχόλια στο “Ενόψει μεταθέσεων”
  1. Και δε λέει κανείς να εφαρμόσει την τριετία βάζοντας έτσι τέλος στην απίστευτη πελατολογία και πελατολαγνεία.

  2. Υστερόγραφο: και να φανταστεί κανείς ότι πρόσφατα έγινε προϊστάμενος τμήματος του υπουργείου παιδείας εκπαιδευτικός διατηρώντας ταυτόχρονα τη θέση του σε σχολείο δίπλα στο σπίτι του. Άντε ν΄αντικρίσεις μετά ωρομίσθιο που τρέχει στην επαρχία για 10 ώρες.

  3.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων