Το συνέδριο προσπάθησε να προσεγγίσει το θέμα της σύνδεσης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Αρκετοί ομιλητές εστίασαν στις δεξιότητες που απαιτούνται για να εισέλθει κάποιος στην αγορά εργασίας και να μην μείνει κολλημένος στην ουρά των ανέργων.

Βρήκα ιδιαίτερα προκλητική την παρουσίαση του Adrian Blight, Managing Director του Imagine Education. Ατυχώς η παρουσίαση του How appropriately skilled and qualified are Europe’s youth to meet these challenges? δεν έχει ανέβει ακόμα στη σελίδα του συνεδρίου για να σας παραπέμψω, έτσι θα περιοριστούμε σε φωτογραφίες διαφανειών. Ενώ οι πολιτικοί περιορίζονται να εισάγουν την τεχνολογία στις τάξεις και να μας καταπλήξουν με τους ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων και τους αριθμούς ο ομιλητής αναρωτήθηκε όπως και κάθε εκπαιδευτικός τι κάνουμε με την τεχνολογία. Μας έδειξε λοιπόν δύο μαγνητικές; τομογραφίες εγκεφάλων. Η μία απεικόνιση προερχόταν από έναν αρχάριο περιηγητή του διαδικτύου, όπου παρατηρούμε μία περιορισμένη περιοχή του εγκεφάλου να απασχολείται. Η δεύτερη τομογραφία είναι ενός έμπειρου χρήστη, ο οποίος προφανώς αναζητά διασυνδέσεις και προσπαθεί να εντάξει την πληροφορία και να την κατηγοριοποιήσει σύμφωνα με προηγούμενες αναζητήσεις του. Στην τομογραφία παρατηρούμε ότι έχουν» ανάψει» διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Θα το έχετε νιώσει πόσο απαιτητική για τον εγκέφαλο είναι η ερευνητική εργασία και η αναζήτηση συνδέσεων και σχέσεων.


Το θέμα είναι λοιπόν πως σχεδιάζουμε τέτοιες εφαρμογές που προκαλούν τους μαθητές μας να εντάξουν τις γνώσεις τους, που τους προκαλούν να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν σε αυτόν τον brave new world. Στην επόμενη φωτογραφία σας έχω ένα διάγραμμα εξαιρετικά βοηθητικό για την αξιολόγηση της ποιότητας των δραστηριοτήτων που σχεδιάζουμε.


Η ειδεχθής λεπτομέρεια: O Adrian Blight κατέχει πτυχίο λογοτεχνίας και πιστεύει ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα των καιρών μας.

ΥΓ. Στα συνέδρια που περιλαμβάνουν την λέξη «καινοτομία» μαζεύονται διαφόρων ειδών άνθρωποι. Άνθρωποι της αγοράς που αδημονούν να εισάγουν την καινοτομία για να αποκομίσουν κέρδη, άνθρωποι της εκπαίδευσης που αδημονούν να προκαλέσουν τους μαθητές τους με την τελευταία λέξη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Διάφοροι άσχετοι που θέλουν να δείξουν τα φτερά τους σαν παγώνια κάνοντας άσχετες ερωτήσεις – περισσότερο τοποθετήσεις- στους ομιλητές.

Μπροστά μου κάθονταν δύο εκπαιδευτικοί με λαπτοπ. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πρέπει να μέτρησα 10 εφαρμογές που χρησιμοποίησαν. Εφτιαχναν παρουσιάσεις, μπλογκάριζαν, έστελναν tweets, ενημέρωναν excel.  Φανταζόμουν τον εγκέφαλό τους να ανάβει σαν πολυέλαιος όσο το συνέδριο προχωρούσε. Ατυχώς προδόθηκαν από τις μπαταρίες τους, κι έκλεισαν τα λαπτοπ με μεγάλη απογοήτευση. Κατευθείαν μεταφέρθηκαν στα smartphones τους και συνέχισαν από κει.

Καμένοι; κι όμως τέτοιους χρειαζόμαστε για να μας βγάζουν από την αδράνεια…

Από την άλλη κάποιοι ομιλητές χρειάζονταν βοήθεια για να ανοίξουν την παρουσίασή τους. Σε συνέδριο για την καινοτομία…

Ένα σχόλιο στο “Συνέδριο Education and Innovation in the 21st Century”
  1. Τερέζα είσαι καταπληκτική! Πέρα από το ό,τι ξεκαρδιστήκαμε παρέα βγαίνοντας από τη συγκεκριμένη συνεδρία, όχι μόνο άμεσα «εφάρμοσες» στην πράξη αυτό που έμαθες, αλλά μας τα μεταδίδεις και με το απίστευτο χιούμορ που σε διακρίνει! Νάσαι πάντα καλά μ’ έκανες και ξαναγέλασα πάρα πολύ. Και για τη συνέχεια, μια και η τεχνολογία είναι πολύ καλή, σου γράφω δύο links (!), για τις ομιλίες της ημερίδας που μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει εδώ: http://www.livemedia.gr/innovationineducation και άλλες από εδώ: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=214 (αυτό το αναφέρω διότι συνδέει διαφάνειες με την ομιλία του εισηγητή)… ΑΞΙΖΕΙΣ ΠΟΛΛΑ… PINS, αλλά να και το συγκεκριμένο… http://pinterest.com/pin/190206784234458438/

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων